Skip links

#274 Bitcoin en empowerment voor Afrikaanse vrouwen

Redacteur Arnold is nog steeds op pad in Kenia en spreekt bitcoiners over hun passie, onder wie Lorraine Marcel Atieno. Ze is de oprichter van Bitcoin Dada en ze focust zich op educatie, empowerment en adoptie onder met name Afrikaanse vrouwen. In mei 2022 startte ze met de eerste groep geïnteresseerden, terwijl de vijfde cohort inmiddels alweer bezig is. De groep volgt een online programma van zes weken, waarmee dames twee maal per week (digitaal) samenkomen.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

In 2018 hoorde ze over bitcoin en sinds vorig jaar werkt Marcel fulltime aan bitcoineducatie:

“Bitcoin Dada is een groep waarin vrouwen centraal staan, met de focus op bitcoin, empowerment en educatie. Het is bitcoin-only, we doen niet aan het shillen van shitcoins, maar besteden wel aandacht aan “geld”. Ons educatiesysteem legt namelijk niet uit wat het is.”

De hoofdstukken die de cohorts doornemen, variëren van geld, de bitcoin basics, mining & security tot wallets, lightning en wereldwijde adoptie. Aan het einde van het programma krijgen de deelnemers (na voltooien van een examen) een certificaat, waarna de groep met elkaar in contact blijft.

Vijf lichtingen, honderden bitcoiners

Doorgaans bestaat een cohort uit dertig tot veertig vrouwen, maar de interesse is enorm! De huidige vijfde lichting bestaat uit maar liefst honderd studenten, waarvan twee derde echt actief meedoet.

“Het is hun begin in de bitcoin rabbithole. Ze kunnen ervoor kiezen om verder te gaan, om werk te zoeken bij bitcoinbedrijven, of bezig te gaan als community manager of content creator.”

Ze faciliteert ook een mentorship-programma voor iedereen die na deze introductie verder in bitcoin wil duiken. Hierbij worden specifieke skills geleerd die in de bitcoinindustrie goed van pas kunnen komen.

“Er gaan weer kansen komen als de bullmarkt weer aanzwengelt. Ook kansen waar vrouwen van kunnen profiteren.”

Marcel Lorraine was een evenementenplanner en deed een klusje voor een DeFi-project. Zo rolde ze in de cryptowereld en sindsdien heeft het haar gegrepen: “Het was intrigerend, en er was niemand die mij kon helpen. Ik wist het verschil niet tussen bitcoin cash en bitcoin.” Tijdens de lockdown is ze gegrepen door de materie:

“Ik besloot dat als ‘bitcoin hoop en vrijheid voor Afrika betekent’, dat we meer vrouwen in deze sector nodig hebben. Mannen kunnen het niet alleen en we moeten verschillende soorten skills hebben. Juist vrouwen zijn goed in orangepilling en educatie. We praten altijd veel! De manier hoe we een boodschap kunnen overbrengen is anders dan hoe mannen dat doen.”

Bitcoin Dada is geboren. Dada betekent trouwens “zussen” in het Swahili, wat naast Engels een gangbare taal in Kenia en veel andere Afrikaanse landen is. De organisatie groeide sindsdien al uit naar Zuid-Afrika en Oeganda en heeft ook studenten uit Nigeria, Tanzania, Rwanda en Kameroen.

“We hebben educational seminars en gebruiken bijvoorbeeld SeedSigners of Trezors en laten zien hoe hardware wallets en seed phrases werken.”

Waarom?

Maar wat brengt bitcoin deze groep dames nu eigenlijk? Marcel legt uit:

“Als Afrikaanse vrouwen hebben we pas enkele jaren echt het goedkeuren om te doen wat we willen. Vrouwen groeien op in een cultuur waarin dat lange tijd niet is aangespoord. Er is een stigma over bijvoorbeeld vrouwen die over financiën praten. Je wordt niet verboden om er over te praten, maar als je opgroeit, heb je toch nog iets van een ‘glazen plafond’ boven je dat je afremt.”

Ze vervolgt hoe het gangbaar is (geweest) dat vrouwen hun eigen verdiende geld direct inleveren bij hun echtgenoot. Er is niet de mentaliteit dat vrouwen iets zelf kunnen proberen, in de cultuur staan vrouwen op de achtergrond.

“We willen ten eerste deze mentaliteit doorbreken. Het feit dat ze zélf iets doen, betekent niet dat ze tégen mannen zijn. We moeten de economie samen opbouwen. Bitcoin is een manier om future wealth op te bouwen voor de gehele familie.”

“Door het netwerken, meetups en Twitter Spaces raken vrouwen echt geïnspireerd. Maar we komen ook bij elkaar om onze problemen en uitdagingen met elkaar te bespreken. We praten dan helemaal niet over bitcoin, maar hebben het over elkaars leven en hoe we elkaar kunnen helpen.

Bitcoin Dada is dus meer dan een educatieplatform, maar het brengt ook echt een community waar iedereen altijd terecht kan voor hulp of advies. Pure empowerment dus, met bitcoin als vonk dat veel meer aanwakkert:

“Als je echt samen een groep bent en hart-tot-hart gesprekken hebt, dan gaat de nieuwsgierigheid naar bitcoin ook veel dieper. Het is minder generiek en conceptueel.”

Maar dat speelt op veel meer vlakken:

“Er zijn veel glazen plafonds. Bitcoin verbindt en brengt mensen bij elkaar. Als je bitcoin snapt, dan begrijp je dat het niet een gevecht is over huidskleur, geslacht, sociale status of waar je vandaan komt. Het gaat over het gevecht tegen de elite. Het is niet ‘wij tegen de witte mensen’, of ‘mannen tegen de vrouwen’. Bitcoin laat je het grotere plaatje zien.”

Uitbreiden

De Keniaanse vertelt hoe ze haar eigen rol en werk wil dupliceren naar al die andere landen. Ze spoort intussen studenten ook aan om hun eigen bitcoinprojecten of -bedrijven te beginnen, of om bitcoin in hun al bestaande bedrijf te integreren.

Met een knipoog vervolgt ze dat “vrouwen de beste marketeers zijn” en dat ze door mond-tot-mondreclame telkens weer volle klassen krijgt. Iedereen mee wil doen:

“Het is helemaal niet moeilijk om nieuwe geïnteresseerden te vinden, maar we gaan ook steeds vaker bij universiteiten en campussen langs.”

Naast de cohorts zijn er ook evenementen waar íedereen welkom is. Deze meetups en aparte lessen over mining zijn ook door mannelijke Kenianen goed bezocht. Het team van Gridless Compute, een project met funding van Jack Dorsey, draagt hier ook een steentje aan bij. Gridless doet aan bitcoin mining in remote dorpen in Kenia.

“Ik zag de typische crypto guys die écht graag onderdeel wilden worden van Bitcoin Dada. Mensen zijn trots om erbij te horen. Dat geeft mij echt kippenvel.”

Intussen organiseert Marcel nog steeds evenementen voor onder andere Machankura (van het vorige Keniaverhaal op Focus) of Bitnob. Ze hoopt ook meer bitcoinlessen te kunnen gaan geven aan de kust van het land. Nairobi ligt in het midden van Kenia, terwijl er in Malindi, Mombasa en Ukunda ook veel vraag (en noodzaak) is naar educatie.

“Ik vind eerlijk gezegd dat er maar weinig mensen zijn die het veld in gaan om werk doen. Veel bitcoiners lobbyen op Twitter, maar veel mensen hebben geen tijd, toegang of mogelijkheid om elke dag op Twitter te zitten en elke dag uren aan podcasts te luisteren.”

Terwijl de klassen voor de dames blijven, zijn er wel aparte whatsappgroepen voor de mannen. Ze worden “outsiders” genoemd, maar krijgen dus wel degelijk hulp en studiemateriaal toegereikt.

Terugblikkend zijn de mooiste succesverhalen toch telkens weer bij de diploma-uitreikingen:

“Het is voor vrouwen niet altijd makkelijk om twee avonden in de week de lessen te volgen. Het zijn emotionele momenten, ze zijn zo trots! Ten tweede vind ik het heel mooi om te zien hoe de mentaliteit van hen verandert; de manier waarop ze denken, praten en groeien.”

“Ze hebben een doel, buiten werk en het verdienen van fiat. Ze zijn onderdeel van een gevecht tegen corruptie. Ze komen met een soort van ‘basic mindset’ binnen, maar leven verder met hoop voor een betere toekomst. Of ze komen met een ‘selfish mindset’ en willen alleen snel geld verdienen, maar brainstormen na verloop van tijd over allerlei nieuwe activiteiten.”

Financiering

Bitcoin Dada heeft financiering van de Human Right Foundation (HRF) en hun Development Fund gekregen: het draait vooral op basis van donaties. Zo was er met het beursgenoteerde Samara Assets Group ook een bedrijf dan $10.000 heeft ingelegd om het werk van Marcel te belonen.

“Het is zo bijzonder om geld te ontvangen van mensen buiten Kenia die geloven in de visie van bitcoin.”

De organisatie is, ondanks deze fijne verrassingen, nog steeds afhankelijk van donaties die ze op hun website accepteren. Marcel Lorraine sluit af:

“Het is mijn passie, ik wil dit mijn hele leven blijven doen. Bitcoin heeft mij nog nooit teleurgesteld.”

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.