Skip links

#203 Spam als paradoxale katalysator

Wat moeten we er toch mee aan, die inscripties. De één vindt het een fijne toevoeging aan de bitcoin stack, de ander hoopt dat de hype snel voorbij is of wil er zelfs spamfilters tegen instellen. Maar als we even uit de situatie stappen en neutraal naar de situatie kijken, zien we een aantal interessante dynamieken ontstaan.

Naast een uiteenzetting over de katalyserende Ordinals in deze vrijdagse Focus-editie ook:

 • KYC-vrije beurs door samenwerking met postkantoor
 • Terug in de tijd: Reddit (2009) en docu (2014)
 • Rondje langs de velden
 • Periodieke en terugkerende lightning betalingen

Katalyserende Ordinals

Even kort, waar hebben we het over? Nou…over de mempool met ruim 400.000 onbevestigde betalingen en transacties die 400+ vsats/byte kosten. Een on-chainbetaling met de bitcoinblockchain kostte eerder deze week al snel enkele tientallen dollars. Waarom?

Men heeft een manier uitgevonden om tokens in de blockchain te zetten met de naam BRC-20. Afgelopen dinsdag heeft Robin een uitgebreid verslag geschreven over de situatie in de premium editie #201 File op het netwerk, crypto trading cards & submarine swaps.

Inmiddels zijn we een paar dagen verder, dalen de kosten weer, is de mempool weer een stuk leger en zien we de eerste neveneffecten doorschemeren:

 • Cryptobeurs Binance stopte deze week twee keer (tijdelijk) met het verwerken van opnames vanwege de hoge on-chainkosten. Het gevolg? Frontman CZ vertelt dat ze nu gaan werken aan de implementatie van lightning. Eerder heeft Coinbase-CEO Armstrong dezelfde belofte gedaan. Eindelijk komen de grootmachten in actie. Is de noodzaak de welkome katalysator?
 • Volgens Amboss, een lightning statistieken site, is de huidige situatie echter niet per se goed voor lightning. Er worden namelijk de laatste dagen véél minder betaalkanalen geopend. De huidige situatie zorgt voor een paradox…
  • Zijn de on-chain kosten laag? Dan is de noodzaak voor goedkope lightningbetalingen er niet.
  • Zijn de on-chain kosten hoog? Dan is het niet optimaal om met lightningnodes aan de slag te gaan en betaalkanalen te openen.
 • Het is niet de enige paradox die afgelopen week rondging:
  • Zijn de on-chainkosten laag? Dan is er een vermeend probleem met het ‘veiligheidsbudget’ omdat miners op de lange termijn niet genoeg kunnen blijven verdienen naarmate de blocksubsidie er elke vier jaar halveert.
  • Zijn de on-chainkosten hoog? Dan is het netwerk kapot, moeten we ons zorgen maken over adoptie en zouden we zelfs grotere blocken moeten overwegen om de kosten weer omlaag te brengen.
 • Het aantal nieuwe lightningnodes schoot wel ineens hard omhoog, volgens data van Glassnode. Er zouden in mum van tijd 2.000 nieuwe LN nodes zijn opgetuigd. Het totaal staat nu rond de 18.000. Data hierover verschilt overigens nogal. 1ML heeft het over ruim 16.000 nodes, terwijl het hierboven aangehaalde Amboss een totaal van 17.800 nodes rapporteert.
 • Als gevolg van de hevige drukte op de basislaag, verdienen miners ineens bakken met geld. Rafael Schultze-Kraft, CEO van Glassnode, deelt dat miners op één dag $18 miljoen aan transactiekosten binnenharkten.

  Dat is bijna een record en vergelijkbaar met de fee-gekte in 2017 (toen de koers op $20.000 stond) en de drukte op het netwerk in de bullmarkt van 2021 (toen de koers rond de $60.000 stond). Nu met een koers van bijna $30.000 zijn de dollarinkomsten uit de transactiekosten dus hoog!
 • Niet alleen hebben Ordinals/inscripties/BRC-tokens impact op lightning en miners. Ook het gebruik en de adoptie van van Taproot stijgt hard. Het gebruik (Taproot-outputs in transacties) staat 63%, terwijl de adoptie (Taproot-inputs) op 43% staat.
 • Intussen roept ontwikkelaar en miniblocker Luke Dash Jr. op tot filters om deze ‘spam’ te voorkomen. Met een filter is de “bugfix” onmiddellijk te implementeren en hoeven “we” niet te wachten op een “grote release” of soft fork.
 • In El Salvador heeft men last van de hoge kosten. Wel maakt Chivo-adviseur Lorenzo Rey bekend dat ook de ATM’s van de Salvadoraanse overheid eindelijk lightning gaan integreren.

Enfin, er is weer veel gebeurd in één week. Het is wel duidelijk: de situatie creëert een noodzaak naar oplossingen, waarin er urgent naar verbeteringen wordt gezocht.

Beurzen implementeren lightning, de stresstest voor Taproot lijkt succes doorstaan, node-eigenaars zullen zorgen dat ze hun kanalen op orde hebben voordat de on-chain-hel uitbreekt en ontwikkelaars zullen dubbel overwegen welke implicaties en onvoorziene gevolgen hun vermeende verbeteringen teweeg brengen.

Nee, saai was het afgelopen week zeker niet!

Verder in het nieuws

 • Tether maakte in het eerste kwartaal een nettowinst van $1,5 miljard. Ook houdt het stablecoinbedrijf nu goud én bitcoin aan op de balans!
 • PayPal heeft intussen bijna $1 miljard aan cryptovaluta voor klanten in beheer. Het zou gaan om $499 miljoen aan bitcoin, $362 miljoen aan ether en $82 miljoen aan andere cryptocurrency’s.
 • De OG-beurs Bittrex heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf komt problemen met toezichthouders niet te boven: het doek valt. Dit betreft overigens niet Bittrex Global, maar de Amerikaanse tak stopt wel. CEO Richie Lai schrijft dat dit de beste manier was om de boel op te lossen: “cleanest way to bury the baby”.
 • De premier van Liechtenstein, Daniel Risch, wil dat zijn land bitcoin gaat omarmen. De dwergstaat wil het grote bitcoin accepteren voor overheidsbetalingen.
 • De Britse belastingdienst, de HM Revenue and Customs (HMRC), wil graag de bevoegdheid hebben om bitcoin in beslag te kunnen nemen bij beurzen als blijkt dat gebruikers geen belasting betalen over hun cryptowinsten.

Terugkerende betalingen

Bitcoin is (nog steeds) een experiment, en lightning is dat al helemaal. Alby komt nu weer met een nieuw product waarmee je betalingen kunt inplannen. Terugkerende transacties (voor bijvoorbeeld maandabonnementen) zijn nog onmogelijk op voor non-custodial lightning wallets en daarom komen ze nu met ZapPlanner.

Je kunt betalingen naar een lightningadres inplannen met de Node Wallet Connect-feature die is bedacht voor Nostr-clients. 100 sats per uur? Of 1.000 sats per dag? Zo kun je periodieke betalingen doen aan jouw favoriete content creators.

Ben je fan van Focus? Dan kun je ons ook steunen met een donatie via onze website óf probeer ZapPlanner eens uit!

P.s. Ons lightningadres is [email protected].

In Lightning Focus #6 van deze maand legt Edward je uit hoe je zélf een eigen lightningadres kunt maken. Heel moeilijk is dat namelijk niet!

KYC, weg ermee

Enkele maanden geleden heb je op Focus een klacht gelezen: ‘KYC, weg ermee‘. Francis Pouliot is het hier roerend mee eens. De Canadees, woonachtig in het Costa Ricaanse Bitcoin Jungle en eigenaar van Bull Bitcoin, kwam afgelopen week met iets gaafs.

Hij heeft van zijn beurs een KYC-vrij platform gemaakt en voegt er nu een feature aan toe. Je kunt er nu bitcoin kopen door naar een postkantoor in Canada te gaan. Op Twitter vertelt hij zijn verhaal.

 1. Maak een QR-code in je Bull Bitcoin-account
 2. Ga naar een willekeurig locatie van Canada Post. Dit is het officiële postkantoor van het land
 3. Vraag de caissière om de QR-code te scannen
 4. Betaal met contant geld (max $999)
 5. Het tegoed komen binnen 10 minuten in je account
 6. Je kunt dit nu gebruiken om bitcoin van te kopen en het onchain óf lightning naar je eigen wallet te sturen.

Je kunt dus met contant geld zónder koppeling met je bankrekening en zónder je identiteit te hoeven laten zien aan bitcoin komen. Enig nadeel? Je moet wel in Canada zijn…

Bull Bitcoin is een gereguleerde money-service business, waardoor het KYC moet doen voor alle klanten die voor meer dan $1.000 aan bitcointransacties doen. De Canadese wet verbiedt het om persoonlijke informatie te verzamelen zonder een legitiem doel. Bull Bitcoin volgt deze regels dus met alle liefde.

Terug in de tijd

Wat deed jij in 2009? Jawel, de tijd waarin Flappy Bird en Hyves nog niet eens hun hoogtepunt bereikten en waarin iedereen The Annoying Orange kende. Deze week is het namelijk 14 jaar geleden dat bitcoin voor het eerst voorbijkwam op internetforum Reddit.

Het desbetreffende bericht had de titel: “Bitcoin: A peer-to-peer network based anonymous digital currency.” Je kunt het hier terugvinden, net als de reacties van veertien jaar geleden. De één vindt het geweldig, de ander heeft twijfels over economische prikkels (een discussie die vandaag de dag met de mempool weer erg relevant is!) en weer een ander is bang dat criminelen het gaan gebruiken.

Wil je een visueel kijkje nemen in de vroege dagen van bitcoin? De documentaire ‘The Rise and Rise of Bitcoin‘ is wat dat betreft een echte aanrader. Het kwam uit in 2014 en de 35-jarige Dan uit Pittsburgh neemt je mee op zijn reis.

Hij praat met Voorhees, Winklevoss, de FinCEN over het eerste beetje regelgeving, ging langs bij de omgevallen Mt. Gox en praat met Charlie Shrem over zijn beurs BitInstant (vlak voordat Shrem wordt opgepakt en twee jaar in de gevangenis terecht komt wegens faciliteren bitcoin-aankopen die zijn gebruikt op Silk Road).

Hodl on en tot volgende week!

Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.