Skip links

#196 Lightning 2.0 met hiërarchische kanalen en splicing

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightningnetwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. Vandaag neem ik je mee in de technische mogelijkheden van hiërarchische lightningkanalen en splicing. Stel je voor dat je bijvoorbeeld de liquiditeit kan wijzigen van je kanalen zonder ze te sluiten! En natuurlijk zonder wijzigingen aan het bitcoinprotocol! 

Verder heb ik twee te gekke Do-It-Yourself (DIY) acties, om zelf mee aan de slag te gaan. En tot slot deel ik weer volop lightning- en ook nostr-actualiteiten! Kortom, weer een volle editie deze maand! 

Potentiële verbeteringen

Net zoals bij het bitcoinprotocol zijn er in de lightningwereld een heleboel ontwikkelaars aan het werk om het protocol verder te ontwikkelen. Er komen allerlei voorstellen uit die zijn besproken voordat ze eventueel in aanmerking komen om deel uit te maken van de “Lightning Network Specifications” in een BOLT (Basis of Lightning Technology).

Zo kwamen er deze maand (met splicing en hierarchical channels) weer diverse voorstellen uit om het lightningnetwerk nóg efficiënter te maken en aantrekkelijker voor nieuwe gebruikers! Maar daarover later meer! 

Voordat we namelijk weer vol in de technische ontwikkelingen binnen het lightningnetwerk duiken, is het leuk om eerst kort terug te kijken naar de vorige editie, Lightning Focus #5. Ik heb toen namelijk een korte uitleg gegeven over het RGB-protocol dat het mogelijk kan maken om in de toekomst het lightningnetwerk ook te gaan gebruiken voor allerlei digitale activa, van stablecoins, digitale diensten tot aan zelfs fysieke producten. 

RGB-updates

Inmiddels heeft de LNP/BP Standards Association de bètaversie van de officiële website gelanceerd! Het staat vol met de nieuwe updates over de roadmap, features, uitleg en ook bijvoorbeeld de wallets die RGB ondersteunen, bijvoorbeeld: MyCitadel, BitMask en Iris.

Om het echt te gaan testen is nog wat meer geduld nodig, aangezien de deze wallets nog niet volledig compatibel zijn met de nieuwste versie van het RGB-protocol (v0.10). Maar ben je super tech-savvy, dan kan je altijd helemaal los met de command-line tool

Meer efficiëntie door hiërarchische lightningkanalen

Lightning developer John Law heeft een voorstel geïntroduceerd voor hiërarchische kanalen om de efficiëntie en schaalbaarheid van het lightningnetwerk te verbeteren. Je kunt zijn plannen hier op GitHub lezen. Deze hiërarchische kanalen stellen gebruikers in staat om de capaciteit van lightningkanalen flexibel en off-chain aan te passen.

In Lightning Focus #3 heb ik het eerder gehad over hoe belangrijk het is om lightningkanalen in balans te houden. Zeker wanneer je minimaal een kleine winst wil maken om de kosten van het 24/7 operationeel houden van je routingnode terug te verdienen.

Ook kan het voorkomen dat je juist meer liquiditeit wilt kunnen bieden in een kanaal, omdat er gewoonweg meer betalingen plaatsvinden. Het oplossen van dit probleem is duidelijk een volgende stap naar een meer volwassen infrastructuur dat ook meer beginners zal aantrekken. Want hoe gebruiksvriendelijker, hoe laagdrempeliger het zal zijn om in te stappen! 

Hiërarchische kanalen hebben een aantal voordelen: 

 • Je hoeft niet te wachten op een bevestiging van miners, waardoor off-chain transacties nagenoeg instant worden uitgevoerd. 
 • Er hoeven geen transactiekosten aan miners worden betaald, omdat de transacties niet op de blockchain zijn vastgelegd. Dit resulteert in lagere kosten in vergelijking met on-chain transacties. En het vermindert de belasting op het netwerk en waardoor er een groter aantal transacties verwerkt kan worden, wat weer bijdraagt aan de schaalbaarheid van het lightningnetwerk. 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Hoe werkt het? 

Om de capaciteit van lightningkanalen flexibel en off-chain aan te kunnen passen, dus zonder dat er on-chain transacties nodig zijn, wordt er een soort “boomstructuur” van kanalen binnen een enkel hoofdkanaal gecreëerd.  

In een hiërarchisch kanaal hebben twee partijen elk een main output, en daarnaast kunnen er ook één of meer zogenaamde Hashed Time-Locked Contract (HTLC) outputs zijn. Deze HTLC-outputs worden gebruikt om betalingen tussen partijen te vergemakkelijken. Elke main output van een hiërarchisch kanaal financiert op zijn beurt weer een ander kanaal, dat is te zien als de wortel van een “off-chain tree”, waarbij de “bitcoin in takken van de boomstructuur” eigendom zijn van individuele gebruikers. 

Wat het extra interessant maakt, is dat de invoering van hiërarchische kanalen verder geen wijzigingen vereist aan het onderliggende bitcoin protocol! Het is dus nu alleen nog wachten voordat het geïmplementeerd wordt in een toekomstige update van de lightningspecificatie.

Splicing 

Waar het voorstel voor hiërarchische kanalen een geavanceerdere structuur van geneste kanalen introduceert, richt splicing zich juist specifiek op het verbeteren van de liquiditeitsbeheer van lightningkanalen.

Met splicing is liquiditeit toe te voegen of te verwijderen uit bestaande lightningkanalen zonder deze te sluiten en een nieuw kanaal te openen. 

Met splicing kunnen gebruikers on-chain liquiditeit toevoegen aan een bestaand off-chain kanaal (splice-in) of een deel van de off-chain liquiditeit on-chain uitgeven (splice-out). Het grote voordeel van splicing is dat het kanaal operationeel blijft, terwijl de on-chain splicing-transactie wacht op voldoende bevestigingen. Dit maakt het eenvoudiger en efficiënter om de capaciteit van lightningkanalen aan te passen zonder extra vertragingen of kosten. 

Voorstel van Lisa Neigut 

In het huidige ontwerp moeten alle handtekeningen voor de bestaande commitment transacties opnieuw worden verzonden wanneer een nieuwe splice is gecreëerd. Lisa Neigut, lightning-engineer bij Blockstream, heeft onlangs een voorstel gedaan om het splicingproces te optimaliseren.

In plaats van het opnieuw verzenden van alle signatures, stelt Neigut voor om alleen het minimum aantal signatures voor de nieuwe commitment transaction te verzenden wanneer een nieuwe splice wordt onderhandeld, samen met een bevestiging dat deze signatures zijn ontvangen. 

Het belangrijkste voordeel van deze aanpak is dat het bandbreedte en verwerking bespaart, waardoor het splicingproces efficiënter wordt. Dit kan weer leiden tot snellere en soepelere transacties binnen lightning zelf en de algehele gebruikerservaring verbeteren. 

Beluister hier de Twitter Space, georganiseerd door LNCapital over onder meer dit onderwerp.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Overige lightningactualiteiten

 • Mercury is een implementatie van andere layer-two protocol genaamd statechains, waarmee private keys voor bitcoinstortingen (UTXO’s) veilig tussen eigenaren zijn over te dragen zonder dat een on-chain transactie nodig is. 

  Hierdoor kunnen gebruikers vrijwel onmiddellijk de volledige bewaring van een hoeveelheid BTC aan iedereen overdragen, met meer privacy en zonder kosten aan miners te hoeven betalen. 
 • Het Mercury team heeft een light lightningnode-implementatie gelanceerd, genaamd Mercury-node. De Mercury-node is ontwikkeld met behulp van de Lightning Development Kit.

  De bedoeling is dat het hiermee in de toekomst makkelijker is voor mobiele wallets om een light, non-custodial lightning node te draaien. Het grote voordeel is dat gebruikers dan volledige zeggenschap behouden over hun tegoeden. 

  Wil je meer leren over Statechains? Lees dan een oud Focus-interview met de Nederlandse bedenker Ruben Somsen eens door!
 • Statische invoices hergebruiken, betere privacy, eenvoudige refunds én verwerken van betalingen voor abonnementen. Dit zijn slechts een deel van de mogelijkheden van BOLT12 offersClams, een open source, veilige browser-gebruikersinterface voor Core Lightning nodes, heeft aangekondigd dat het nu BOLT12 offers ondersteunt. 

  Gebruikers kunnen voortaan een QR-code scannen of handmatig een BOLT12 offer invoeren, waarna ze door het betalingsproces worden geleid. Alle huidige aanbiedingen worden weergegeven met steeds een korte samenvatting. 

Daarnaast kunnen gebruikers een detailweergave bekijken voor een lijst van alle betalingen die aan hun aanbieding zijn gekoppeld. 

Je kan dit inmiddels ook zelf testen, mits je over een Core Lightning node beschikt! 

DIY! Gebruik Alby met je eigen domein

In Lightning Focus #3 heb ik een stappenplan gedeeld voor het aanmaken van een lightningadres om sats op te ontvangen, bijvoorbeeld met behulp van Alby. Inmiddels heeft Alby ook een stappenplan gedeeld om dit te combineren met je eigen domein! 

Hiermee kan ik bijvoorbeeld sats ontvangen op mijn eigen lightningadres, [email protected]. Hiervoor gebruik ik dus mijn eigen domein, nostr.nu! 


Heb je zelf een eigen Alby lightningadres en ook een eigen domein en wil je dit ook proberen? Check dan onderstaande stappenplan:  

 1. Ga via een browser naar https://getalby.com/.well-known/lnurlp/<gebruikersnaam> 
  Vul als gebruikersnaam alleen het deel voor @ in. (In mijn geval https://getalby.com/.well-known/lnurlp/edward
 1. Gebruik Ctrl+S om deze .json file op te slaan op je computer. 
 1. Upload dit bestand naar je webserver in exact dezelfde map. Maak indien nodig de map/.well-known/lnurlp/ aan.  Ik heb zelf de extensie .json verwijderd om het te laten werken. 
 1. Test hierna of je het bestand via je browser kan benaderen met de volgende url:  
  https://nostr.nu/.well-known/lnurlp/<gebruikersnaam> (In mijn geval: https://nostr.nu/.well-known/lnurlp/edward
 1. Mocht het niet benaderbaar zijn komt dit doordat er nog iets mist op je website waardoor de link (het bestand) nog niet kunnen benaderbaar is. Ik heb dit zelf opgelost door een .htaccess bestand aan te maken, zoals onder het kopje “Setup on Apache”, helemaal onderaan te vinden in deze handleiding. Dit bestand plaats je vervolgens in de root map van je domein. 

Nostr-nieuws

We gaan door met een korte selectie van leuke ontwikkelingen in de wereld van nostr:

 • Wavman Music Player is een open-source muziekspeler geïntroduceerd door Wavlake om bij te dragen aan de ontwikkeling van meer tools voor artiesten en muziekliefhebbers op nostr. Het is geïnspireerd door iconische muziek- en game-apparaten zoals de iPod, Gameboy en Walkman. Het werkt net als andere clients door gebruik te maken van een relay events op te halen en deze aan de gebruiker te tonen. 

  Het unieke aan Wavman is dat het specifieke muziekevents toont, waaronder informatie over de maker, titel en bestandslocatie van een nummer. Gebruikers kunnen nummers afspelen, ‘zappen’ en erop reageren, net als op sociale media-achtige nostr-clients. Alle interacties worden gepubliceerd en gedeeld met andere gebruikers. 

  Alle muziek op Wavlake is ook beschikbaar op Wavman, wat artiesten een extra mogelijkheid biedt om inkomsten in bitcoin te genereren. Alle ‘zaps’ minus de kosten gaan rechtstreeks naar de artiesten die de nummers hebben gemaakt. 
 • Nog een muziek project is Zapstr! Ontworpen door de designer Karnage uit Japan. Het betreft een muziekplatform Zapstr waarmee artiesten hun publiek kunnen bezitten (dankzij nostr) en geld kunnen verdienen dankzij zaps en streams.
 • Nostr Marketplaces (NIP-15) is gemerged. Dit geeft de mogelijkheid om producten te gaan verkopen via nostr. Het is wachten op verschillende nostr-clients die dit gaan implementeren.
 • In het najaar is een nieuwe nostr Unconference aangekondigd. Deze keer in Tokyo & Hong Kong. De meest logische naam voor de conferentie is Nostrasia!  
 • De nostr iOS app Damus is 1 jaar oud! 
 • Tot slot weer een audio georiënteerd project, namelijk Nostr Nest! Deze toepassing is gemaakt door developers Derek Ross en Semisol van nostrplebs. Het betreft een audioruimte om in te chatten, brainstormen, samen te jammen, een debat te voeren of een mini conferentie te organiseren. 

 
DIY! Experimenteer met een nostr signer device

Tot slot nog een te gekke nostr Do-It-Yourself! Het gaat om het bouwen van een nostr hardware signer van tussen de €10 en €20. Hiermee kan je op je computer of laptop voortaan inloggen met behulp van een hardware signer die verbonden is via USB. Dus je hoeft niet meer je keys in te voeren. 

Het is natuurlijk wél belangrijk om te beseffen dat vervolgens de hardware signer op een veilige plek bewaard moet zijn, omdat je daarmee voortaan toegang krijgt tot je identiteit. Dit project laat dan ook met name zien wat er nu op dit moment al mogelijk is én het is leuk om op een simpele manier hiermee te experimenteren! 

Wil je zelf aan de slag? Ga naar https://github.com/lnbits/nostr-signing-devic en volg de instructies! 

Het volgende heb je nodig: 

 1. De hardware via AliExpress of via de store van LNbits 
 1. De Chromium extensie genaamd Horse, gemaakt door developer Fiatjaf.
 1. De installatie website: https://lnbits.github.io/nostr-signing-device/installer/ 
 1. En wil je een voorbeeld zien, kijk dan deze video van Ben Arc.

Tot de volgende Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightning wereld om je weer volledig up-to-date te houden!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.