Skip links

#254 Aanpak witwassen ‘controversieel verklaard’

Met deze vrijdagupdate ben jij straks weer helemaal up-to-date. Waarover precies? Nou, over de strijd tegen het privacyprobleemkind van de Travel Rule, het rondje langs de velden, een bitcoinborrel in Zeeland, bitcoinbagage voor docenten in El Salvador, 21 miljoen keer bitcoin (opschrijven) en nog veel meer!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Strijd tegen Travel Rule op drie fronten

We beginnen deze vrijdageditie met driedubbel nieuws uit de koker van de Nederlandse jurist Simon Lelieveldt, die de afgelopen weken wel vaker is aangehaald vanwege zijn strijd tegen de gevaarlijke ontwikkelingen rondom de mensenrechtenschendende Travel Rule.

 • Zijn stichting roept het Verenigd Koninkrijk op om de regel te stoppen.
 • Het Nederlandse parlement heeft de anti-witwasregeling ‘controversieel’ verklaard.
 • De stukken die het begin vormen van een annuleringsprocedure bij het Gerechtshof van de Europese Unie zijn ingediend, onderdeel van het Europese Hof van Justitie.

Mis je de context van deze Travel Rule? Lees dan de twee eerdere edities #243 en #248 door om te begrijpen waar dit allemaal over gaat.

1. Verenigd Koninkrijk

Afgelopen weekend stuurde de door Simon (en Jacob Boersma) opgerichte stichting Human Rights in Finance.EU (HRIF.eu) een brief naar premier Sunak het Verenigd Koninkrijk.

Sinds 1 september is de Travel Rule actief en ingevoerd, waardoor ze als eerste land in Europa de actief de mensenrechten schenden. HRIF.eu roept het VK op om deze regels te stoppen. “Britse cryptobedrijven gaan gegevens van klanten verwerken en doorsturen naar andere bedrijven, alleen omdat ze bang zijn voor een boete”, zo valt te lezen.

“Eigenlijk leg ik op tafel dat Britse bedrijven vatbaar zijn voor claims wegens privacyschending. (…) Er moet nu echt veel beter door legal professionals gewogen worden: word ik door de hond of de kat gebeten. Een rationele jurist kiest er dan voor om de AVG niet te schenden en de Travel Rule te negeren.”

Reactie van Simon Lelieveldt aan Bitcoin Focus

2. Nederland

Met de verkiezingen op komst en een demissionair kabinet is er door HRIF.eu in Nederland goed nieuws te melden. Op 6 september boog de vaste Kamercommissie van Financiën zich over de wetsvoorstellen met het oog op de verantwoordelijkheden van de (nu nog) zittende regering.

De stichting van Simon en Jacob roept de Commissie op om het plan om witwassen aan te pakken (en de uitwerking van regels rond gezamenlijke transactiemonitoring) controversieel te verklaren.

De Kamercommissie heeft hier gehoor aan gegeven.

Notitie: Controversieel verklaren slaat hier op het feit dat de overheid met een demissionaire positie hier aandacht en energie in moet steken. Niet per se dat de witwasaanpak controversieel is.

Dat betekent overigens níet dat al het gevaar 100% is geweken, maar wel dat de verantwoordelijkheid op het bordje van het nieuwe ministerie komt te liggen én dat er veel tijd is gewonnen (mocht dit thema niet in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer aan de orde komen). Details over dit nieuwtje lees je hier.

3. Europese Unie

Tot slot ook een belangrijke stap op het niveau van de Europese Unie. Op 4 september diende HRIF.eu stukken in die het begin vormen van een annuleringsprocedure bij het Gerechtshof van de Europese Unie.

Dankzij de gedane donaties van het publiek (en dus ook lezers van BitcoinFocus, waarvoor dank) en met extra steun van Privacy First en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) kon het tweetal deze belangrijke stap zetten.

De bewijsstempel van indiening is binnen en nu is het wachten op een reactie van het Europese Gerechtshof in Luxemburg. Details over deze laatste ontwikkelingen lees je hier.

Rondje langs de velden

 • Het moddergooien tussen Genesis en Gemini is nog niet over. Eerstgenoemde zit in financieel zwaar weer. Gemini en andere schuldeisers beschuldigen het bedrijf van het “manipuleren” van een stemronde. Ze raken het niet eens over een openstaand bedrag van $175 miljoen dat volgens de voorlopige deal naar FTX toe gaat, terwijl Gemini ook nog wacht op een miljoenenbedrag.
 • De Financial Accounting Standards Board (FASB) gaat de boekhoudregels voor cryptovaluta aanpassen. Bedrijven mogen de fair-value gaan aanhouden voor hun financiële rapportages. In plaats dat ze bitcoinbezit als ongerealiseerd verlies moesten noteren bij een koersdaling en winsten alleen mogen rapporteren als ze hun cryptovaluta ook daadwerkelijk verkopen.
 • Een belangrijke commerciële bank in Zuid-Korea genaamd Hana Bank gaat via een joint venture samenwerken met BitGo om crypto-custody diensten te ontwikkelen. In de tweede helft van volgend jaar moeten klanten van Hana dus bitcoin kunnen aanhouden.
 • Qala is overgenomen door het ₿trust van Jack Dorsey en Jay-Z, waardoor het nu verder gaat onder de naaam ₿trust Builders Program. Qala is een project dat talent opleidt waardoor software-ontwikkelaars met bitcoin aan de slag kunnen bij bedrijven. Focus sprak al eens met de Belgische mentor Stéphan over dit project.
 • Robinhood koopt meer dan 55 miljoen aandelen terug van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het aandelenpakket van meer dan $600 miljoen behoorde vroeger toe aan Sam Bankman-Fried.

JP Morgan

JP Morgan kwam deze week met een mooie uitspraak op de proppen: “De SEC gaat waarschijnlijk álle bitcoin ETF’s goedkeuren”. En: “SEC wordt gedwongen om bitcoin ETF goed te keuren.”

Dat CEO Jamie Dimon geen fan is van cryptovaluta is bekend, maar dit is toch een overwegend positieve noot over bitcoin. Helemaal als je even terugdenkt naar de afgelopen jaren:

 • 23 januari 2014: “Bitcoin is een verschrikkelijk spaarmiddel”
 • 5 november 2015: “Bitcoin zal niet overleven
 • 20 januari 2016: “Bitcoin gaat niets worden”
 • 12 september 2017: “Bitcoin is een scam”
 • Oktober 2017: “Niemand praat meer over bitcoin”

Maar goed… die ETF gaat er waarschijnlijk dus wél komen, aldus de Amerikaanse gigabank. De ultieme deadline voor de SEC ligt op 10 januari 2024 voor de aanvraag van Ark. Zie hieronder hoe het met de andere aanvragen zit.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Docenten opleiden tot bitcoinbazen

Deze week zijn de eerste docenten van publieke scholen in El Salvador begonnen met bitcoinlessen. Via de organisatie MyFirstBitcoin volgen deze meesters en juffen een lesprogramma, zodat ze vanaf 2024 bitcoin in hun eigen scholen kunnen introduceren. Dit gebeurt allemaal met goedkeuring en aansporing van het Ministerie van Onderwijs.

De pilot is met 150 docenten begonnen in Usulutan, een regio dichtbij het beoogde Bitcoin City. Deze 150 docenten zullen over een tijdje naar hun eigen scholen zullen terugkeren met een rugzak voor bitcoinbagage.

Luis Contreras is een van de bitcoindocenten die de middelbare schooldocenten lesgeeft. Wil je zien wat er met de boots on the ground gebeurt? Volg Luis op z’n Twitter en bekijk ook dit filmpje. Trouwens, het was donderdag exact twee jaar geleden dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd in El Salvador.

Bitcoin Delta

Heb je morgen nog niets gepland? Last minute hebben we nog een leuke tip voor jou! Zaterdag 9 september (morgen!) vindt er in Walsoorden (Zeeland) een Smaken, Zaken & Bitcoin festival plaats.

Tussen 11:00 en 20:00 komen geïnteresseerden bij elkaar om over de mogelijkheden van bitcoin te praten onder het genoeg van een hapje en een drankje. Onder andere Ruben Waterman van GetBittr, Bert de Groot van BitcoinBrabant en Ton Kunen van Lightning Checkout zijn aanwezig. Jij ook?

Bitcoindonaties

Tot slot.

Bitcoin Focus maakt onafhankelijke bitcoinverhalen voor Nederland en is volledig value4value. Jij kunt ons steunen in onze missie voor bitcoin-only berichtgeving met een vrijblijvende bijdrage op onze donatiepagina, en daarbij een mooi plekje veroveren op ons donatiedashboard!

Bonus

Verveel jij je wel eens? Bitcoiner Robben4days ook, zo lijkt het.

Op Twitter deelt hij zijn hoe hij al honderdduizenden keren het woordje bitcoin heeft opgeschreven. Hij zit al boven de 160.000 en plaatst er elke dag zo’n 1.000 nieuwe woorden bij. Toch moet hij nog flink doorschrijven. Zijn doel is namelijk … 21 miljoen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.