Skip links

#288 Binance betaalt, CZ stapt op

Terwijl Argentinië een nieuwe president heeft, die zo nu en dan met bitcoin flirt, is het grootste nieuws van de week dat Binance een schikking heeft getroffen met de Amerikaanse autoriteiten. In deze Focus-editie lees je de details, net als de details van een ultradure betaling, een bullish grafiek, de Ordinal-gekte die weer opleeft en uiteraard het rondje langs de nieuwsvelden.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Binance betaalt, CZ stapt op

Om met de deur in huis te vallen: Binance betaalt in termijnen $4,3 miljard aan de Amerikaanse autoriteiten. Het is onderdeel van een schikking in een strafzaak omtrent witwaspraktijken en overtreding van diverse financiële wetten in Amerika. Tegelijkertijd volgt de beurs het verzoek van het ministerie van Justitie op en stapt ook topman Changpeng Zhao (CZ) op.

Zhao, die tot de 100 rijkste mensen ter wereld behoort, blijft wel in het bestuur van de exchange zitten, die hij overigens zelf in 2017 oprichtte. Maar hij is nu CEO-af, zoals hij op X zelf in een lang bericht deelt.

“Vandaag ben ik teruggetreden als CEO van Binance. Ik moet toegeven dat het niet makkelijk was om het los te laten. Maar ik weet dat dit het juiste is om te doen. Ik heb fouten gemaakt en ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen. Dit is het beste voor onze community, voor Binance en voor mijzelf.”

CZ wordt opgevolgd door Richard Teng. Verder werd ook duidelijk dat de “samenwerking” van Binance met de Amerikaanse overheid ervoor zorgen dat ze niet (meer) onder vuur liggen voor marktmanipulatie en het foutief beheren van klantenfondsen.

De Amerikaanse overheid is bang dat CZ het land ontvlucht en willen hem daarom gevangen nemen. In een verzoek aan een federale rechter willen ze het besluit over een borgtocht van $175 miljoen in de Verenigde Arabische Emiraten herzien.

Was dit een noodzakelijke stap om een spot bitcoin ETF te kunnen goedkeuren? We zullen het waarschijnlijk nooit weten…

Als gevolg op dit nieuws verandert de dynamiek in de markt ook. Niet alleen daalde de koers hard én veerde deze weer op tot boven de $37.000, maar ook qua reserves vond er een kentering plaats. DefiLlama laat de balansen van de grootste beurzen zien.

In de afgelopen zeven dagen verloor Binance $1,3 miljard aan cryptovaluta. Handelaren halen hun cryptocurrency’s bij de beurs weg.

$288 miljoen van dit bedrag betrof bitcoinopnames, zoals Glassnode laat zien in een grafiek die specifiek inzoomt op de grootste en belangrijkste cryptomunt van allemaal.

Javier Milei nieuwe president Argentinië

Javier Milei is de nieuwe president van Argentinië. De één noemt hem pro-bitcoin, volgens anderen is hij tégen centrale banken. De een labelt hem extreem rechts, en de ander noemt hem libertariër. De een denkt dat hij de weg van El Salvador kiest, terwijl de ander nog meer economische malaise verwacht.

Enfin, je voelt hem al aankomen. De verkiezingen heeft veel stof doen opwaaien. Wat weten we wel?

Dat Milei verstand heeft van bitcoin. Over het maximum van 21 miljoen munten, het decentrale karakter van het netwerk en dat het stelsel van centrale banken en geldontwaarding als verborgen belasting meer kapot maakt dan het herstelt. Als kenner van Mises en Friedman is econoom Milei niet onwelwillend over de Oostenrijkse School, wat hoopvol kan zijn voor iedereen die bitcoin een warm hart toedraagt.

Maar ook: hij lijkt eerst terug te willen stappen naar de Amerikaanse dollar als valuta, terwijl hij ook nog te maken heeft met het Internationaal Monetair Fonds. Argentinië is de wereldwijde nummer één wat betreft schulden bij de lender of last resort.

Het IMF riep de vorige regering van het Zuid-Amerikaanse land in een clausule eerder al op om de bitcoinadoptie te remmen, in het oog van de afhankelijkheid van de natie. Wat gaat Milei doen met deze $44 miljard?

Ultradure betaling

Opvallende zaken op de blockchain. Een onbekende bitcoiner heeft 139,42 bitcoin verplaatst. Op zich is dat niets bijzonders, behalve dat er enorm veel aan transactiekosten is betaald. Maar liefst 83 BTC om precies te zijn!

Het is de hoogste dollarwaarde van de transactiekosten die er ooit voor een on-chain bitcoinbetaling is betaald. Omgerekend komt het neer op $3,14 miljoen, die nu bij AntPool terecht zijn gekomen. Ter vergelijking: normaal verdient een miner zo’n $50.000 aan transactiekosten per block.

De twee na hoogste fees kwamen enkele maanden geleden bij Paxos vandaan. Ze maakten namens een betaling voor PayPal een fout en betaalden zo’n $510.000. De betaling van donderdag was overigens niet de hoogste fee in bitcointermen. Dat record staat nog op 291 BTC uit 2016.

Het is (nog) niet bekend wie er achter de fout zit en hoe dit kon gebeuren. Bijzonderder nog is dat het een ReplaceByFee (RBF) betaling is, waarvan de vorige transactiekosten ook al achterlijk hoog stonden ingesteld.

Rondje langs de velden

  • Nederlander Ruben Somsen heeft financiering ontvangen van Spiral, de cryptotak van Block – het bedrijf van Jack Dorsey. Somsen is onder andere bekend van Silent Payments, Statechains en Spacechains.
  • Volgens Forbes is het kleine bergstaatje Bhutan stiekem bezig met bitcoinmining. Op satellietbeelden hebben ze vier bitcoin miningfarms ontdekt.
  • De Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt Kraken van het opereren als een niet-geregistreerde effectenbeurs, broker en dealer. De tokens die specifiek zijn genoemd zijn Solana, Cardano, Polygon, Algorand en een handjevol anderen. Bitcoin valt hier niet onder. De zaak van de SEC is gebaseerd op de Securities Exchange Act van 1934, die werd aangenomen om nationale effectenmarkten te reguleren.
  • Cryptobeurs Poloniex werd even geleden slachtoffer van een cyberaanval, vermoedelijk door Noord-Koreaanse hackers. Hierdoor verloor het bedrijf van Justin Sun maar liefst $110 miljoen aan cryptovaluta. De Tron-baas wil nu $10 uitloven aan degene die het geld terugbrengt.
  • Er is kritiek gekomen op F2Pool omdat ze meedoen aan OFAC-lijsten. Dat houdt in dat ze bepaalde transacties niet in blocken opnemen (en dus indirect censureren), omdat de Office of Foreign Assets Control ze op een lijst heeft gezet. De roep om Stratum V2 lijkt alleen maar luider te worden.
  • Zowel Grayscale als BlackRock is in gesprek met de SEC over hun bitcoin ETF-aanvragen. Het kan gaan om de details, over de manier hoe de aandelen van het fonds de spotprijs volgen. Dat kan op twee manieren: in-kind of cash created. Analist James Seyffart tovert hierover een document tevoorschijn.
  • Volgens data van Dune Analytics zijn Ordinals weer enorm populair, zoals je zelf wellicht ook wel hebt gevoeld toen je onlangs een on-chainbetaling wilde doen. Na de eerste Ordinal-hype in januari, een tweede wave met BRC-20 tokens in de lente is het nu weer raak: er wordt weer enorm veel betaald om bitcoin NFT’s in de blockchain te zetten.
  • Wallet of Satoshi, de bekende lightningwallet, stopt met het bedienen van Amerikaanse klanten. Dat kondigt het bedrijf uit Australië aan op Nostr. De app is niet meer zichtbaar in de Apple Store en Playstore. Klanten krijgen uiteraard wel de kans om hun satoshi’s op te nemen.

Volgens analist mononaut is deze maand (tot de 19e van november) maar liefst 36% van alle transactiekosten betaald voor het maken of versturen van een Ordinal: 895 BTC om precies te zijn. Verder is 37% van de blockruimte naar deze NFT’s gegaan, waardoor er 5,5 miljoen Ordinal-transacties zijn bevestigd.

Wie zijn degenen die 450 BTC per week, ofwel $170 miljoen, aan transactiekosten betalen voor deze blockchainplaatjes, -tokens en -bestanden?

Donatie-dashboard

Focus is value4value en iedere week wordt het weer door trouwe lezers gewaardeerd. Bedankt! Onlangs ontvingen we weer 21.000 sats en 10.000 sats in ons (tevens anonieme) dashboard.

Bitcoin Focus schrijft iedere week drie edities in een unieke, onafhankelijke en bitcoin-only nieuwsbrief, compleet gratis en zonder paywall of abonnement. Steun ons met een donatie zodat we dit kunnen blijven doen!

Bullish grafiek

Tot slot als afsluiter een grafiek. Zoals je misschien weet, schrijven we vrij weinig (of zelfs helemaal niet) over de bitcoinprijs. Voor de afwisseling doen we dat toch één keertje wél.

Analist CryptoCon keek namelijk naar twee indicatoren en legde die naast bitcoin. Dit waren de Average Directional Index (ADX) en de Negative Directional Indicator (-DI), waarbij de analist een patroon ziet die zes keer eerder plaatsvond. De laatste keer was juni 2020, aan het begin van de vorige bullmarkt.

Een fijn stukje hopium om mee het weekend in te gaan. Maar let op: dit is géén investeringsadvies!

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.