Skip links

#289 De 4 meest opvallende grafieken van afgelopen week

In deze nieuwste editie van Bitcoin Focus nemen we opnieuw een diepe duik in de meest belangrijke on-chaingrafieken van de afgelopen twee weken. Het is een boeiende periode geweest, waarin voldoende interessante gebeurtenissen voorbijkwamen. Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen:

  • Zeldzame satoshi’s worden verhandeld
  • Bitcoin vanuit het satoshi-tijdperk in beweging
  • Gemiddelde percentage winst van alle bitcoin
  • GBTC Premium stijgt naar een 2-jarig hoogtepunt

We gaan snel van start!

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

1. Oude bitcoin in beweging

In eerste instantie gaan we kijken naar bitcoin die sinds lange tijd weer tot leven komt. Veel bitcoin wordt langdurig vastgehouden, zoals blijkt uit het bekende motto binnen de bitcoingemeenschap: hold on for dear life (HODL).

Hierdoor blijft er steeds meer bitcoin langer dan 10 jaar onaangeraakt. Het is dan ook steeds aannemelijker dat er vaker transacties plaatsvinden met bitcoin die al meer dan 10 jaar lang stil staat. Dit is de afgelopen weken meerdere keren gebeurd, zoals zichtbaar is in de onderstaande grafiek.

Sinds 1 november hebben meer dan 12 transacties plaatsgevonden met bitcoin die al meer dan 10 jaar onaangeroerd waren (gefilterd op > 10 BTC). Het betreft bitcoin die niet zijn verplaatst tijdens belangrijke gebeurtenissen, zoals de halveringsperiodes, prijspieken van honderden procenten en zelfs tijdens uitdagende perioden zoals de miningwars.

De grootste transactie (251 bitcoin) was afgelopen 19 november, om precies te zijn in block 817.511. De transactie is gedaan vanaf het adres (1CyVWL) en alles wijst erop dat dit een actieve bitcoingebruiker was.

Voordat de bitcoin naar het adres 1CyVWL was gestuurd, waren er tientallen tot honderden transacties die eraan voorafgingen. Dit is opvallend, omdat bitcoins van deze leeftijd meestal slechts een paar stappen verwijderd zijn van de transactie in het Genesis-blok, Silk Road of Mt. Gox.

2. Zeldzame satoshi’s verkocht

In de afgelopen periode zijn meer bijzondere transacties geweest, bijvoorbeeld deze zeldzame satoshi’s (zie onderstaande grafiek). De introductie van het Ordinals-protocol heeft nieuwe toepassingen mogelijk gemaakt voor bitcoin. Een van de meest recente ontwikkelingen is de opkomst van ‘zeldzame’ satoshi’s. Dit is een thema dat steeds meer populariteit begint te krijgen in de crypto- en bitcoincommunity.

Aanleiding van deze reuring zijn opvallende transacties, zoals die van afgelopen week waar 3,5 bitcoin, omgerekend 117.000 euro, is betaald voor één satoshi (ja, je leest het goed).

Een satoshi vertegenwoordigt de kleinste eenheid van bitcoin, gelijk aan één honderdmiljoenste van een bitcoin. Het Ordinals-protocol heeft deze satoshi’s een nieuwe dimensie gegeven door systematische identificatie mogelijk te maken. Hierdoor kunnen mensen aangepaste gegevens op satoshi’s graveren, waardoor bitcoin-native non-fungible tokens ontstaan.

Hiermee zijn dus niet alle satoshi’s gelijk aan elkaar: sommige zijn zeldzamer dan andere, waardoor er nu een markt is ontstaan voor deze bijzondere satoshi’s. De recente transactie bevatte een satoshi die gemined was als eerste na een aanpassing van de mining-moeilijkheidsgraad (difficulty).

Het totale aantal van dit type satoshi’s zal maximaal 3.437 bedragen (één voor elke aanpassing aan de difficulty), waarvan deze specifieke satoshi in 2019 is gedolven.

3. Gemiddelde winst van alle bitcoinwallets

We maken een stapje naar iets totaal anders, namelijk de Market Value to Realized Value (MVRV) Ratio. Deze statistiek onthult het verschil tussen de gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoin en hun huidige waarde. Het geeft inzicht of de huidige prijs van bitcoin onder- of juist overgewaardeerd is, maar het is ook te gebruiken om te bepalen op hoeveel winst de markt gemiddeld staat.

Op dit moment zit de waarde op 1,7. Dit betekent dat de bitcoinprijs 70% hoger ligt dan de gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoin. Dat toont aan dat de prijs dit jaar flink is hersteld, in vergelijking met het jaar ervoor (2022).

4. GBTC Premium daalt naar 7.4%

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ondergaat een serieuze verschuiving naar de aanvragen voor een spot ETF. De GBTC Premium, het verschil tussen de waarde van de bitcoin binnen de trust versus de marktprijs, is gestegen naar een hoogtepunt van de afgelopen twee jaar.

Dit verschil, dat eerder op een dieptepunt van -50% lag in december 2022, staat momenteel op slechts -7%. Deze toename in de GBTC Premium is te wijten aan het herstelde vertrouwen in GBTC, voornamelijk door de aanvragen voor een spot ETF.

Grayscale heeft in 2022 stappen ondernomen om haar bitcoin trust om te zetten naar een spot ETF, maar stuitte op weerstand van de Securities and Exchange Commission (SEC). Hoewel de SEC meerdere bitcoin futures ETF’s heeft goedgekeurd, blijft goedkeuring voor een spot ETF uit. Maar daar lijkt verandering in te komen! De aanvragen voor een spot ETF, onder meer door de invloedrijke vermogensbeheerder BlackRock, vergroten de kansen dat Grayscale haar trust kan omzetten naar een ETF.

Grayscale bevindt zich dus onder de 12 aanvragers die een spot bitcoin ETF willen lanceren. De SEC heeft nog steeds de mogelijkheid om de beslissing over deze spot bitcoin ETF’s uit te stellen, maar ETF-watchers vinden het steeds aannemelijker dat goedkeuring daadwerkelijk in 2024 gaat plaatsvinden. Dit kan de vraag naar de onderliggende bitcoin mogelijk vergroten.

Conclusie

Er is dus voldoende te doen op het bitcoinnetwerk. Het gaat van zeldzame satoshi’s die zijn verstuurd tot een dalende premium op het Grayscale Bitcoin Trust. Door deze editie van BitcoinFocus ben je weer helemaal up-to-date.

Ik zie hopelijk bij de volgende editie en in de tussentijd houd ik alle grafieken nauwlettend in de gaten. 😉 Tot de volgende keer! 

Bitcoin Focus schrijft iedere week drie edities in een unieke, onafhankelijke en bitcoin-only nieuwsbrief, compleet gratis en zonder paywall of abonnement. Steun ons met een donatie zodat we dit kunnen blijven doen!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.