Skip links
bitcoin

#201 File op het netwerk, crypto trading cards & submarine swaps

De wereld van bitcoin zit vol met explosief nieuws. Geïmplodeerde beurzen, heftige prijsbewegingen en tal van markante figuren maken het een leuke industrie om te volgen. Maar deze week is de hoofdrol toch echt voor het netwerk zelf. Het gesprek van de week is namelijk de mempool, of de honderdduizenden transacties die momenteel in de wacht staan.

Bitcoin is niet stuk, en werkt zoals het hoort. Tenminste, zo kun je de huidige situatie bekijken. Een combinatie van nieuwe hype rondom tokens, NFT’s en andere opvallende hobby’s zorgen voor een bomvolle wachtrij. Goed nieuws voor miners, wat minder voor de doorsnee gebruiker die een goedkope transactie wil doen. Wat is er aan de hand?

Wat is een mempool?

Laten we beginnen bij het begin. De mempool is de tijdelijke ‘opslag’ voor onbevestigde transacties. Wanneer je een transactie doet, wordt deze eerst naar de mempool gestuurd, waar miners deze oppikken en toevoegen aan een nieuw te minen blok. Zodra een transactie is opgenomen in een blok en bevestigd, wordt deze uit de mempool verwijderd.

Een mempool (afgeleid van memory pool) is een lijst met alle transacties die nog niet zijn opgenomen in een blok en die wachten om te worden bevestigd. Als een transactie is verstuurd, wordt deze naar elke node in het netwerk gestuurd en wordt deze opgenomen in de mempool van elke node die de transactie ontvangt. Elke node kan een iets andere mempool hebben op basis van de transacties die hij heeft ontvangen en de criteria die hij gebruikt om transacties te selecteren voor opname in een blok.

Er is géén centrale plek waar alle transacties netjes in een rij staan.

Omdat er geen centrale autoriteit is die bepaalt welke transacties zijn opgenomen in de blockchain, kunnen de transacties die zijn opgenomen in een blok variëren, afhankelijk van de miners die de blokken maken.

Er is beperkte ruimte in een bitcoinblok. Dit zorgt voor concurrentie onder elke transactie. Zonder de juiste transactiekosten sta je achteraan de rij.

Waarom raakt een mempool vol?

Er zijn verschillende redenen waarom een mempool vol raakt. Allereerst door een plotselinge toename van het aantal transacties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan grote prijsschommelingen of een andere situatie waardoor mensen massaal transacties willen doen.

Daarnaast kunnen miners ervoor kiezen om transacties met hogere vergoedingen eerst te verwerken, waardoor transacties met lagere vergoedingen langer in de wachtrij blijven staan.

Momenteel staan er ruim 400.000 transacties in de wacht. In onderstaande grafiek van mempool.space zie je dat de drukte toeneemt. Er wordt veel meer betaald voor een plekje in een blok dan ‘normaal’. Kun je raden waar het gesprek rondom NFT’s en tokens bovenop bitcoin weer begon aan te wakkeren?

Om een idee te geven van de opmerkelijke situatie: sommige blokken leveren momenteel veel extra bitcoin op in transactiekosten. Normaal gesproken verdienen miners vooral hun omzet aan de bloksubsidie. Dit is de uitgifte van nieuwe bitcoin en een beloning voor het werk die een miner levert.

Die subsidie neemt elke 210.000 blokken (~4 jaar) af. Op termijn moeten transactiekosten dé motivatie worden voor miners om mee te doen in de strijd om BTC en het netwerk te beveiligen.

Bovenop die subsidie kiezen miners transacties uit waar een vergoeding bij zit. En dat is bijzonder lucratief voor miners. Het betekende in onderstaand voorbeeld zelfs een totale beloning van meer dan 13 BTC voor een miner.

BRC-20 tokens

Iedereen die al een even meeloopt in dit wereldje weet dat de markt altijd op zoek is naar een nieuwe hype. Persoonlijk had ik het even gemist, maar er is nogal wat te doen om zogenoemde BRC-20 tokens. De Bitcoin Request for Comment (BRC-20) tokens zijn populair door het werk van een pseudoniem genaamd Domo.

Vooraf: ik raad het niet aan om te investeren in iets wat je tegenkomt dat toevallig op het bitcoinnetwerk is uitgerold. Anderzijds: doe wat je niet laten kunt.

De BRC-20 tokenstandaard, die vooral bekend is geworden door de opkomst van de Pepe (PEPE) meme coin. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de opzet van deze standaard wat weg van de ERC-20 token op het netwerk van ethereum. Jarenlang was dat netwerk de speelplaats voor NFT’s, DeFi en meer van zulks. Nu lijkt deze groep gebruikers ook bitcoin te hebben gevonden om dit mee te proberen.

BRC-20 tokens worden gecreëerd met behulp van Ordinals en Inscriptions, waarbij programmeurs JSON-data inscripties gebruiken om tokencontracten te maken, tokens te minten en ze over te dragen.

Via dune.com kun je overigens zelf data opvragen en uitzoeken in de bitcoinblockchain. Een snelle zoekopdracht leert ons dat meer dan de helft (!) van de recente verwerkte transacties iets te maken heeft met BRC-20 tokens. En dat heeft gevolgen.

Daar bovenop komt ook dat dit soort zaken meer ruimte innemen in een bitcoinblok. En dát zorgt er weer voor dat ‘normale’ transacties worden weggedrukt. Wie betaalt bepaalt, dat is een gouden regel die zeker ook geldt in dit geval.

En dan is er ook nog de situatie dat de nieuwe toepassingen vooral tot wasdom zijn gekomen door/na een update genaamd Taproot. Het gebruik bij transacties neemt toe.

Er zijn ook marktplaatsen opgetuigd. Want hype zonder een aantal handelsplaatsen die flink kunnen cashen is er geen echte hype.

Perspectief

Zoals met elk onderwerp, is het gebruik van ordinals, inscripties en BRC-20 tokens op verschillende manieren te bekijken.

Sommige groepen in de bitcoincommunity willen deze hype zoveel mogelijk deze ‘spam’ te negeren. Er wordt zelfs gesproken over een aanval op het netwerk, een denial of service attack (DoS). Met een beetje fantasie en een letterlijke interpretatie van die term is dat een interessante invalshoek.

Tegelijkertijd heb je te maken met een groep dat wél enthousiast is van dit idee. Tot conferenties met tovenaarshoedjes aan toe. Het uitgeven van andere soorten valuta of activa bovenop bitcoin is niets nieuws. Al sinds de beginjaren wordt er gesproken over toepassingen en oplossingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat discussies op Twitter en andere platformen maar een hele kleine greep zijn uit de meningenfabriek rondom bitcoin. Op mijn eigen tijdlijn kom ik veel negatieve meningen tegen.

De gevolgen zijn namelijk wel groot voor mensen die actief bezig zijn met bitcoin. De gemiddelde bitcoinspaarder heeft geen last van de tumultueuze tijden op het netwerk. Je private keys en stapeltje sats blijven netjes staan. Maar even een goedkope transactie doen on-chain zit er op dit moment niet in.

“Crypto trading cards”

Francis Pouliot is in ieder geval niet blij. De man achter de Canadese beurs Bull Bitcoin haalt een opvallende transactie aan om zijn kritiek kracht bij te zetten: een onbekend persoon betaalde 141.000 sats om 546 sats te versturen.

Bull Bitcoin levert verschillende bitcoindiensten. En je raadt het al: hun bedrijfskosten gaan omhoog om dezelfde diensten te blijven leveren.

Volgens Pouliot moet er een filter komen om dit soort ‘dure’ transacties te weren. Maar dat druist in tegen het principe van open-source technologie en is censuur, zeggen sommigen. Pouliot haalt als tegenargument andere oplossingen aan om spam tegen te gaan. Het lijkt een definitiekwestie.

Hal Finney (Google de naam als je hem niet kent!) speculeerde in 2010 al over toekomstige toepassingen van en op bitcoin. De man die de eerste transactie van Satoshi heeft ontvangen, voorzag al een situatie als deze.

“Bitcoin zal het high-powered geld zijn dat fungeert als reservevaluta voor banken die hun eigen digitale cash uitgeven. De meeste transacties zullen plaatsvinden tussen banken om overdrachten af te wikkelen. Bitcointransacties door particulieren zullen zeldzaam zijn.”

In een bovenstaand scenario zullen we moeten wennen aan hele hoge kosten voor het gebruik van de onderlaag van bitcoin, ook wel bekend als de bitcoinblockchain. We zijn nog lang niet zo ver, en deze flinke file op het netwerk lijkt niet per se op wat Finney hierboven omschreef. Stel dat bedrijven en overheden de eerste laag veel meer gaan gebruiken, leidt dat tot een nog veel hogere rekening zijn voor on-chain transacties. BRC-20 is kinderspel in vergelijking met een wereld waar grootbanken settelen in BTC.

Initiatieven als Fedi willen deze voorspelling werkelijkheid laten worden.

Opmerkelijk genoeg speculeerde Hal Finney in de vroege jaren ’90 al over ‘crypto trading cards’. Of beter gezegd: een manier om digitale cash interessant te maken. De ideeën die we nu zien, zijn dus niet nieuw.

Zie ook dit overigens niet als bevestiging van de waarde van PEPE coin of een stablecoin uitgegeven op lightning. De markt is genadeloos en ideeën die niet goed in elkaar steken zullen uiteindelijk weinig tractie vinden, in ieder geval op de lange termijn.

Submarine swaps

De Muun Wallet is een bekende optie voor veel mensen die bezig zijn met lightning en bitcoin. Zij maken echter gebruik van een apart transactiemodel waar ze (achter de schermen) ook on-chaintransacties doen. Dat wordt echter bemoeilijkt bij grote drukte. Het is een goed voorbeeld van hoe de situatie op het netwerk nu gevolgen heeft voor gebruikers.

Muun Wallet maakt gebruik van submarine swaps. Dat is een manier om gebruikers naadloos te kunnen laten wisselen tussen on-chain transacties en off-chain transacties op het lightningnetwerk.

Bij een submarine swap vindt er een transactie plaats tussen een on-chain adres en een lightning-kanaal zonder dat beide partijen direct met elkaar communiceren. Dit is mogelijk door middel van een tussenpersoon, meestal een swapprovider, die helpt bij het omwisselen.

Hier is een kort overzicht van hoe een submarine swap werkt:

 • Een gebruiker wil bitcoin on-chain omzetten in een lightningbetaling.
 • De gebruiker stuurt de bitcoin naar een speciaal on-chainadres van de swapprovider (in dit geval Muun Wallet).
 • De swapprovider detecteert de transactie en stuurt hetzelfde bedrag aan de gebruiker via een lightningbetaling.
 • De gebruiker ontvangt de betaling en kan deze nu gebruiken voor transacties.

Het idee is dus: maak het de gebruiker zo makkelijk mogelijk om van on-chain naar lightning te komen. Dat werkt goed in de meeste omstandigheden. Maar nu hebben gebruikers te maken met hoge transactiekosten voor in de regel kleine betalingen.

Maar je kopje koffie of je etentje afrekenen met $20 aan extra kosten is toch wat minder leuk.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Tips

Bitcoin is een veelzijdig beestje. Het geef je veel opties en keuzes. Tegelijkertijd ben je ook afhankelijk van wat anderen doen. In het geval van de hoge transactiekosten is ‘wat de gek er voor geeft’ van toepassing.

Bitcoin miners houden er geen rekening mee dat iemand graag goedkoop een transactie wil sturen. Je kunt er van balen dat DickButtNFT420 de voorkeur krijgt in een blok, maar miners kiezen in de regel de transacties die het meeste opleveren. Maar wat kun je dan wel doen? Om af te sluiten een lijst met tips:

 • Leer het lightningnetwerk te gebruiken: dit is een schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin die off-chain transacties mogelijk maakt. Het is een aparte laag met andere voor -en nadelen, maar kan uitkomst bieden als je tóch met bitcoin wil betalen als het druk is op het netwerk.
 • Coin control: Voeg meerdere betalingen samen in één transactie om kosten te besparen.
  Voor actieve gebruikers loont het om te kijken naar het optimaliseren van je UTXO’s. Ook als je die laatste term niet kent, is deze video interessant om te kijken.
 • Aangepaste transactiekosten: gebruik wallets die je in staat stellen om handmatig de transactiekosten in te stellen. Je kunt mempool.space bijvoorbeeld gebruiken om te kijken naar de huidige situatie. De website probeert de wereld van transacties met kleurrijke grafieken en tabellen goed in beeld te brengen. Wil je dat je transactie snel wordt opgepakt? Dan zul je meer moeten betalen dan de ‘concurrent’.
 • Je kunt overwegen aankopen of transacties met BTC uit te stellen.
 • Als je echt aan de slag wilt, overweeg dan low-fee periods: plan je transacties tijdens periodes met lagere netwerkactiviteit. Wanneer dat is, is echter de vraag. Transacties die geen haast hebben, kun je allicht mee wachten in de huidige situatie.
 • Bevestigingstijd: accepteer langere bevestigingstijden voor je transacties om lagere kosten te betalen.

Oh en de belangrijkste tip: geen paniek. Bitcoin is niet stuk. Bitcoin wordt regelmatig dood verklaard, of de blokken nu vol zitten met plaatjes of niet.

Onwards!

Hodl on,
Robin

PS. Don’t be this guy.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.