Skip links

#270 Bitcoin in Amsterdam

Duizenden bitcoiners en geïnteresseerden strijken deze week neer in Amsterdam. Naast de vele interessante side-events gaat het vooral om het tweedaagse evenement in de Westergasfabriek. Bitcoin Focus is er net als een groot gedeelte van Bitcoin Nederland bij.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Tijdens de eerste dag van Bitcoin Amsterdam, de tweede editie na de succesvolle eerste editie in 2022, moest het event op stoom komen. Bij de eerste talks in de Genesis Stage toch de nodige lege plekken. Gedurende het verloop van de dagen én tijdens de andere activiteiten zien we echter nog altijd een hoop mensen.

We duiken in deze editie van Focus vooral even in het evenement als geheel. Maar dit soort bijeenkomsten zijn ook vooral bedoeld om naast de praatjes, presentaties en biertjes vooral lekker te praten met andere bitcoiners. Netwerken is net werken. We zien oude en nieuwe community’s dit evenement aangrijpen om samen te komen.

Gaandeweg de dag vulde de zaal zich behoorlijk en met name de kleinere Orange en Proof-of-Work stages zijn goed bezocht, met genoeg mensen die niet konden zitten en dus netjes plaats moesten nemen tegen een muur of andere plek om te hangen. Op het Genesis Stage volgen de sprekers met zeer uiteenlopende achtergronden elkaar in snel tempo op.

Positieve uitschieters in de bijzalen zijn onder meer de praatjes van ZK Shark over privacy en bitcoin als betaallaag en de analyse “Why Dutch People Don’t Care About Bitcoin… Yet” van de mannen van Satoshi Radio die ook veel toehoorders wisten te trekken.

We maken een selectie van de sprekers die voorbijkomen op het Genesis Stage.

Zo is er de Amerikaanse miningspecialist Frank Holmes, bestuursvoorzitter bij HIVE, die voor zijn analyse van eigendomsrecht en zelfbeschikking diep duikt in de geschiedenis. Hij ziet met name centrale krachten als het World Economic Forum, de World Health Organization en de Verenigde Naties als een gevaar die het wereldwijd beleid dicteren met “enorm veel bereik en macht”.

Bitcoin kan dan (als geld en als financieel oppotmiddel) uitkomst bieden. Waarbij hij wijst op Metcalfe’s Law, met daarbij de waardevermeerdering van de schilderijen van Andy Warhol als voorbeeld. Met andere woorden, dit kan ook – in theorie – van toepassing zijn op bitcoin.

De waarde van bitcoin is te beïnvloeden door het aantal actieve gebruikers of deelnemers in het netwerk. Naarmate meer mensen zich bij het netwerk voegen – miners, handelaars, consumenten, investeerders – neemt de waarde van het netwerk toe. Meer handelsplatforms, retailers die bitcoin accepteren, en financiële instrumenten gebaseerd op bitcoin dragen allemaal bij aan deze groeiende waarde.

Het gevaar met Metcalfe’s Law, vooral in de context van assets zoals bitcoin, is dat het kan leiden tot speculatieve bubbels. Als de groei van het aantal gebruikers vertraagt of als er een afname is, kan de waargenomen waarde van bitcoin snel dalen, wat kan leiden tot paniekverkoop en een scherpe prijsdaling. In feite hebben we in de geschiedenis van bitcoin verschillende keren grote prijsschommelingen gezien die verband houden met speculatie en veranderende percepties.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de relatie tussen netwerkgrootte en waarde niet altijd perfect te volgen is, zoals Metcalfe’s Law suggereert. In werkelijkheid kunnen er afnemende meeropbrengsten zijn naarmate het netwerk groeit, of andere factoren kunnen de relatie beïnvloeden.

Samengevat: Metcalfe’s Law biedt een nuttig kader voor het begrijpen van de potentiële waarde van netwerkeffecten, zoals die van bitcoin, maar het moet met voorzichtigheid worden benaderd en in context worden geplaatst, vooral bij investeringsbeslissingen.

Ook was er een reeks aan aankondigen die bedrijven speciaal hebben bewaard voor dit evenement.

Trezor

Trezor, na Ledger toch wel de meest gebruikte hardware walletoplossing in Nederland, komt met een nieuwe productlijn. Daar waar Ledger uit Parijs vooral wist te profiteren van de 2017-hype en zo veel gebruikers heeft vastgehouden, bouwt Satoshi Labs uit Praag gestaag door voor een groeiend aantal adepten van hun Trezor-productlijn. Ze introduceren in Amsterdam twee nieuwe producten: Trezor Safe 3 en Trezor Metal.

De Trezor Safe 3 heeft een groter touchscreen, een snellere processor, een USB-C-poort en een opnieuw ontworpen interface. De fysieke knoppen zijn weer terug (in plaats van enkel touchscreen knoppen). Hij lijkt qua uiterlijk heel erg op het eerste oermodel, naar het is allemaal net wat robuuster en geavanceerder qua hard- en software.

Met de nieuwe WalletGuard dienst kunnen gebruikers hun apparaat vergrendelen met een pincode of wachtwoord. Daarnaast kun je gewoon op afstand je wallet recoveren in geval van verlies of diefstal.

Maar dat is nog niet alles, ze komen ook met de Trezor Metal, een metalen koker om een back-up van je seed phrase mee te bewaren. Het is gemaakt van roestvrij staal en heeft een lasergegraveerde QR-code. Deze kun je dan in de Trezor-app scannen om de wallet terug te halen. Trezor Metal is compatibel met de Trezor Safe 3 én de Trezor One.

Jameson Lopp, ook één van de sprekers op de donderdag én aanwezig bij de meetup van de Bitcoin Show op woensdag in de Blast Galaxy, is als kritische volger tevreden.

Andere bedrijven die het vermelden waard zijn, zijn bijvoorbeeld Relai en IBEX. Eerstgenoemde heeft een app waarmee je bitcoin automatisch kunt sparen. Diverse Nederlanders gingen de Relai app gebruiken toen het Nederlandse Bittr door regelgeving wegviel, terwijl ook Bitonic met BITS een vergelijkbare dienst aanbiedt, maar dit niet actief promoot.

Het Zwitserse Relai kan inmiddels bogen op ruim 80.000 actieve gebruikers en ruim 250.000 downloads van hun app. Het totale geïnvesteerde bedrag wat gebruikers in bitcoin hebben gestoken via deze app is nu ruim 130 miljoen dollar, ruim 5.000 bitcoin. CEO Julian Liniger is onder de indruk van het event.

En dan is er Jose Lemus van IBEX die aankondigt dat hun betaalapp is geïntegreerd met lightning. Gebruikers kunnen nu bitcoin kopen en verkopen via de BAZ app. Dit is de Grupo Salinas Super app die 20 miljoen geregistreerde gebruikers heeft in Mexico dus in potentie een grote groep potentiële gebruikers.

Blockstream

Blockstream komt met een “Lightning-as-a-Service” oplossing op de proppen.

Nu moeten lightninggebruikers nog kiezen tussen een custodial en een non-custodial oplossing om betalingen te doen. Custodial is gemakkelijk, terwijl non-custodial meer technische kennis vereist. Blockstream kiest nu de ideale tussenweg.

“De uitdaging is om dit te verlichten zonder concessies te doen aan beveiliging of functionaliteit”, zegt Christian Decker, Core Tech Engineer van Blockstream en hoofd van Greenlight. “Het is ontworpen om ontwikkelaars in staat te stellen lightning naadloos in hun apps te integreren, terwijl gebruikers volledige exclusieve controle over hun satoshi’s behouden.”

Bert de Groot, de kersverse voorzitter van Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland (VBNL), staat ook te shinen.

Merchandise op het event

Variëteit aan onderwerpen

Zodra de Amerikaanse denker en investeerder Balaji Srinivasan is geprogrammeerd stroomt de hal van de Gashouder (Genesis Stage) vol. Merkwaardig is dat hij vanuit de livestream de zaal toespreekt, iets wat niet duidelijk vermeld staat in de agenda.

En zo kijken enkele duizenden mensen naar een scherm, waarin hij zijn theorie van de Bitcoin Network State uit de doeken doet. Een betoog waarbij de tegenstellingen tussen ideologieën, machten en ideeën over geld uitvergroot worden en in historische context worden geplaatst.

Leuke vermelding is verder Ben Arc, die in het zaaltje waar bedrijven hun producten en diensten aanprijzen, weer een leuke knutselhoek heeft gemaakt voor proof-of-work-workshops. En zo wordt er in de bearmarkt driftig gebouwd aan bitcoin.

Amish

Pete Rizzo en Giacomo Zucco gaan in discussie over de recente ontwikkelingen rondom ordinals, NFT’s. Waarom is er zo’n heftige reactie uit sommige hoeken vanuit de bitcoin community? De korte samenvatting is goed te maken met een enkele quote van Zucco: “We zijn als de Amish, laat ons met rust. Wij hebben een Plan B.”

De meeste presentaties en gesprekken op met name het hoofdpodium zijn ook voor nieuwe of niet-bitcoiners te volgen. En dan hoort daar natuurlijk ook een Bitcoin 101, of beginners les, bij.

D++ is o.a bekend voor haar werk met PLEBNET, een community dat zich richt op het verspreiden van lightning. Ook heeft ze voor een universiteit in Texas een bitcoin lesprogramma gespreken. Mede daarom is zij een logische keuze om nog eens goed uit te leggen wat bitcoin is. Of beter: op het podium vraagt ze constant input van het publiek.

Met constante interactie probeert ze vragen te beantwoorden als: wat is bitcoin? wat is geld? Ze eindigt haar prestantie met een knipoog en een Satoshi-quote: “If you don’t believe me or don’t get it, I don’t have time to try to convince you, sorry.”

Wil je Bitcoin Amsterdam 2023 terugkijken? Dat kan op de YouTube-pagina van Bitcoin Magazine. De meest fanatieke bitcoiners zullen weinig nieuws horen, maar her en daar zijn er mooie presentaties te vinden. Kun (of kon) je er niet bij zijn, check dan de livestreams van Dag 1 en Dag 2.

Rondje langs de velden

 • Branchevereniging VBNL, de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland, heeft een nieuwe voorzitter. Bert de Groot neemt de taken over van aftredend voorzitter Patrick van der Meijde. De VBNL heeft al meerdere keren een belangrijke rol gespeeld voor het Nederlandse cryptolandschap, onder meer in rechtszaken tegen de regels en toezichtskosten van De Nederlandsche Bank. Veel succes Bert! Bedankt Patrick!
 • De CFTC onderneemt juridische stappen tegen Voyager en zijn oud-baas Stephen Ehrlich. De ten onder gegane cryptobank verloor ruim $1 miljard aan cryptovaluta van gebruikers. Ze krijgen naar schatting maar 35% van hun stortingen terug. De commodity-toezichthouder vindt dat het bedrijf zijn klanten heeft misleid.
 • Bitcoin mining rig fabrikant Bitmain heeft te maken met (financiële) problemen. Het moest het uitbetalen van de bonussen en een deel van salarissen van personeel met enkele dagen uitstellen. Ondanks dat de situatie vrij snel was opgelost, geeft het toch te kennen. Een dergelijk uitstel voor het grootste ASIC-bedrijf is niet uit weelde.
 • De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft een nieuw consultatiedocument over de MiCA-mandaten gelanceerd. Dit document, van maar liefst 307 pagina’s vraagt om meningen over de Markets in Crypto Assets-regels. De ESMA schrijft: “Stakeholders are encouraged to provide their feedback to this consultation by 14 December 2023.”
 • Al de hele week is de fraudezaak rondom Sam Bankman-Fried (SBF) aan de gang. Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research, heeft inmiddels haar getuigenis gegeven over de ineenstorting van FTX. Ze bekent schuld aan verschillende aanklachten en gaat met de aanklager om tafel. Bankman-Fried pleit nog altijd onschuldig te zijn.

Er kwamen allerlei interessante uitspraken naar voren, waaronder dat Alameda aan prijsmanipulatie deed en bitcoin (van klanten) verkocht zodra het het boven de $20.000 stond (om genoeg dollars te behouden), dat FTX hoopte dat Binance aangepast en vervolgd zou worden, dat Ellison dacht dat SBF wel eens de president van de Verenigde Staten zou kunnen worden, dat er steekpenningen naar Chinese functionarrisen gingen en dat in alle paniek op de laatste dagen er nog geprobeerd is om investeerders om de tuin te leiden met een investeringsronde.

Wat is de conclusie die we kunnen trekken? Nou, in ieder geval dat het vrij knap is wat Ellison voor elkaar heeft gekregen met Alameda Research.

 • Je steelt geld van klanten (deposito’s van FTX)
 • Je hebt insider information (met het hele netwerk rondom de beurs)
 • Je kunt niet geliquideerd worden (het account van Alameda had geen limieten)
 • Je hebt een credit line van $65 miljard
 • En toch ga je failliet en verbras je miljarden dollars aan cryptovaluta.

Je kunt er veel van vinden, maar als je het zo bekijkt is het een prestatie op zich…

Bitcoin in de administratie

Lightning Checkout, een vriend van de show, heeft weer een nieuwe tool uitgebracht. Je kunt nu bitcoinfacturen aan Moneybird hangen. Als je al gebruik maakt van deze boekhoudsoftware, kun je daar nu volledig vrijblijvend een extra betaaloptie aan hangen.

Je genereert in wezen automatisch een unieke bitcoin betaallink die je aan jouw factuur kunt koppelen. Op de website en in een video zie je hoe je dit kunt instellen. Met deze feature kan iedere Nederlandse of Belgische freelancer (en/of ondernemer) eenvoudig bitcoin ontvangen voor zijn of haar goederen of diensten. Ga jij dit gebruiken?

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Donaties

Het donatie-dashboard is de afgelopen week weer gevuld met drie nieuwe leuke berichtjes!

 • Bart stuurde ons 10.000 sats met de boodschap: “Keep up the great work!!
 • Bitkontje doneerde 2.100 sats met de kreet: “V4V”
 • Léon liet een 🧡-tje achter met zijn donatie van 21.000 sats.

Bedankt allemaal! Wist je dat alle donaties en berichtjes ook automatisch in ons Telegram kanaal terechtkomen? Join onze groep vooral en mis niets!

Met jouw steun kunnen we onafhankelijke unieke Nederlandse bitcoin-only verhalen blijven schrijven. Wat is dat jou waard? Op onze website lees je meer over value4value. Je kunt ons hier zowel on-chain als via lightning sats sturen.

Nog meer bitcoinbetalingen

Vorige week las je over Bodyworkout in Alkmaar die bitcoinbetalingen accepteert. Als reactie hierop kregen we van een trouwe lezer een leuke aanvulling: er zijn meer vechtsportmerken die bitcoin accepteren!

Bij Silent Dragon Holland uit Gouda, Den Haag en Rotterdam kun je jouw contributie al ruim een jaar met sats afrekenen, net als de vechtsportmerken van Gladts en Ali’s fightgear. De webshop heeft Bitkassa geïmplementeerd!

Thanks voor de tip, Erik!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.