Skip links

#188 Paxful, Apple en bandieten

De computerwereld zit vol met kleine knipoogjes, berichten die developers of andere betrokkenen bij een project stiekem achterlaten in de code bijvoorbeeld. Deze keer is het de beurt aan Apple. Om precies te zijn: het besturingssysteem MacOS voor elke Mac en Macbook.

Sinds de release van MacOS Mojave in 2018 is de bitcoin whitepaper te vinden. We zitten inmiddels in 2023 en bij MacOS Ventura 3, maar ook daar is de whitepaper te vinden. In theorie kan elke MacOS-gebruiker dus direct toegang krijgen tot het document dat uiteindelijk leidde tot de start van het bitcoinnetwerk in 2009.

 1. Open de Terminal-app op je Mac.
 2. Voer het volgende commando in: open /System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf
 3. Druk op Enter.

Dit zou de bitcoin whitepaper moeten openen in een PDF-viewer op je Mac.

Het is niet bekend hoe of waarom de whitepaper in MacOS terecht is gekomen. Apple maakt er geen gewoonte van om groots uit te dragen dat ze vóór bitcoin zijn. De platformen van Apple staan ook niet bekend om hun openheid. Met name de App Store is lang niet altijd open voor iedereen.

Een van de medeoprichters van Apple, Steve Wozniak, is wel een fervent bitcoiner, maar hij nam in 2009 afscheid. Over alle andere projecten in de blockchainindustrie heeft hij overigens sterke twijfels.

Als je het mij vraagt is er wel ruimte voor een grote hardwarefabrikant die meedoet met het maken van bitcoin hardware. Denk aan mining, kant en klare nodes of hardware wallets. Maar daarover hebben we nog niks gehoord uit het kamp van Apple.

Paxful

Paxful stopt ermee. Althans, het peer-to-peer platform stopt met de online marktplaats. In een open brief schrijft Ray Youssef over de beslissing. Het wordt duidelijk dat hij niet geheel vrijwillig stopt met hun peer-to-peerdiensten.

Via de marktplaats van Paxful kon je op tal van manieren bitcoin kopen en verkopen. Met honderden betaalmethodes is het een mooie optie voor veel mensen. Zeker in regio’s waar geen sprake is van veel aanbieders van allerlei diensten is een platform als Paxful een uitkomst.

Van Amazon Gift Cards tot aan onzintokens, en van gametegoed tot aan creditcardtransacties, Paxful faciliteerde de handel in bitcoin tussen verschillende personen. De gemiddelde Nederlander zit misschien niet te wachten op dit soort diensten, maar er zijn tal van redenen te bedenken waarom je op een andere manier aan BTC wil komen.

Een combinatie van ‘regelgeving en personeelsproblemen’ zorgen ervoor dat het platform voorlopig moet stoppen. Klanten van het platform melden dat ze niet altijd hun geld weg kunnen halen. Youssef geeft aan dat hij alles doet om het op te lossen.

Rondje langs de velden

Wat gebeurde er nog meer rondom bitcoin? We maken een rondje langs de velden:

 • Je kunt op bitcoin van alles bouwen en uitproberen. Dit jaar zijn verschillende nieuwe ideeën onderwerp van gesprek. Deze week is het de beurt aan STAMPS. STAMPS staat voor Secure Tradeable Art Maintained Securely. Het is een nieuwe twist op de recente ontwikkelingen rondom Ordinals, populair gezegd bitcoin NFT’s.
 • Het is rustig bij beurzen. Het volume staat op het laagste punt in 10 maanden, met name de handel in BTC-USD is door de bankenproblemen veel minder dan normaal.
 • Een bitcoin boek scoort goed op Amazon. In Softwar bekijkt Jason Lowery bitcoin als wapen (of juist schild..). Het proefschrift heet Softwar: A Novel Theory on Power Projection and the National Strategic Significance of Bitcoin. De meningen verschillen over de aanvliegroute van Lowery, hij komt ook van het Amerikaanse leger. Leestip dus.
 • MicroStrategy komt op een totaal van 140.000 bitcoin. Het Amerikaanse bedrijf blijft bitcoin bijkopen. De gemiddelde aankoopprijs ligt net onder de grens van $30.000 per stuk. Deze schatkist aan BTC is gefinancierd met eigen geld, maar ook vooral via constructies als obligatie-uitgiftes en andere vormen van leningen
 • Binance verliest de toestemming om derivaten aan te bieden in Australië. Binance Australië Australische Securities and Investments Commission heeft de licentie ingetrokken
 • Singapore werkt aan uniforme screeningsregels voor ‘cryptorekeningen’
 • Oh, en niet onbelangrijk: 5 april was de officieuze verjaardag van Satoshi Nakamoto

Sorry to be a wet blanket. Writing a description for this thing for general audiences is bloody hard. There’s nothing to relate it to.” – Satoshi op 5 juli, 2010 (BitcoinTalk Forums)

Robert F. Kennedy wil president van Amerika worden. Kennedy wil een gooi doen naar de rol van leider van de Democratische Partij. In zijn campagne zet hij zich af tegen nieuwe digitale centrale bankmunten. Hij waarschuwt bitcoiners ook voor een scenario zoals in 1933.

Toenmalig president Franklin Roosevelt ondertekende Executive Order 6102. Met die pennenstreep is het verboden voor Amerikaanse burgers (en bedrijven) om goud te bezitten. De eis was om alles netjes af te leveren bij de Federal Reserve Bank. Dat had decennia lang gevolgen voor de goudprijs en het bezit van goud in de VS.

Kennedy waarschuwt voor eenzelfde scenario met bitcoin. Al kun je je afvragen hoe dit in de praktijk kan werken met een wereldwijd digitaal goed. Een goudklomp is toch net wat lastiger te verstoppen dan bitcoin. Tegelijkertijd is er wél controle van elke bitcoinaankoop via een bank en geregistreerde partij in bijvoorbeeld Nederland. Dat is in de VS niet anders, ook niet bij bitcoin.

Een beetje sensatiezoeken zijn de meeste (Amerikaanse) politici niet vies van. En er is ook geen sprake van een nieuwe Executive Order 6102. De aandacht van het kleine bitcoin wereldje heeft Kennedy in ieder geval even te pakken.

Operation Bernhard

In de geschiedenis (en ongetwijfeld het heden) zijn er tal van voorbeelden van valsmunterij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Nazi Duitsland een opvallend plan. Met een geheime operatie genaamd Operation Bernhard wilde men de economie van Groot-Brittannië een flinke klap geven.

Het idee? Het vervalsen van Britse bankbiljetten en die uitstrooien over het land.

De eerste fase verliep succesvol. De Sicherheitsdienst (SD) wist uiteindelijk het papier dat de Britten gebruikte voor hun geld na te maken. Ook kwam men achter de andere technische zaken om het briefgeld zo echt mogelijk te laten lijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het algoritme dat nodig was om de serienummers te generen.

De bestemming van het geld is later in 1940 aangepast: het budget met ‘neppe’ ponden is onder andere gebruikt om inlichtingenoperaties te betalen.

Het is niet bekend om hoeveel geld het precies ging. De schattingen van de gedrukte hoeveelheid variëren tussen de 132 miljoen tot 300 miljoen pond (150 en 340 miljoen euro). Duitsland was ook al hard op weg om hetzelfde te doen voor de Amerikaanse dollar, maar zover bekend was men nog niet in staat om het papier en de serienummers goed na te maken.

En wat kun je met dat geld? Net als in alle andere tijden kun je er simpelweg dingen van kopen. Een verkoper van diensten of producten is te gebruiken om geld wit te wassen. In het geval van Nazi-Duitsland is bijvoorbeeld een Turkse agent genaamd Elyesa Bazna gebruikt. Hij is betaald voor zijn spionagewerk met de geprinte ponden.

Naar verluidt zijn veel biljetten van Operatie Bernhard gedumpt in verschillende meren. De geldproductie vond plaats in verschillende concentratiekampen. De laatste locatie voor de operatie, Mauthausen-Gusen in Oostenrijk, is uiteindelijk bevrijd door het Amerikaanse leger.

De Bank of England besloot om te stoppen met uitgeven van de biljetten die Nazi-Duitsland zo goed na kon namaken. Er kwam genoeg in omloop om over te stappen op een nieuw ontwerp.

Valsmunterij

Bitcoin is een middel, een tool. Het is geen oplossing voor alle problemen in de wereld. Het geeft je een extra (monetaire) optie. Een van de grootste selling points voor BTC is het maximale aantal van 21 miljoen. Valsmunterij en het vertroebelen van de bitcoinoplage is niet mogelijk.

In de praktijk zorgt de mogelijkheid van het checken van alle transacties en balansen op het netwerk ervoor dat niemand vals kan spelen. Zelfs als je het zelf niet controleert, kun je er vanuit gaan dat er tienduizenden nodes zijn die de boekhouding van het netwerk controleren.

Dat is een beetje vloeken in de ‘don’t trust, verify’-kerk, maar het zorgt voor een stuk meer zekerheid dan je hebt bij andere geldsystemen. Als iemand wat bitcoin uit wil strooien over Amsterdam zal niemand daar verdrietig van worden denk ik. Dat is bij helikoptergeld uit de stal van een vijandige staat wel anders.

Door het open karakter van bitcoin is er niet één oplossing, en ook niet een handje vol aanbieders. Er zijn tal van oplossingen of mogelijkheden om zaken in eigen hand te nemen. Maar verplicht is het niet.

Niemand kan jou neppe bitcoin sturen, als je weet wat je doet. Je kunt het zelf controleren. Bitcoin developer Jamseon Lopp houdt een groot aantal websites bij met nuttige informatie. Als je wil voorkomen dat je ooit te maken krijgt met neppe bitcoin, kun je bijvoorbeeld een eigen node draaien.

Aanrader

Een aanrader deze week is good old Andreas Antonopoulos. Het is een wat oudere video, maar daarin legt hij de verschillende doelen van geld uit.

In zijn ogen zijn dat er drie:

 • Store of Value (SoV) – een spaarmiddel
 • Medium of Exchange (MoE) – een betaalmiddel
 • Unit of Account (Uoa) – een rekeneenheid

Maar steeds relevanter is een extra manier waarop geld is in te zetten: geld als een controlesysteem. Dat is niet nieuw. Maar met (vooral) digitaal geld zijn er meer mogelijkheden voor controle.

Antonopoulos is een vroege voorvechter van bitcoin. Ondanks zijn recente uitstapjes naar het coveren van andere protocollen, blijft zijn werk rondom bitcoin interessant. Je kunt de video hier bekijken.

Bitcoin Focus

Met Bitcoin Focus duiken we dieper in de wondere wereld van bitcoin. Naast deze open vrijdag editie bieden we ook verdiepende verhalen over bitcoin. Maarten bekeek de bitcoin van de Verenigde Staten. Ze namen al honderdduizenden bitcoin in beslag. Maar hoe zit het met dat geld?

Arnold is neergestreken in Costa Rica en vertelt je alles over betalen met bitcoin in het land.

Je kunt ons steunen met een abonnement, dan kun je alle nieuwe en al bestaande verdiepende artikelen lezen wanneer je wilt. Je krijgt nieuwe edities ook netjes in de mail. Met de code WELKOMBIJFOCUS kun je voor één euro al starten.

Zit je liever nergens aan vast? Je kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie. Je inschrijven voor deze open vrijdageditie en hem delen helpt natuurlijk ook.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.