Skip links

#176 Banken en beurzen in de problemen

‘Gaat niet goed met de bitcoin hé?’ Op dat zinnetje kun je je alvast voorbereiden als je als bitcoiner een familieverjaardag op de planning hebt. De prijs van bitcoin staat op het moment van schrijven onder de grens van $20.000.

In deze editie bespreken we de spagaat van de bankenwereld, de gevolgen voor cryptobeurzen en we maken een rondje langs de velden.

Meer weten over de huidige markt? Lees dan Deze 4 indicatoren duiden de bitcoin marktcycli waarin we dieper in de huidige bitcoinmarkt duiken.

Doei Silvergate

Silvergate Bank stopt ermee. In de editie van vorige week bespraken we al de connectie tussen Silvergate en de bitcoinindustrie. We trekken het nu iets breder. Het is onrustig in de Amerikaanse bankenwereld. De aandelen van banken gaan onderuit. De inflatie blijft hoog en de Amerikaanse centrale bank lijkt voorlopig niet van plan van koers te wijzigen.

De belofte van bitcoin is een financieel systeem dat anders in elkaar steekt dan het huidige systeem. Check dit filmpje bijvoorbeeld. Maar de huidige ontwikkelingen hebben wel gevolgen, ook voor bitcoin(ers). Niet per se voor het protocol, maar voor alles er omheen.

Binnen het financiële systeem hebben banken verschillende manieren om geld in te zamelen, waaronder kortlopende waardepapieren zoals obligaties. Deze waardepapieren hebben doorgaans een looptijd van minder dan één jaar en worden gebruikt om de activiteiten van banken te financieren, zoals het verstrekken van leningen aan klanten. Na afloop van de looptijd van deze papieren is aflossing verplicht.

Wanneer de inflatie stijgt en de waarde van geld afneemt, kunnen de activa van banken zoals obligaties en aandelen in waarde dalen. Dit kan leiden tot problemen bij het aflossen van schulden en kan de financiële stabiliteit van banken in gevaar brengen. Dit heeft op zijn beurt een invloed op de stabiliteit van het financiële systeem en kan zelfs de economie als geheel beïnvloeden.

Daarnaast kan een stijgende inflatie ook leiden tot een daling van de waarde van staatsobligaties. Omdat de rente op deze obligaties meestal vaststaat bij uitgifte, neemt de koopkracht van het geld dat wordt terugbetaald aan obligatiehouders af. Dit kan leiden tot problemen voor banken die deze obligaties hebben gekocht als onderdeel van hun activa, omdat het moeilijker is om hun schulden af te lossen wanneer de waarde van hun activa daalt.

Rode golf door bankensector

Deze gevaren voor de stabiliteit van het systeem zijn niet nieuw of onbekend, denk aan de crisis van 2008. Centrale banken en regeringen proberen met beleidsmaatregelen of regulering dit systeem in toom te houden. Dat lukt niet (altijd). Het is een van de vele factoren in de grote soep die de wereldeconomie heet. En dan noemen ze bitcoin ingewikkeld.

Bitcoinbeurzen, brokers en ook start-ups zijn gebaat bij een omgeving waar ze makkelijk aan kapitaal kunnen komen. En daar komt een steeds grotere kink in de kabel. Dat geldt niet alleen voor deze categoriebedrijven, maar het heeft directe gevolgen voor de bitcoinwereld.

Om dit onderwerp af te sluiten nog even dit: de bitcoin koers kleurt rood vandaag, maar dat kun je ook wel zeggen van de Amerikaanse bankensector.

Silicon Valley Bank leidt de vrije val met een daling van 46% van hun aandelen en op enig moment zelfs 60%. Dit is een bank met een balans van 211 miljard dollar. Het is een veel grotere partij dan een Silvergate dat 15 miljard dollar aan activa had. Een andere opvallende naam in de onderstaande afbeelding is Signature Bank. Die bank is na Silvergate een veel gebruikte dienstverlener door bitcoinbedrijven in de VS. Ook dat aandeel daalde flink.

Hallo cryptobeurzen

De onrust beperkt zich niet alleen tot aandelen van Amerikaanse banken. De bitcoin koers daalde de afgelopen 24 uur met ruim 8%. Dat zorgt voor meer drukte (en dus handelsvolume) op beurzen, omdat de markt reageert op de dagkoersen.

Dat betekent echter niet dat cryptobeurzen geen hinder ondervinden van de situatie en alleen maar profiteren. Sterker nog: de onrust in de industrie lijkt weer wat toe te nemen.

De token van de beurs Huobi zakte plots met 90%. Ik zou vooral weg blijven van dit soort tokens, maar de dagkoers is een indicatie voor het sentiment rondom de beurs en haar token.

Ook komen toezichthouders in met name de VS steeds meer in actie tegen binnen- en buitenlandse beurzen. KuCoin wordt flink aangepakt in New York. De procureur-generaal van New York, Letitia James, staat bekend als iemand die actief achter cryptobeurzen aan gaat. In deze rechtszaak tegen KuCoin gaat het om de handel in (ongeregistreerde) effecten. Tokens als ether en TerraUSD worden bij naam genoemd.

Je kunt als Nederlander bijvoorbeeld ook accounts aanmaken bij beurzen en brokers die niet geregistreerd zijn in Europa of Nederland.

Het kantoor van de procureur-generaal slaagde erin om een account aan te maken bij KuCoin met een computer met een IP-adres in New York en digitale tokens te kopen en verkopen, waarvoor KuCoin een vergoeding rekende. En dat is niet de bedoeling als je niet de juiste papieren hebt voor de staat New York als financieel dienstverlener.

Veel beurzen in de wereld leveren nog altijd diensten aan mensen waar ze niet de juiste papieren hebben. In de praktijk lijkt het onmogelijk dit helemaal af te stoppen. Wel is duidelijk dat er hier en daar partijen worden aangepakt.

Je eigen software veilig gebruiken

Jos van ZNIP (bitcoin zelfbeheer & lightningadvies) neemt je in Hoe verifieer ik de echtheid van mijn software? stap voor stap mee in de wereld van software-verificatie. In dit artikel lees je over hoe je nét een stap verder kunt gaan om je bitcoin veilig te houden.

Rondje langs de velden

Tussen de paniek en het heftige banknieuws speelt er nog meer. We maken een kort rondje langs de velden:

Eigen keuken

Opvallend is dat we deze week ook nieuws zien van bitcoinbedrijven die zélf zaken willen gaan regelen.

Hardwarefabrikant Trezor wil zelf chips maken om hun productieproces te verbeteren. De afgelopen jaren was er sprake van een enorme prijsstijging van microchips. In een wereld met steeds meer computers en hardware groeit de vraag hard. Het kan daarom handig zijn voor bedrijven om te kijken of ze zaken zelf kunnen regelen. Het biedt echter geen zekerheid. De hardwaremarkt is erg competitief en het is niet gezegd dat Trezor op de lange termijn hier ook voordeel van heeft.

TeraWulf verdient bitcoin met kernenergie. Het Amerikaanse bedrijf heeft de Nautilus Cryptomine, gevestigd in Pennsylvania, ingericht met bijna 8.000 mining rigs. Die zijn samen zo’n 1,0 exahash per seconde (EH/s). TeraWulf verwacht het aantal nog te verdubbelen.

De Nautilus Cryptomine is een joint venture met de Texaanse energieproducent Talen Energy, waarin TeraWulf een belang van 25% heeft. Naar eigen zeggen is dit de eerste locatie waar er “betrouwbare, koolstofvrije en 24×7 baseload-stroom wordt afgenomen bij een nucleaire reactor.” Dit is een grote stap voor TeraWulf, dat vorig jaar nog $10 miljoen aan vers kapitaal moest ophalen om schulden af te dekken.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Kraken. Het handelshuis is nog altijd bezig met Kraken Bank. Zoals de naam al doet vermoeden moet dit de in-house bank worden voor de Amerikaanse beurs. Met het oog op de recente ontwikkelingen lijkt het logisch om als cryptobeurs te kijken naar alternatieven op traditionele financiële dienstverleners.

Hodl on,
Robin

PS. Het Cypherpunk’s Manifesto is deze week 30 jaar oud. Je kunt hem hier lezen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.