Skip links

#206 Van glimmend goud tot binaire bitcoin

Een week vol nieuws, samengeperst in deze nieuwe Focus-update. Met het goud-artefact bij De Nederlandsche Bank, een ogenschijnlijke blamage voor Ledger, Canadees beursnieuws en het wekelijkse rondje langs de velden.

Maar eerst: ben je een Focus-fan? Overweeg dan eens om ons te steunen met een losse lightningdonatie. Zo kunnen wij jou elke week van de gratis nieuwsbrief blijven voorzien.

Of lees de premium artikelen van deze week:

Goudverhuizing

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen vier weken in het diepste geheim 200.000 kilo aan goudstaven en gouden munten verhuisd, zo deelde onze centrale bank op haar website.

De Koninklijke Marechaussee heeft samen met politie en defensie ruim 10 miljard euro aan goud van Haarlem naar Zeist gebracht. Het ging om 14.166 goudbaren van ongeveer 12,5 kilo per stuk en 1006 bakken en kisten met gouden munten.

Als je 10,4 miljard euro zou willen omzetten naar bitcoin, zul je zo’n 400.000 BTC uit de markt moeten kopen. Ter vergelijking: MicroStrategy heeft hier al ongeveer de helft van.

Het DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist, de nieuwe locatie van het Neêrlands goud, huisvest sinds de verhuizing 31% van de totale goudvoorraad van de DNB. Ons kikkerlandje vertrouwt de overige 69% van de goudvoorraad toe aan de Verenigde Staten (31%, New York), het Verenigd Koninkrijk en Canada (Londen en Ottawa zijn samen goed voor 38%).

Dit korte nieuwtje zet tot denken. Helemaal als je de bitcoinbril opzet en goud met zijn digitale superieure concurrent naast elkaar legt.

 • Wat waren de kosten voor dit goudtransport, waar veel politiediensten vier weken lang zijn opgetrommeld? Op de beveiliging van het waardetransport is ongetwijfeld niet bespaard. Maar stel je voor dat dit 1 miljoen euro heeft gekost (50.000 euro per dag voor vier weken lang), dan komt dat neer op 0,1% van de totale waarde van het goud. Enkel en alleen om het 70 km te verplaatsen.
  Ter vergelijking: de grootste bitcointransactie ooit dateert uit 2020. Iemand stuurde bijna 150.000 BTC (destijds $4,2 miljard) voor minder dan $3 naar een ander adres. Deze betaling met 10 sats/byte aan fees kostte destijds slechts 0,0000000714%.
 • En wat te denken van de tijd die het DNB kostte om het miljardenbedrag te verplaatsen? Het kostte de centrale bank vier weken om de verhuizing te voltooien.
  Met bitcoin kun je dit binnen 10 minuten doen. Of als je op transactiekosten wilt besparen met iets minder sats/byte, binnen een dag. Dat is ook al snel 30x zo snel.
 • Vervolgens: hoe zit het met ‘ons goud’ in het buitenland? Nederland loopt een tegenpartijrisico met drie landen: het VK, de VS en Canada. Is het echt zo’n grote moeite om ook deze goudstaven in eigen beheer te nemen?
  Met bitcoin zou de DNB met een geografisch verdeelde cold storage multi-sig wallet alles op een veilige manier compleet in eigen beheer kunnen houden. Compleet buiten het bereik van politieke machten en belangen.
 • Tot slot: is het goud dat daar ligt wel allemaal écht goud? Zou je zoiets kunnen verifiëren? Om hierachter te komen zouden we het moeten smelten, wat hoge kosten met zich meebrengt. Klinkt nep-edelmetaal als een complot? Nou, in een loods in Rotterdam was het twee maanden geleden weer raak. JPMorgan Chase ontving een zak met stenen in plaats van het $1,3 miljoen bestelde nikkel.
  Deze kosten voor het verifiëren van je bitcoin zijn hoe dan ook een stuk lager. Met een bitcoin full node kun je het UTXO set én de transactiegeschiedenis controleren. Met 100 euro aan hardware en een internetverbinding kun ook jij dit doen.

Bitcoin doet DNB’s glimmende artefact verbleken

Resumerend kun je wel stellen dat goud wat deze vier metrics (vervoerskosten, transactietijd, tegenpartijrisico en verificatie) betreft, vrij achterhaald is. Bitcoin lijkt superieur!

Dat Nederland goud bezit is niet gek, gezien het koloniale verleden en de goudstandaard tijdens de Gouden Eeuw. Maar anno 2023, zonder eigen valuta en zonder gouddekking, zou je zeggen dat het tamelijk nutteloos is.

Toch dacht de DNB daar in 2019 nog anders over. In een inmiddels verwijderd bericht schreven ze: “Als het systeem instort, biedt goud kans om opnieuw te beginnen.”

Goud is slechts een artefact uit het verleden. Het moderne tijdperk omarmt een superieur alternatief. Zou de DNB ook naar zoiets moeten kijken? Iets dat schaarser, goedkoper, sneller, volledig in eigen beheer te nemen én te verifiëren is? Of zijn de gouwe ouwe klompjes en muntjes precies wat we nodig hebben als het systeem instort?

Steun Bitcoin Focus met een eenmalige lightning donatie! Zo kunnen wij voor jou ook volgende week weer het laatste nieuws samenvatten.

Canadese beurzen

We gaan door naar het buitenland. Want er is weer van alles aan de hand rondom cryptohandel in Canada. Vorige week las je al hoe Bull Bitcoin nu KYC-vrije sats aanbiedt door een samenwerking met postkantoor Canada Post. Afgelopen week kwamen Binance en QuadrigaCX met Canadese updates. 

Eerstgenoemde stopt met haar diensten in het Noord-Amerikaanse land vanwege de nieuwe regelgeving die door de Canadese toezichthouders is uitgevaardigd. Volgens een van de grootste cryptobeurzen van de wereld maken richtlijnen voor stablecoins en investeerderslimieten het onmogelijk om in het land actief te blijven. Klanten kunnen uiterlijk 30 september 2023 hun open posities sluiten.

Tegelijkertijd hebben de voormalige klanten van de failliete cryptobeurs QuadrigaCX te horen gekregen dat ze een klein deel van hun storting gaan terugkrijgen. Volgens Ernst & Young (EY) krijgen de gebruikers een cheque waarmee ze 13% (!) van hun deposito’s kunnen claimen.

Het verhaal van het Canadese Quadriga is trouwens nogal bijzonder. Oprichter Gerard Cotten verdween een aantal jaar geleden ineens tijdens een huwelijksreis in India en zou daarmee de private key en het gros van de klantentegoeden hebben meegenomen in zijn graf. Er is overigens nooit een lichaam gevonden.

Rondje langs de velden

 • Peer-to-peer platform Paxful maakt onofficiële doorstart, nadat het een tijdelijke pauze inlaste door een juridisch gevecht tussen de twee oprichters. Medeoprichter Schaback klaagde CEO Ray Youssef aan dat hij het bedrijf wegens onrechtmatige redenen wilde stoppen. Uit voorzorg is het platform tijdelijk gepauzeerd. Nu gaat het bedrijf zonder Youssef verder. Hij is een nieuw project genaamd Civ Kit gestart.
 • Na een juridisch geschil over de naam Taro, komt Lightning Labs nu met een nieuwe naam en softwareversie van de Taproot-token-laag. De oplossing heet Taproot Assets Protocol. Je kunt als het ware altcoins uitgeven bovenop lightning. In wezen een betere versie van BRC-20 Ordinal-inscripties dus.
 • Amerikaanse politici zijn nieuwsgierig naar de gang van zaken van bitcoin in El Salvador. Niet zozeer omdat ze experiment het graag willen kopiëren, maar vooral omdat ze risico’s zien omtrent het witwassen van geld, de economische stabiliteit en politieke situatie in het land. Daarom hebben senatoren een wetsvoorstel opgesteld waarmee ze hopen op periodieke updates met cijfers en statistieken: de Accountability for Cryptocurrency in El Salvador (ACES) Act.
 • Bitcoin Core versie 24.1 is uit. Op GitHub vind je de release notes van de nieuwe software ruggengraat van bitcoin met dit keer weinig schokkende upgrades. De ‘grote’ 24.0-versie kwam afgelopen december uit. Dit deed met de mempoolfullrbf configuratie meer stof opwaaien.
 • Schuldeisers van de failliete cryptobank Voyager krijgen 35% van hun cryptostortingen terug. Waar eerder nog leek dat Binance.US het bedrijf wilde overkopen voor $1 miljard, moeten de klanten nu genoegen nemen met een kleine uitbetaling.
 • Als je dacht dat het voorbij was met de Ordinal-rage heb je het mis. De nieuwe hype zijn Bitcoin Frogs. De NFT-collectie van 10.000 kikkerplaatjes staat bovenin de volumeranglijsten.

Ledger Recovery

Voordat we de editie weer luchtig afsluiten, eerst nog iets uiterst serieus. Het was het onderwerp dat de bitcoin-community de afgelopen week misschien wel het meest bezig hield: Ledger Recovery.

De hardware walletfabrikant bracht een firmware update uit met daarin een nieuwe feature voor de Nano X-apparaten. Voor $9,99 per maand kunnen gebruikers een versleutelde versie van hun private key opslaan buiten de hardware wallet om. Op drie servers van drie bedrijven.

Naast de servers van Ledger zelf, kun je de opgeknipte seed phrase (optioneel) stallen bij custodians Coincover en EscrowTech. Ze gebruiken hiervoor de Shamir Secret Sharing (SSS) methode. Hiermee kun je met twee van de drie codes de private key herstellen. Om dit te doen zou je dan wel eerst een KYC-check moeten doen.

De nieuwe functie leverde bakken kritiek op. Betekent dit dat Ledger dus in contact kan komen met jouw seeds op jouw wallet? De meeste emotionele critici waren te gehaast met hun mening, het blijkt allemaal iets genuanceerder te zijn. Ledger reageert:

“Your seed never leaves the secure element on your Nano device – If you choose to use Ledger Recover, it is split into 3 encrypted shards. Only those shards leave the secure element, in which case it is transmitted via a secure channel to our 3 Ledger Recover providers. This can only happen if you physically consent on your device after signing up for Ledger Recover.”

Het lijkt vooral om onhandige communicatie te gaan, in combinatie met een reputatie die in het verleden al meerdere keren is geschonden (aanbieden van allerhande altcoins, dataleks van klantgegevens, etc.).

Kritiek is terecht, de argumentatie vooralsnog vaak te voorbarig.

Overigens wrijft het bedrijf de vlek verder uit door te stellen dat iedere firmware update een key-lek kan veroorzaken. Theoretisch gezien is dat 100% waar, maar wederom niet heel tactisch, ook omdat het bedrijf zichzelf daarmee tegenspreekt.

Ledger probeert diensten te maken voor de gemiddelde cryptoliefhebber. Bitcoiners willen beter zijn dan het gemiddelde: no-KYC, self-custody, draai je eigen node met een scherpe aversie tegen altcoins. Ja, dan is Ledger inderdaad van jouw padje af. Wellicht is de Jade, ColdCard, Bitbox2, Foundation Passport of SeedSigner dan iets voor jou.

Garnalencocktail

Je kent het wel, de bitcoin shrimps. Het zijn hodlers die kleine beetjes bitcoin verzamelen op adressen met niet veel sats; ze worden ook wel garnalen genoemd als tegenhanger van de grote whales. Glassnode heeft dit in kaart gebracht met een indicator: Number of Addresses with Balance ≥ 0.01.

Dit getal schiet nu richting de 12 miljoen! Er zijn dus 12 miljoen adressen waar meer dan 250 euro aan bitcoin op staat. Ben jij ook zo’n bitcoinspaarder?

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Sparen met bitcoin

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf van Nederland. Met Bits introduceert het bedrijf een Dollar Cost Averaging (DCA)-service die het kopen van bitcoin automatiseert en stressvrij maakt.

Probeer Bits nu uit en creëer vandaag nog je eigen bitcoin spaarplan! Sparen met bitcoin. Bit voor bit.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.