Skip links

#227 Twee miljoen cryptobezitters, 165.000 ongebruikelijke transacties

Het was weer een volle week met veel nieuws. Zo komt de Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU) met een jaarrapport over “schimmige” transacties in 2022, start een politieke partij met het accepteren van bitcoinbetalingen, gebeurt er ook weer veel in de industrie en was er een onderzoek online waaruit blijkt dat Nederland nog altijd 2 miljoen cryptobezitters telt.

Bitcoin in Nederland

Te beginnen bij dat laatste. Volgens de derde editie van de Cryptovaluta Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders, telt ons land zo’n 2 miljoen cryptobezitters.

“Slechts” 1,2 miljoen van hen bezit bitcoin, terwijl dat er vorig jaar nog 1,25 miljoen waren.

Gemiddeld heeft men 11% van hun vrij beschikbare vermogen in crypto’s geïnvesteerd, terwijl 72% van de beleggers investeren vanaf de betaalrekening. 33% doet het met spaargeld en de rest gebruikt geleend geld.

Ongebruikelijke transacties

Afgelopen week is het nieuwe jaaroverzicht van de FIU gepubliceerd. Dit is de Financial Intelligence Unit van ons eigen land. Uiteraard gaat het over witwassen van geld en ook over bitcoin.

Het jaarrapport borduurt met cijfers en statistieken voor op de gemelde “ongebruikelijke transacties” op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de meldplicht voor ongebruikelijke transacties van Wwft-instellingen. Denk daarbij aan banken, betaaldienstverleners en accountants, notarissen en … aanbieders van cryptodiensten.

Er zitten veel interessante punten in het rapport, waar we er een paar van uitvissen.

Te beginnen met “het jaar in cijfers”. Er zijn bijna 1,9 miljoen ongebruikelijke transacties geregistreerd door 1953 Wwft-instellingen, waarvan er 1,6 miljoen door banken zijn gemeld.

De 29 cryptodienstverleners die zijn gereguleerd in Nederland doen melding van zo’n 165.000 ongebruikelijke transacties (OT’s). Dit betekent overigens niet per se dat het verdachte transacties zijn.

Vervolgens valt de FIU direct met de deur in huis:

“Zo valt bijvoorbeeld op dat de cryptosector in 2022 aanzienlijk minder meldde dan een jaar eerder, ongeveer 120.000 minder ongebruikelijke transacties (OT’s). Gedeeltelijk zal dit te maken hebben met de dalende koersen waardoor minder meldingen op basis van de objectieve indicator zijn gemeld.”

Verder:

“Maar wat ook meespeelt is dat 2021 een piek kende omdat een aantal instellingen begin dat jaar begon te melden met terugwerkende kracht vanaf mei 2020 nadat ze de registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) voltooid hadden. We zouden dus kunnen stellen dat 2022 het eerste genormaliseerde jaar had kunnen zijn voor deze meldergroep, ware het niet dat het een heel dynamisch jaar was voor deze sector gezien de koersen en het faillissement van één van de grootste exchanges ter wereld.”

Verder schrijven ze dat “er in 2022 meer transacties verdacht zijn verklaard vanuit deze sector, een stijging van ongeveer 50%.” De reden hiervoor zou zijn dat de compliance beter en professioneler wordt.

Ook bij het kopje over ‘sancties’ komen cryptovaluta nogmaals terug in het jaarrapport:

“In totaal zijn er 137 dossiers verdacht verklaard met daarin 2.721 verdachte transacties. Dit leverde waardevolle inzichten op. Zo bleek ons financieel stelsel gebruikt te worden om cryptobetalingen te verrichten tussen hooggeplaatste individuen binnen organisaties die op de sanctielijst stonden.”

Rondje langs de velden

  • Celsius mag haar altcoins inwisselen voor bitcoin en ether. De failliete cryptobank is een poos geleden al met het voorstel gekomen. Het is nu goedgekeurd door de  faillissementsrechtbank voor het zuidelijke district van New York. Celsius moet nog een gat in de begroting van naar verluidt $1,7 miljard vullen.
  • Intussen claimt de Commodities and Futures and Trading Commission (CFTC) dat de oud CEO van Celsius regels heeft overtreden. Alex Mashinsky zou investeerders hebben misleid. Precieze details in de aanklacht ontbreken nog.
  • Singapore onderneemt acties om te voorkomen dat Celsius- en FTX-fiasco’s zich herhalen. De Monetary Authority of Singapore wil dat beurzen cryptovaluta van klanten in een aparte trust bewaren. Zo blijven klantendeposito’s veilig in geval van bedrijfsproblemen.
  • Belarus (voorheen bekend als Wit-Rusland) wil peer-to-peer betalingen verbieden wegens opkomende cybercriminaliteit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet dat bitcoin steeds vaker gebruikt wordt bij “illegale activiteiten”.
  • Binance mag ook Australië toevoegen aan haar ‘probleemlandenlijst”. De financiële toezichthouder start een onderzoek naar de lokale derivatenbeurs van Binance. Het gaat over het zo dan wel of niet terecht sluiten van posities van “zakelijke klanten”, toen de beurs is gestopt met het aanbieden van derivatendiensten.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Conferenties

We gaan al weer richting de herfst, wat ook betekent dat er weer veel bitcoinconferenties op het programma staan. Tijd voor een kort overzichtje:

Is dit iets te ver van huis? Dan kun je vandaag (vrijdag 7 juli) last minute nog tussen 2 uur en 5 uur terecht bij de Coffee Bitcoin Meetup in Eindhoven. Van 5 uur tot 8 uur is er vervolgens een bitcoin-dinner!

Van Binance naar Coinmerce

Nederlandse klanten van Binance krijgen het advies om over te stappen naar een bij De Nederlandsche Bank geregistreerd cryptobedrijf. Om precies te zijn gaat het om Coinmerce.

Klanten van het in Nederland gestopte Binance hoeven de overstap niet per se te maken: het blijft een vrijblijvende keuze. Volgens CEO Jaap de Bruijn zal de samenwerking mogelijk “honderdduizenden potentiële klanten opleveren”. Zelf heeft de beurs dat zich bij Schiphol huisvest ook al “meer dan honderdduizend klanten”. Op de website van de exchange staat:

“Na 17 juli kun je niet meer handelen op Binance en kun je alleen je crypto weghalen. Deze kun je dan automatisch laten overzetten op Coinmerce; je hoeft alleen nog maar een account aan te maken, akkoord gaan met onze voorwaarden en vervolgens wordt alles gratis overgezet.”

‘LP loves LN’

De Libertaire Partij accepteert sinds deze week bitcoin(lightning)betalingen voor een lidmaatschap. Op Twitter schrijft de politieke partij:

“Vanaf nu kun je je lidmaatschap met bitcoin lightning betalen. Lightning zijn directe bitcoinbetalingen. Veilig en anoniem.”

Na het invullen van je persoonlijke gegevens en het accepteren van de akkoordverklaring kun je afrekenen met sats.

Na het vocale bitcoingeweld met de presidentiële kandidatuur in de Verenigde Staten (met onder andere Robert F. Kennedy Jr en Ramaswamy die het accepteren), komt bitcoin nu ook de Nederlandse politiek in.

In de gemeenteraad is de LP actief, maar met de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behaalde het niet voldoende stemmen voor de eerste zetel.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Donatie dashboard

Ook bij Focus kun je met jouw bitcoin terecht. Vorige week lanceerden we onze nieuwe value4value donatie-opties waarbij lezers en fans een berichtje kunnen achterlaten op de website. Daar is goed gebruik van gemaakt!

  • Donatie van 21.212 sats van Marnix: “Bedankt voor belastingstuk, leuk!”
  • Donatie van 21.000 sats van LightningPlaces: “Te gekke content hebben jullie! Boordevol info- super bruikbaar!!”
  • Donatie van 21.000 sats van anoniem.

Hartelijk bedankt voor de steun en leuke berichten! Ben je fan van Focus en wil je ons een duwtje in de rug geven? Je kunt ook een value4value-bericht en -donatie achterlaten op ons dashboard en doneerpagina!

Enquête

Tot slot nog even kort onze enquête. Afgelopen dinsdag heb je hem mogelijk al in je mailbox ontvangen, maar bij deze nog even een heads-up. Focus is benieuwd naar het bitcoinbetaallandschap in Nederland.

De kernvraag: wat is de bereidheid van de gemiddelde bitcoiner om zijn bitcoin uit te geven? Het invullen duurt slechts een aantal minuten.

Inmiddels hebben we al heel veel reacties mogen ontvangen. Jij nog niet? Klik hier om de steekproef in te vullen en ons te helpen om een goed beeld te kunnen schetsen. Binnenkort zie je de resultaten!

Alle informatie wordt alleen verzameld met het oog op de eindresultaten, waarbij we sowieso géén e-mail adressen of persoonlijke data van je eisen. Je kunt je e-mailadres optioneel achterlaten als je kans wilt maken op een heerlijke prijs.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.