Skip links

#287 Controverse over hodl invoices, Zeus versus Mutiny 

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightningnetwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. In deze Lightning Focus duiken we in Zeus Pay, een nieuwe functie om non-custodial lightningadressen aan te maken en waarom dit de oorzaak was van een discussie met Mutiny, een andere mobiele lightningwallet. 

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Daarnaast volgen we andere spannende ontwikkelingen binnen de lightningwereld, waaronder het nieuwe Universal Money Address (UMA), een initiatief van David Marcus (voormalig werkzaam bij Facebook en PayPal) en nog een controversieel besluit van de Simple Bitcoin Wallet om te stoppen met lightning. Tot slot zijn er ook weer genoeg highlights uit de nostr-wereld die opvielen! 

Maar laten we het eerst hebben over de open source en non-custodial lightningwallet, Zeus. Deze lightningwallet wordt nog altijd enorm veel gebruikt, omdat hij makkelijk te koppelen is met een eigen lightningnode. De focus van Zeus ligt ook altijd op het zelf beheren van je bitcoin. 

Zeus Pay

Zeus bracht afgelopen weken een aantal ingrijpende updates uit, waarvan de nieuwe functie “Zeus Pay” een discussie op gang bracht over vastgelopen betalingen en geforceerd gesloten lightningkanalen. 

Het nieuwe Zeus Pay biedt namelijk de mogelijkheid om een non-custodial, dus compleet zelfbeheerd, lightningadres aan te maken met je mobiele wallet. Een statisch lightningadres ziet eruit als een e-mailadres en is daardoor makkelijk te onthouden.

Gebruikers kunnen hiermee betalingen ontvangen, ook als ze niet voortdurend online zijn. Dit maakt het mogelijk om bitcointransacties efficiënter en toegankelijker te maken voor een breed scala aan gebruikers, waaronder mensen die niet altijd verbonden zijn met het internet.

Hoe werkt het? 

Het grote verschil met gangbare custodial lightningadressen t.o.v. een non-custodial lightningadres via Zeus Pay is dat de ontvanger niet continu online hoeft te zijn.

Veel lightningontwikkelaars zijn op dit moment al bezig met het mogelijk maken van offline ontvangst van betalingen op mobiele wallets. Bijvoorbeeld in Lightning Focus #10 lees je meer over deze ontwikkelingen. 

Zeus heeft een oplossing gevonden door gebruik te maken van door gebruikers gegenereerde preimage hashes en hodl invoices. Betalingen naar een lightningadres van Zeus Pay kan hiermee tijdelijk vergrendeld worden, waardoor de afhandeling van de transactie pas plaatsvindt wanneer de gebruiker weer online is. Op dat moment wordt de betaling pas geclaimd.

Om de betalingen te ontvangen moeten gebruikers wel binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld 24 uur) inloggen op hun Zeus wallet en de sats claimen. Als ze dit te laat doen, wordt de transactie teruggestuurd naar de verzender.

Het gebruik van hodl invoices klinkt dus heel handig, juist omdat de huidige lightningadressen voor centralisatie en vooral de groei van custodial wallets zorgt.

Maar toch is het niet optimaal. Voordat we de discussie induiken over de voor- en nadelen is het goed om nog iets meer uitleg te geven over hodl invoices en het gebruik ervan. 

Hodl invoices 

Normaal gesproken wordt een lightningbetaling direct afgewikkeld door de betalingspreimage (een soort digitale handtekening) aan de verzender te onthullen. Bij het gebruik van hodl invoices werkt dit anders.

Het stelt de ontvanger in staat om de HTLC (Hash Time-Locked Contract) te vergrendelen en het onthullen van de preimage uit te stellen of zelfs helemaal te annuleren​. Dit biedt flexibiliteit en zekerheid, vooral in scenario’s waarin een dienst of product is te leveren voordat de betaling is afgerond. 

Een voorbeeld

Stel je voor dat Laura een online bakkerij heeft en Thomas wil een taart bij haar bestellen. Laura stuurt een hodl invoice naar Thomas in plaats van een gewone factuur. Voordat ze de betaling afrondt, controleert ze of ze alle ingrediënten heeft om de taart te maken.

Zodra ze bevestigt dat ze de taart kan bakken, geeft ze de preimage vrij, waarmee ze de betaling van Thomas afrondt. Hierdoor wordt Thomas alleen in rekening gebracht als Laura daadwerkelijk in staat is om zijn bestelling te vervullen. 

Het is ook te gebruiken door een verhuurder van een appartement om bijvoorbeeld de borg te claimen als er schade is, doordat hij op dat moment de pre-image vrijgeeft. En als het in goede staat is achtergelaten, kan de verhuurder de betaling laten vervallen, zodat de huurder de borg automatisch retour ontvangt. 

Voor- en nadelen

Er zijn talrijke voordelen aan het gebruik van hodl invoices. In Lighting Focus #11 schreef ik bijvoorbeeld over hoe de dienst Magma van Amboss Technologies hodl invoices inzet om fraude te voorkomen bij de aanschaf van liquiditeit tussen twee node-eigenaren.

Ook RoboSats, een open source peer-to-peer lightningexchange gebruikt hodl invoices om transacties te beveiligen. 

Maar het gebruik van hodl invoices door Zeus is ook discutabel om een aantal redenen: 

 • Liquiditeit kan met dit soort transacties vergrendeld raken in een betaalkanaal, waardoor nodes op de betalingsroute hun liquiditeit onbedoeld kunnen vastzetten in betalingen die lang kunnen duren om te vereffenen​. Liquiditeit wordt hiermee als het ware tijdelijk “opgesloten”. 
 • Het lightningprotocol staat een maximum van 483 gelijktijdige HTLC’s toe. Hodl invoices kunnen aanzienlijke transactieruimte in beslag nemen, zelfs voor kleine bedragen​​. 
 • Daarnaast vereisen hodl invoices een bepaald niveau van vertrouwen in de ontvanger om de transactie correct af te handelen. De ontvanger van de transactie heeft namelijk de macht heeft om de transactie af te handelen of te annuleren. 

Discussie Mutiny wallet

Mutiny wallet is een andere non-custodial mobiele lightningwallet. Onlangs schakelden zij de functie uit, voor het doen van “zap” betalingen in de richting van Zeus walletgebruikers.

Zap betalingen kennen we van het nostr protocol en zijn kleine, instant betalingen via het lightningnetwerk. Gebruikers van Mutiny kunnen nog steeds invoices of lightningadressen van Zeus wallet gebruikers betalen, maar niet via de zapmethode. 

Mutiny merkt op dat er een probleem is met kanalen die geforceerd zijn gesloten door vastgelopen betalingen aan Zeus, door het gebruik van hodl invoices.

Mutiny geeft aan gebruikers te willen beschermen tegen de kosten die gepaard gaan met het sluiten en heropenen van kanalen op de blockchain, wat kan gebeuren als gevolg van die vastgelopen betalingen. 

Wie heeft nu gelijk?

In het algemeen zijn hodl invoices vooral nuttig voor situaties waarin extra zekerheid of bevestiging nodig is voordat een betaling wordt afgerond. Ze bieden een extra laag van controle en veiligheid, zowel voor kopers als verkopers. 

Met de inzet van hodl invoices binnen Zeus Pay is met name gefocust op het uitbreiden van de features binnen de huidige beweegruimte. Bij enorme aantallen aan zeer kleine betalingen, zoals het geval is bij “zaps”, is de technische grens van het lightningnetwerk snel bereikt.

Mutiny werkt zelf aan een fedimint hybride aanpak voor het oplossen van non-custodial lightningadressen binnen mobiele wallets. De sats komen dan terecht bij een federatie als de gebruiker offline is, maar worden naar hun zelfbeheerd kanaal overgeheveld zodra ze weer online komen. 

Deze discussie toont de dynamiek van innovatie en concurrentie binnen het lightningnetwerk ecosysteem. Zonder spanningsveld is er geen energie, zeggen ze wel eens. Dat blijkt ook nu weer. Uiteindelijk hebben zowel Zeus als Mutiny als prioriteit het verbeteren van de toegankelijkheid, veiligheid en efficiëntie van transacties van hun gebruikers.

Overige nieuwtjes van Zeus

Naast de non-custodial lightningadressen met Zeus Pay introduceert Zeus ook een ingebouwde LND node, waarmee gebruikers rechtstreeks toegang hebben tot het lightningnetwerk zonder over een eigen hardware node te beschikken. 

Tot slot introduceert Zeus ook “Olympus”, een Lightning Service Provider die het eenvoudiger maakt voor gebruikers om lightningtransacties uit te voeren zonder vooraf betalingskanalen op te zetten. Deze service biedt snelle betalingsverwerking en verbetert de privacy door de public keys van gebruikers te verbergen. 

Tip! Bekijk deze video van Severin Bühler van Synonym over Lightning Service Providers. 

Zelf aan de slag!

Om direct zelf een non-custodial lightning adres aan te maken via Zeus Pay kan je deze handleiding volgen. Ze laten hier ook gelijk zien hoe je met Zeus op je mobiele telefoon een embedded LND node creëert en die koppelt aan hun eigen lightning service provider, Olympus! 

Overige lightning actualiteiten: UMA

David Marcus, voormalig directeur van PayPal en CEO van betalings- en crypto-initiatieven bij Meta is inmiddels CEO van Lightspark, een technologiebedrijf dat zich richt op de betalingsinfrastructuur voor het internet.

Vorige maand lanceerde hij, samen met het bedrijf Bakkt, de dienst Universal Money Address (UMA). Deze dienst werkt d.m.v. het lightningnetwerk en is gericht op het vereenvoudigen van internationale betalingen, B2B afwikkelingen en directe transacties voor handel en peer-to-peer transfers. 

Gebruikers kunnen met UMA geld verzenden en ontvangen in hun voorkeursvaluta, ongeacht de valuta van de tegenpartij. Zo kun je dus euro’s, dollars, of peso’s ontvangen en aanhouden terwijl bitcoin als betaalrails wordt gebruikt. De focus ligt op interoperabiliteit en tegelijkertijd het voldoen aan compliance-eisen zoals KYC en de Travel Rule

Dit is een stap richting internet-native betalingsoplossingen en niet alleen geschikt voor de tech-savvy gebruikers, maar voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk. Voor meer info, check de website van UMA 

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

SBW zonder lightning

“I consider LN a done deal.” is een quote uit een post van de ontwikkelaar van de Simple Bitcoin Wallet (SBW). Dit is een open-source en non-custodial bitcoin wallet. 
 
In een recente aankondiging heeft de ontwikkelaar aangegeven het lightningnetwerk niet meer te ondersteunen binnen de wallet. Als belangrijkste reden noemt hij de toenemende complexiteit en het specialisme dat nodig is voor de ontwikkeling. Hij geeft aan dat dit aanzienlijke tijd en middelen vergt.

Verder zegt hij dat de complexiteit een niveau heeft overschreden dat nog begrijpelijk is voor leken en dat dit in strijd is met de filosofie van de beoogde eenvoud en toegankelijkheid van bitcoin. Ook merkt hij op dat lighting, na meer dan zes jaar, niet verder is gekomen dan een nichegemeenschap en dat het geen brede marktaantrekkingskracht heeft.  

Tot slot constateert hij dat de vraag naar lightning met name wordt ingevuld door custodial oplossingen, waarbij gebruikers gemak boven zelfbeheer verkiezen, wat de ontwikkeling van non-custodial lightning oplossingen steeds uitdagender en minder lonend maakt. 
 
Uit een reactie op zijn bericht klinkt een bezorgdheid door over de technische en economische haalbaarheid van het lightningnetwerk, waarbij de nadruk ligt op de problemen met liquiditeitsbeheer, risico voor deelnemers en neiging tot centralisatie. Dit suggereert een fundamentele mismatch tussen de doelstellingen en de operationele realiteit van het netwerk. 
 
En aan de andere kant wordt er de laatste tijd steeds meer geïnvesteerd en lijkt daarmee de ontwikkeling van lighting alleen nog maar harder te gaan! Ik ben benieuwd naar jullie eigen mening hierover en Bitcoin Focus blijft dit uiteraard op de voet volgen! 
 
Wil je Simple Bitcoin Wallet zelf eens proberen? Check dan deze site! 

Kollider stopt (ook)

Begin november kondigde de bitcoin derivatenbeurs Kollider aan per direct alle activiteiten te staken. Dat terwijl ze de primeur hadden om instant te handelen via het lightningnetwerk én een jaar geleden nog 2,35 miljoen dollar ophaalden aan financiering om verder te werken aan het toevoegen van nóg meer lightning native financiële tools. 

Ondanks innovaties zoals real-time settlements en een synthetische stablecoin-wallet, kampte het bedrijf met schaalbaarheidsproblemen. Handelaren hebben tot 30 november om posities te sluiten en tot 31 december om hun sats op te nemen. Kollider benadrukt wel te blijven geloven in het lightningnetwerk en bedankt de community voor hun steun. Lees het hele bericht hier! 

Nostr-nieuwtjes! 

 • Begin november was het tijd voor het tweede Nostr event! Deze keer onder de naam Nostrasia en het speelde zich af in Tokyo. Er werd gesproken over algoritmes, relays, compounding netwerkeffecten en vooral hoe Nostr de doelgroep kan verbreden buiten de bitcoinwereld. 
   
  Collega redacteur Arnold Hubach was erbij en schreef een ooggetuigenverslag over de toekomst van het internet. Lees Bitcoin Focus #280 voor het hele verhaal! 
 • Software ontwikkelaar, Pablo Fernandez, lanceerde Kind0.io, een proof of concept voor NIP-41. Deze NIP faciliteert de migratie van een gecompromitteerde Nostr pubkey naar een nieuwe openbare key, met een mechanisme om volgers hiervan op de hoogte te stellen. Het proces maakt gebruik van het timestampen van gebeurtenissen via de bitcoinblockchain, waardoor je soepel kunt overstappen naar een nieuwe key.

  Hoewel dit een stap vooruit is in key management binnen Nostr, benadrukt Fernandez dat er nog veel werk te doen is voor geavanceerdere cryptografische schema’s. Het is dan ook op dit moment nog een best-effort functie zonder garanties. 
 • Full-Stack ontwikkelaar Zach Meyer heeft de nieuwe Nostr client met de naam Flockstr gebouwd. Binnen deze client kan je evenementen maken en beheren via NIP-52.

  Met Flockstr is het mogelijk om als organisator van een event of meetup direct contact te leggen met community members. In het ontwerp is duidelijk gekozen voor een visuele en gebruikersvriendelijke ervaring. Bekijk het hier: https://www.flockstr.com/explore.
 • Gebruik je Nostr nog niet of ben je juist op zoek naar een andere client? Check deze nieuwe site voor een volledig overzicht van verschillende Nostr clients inclusief alle aangeboden features. En ken je een client die er nog niet in staat, kan je hem zelf toevoegen! 

Tot de volgende Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightningwereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.