Skip links

#194 Het Europees Parlement zet door

De stap naar uniforme Europese regels voor cryptobedrijven is weer dichterbij. Het Europees Parlement ging akkoord met een voorstel om de “naleving van anti-witwaswetgeving (AML) en terrorismefinanciering (CTF) te verbeteren”.

Deze regelgeving, bekend als de Travel Rule, is gebaseerd op de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) en heeft gevolgen voor bitcoinbedrijven die in de EU actief zijn.

Particulieren en bedrijven gaan hier veranderingen van merken. In het Europees Parlement gebruiken ze de term crypto asset service providers (CASP’s) om brokers, beurzen en andere tussenpartijen aan te duiden. Dat doen we in deze editie van Focus dus voor het gemak ook.

De Travel Rule verplicht bedrijven die cryptovaluta verhandelen namens hun klanten om informatie te verzamelen, op te slaan en uit te wisselen over zowel de verzender als de ontvanger van de transactie. Deze maatregel is bedoeld om de autoriteiten te helpen bij het opsporen en bestrijden van illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Let op: het gaat hierbij om álle transacties van en naar CASP’s.

Travel Rule

De EU heeft de Travel Rule geïmplementeerd in de vorm van de Transfer of Funds Regulation (TFR). Deze regelgeving geldt voor alle dienstverleners binnen de EU die bitcoin sturen of ontvangen.

Bovendien geldt de TFR ook voor tussenpersonen. Denk daarbij aan bedrijven of personen die géén CASP zijn van de verzender of ontvanger, maar bitcoin doorsturen als een soort tussenstation.

Ik moet hierbij gelijk denken aan het streamen van sats. In een recent premium artikel bespreken we het ontvangen van bitcoin voor het kijken van video’s. Ook bij Focus kun je met lightning een artikel afrekenen en lezen. Met een beetje pech worden dit soort regels daar ook op toegepast, maar dat zal vermoedelijk afhankelijk zijn van de hoogte van de transactiebedragen.

In overeenstemming met de Markets in Crypto Assets (MiCA)-regulering, zijn CASP’s verplicht om de gegevens van zowel de verzender als de ontvanger van een transactie te verzamelen en te delen met de tegenpartij. Deze informatie moet op verzoek beschikbaar zijn voor organisaties als de Belastingdienst, veiligheidsdiensten en andere instanties.

Ook moeten CASP’s ervoor zorgen dat de gegevensuitwisseling in overeenstemming is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je privacy gaat achteruit, maar partijen zijn wel gehouden aan bepaalde privacyregels, zowel Europees als nationaal.

Deze Travel Rule is (gelukkig) niet van toepassing op particuliere transacties tussen zelfbeheerde wallets, denk aan een Trezor of Ledger. Daar gelden ook regels voor, en daar komen er mogelijk nog meer bij, maar deze specifieke voorstellen gaan over dienstverleners.

Maar, wanneer een CASP betrokken is bij een transactie naar of van een zelf-beheerde wallet, moeten zij informatie verzamelen en bewaren over zowel de verzender als de ontvanger.

De Travel Rule-regelgeving moet in januari 2025 helemaal van kracht zijn. In de tussentijd kunnen bedrijven, particulieren en andere belanghebbenden zich voorbereiden op wat komen gaat.

Afbeelding via 21 analytics

Ruime meerderheid

Bedrijven moeten voldoen aan lokale en internationale richtlijnen, en moeten daarom onder meer hun compliance – en juridische afdeling goed op orde hebben. Veel van deze nieuwe verantwoordelijkheden komen namelijk bij de bedrijven te liggen.

Een effect hiervan is bijvoorbeeld dat analysebedrijven kunnen rekenen op meer klanten. Namen als Chainalysis en Ciphertrace bieden surveillancediensten aan bij bedrijven uit de industrie. Of dat wenselijk is, is de vraag. Dat is echter wel de uitkomst van deze nieuwe eisen.

Er zijn tools nodig voor het uitwisselen van de verzamelde informatie, denk aan het veilig kunnen opslaan van persoonsgegevens.

Daarnaast moeten CASP’s aandacht besteden aan het uitvoeren van meer en betere zogenoemde due diligence (EDD) bij het aangaan van nieuwe relaties met andere bedrijven. Met name met bedrijven die buiten de Europese Unie zijn geregistreerd. Organisaties als de European Banking Authority (EBA) en de European Data Protection Board (EDPB) gaan naar verwachting richtlijnen meegeven om CASP’s te ondersteunen.

Uiteindelijk zijn deze regels met een ruime meerderheid goedgekeurd, zie de onderstaande stemming met 517 stemmen voor, 38 stemmen tegen en 18 parlementariërs die zich onthielden van een stem.

Dit proces is er een van jaren. Uiteindelijk wil de Europese Unie met deze richtlijnen de sector gelijktrekken met andere financiële sectoren. Na alle politieke stappen komt de implementatie en het handhaven. Lidstaten zijn verantwoordelijk voor de implementatie van deze wetgeving in hun nationale wetgeving. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de lidstaten hun eigen wetten moeten aanpassen of nieuwe wetgeving moeten opstellen.

Ten slotte zijn lidstaten verantwoordelijk voor naleving van deze regels en het beboeten van eventuele overtredingen.

Duidelijke regels

De roep om duidelijke en uniforme regels zie je ook vooral bij de corporate tak van de bitcoinwereld. Recentelijk dreigde Coinbase nog met een mogelijk vertrek uit de Verenigde Staten. Wat dan de bestemming moet worden, is niet bekend. Ze hebben inmiddels de juiste papieren in Bermuda bemachtigd.

Een snel vertrek lijkt niet aan de orde. Coinbase is een Amerikaans bedrijf dat ook beursgenoteerd is in de VS. De grootste afzetmarkt van Coinbase zit nog in de Verenigde Staten, maar potentiële klanten zitten natuurlijk wereldwijd. Het bedrijf staat inmiddels ook in het cryptoregister van De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder deelde eerder wel een miljoenenboete uit.

Net als veel andere grote cryptobeurzen boden zij al diensten aan in Nederland zonder de juiste papieren. Dit is afgedaan met die boete.

Rondje langs de velden

  • Taylor Swift liet een investering in FTX zitten. De Amerikaanse popster ging niet in op een aanbod van $100 (!) miljoen van de geïmplodeerde beurs. Ze vermoedde dat er iets niet goed zat na een aantal vragen.
  • De Amerikaanse overheid maakt een einde aan Chip Mixer. De privacytool is opgerold.
  • Bitcoincustodian Unchained Capital (nu Unchained) heeft een nieuwe look en een investering van $60 miljoen. Het bedrijf richt zich exclusief op bitcoindiensten en wil dit verder uitbreiden.
  • Apple meldt zich ook aan de kant van financiële diensten. De computergigant zet in op een spaarrekening met hoge rentes. Het gaat (nog?) niet om bitcoin.

MicroStrategy

Ondertussen blijft MicroStrategy doorsparen. Het bedrijf is van origine vooral bezig met het business software. Maar met een schatkist van 140.000 bitcoin is het inmiddels ook een ware bitcoin whale.

Voor Bitcoin Focus Premium dook Maarten in de cijfers. Hoe is grote fortuin van MicroStrategy verzameld? Je leest het hier.

Nederland

Dan maken we even een uitstapje naar Nederland. Alex Perstev mag op borgtocht vrij. De developer was opgepakt in Nederland voor de mogelijke betrokkenheid bij witwassen en andere zaken.

In de praktijk bouwde hij aan een privacytool bovenop Ethereum genaamd Tornado Cash. Die tool is gebruikt om transacties minder makkelijk traceerbaar te maken. Hij mag zijn straf afwachten.

Surveillancetools en andere zaken zijn gebruikt om geldstromen te verbinden met Perstev. In een rechtszaak als deze wordt publieke data gebruikt, maar ook data van allerlei beurzen en brokers.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Development

Op het gebied van bitcoin developer is er weer iemand die (tijdelijk) stopt.

Dhruvkaran Mehta zegt op Twitter dat hij voorlopig geen nieuwe premies of giften meer aanneemt voor zijn werk aan Bitcoin Core. Hij gaat niet weg, maar gaat wel even wat anders doen. De focus gaat op een nog aan te kondigen start-up.

Privacytools

Trezor maakt het voor gebruikers nu mogelijk om Bitcoin CoinJoins uit te voeren. Met behulp van de Wasabi Wallet hun privacy te beschermen.

Met CoinJoins kunnen gebruikers hun coins mengen met die van andere gebruikers om de geldstromen te verhullen. Dat is niet strafbaar en biedt zeker geen totale bescherming, maar het is een extra optie.

De nieuwe functie is beschikbaar op de Trezor Model T-wallet en zal binnenkort ook beschikbaar zijn voor het oudere Model One.

Om CoinJoin in te schakelen, moeten gebruikers een nieuw account openen in het hoofdmenu van de Trezor software. Een andere veelgebruikte tool is Samourai Wallet. De ontwikkelaars en gebruikers van beide wallets hebben regelmatig heftige discussies. Elke wallet heeft zijn voor- en nadelen.

Om af te sluiten

Het minen van bitcoin is weer een beetje moeilijker geworden. De moeilijkheid is gestegen naar 48,71 biljoen. Een stijging van 1,72%. Het is de vijfde achtereenvolgende stijging van de moeilijkheidsgraad, een logisch gevolg van de gestegen computerkracht van het netwerk.

Elke 2016 blocks, of ongeveer 14 dagen, past het protocol de moeilijkheid aan om de uitgifte van bitcoin niet te snel te laten verlopen. Een stijging duidt op meer computerkracht dat gemoeid is met het minen van bitcoin.

Ondanks de onrust in de wereld draait bitcoin vrolijk door. En wij ook. Met de code WELKOMBIJFOCUS kun Bitcoin Focus Premium nu een maand uitproberen voor slechts één euro.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.