Skip links

#200 OpenSats en bankendomino

We starten deze editie van Focus met mooi nieuws vanuit de open-source hoek! OpenSats ontvangt een donatie van maar liefst $10 miljoen. De gulle gever is #startsmall, de filantropische instelling van Jack Dorsey.

Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van vrije en open-source software en – projecten gericht op bitcoin, nostr en gerelateerde technologieën te ondersteunen. De belofte van OpenSats is dat ze open-source ontwikkelaars gaan steunen. De mensen achter OpenSats zetten elke donatie in dollars direct om in bitcoin.

De donatie omvat ook financiering voor het operationele budget van OpenSats, waardoor ze 100% pass-through kunnen blijven en hun inspanningen kunnen uitbreiden. Kortom: de mensen achter OpenSats krijgen geen salaris of beloning via de donaties.

Een deel van het geld is ook toegewezen aan het groeiende nostr-ecosysteem. Als je aan bitcoin, nostr of iets anders moois werkt en op zoek bent naar financiering, kun je hier terecht: https://opensats.org/apply.

Drie maal raak voor Coinbase

Coinbase is afgelopen week weer hot. Maar liefst drie keer komt de Amerikaanse beurs in de schijnwerpers te staan.

1. Allereerst omdat de beurs uitbreidt: het heeft een nieuwe beurs gelanceerd, genaamd Coinbase Exchange. Het gaat zich richten op derivaten, zoals perpetual swaps. Het platform is gevestigd op de Kaaimaneilanden, waarmee het bedrijf de uitspraken van CEO Brian Armstrong van enkele weken geleden in de praktijk brengt: onduidelijke regelgeving drijft de exchange de Amerikaanse deur uit.

2. Verder: investeringsgoeroe Cathie Woods belegt met ARK Invest intensief in Coinbase. Het investeringsbedrijf kocht woensdag 341.186 COIN-aandelen op ter waarde van ongeveer $110 miljoen. Dit komt bovenop de 749.205 aandelen die het dinsdag kocht ter waarde van ongeveer $246 miljoen. De aandelen zijn ondergebracht in drie ETF’s.

3. Minder positief: een handjevol klanten uit Californië klaagt Coinbase aan omdat het privacywetten van de staat zou hebben overtreden. De exchange eist gezichtsscans, vingerafdrukken en stemopnames als onderdeel van zijn verificatieproces en dat zint de aanklagers niet.

Saillant detail: ook in de wereld van cryptobeurzen ziet men de volumes teruglopen. Volgens cijfers van Kaiko zijn we nog altijd ver verwijderd van de recordvolume tijdens de hype in 2020 en 2021. Ook dat helpt Coinbase niet mee.

Bankendomino

Intussen rommelt het nog veel harder in de (Amerikaanse) bankensector. Een kleine greep uit het nieuws maakt dat wel duidelijk. Banken zijn inmiddels opgeslokt door grotere spelers, terwijl de overheid grotendeels garant staat.

 • Afgelopen week is First Republic Bank officieel omgevallen. Alhoewel: de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft de beurs overgenomen. Alle deposito’s en activa van de bank zijn opgekocht door JP Morgan Chase, de grootste bank van de VS. Er was binnen no-time $100 miljard bij FRB weggehaald, wat de doodsteek was.
 • Volgens nieuwszender CNBC is 48% van de Amerikanen bang om geld op de bank te houden.
 • Intussen dalen de aandelenkoersen van regionale banken hard. 130 banken verliezen meer dan 5% op één dag, terwijl géén van de 349 Amerikaanse regionale banken in het groen eindigen. Met name PacWest (-51%) en Western Alliance (-39%) moeten het ontgelden.
 • De marktkapitalisatie van de regionale banken in de VS is sinds januari 2022 gedaald van $480 miljard naar $100 miljard.
 • Mike Bostock heeft de bankfaillissementen in kaart gebracht. Wat blijkt? Het gaat er nu al erger aan toe dan in 2008. En we zijn pas net begonnen!

Hoe het ermee gaat? Kort gezegd slecht, helemaal als je de tijdlijn erbij pakt:

 • 8 maart – Silvergate Bank
 • 10 maart – Silicon Valley Bank
 • 12 maart – Signature bank
 • 19 maart – Credit Suisse
 • 1 mei – First Republic Bank
 • x mei – PacWest Bank?

We hebben echter ook geluk: met bitcoin kun je spaargeld vasthouden zonder het risico van een tegenpartij (in de vorm van deposito bij een bank). Dan deert de onrust in deze financiële wereld je helemaal niets. Cold storage bitcoin zijn wat dat betreft een stuk minder risicovol. Maar wat als je een lening wilt? Moet je dan wél bij een bank aankloppen – en zo worden meegezogen in dit krakende systeem?

Niet per se! Deze week las je op Bitcoin Focus premium een interview met de Brit Enzo Rivers. Dankzij zijn kredietscore (vlak na het afsluiten van een hypotheek) kon hij ineens geen extra lening meer krijgen en moest hij dus zijn bitcoin verkopen. Hij vond echter een uitweg: bitcoin DeFi. Zo kon hij op een non-custodial manier toch een dollarlening krijgen zónder bank! Rivers werkt aan Sovryn en hij vertelt je meer over dit DeFi-protocol.

Maarten heeft weer een puike on-chainanalyse gemaakt over de beste prijsniveaus voor bitcoin. Check dat verhaal hier!
Voor slechts 99 cent kun je deze premium verhalen in z’n geheel lezen op onze website. Of sluit voor hetzelfde bedrag een maandabonnement af. Met de code WELKOMBIJFOCUS kun je alle nieuwe en oude verhalen lezen.

Rondje langs de (internationale) velden

 • Betaalapp Venmo zet in op bitcoin. PayPal maakt bekend dat gebruikers vanaf deze maand bitcoin naar vrienden, familie en externe wallets en beurzen kunnen sturen. Belangrijk detail: de app heeft 60 miljoen (!) gebruikers.
 • MasterCard wil een grote(re) rol gaan spelen bij internationale betalingen met bitcoin. Ze hebben de Crypto Credential Service aangekondigd. Dit is een dienst die transacties tussen wallets verifieerbaar en compliant maakt, te beginnen met overboekingen van digitale activa tussen landen. Ze werken hiervoor samen met Ciphertrace.
 • Nieuwe wetgeving voor cryptosector in VS laat nog in ieder geval twee maanden op zich wachten, als we commissievoorzitter Patrick McHenry moeten geloven.
 • Tussen 2014 en 2019 heeft cryptobeurs Poloniex bijna 66.000 keer verschillende sanctieregels geschonden omdat ze klanten uit de Krim, Cuba, Iran, Soedan en Syrië bedienden. Daarom moet de LLC nu een boete van $7,6 miljoen betalen aan de sanctiewaakhond. 
 • Overheidsinstanties wereldwijd zetten vol in op het analyseren en opsporen van geldstromen. De FBI legt in samenwerking met Oekraïne 9 websites plat.
 • Bitcoin miners in de Verenigde Staten moesten deze week even slikken. De regering van Joe Biden maakt plannen voor een energiebelasting. Het kan oplopen tot 30% extra belasting voor bitcoin miners. Andere datacentra lijken hier niet mee te maken te krijgen.
 • Daar bovenop komt nog dat miners in Amerika ook de lokale prijzen zien stijgen. In 2023 wordt ook de energierekening voor miners duurder.
 • Het bitcoinverhaal rondom Bhutan wordt steeds opvallender. Via Druk Holding & Investments (de investeringstak van de koninklijke familie) heeft het land verschillende ijzers in het vuur. Het land zegt dat het al bezig is met bitcoin minen sinds een prijs van $5.000.
 • In samenwerking met Bitdeer moet er $500 miljoen worden opgehaald om mining in het land een boost te geven.
 • De vraag is wel: wanneer gaat er wat gebeuren? Vanuit de industrie komen steeds meer klachten over de trage handelingen van toezichthouders en regelmakers in de VS.

Een handige bitcoiner deelde een bijzonder constructie: minen vanuit je eigen raam. De opzet zal niet snel wat opleveren, maar het idee is leuk. Voorlopig leg je het wel af tegen de grote datacentra die net als ieder ander uit is op dat volgende bitcoinblock.

Fedi

Fedi, een Amerikaanse ontwikkelaar van financiële en datatechnologie, heeft $17 miljoen opgehaald in een financieringsronde geleid door Ego Death Capital.

Het bedrijf bouwt aan het open-source Fedimint-protocol. En dat moet uiteindelijk ontwikkelaars en andere geïnteresseerden extra dingen laten bouwen bovenop/met bitcoin. De alpha-versie moet dit jaar uitkomen.

De bouwers van het protocol beloven een ‘veerkrachtige, privacybeschermende en eenvoudige manier voor mensen die geen toegang hebben tot of geen vertrouwen hebben in gecentraliseerde alternatieven om hun gegevens en geld veilig te stellen en te gebruiken’.

Het community of “second-party” bewaarmodel van Fedi biedt een veilig alternatief voor cryptobeurzen van derden, cloud-back-updiensten en versleutelde berichtenapps. Het systeem is bedoeld als alternatief op huidige diensten en toepassingen.

Het systeem is ontworpen om de veiligheids-, privacy- en vertrouwensgebreken van huidige alternatieven aan te pakken en biedt gebruikers voordelen vergelijkbaar met zelfbewaring zonder technische of financiële barrières voor toegang.

Hodl on 🙂

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.