Skip links

#209 Bye Bye beurzen

Ben jij al op de hoogte over Ark, de shake-out van cryptobedrijven, het (on)nieuws van Ledger én Trezor en de spelletjes die de Amerikaanse president Biden met cryptoliefhebbers speelt? Ga er goed voor zitten! Focus brengt jou weer helemaal op de hoogte.

Noordelijke sats

Eureka, Nuvavut, 79°59′N 085°57′W. Een plek met 8 inwoners.

Dit schijnt de meest noordelijke locatie van de wereld te zijn waar je fysiek bitcoin kunt kopen. Naar verluidt zijn er ongeveer 30 Inuit community’s ten noorden van de poolcirkel waar men zonder bankrekening wel aan bitcoin kan komen. Enige voorwaarde: een goede satelliet-internet-verbinding en contant geld.

Vorige week las je op Focus over de Canadese beurs Bull Bitcoin en hun samenwerking met het Canadese nationale postkantoor. CEO Francius Pouliot deelt op Twitter enkele leuke statistieken over deze deal. Is dít de ultieme plek voor cold storage?

Neutraal Nieuws

De Bitcoin 2023-conferentie in Miami is weer achter de rug. Op z’n zachts gezegd was het een vrij geruisloze editie zonder al te veel brekend nieuws. De aandacht is dit jaar vooral gegaan naar de Ordinal-discussie, in plaats van baanbrekende ontwikkelingen. Taproot-wizards Eric en Udi kregen wat dat betreft precies wat ze wilden: commotie.

Verder vanuit Florida:

  • Ridwan Kamil, gouverneur van de Indonesische provincie West-Java, sprak samen met Samson Mow over de toekomst van bitcoin in het Aziatische land. Eerstgenoemde heeft ruim 5 miljoen Twitter-volgers en ziet een toekomst voor mining: “Indonesië heeft het op één na grootste geothermisch potentie ter wereld en meer dan 800 rivieren met waterkracht.”
  • Bitcoin app Strike van Jack Mallers deed waar hij goed in is: marketing. Zijn custodial (!) wallet is nu in 65 landen te downloaden door in potentie 3 miljard mensen. Daarnaast opent het bedrijf een hoofdkantoor in El Salvador. Wallet-concurrenten als die van Blink (met bitcoin en stablesats balans) staan in nagenoeg elke AppStore en PlayStore. De nieuwswaarde viel achteraf allemaal wel mee.
  • Presidentskandidaten Robert Kennedy Jr. en Vivek Ramaswamy mochten beiden stemmen proberen te winnen. De Democraat en Republikein gaan beide bitcoindonaties accepteren voor de aanstaande verkiezingscampagnes. Eerstgenoemde wil met zes punten bitcoiners beschermen, waaronder het draaien van je eigen node, self-custody van coins en industrie-neutrale regulering van de energiemarkt. Geen discriminatie tegen bitcoin miners, dus.

Ark, een nieuwe lightning-concurrent?

Over spraakmakend nieuws gesproken: Ark. Ontwikkelaar Burak van tbdxxx kondigt met Ark een alternatief voor lightning aan. Hoewel niemand exact lijkt te snappen hoe het werkt, komt het hier op neer: off-chain betalingen via een Ark Service Provider (ASP) die je níet hoeft te vertrouwen.

Het biedt méér privacy, minder problemen met benodigde inbound-liquiditeit, het heeft met virtual Unspent Transaction Outputs (vTXO’s) een eigen UTXO-set en heeft tevens lage transactiekosten. De nieuwe laag vereist echter wel een soft fork (CTV of APO, BIP-118 of BIP-119). Is dat het waard?

Redacteur en lightning-expert Edward schreef deze week een nieuwe Lightning Focus waarin hij dieper ingaat op dit protocol. Lees vooral editie 208 eens door: Ark, een nieuwe lightning variant.

Over lightning gesproken: hoe snel is lightning eigenlijk? Dat is van veel factoren afhankelijk: je node, betaalkanalen, reputatie en veel meer. Het Amerikaanse River, dat onder meer de lightningkant van het Salvadoraanse Chivo regelt, deelt statistieken als reactie op FUD van Craig Wright dat lightning supertraag zou zijn.

De mediaan van Rivers lightningtransacties is 0,3 seconden. En 90% van alle betalingen is binnen één seconde bevestigd. Bliksemsnel dus! João Almeida van OpenNode doet er een schepje bovenop met een mediaan van 0,47 seconden (met een dataset van de laatste drie jaar). Doe je een betaling vanaf je eigen hobbynode, dan moet je er niet van opkijken als het allemaal iets langer duurt.

Bitcoin Diploma’s

Deze week las je op Focus Premium het verhaal van 80 kids in El Salvador die een heus Bitcoin Diploma ontvingen. Redacteur en reizende reporter Arnold was bij de uitreiking als verifier en checkte of de middelbare scholieren voldoende kennis en kunde hadden. Je leest het leuke verslag van deze op onze website!

Terug naar ons eigen land. Fijn nieuws voor de Nederlandse ontwikkelaar Sjors Provoost. De Bitcoin Core-developer heeft opnieuw financiering gekregen voor zijn werk aan open source software. BitMEX verlengt de beurs met nog eens zes maanden tot in ieder geval november dit jaar.

Bye Bye Beurzen

Het was niet het enige opvallende nieuws uit eigen land: LiteBit stopt ermee. Als een van de oudste cryptobedrijven van Nederland was het een gerenommeerde naam in de markt. Het in 2013 opgerichte bedrijf had naar verluidt zo’n 200.000 klanten. Zij worden overgeheveld naar concurrent Bitvavo.

LiteBit spreekt in het persbericht over “een voorgenomen samenwerking met Bitvavo”. Het is voorgelegd aan de relevante toezichthouders die nog hun goedkeuring moeten geven. De komende weken moeten klanten meer duidelijkheid ontvangen.

Operationeel directeur Arthur van Lier gaf een exclusieve uitgebreide reactie aan bitcoinmagazine.nl, enkele redenen om te stoppen: een ongelijk speelveld en compliance-kosten. Precies het probleem waar sinds 2020 voor wordt gewaarschuwd.

Als LiteBit het moeilijk heeft, kunnen andere en kleinere partijen de komende jaren dan wél hun hoofd boven water houden? Er zijn tal bedrijven geregistreerd bij de DNB die ogenschijnlijk lagere inkomsten overleggen en voor een registratie nog steeds ruim een ton moeten betalen, buiten het compliance-personeel om.

Maar ook buiten Nederland stoppen platformen en apps ermee:

  • Bottlepay app is closing down”, zo was afgelopen week ineens te lezen. Het bedrijf dat in november 2021 voor $300 miljoen door NYDIG is opgekocht stopt met haar app voor particuliere klanten. Klantentegoeden op de deadline van 24 juli worden naar fiatvaluta omgezet en naar bankrekeningen gestort. Tot die tijd kun je jouw geld er via lightning nog afhalen.
  • Klanten van HotBit hebben tot 21 juli om hun accounts leeg te halen. Ook deze cryptobeurs met zo’n 5 miljoen gebruikers gooit de handdoek in de ring. Het kan het hoofd na een hack en interne problemen niet boven water houden.

Politiek rondje langs de velden

Ook politiek is er weer van alles gaande, zowel in Europa als in de Verenigde Staten:

  1. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de ‘debt deal’ geweigerd. Een eventuele deal kan cryptohandelaren belastingtechnisch meer in bescherming nemen. Maar Biden zit in zijn maag met het ‘wash sale’-fenomeen. Dit is een transactie waarbij een investeerder een effect verkoopt en hetzelfde effect binnen 30 dagen terugkoopt. Zo kunnen ze verliezen te compenseren en belastingen te vermijden. Biden’s argumentatie: “Ik ga niet akkoord met een deal die fraudeurs op het gebied van vermogensbelasting en cryptohandelaren beschermt en tegelijkertijd de voedselhulp voor bijna 1 miljoen Amerikanen in gevaar brengt.”
  2. Biden wil ook bitcoin miners meer gaan belasten: 30% extra over de gebruikte elektriciteit. De verandering in de belastingwetgeving staat in de begroting voor het jaar 2024. Het voorstel heet Digital Asset Mining Energy (DAME) en het moet $3,5 miljard in het laatje brengen.
  3. Het European Systemic Risk Board (ESRB), het toezichthoudend orgaan van de centrale bank, pleit in een 77-pagina’s tellend document voor strengere regels. Ze willen de capaciteit van de Europese Unie om de cryptomarkt te controleren te vergroten. Het geeft de transparantie van Tether als voorbeeld om het probleem aan te kaarten.
  4. In een ander advies wil ESRB speculatieve handel met cryptovaluta inperken. Het gaat om restricties op hefboomproducten zoals cfd’s, futures, swaps en opties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Ledger en Trezor

Je hebt eerder kunnen lezen hoe Ledger de Recovery-feature aankondigde. Enkele dagen later kwamen ze al weer op deze beslissing terug, na bakken kritiek uit de community. Het hardware walletbedrijf gaat nu eerst de software open source zetten, zodat iedereen dat kan verifiëren wat er precies gebeurt.

Daarmee laat de nieuwe functie waarbij je een versleutelde en opgedeelde versie van je private key bij bedrijven kunt opslaan nog even op zich wachten. CEO Gauthier vertelt:

“Het bedrijf heeft een harde les geleerd.”

Intussen claimt Unciphered dat Ledger-concurrent Trezor niet 100% veilig is. In een zeer onwaarschijnlijk scenario weet het bedrijf met computerbeveiligingsexperts de Trezor T hardware wallet te hacken. Ze maken ‘misbruik’ van een “unpatchable kwetsbaarheid in de hardware met de STM32 chip”. Het geeft ze de mogelijkheid om embedded flash en one-time programmable (OTP) data te verwijderen en zo de private key van het apparaat af te halen.

Het is overigens een bekend probleem dat Trezor zelf in 2020 zelf ook al naar buiten bracht. Belangrijk detail: de aanvaller moet én 1) je Trezor T fysiek in handen hebben én 2) het slachtoffer moet geen of een simpel wachtwoord instellen. Met een complexe passphrase is je bitcoin gewoon veilig.

Denkvraag

Tot slot nog een denkvraag om mee te nemen het weekend in. Hoe zou een wereld eruit zien als we nog steeds op een gouden standaard zouden leven en nooit zouden zijn overgestapt op ongedekt geld? Zou bitcoin dan wel ooit hebben bestaan?

Sparen met bitcoin

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf van Nederland. Met Bits introduceert het bedrijf een Dollar Cost Averaging (DCA)-service die het kopen van bitcoin automatiseert en stressvrij maakt.

Probeer Bits nu uit en creëer vandaag nog je eigen bitcoin spaarplan! Sparen met bitcoin. Bit voor bit.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.