Skip links

#248 Oproep aan Kaag om FATF-regels te stoppen

Het is vrijdag en dus weer tijd voor het wekelijkse Focus-overzicht. Met vandaag:

 • Vorderingen van Simon Lelieveldt in zijn strijd tegen FATF-regels
 • Facturen met bitcoin
 • Bitcoin of toch Netcoin?
 • Mining-nieuws van Oman tot Zweden
 • Celsius, Tether en de FBI
 • Uiteraard het donatiedashboard!

Vorderingen ‘de Lelie’ over FATF-regels

Het deed recent veel stof opwaaien: het verhaal van Simon Lelieveldt over de Travel Rule-regels. In een eerdere Focus-editie roept hij op tot actie tegen de Europese reisregel die via cryptobedrijven enorme impact gaat hebben op onze privacy.

Naar aanleiding van vragen van lezers én extra relevant nieuws, komen we er graag nog een keer op terug.

Simon heeft deze week met Jacob Boerma de Human Rights in Finance.EU opgericht, omdat de financiële mensenrechten in Nederland beschermd moeten worden.

Begin deze week ontvingen we deze (alweer half achterhaalde) update:

“Ik ben nu drie route’s aan het onderzoeken qua werkwijze. (1) Eén is in een industriecoalitie, vanuit NL context, waarbij de voorwaarden zijn dat de funding en juridische aanpak haalbaar en werkbaar moet zijn. (2) De ander is een individuele claim, vermoedelijk vanuit een stichting met bredere doel waarin dit allemaal past: zie HRIF en dan is er nog (3) de ondersteuning van buitenlandse initiatieven die hetzelfde doel hebben en met wie ik intensief contact heb om overlap/aanpak te bespreken.

Simon geeft meer context en duidelijkheid:

 1. Het werd ingewikkeld om samen met o.a de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) alles samen te organiseren en zakelijk is het ook logisch dat ze een veiligere route kiezen.
 2. Er blijft echter een spannende en moeilijker route denkbaar, met de kans van 1 op 30 om als individu bij het Hof van Justitie de Travel Rule te gaan annuleren; om die kans te optimaliseren heb ik een stichting opgericht die ik al langer op de tekentafel had liggen en die in 2022 ook het manifest van de privacy-coalitie onderschreef: Stichting Human Rights in Finance.EU, zie hrif.eu.
 3. Het doel van de stichting is om vroegtijdig en pro-actief grondrechtenschendingen in economisch transactieverkeer aan te kaarten en vooral ook met alle penvoering, acties en juridische middelen te bevechten
 4. Tegelijkertijd heb ik woensdag bij het Ministerie van Financiën de ruimte gekregen om bij een consultatie-reactie nog eens uit te leggen wat er mis is met die verordening. En dat het ministerie van Financiën ook altijd zélf alsnog kan besluiten deze aan te vechten. Demissionair minister Kaag wordt op het gebied van mensenrechten volstrekt ongeloofwaardig als ze deze annuleringsactie niet zou nemen; de brief die ik heb geschreven geeft een beeld van argumenten die ik ook in EU verband ga voeren, 
 5. Het voorbereiden van de actie in Luxemburg heeft nog even tijd nodig en een goede advocaat die daar de weg kent en al procedures al eens gedaan heeft; die heb ik nog niet gevonden, maar dat komt vast goed; in de tussentijd stoom ik door. 

Heb je niet helemaal scherp meer waar het over ging? Lees dan het originele artikel over de FATF-reisregel nog eens rustig door, of check onderstaande conclusie. Ook kun het verhaal van Simon bij BNR van deze vrijdagochtend terugluisteren.

“Het hoofddoel – aanpakken regels van Travel Rule – zal in mijn benadering zowel politiek als juridisch aangepakt worden en niet slechts leiden tot een juridische actie (indien haalbaar) maar ook tot politieke interventies en reacties op verschillende niveaus en bij verschillende organisaties die hierbij betrokken zijn. Het geld is deels voor out of pocket kosten (oprichting stichting, advocaatkosten) maar ook voor een belangrijk deel een vergoeding van mijn tijd/efforts.”

Ook kwamen er vragen binnen over de donaties aan Simon.

“Ik verduidelijk graag dat de donatie niet als een overeenkomst tot dienstverlening geldt, maar als pure donatie. Na de gift is het aan mij om te bepalen hoe en waar het geld landt. Voor wie dat te vaag is of te onbepaald: prima en doneer dan vooral ook niet. Wie mij volgt of zich in mijn publicaties verdiept weet uit welk hout ik gesneden ben, daar moet men het voor nu echt even mee doen.

Tenslotte:

“Voor wie gedoneerd heeft en alsnog zegt: ‘O, hé dat is anders dan ik dacht, ik zou anders niet gedoneerd hebben’… Stuur een mail dan komt het linea recta retour. Ik wil daarover echt geen enkele onduidelijkheid hebben.”

Tot zo ver de FATF-update. Met als duidelijk stap: we zijn in Nederland (helaas) een privacy-voorvechtende-stichting rijker. Succes Simon!

Rondje langs de miningvelden

Het was de week van mining, zo leek het wel, getuige de volgende nieuwtjes:

 • Het bedrijf Nodal heeft $13 miljoen opgehaald. Het wil methaangas dat vrijkomt op stortplaatsen omzetten in elektriciteit, en deze vervolgens als hernieuwbare energie naar lokale elektriciteitsnetwerken sturen. Niet alles wordt verkocht; een deel gaat worden ingezet voor bitcoin mining!
 • In het noorden van Zweden opent Genesis Digital Assets Limited (GDA) een nieuwe mining farm die draait op waterkracht. Ook weer volledig groen, dus! Er komen 1.900 rigs te staan bij de Porjus-waterdam die 155 PH/s opleveren.
 • Het Ministerie van Transport, Communicatie en Informatietechnologie (MTCIT) in Oman deelt dat er een nieuwe bitcoin mining datacenter komt in de zogenoemde Salalah Free Zone. De eerste fase van de miningplek heeft een capaciteit van ongeveer 11 MW op een oppervlakte van 312.000 m² en moet in oktober al 15.000 ASIC’s kunnen huisvesten. Er is een investering van $370 miljoen bij gemoeid.
 • Een mini-miner met naar schatting tien Antminer S17’s had veel geluk. Normaal duurt het zeven jaar om met deze rigs in de huidige markt in je eentje een block te maken. Een anonieme miner van Solo Ckpool kreeg het wel voor elkaar en verdiende $160.000 aan bitcoin.

Maar er was uiteraard ook non-mining-nieuws.

 • Zo is er voor schuldeisers van het failliete Celsius een plan gepresenteerd waarover gestemd moet worden. Men zet in op een potentieel herstel van klantenfondsen van 85%.
 • De FBI deelt met cryptobedrijven een zestal bitcoin adressen die te maken zouden hebben met de beruchte Lazarus Group-hackers. De veiligheidsdienst roept op om “waakzaam te zijn” met interactie met deze entiteit(en). Er staat $41 miljoen aan bitcoin op de adressen.
 • Tether stapt weg bij een drietal alt-blockchains om zich voorzichtig te gaan richten op RGB, een extra laag voor tokens bovenop bitcoin. Opmerkelijk genoeg laat het daarmee Omni achter zich, waarop het al vanaf het prille begin van het stablecoinbedrijf in 2014 USDT’s op uitgaf.

Lancering Bitcoin Factuur

Ben jij zzp’er, freelancer of stuur je voor je werknemer wel eens facturen uit? Wellicht is Bitcoin Factuur een leuke oplossing. Lightning Checkout lanceert deze week een nieuwe facturatie-tool, mét bitcoin als betaaloptie!

“Of je nu een bedrijfseigenaar bent die zaken doet met andere bedrijven, of een stukadoor of hovenier die graag in bitcoin betaalt wilt worden, Bitcoin Factuur biedt een innovatieve en gemakkelijke oplossing.”

Je kunt voor iedere betaling die je wilt ontvangen nu een aparte betaallink meesturen naar de debiteur.

Historische hoogtepunten

Deze week is het precies 15 jaar geleden dat de website bitcoin.org werd geboren. Op 18 augustus 2008 om 13:19:55 UTC kwam het domein tot leven, die sindsdien voor menigeen voor (financiële) vrijheid heeft gezorgd.

Leuke detail: het had zomaar zo kunnen zijn dat we het vandaag de dag niet over Bitcoin maar over Netcoin hadden gehad. Eén dag eerder registreerde (vermoedelijk) Satoshi Nakamoto itself ook het domein met de naam netcoin.org.

Het zou nog enkele maanden duren voordat de plannen in een whitepaper (met de definitieve naam: bitcoin) voor de wereld duidelijk werden.

Nakamoto kocht het domein via anonymousspeech.com, waardoor ook zijn/haar identiteit niet op deze manier te achterhalen is. Je kon hier immers met cash en E-gold, een gefaalde voorloper van bitcoin, domeinen aanschaffen.

Ander leuk detail: de website bitcoin.org is (her)ontworpen door Martti Malmi, die momenteel druk bezig is met zijn werk aan nostr-client Iris. Hij kreeg al vrij snel de controle over het domein van Satoshi.

Vandaag de dag beheert de anonieme Cobra de website, waar de whitepaper nog altijd op gehost staat. Behalve voor Britten. Dankzij Craig Wright moest hij de whitepaper van de website afhalen in het Verenigd Koninkrijk.

Tot slot: ook precies vijftien jaar geleden kreeg Adam Back al een draft van de whitepaper doorgestuurd van Satoshi, nog voordat het met document de rest van de wereld werd gedeeld. Back legde het idee vervolgens ook voor aan Wei Dai van b-money.

Donatiedashboard

Deze week mochten we donaties ontvangen van vaste lezers Pieter en Marvin. Bedankt heren!

 • Pieter: Toffe content,.goed leesbaar, actueel en verdiepend. (40.000 sats)
 • Marvin: fuck the fatf (2.142 sats)

Wij maken onafhankelijke bitcoinverhalen voor Nederland en zijn volledig value4value. Jij kunt Focus steunen in de missie voor bitcoin-only berichtgeving op onze donatiepagina. Je kunt óf anoniem doneren, óf pseudoniem of met je (nick)name en daarmee een leuk berichtje achterlaten op ons donatiedashboard.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.