Skip links

#166 Bitcoin is niet wat het lijkt

Een wallet is geen echte portemonnee, een coin is geen coin, je bitcoin zitten trouwens ook niet in een hardware wallet. Je balans is zelfs geen balans, maar een verzameling UTXO’s. Miners staan niet echt in de grond te hakken en wist je dat er nooit precies 21 miljoen bitcoin zullen zijn? Wat!? Ja, bitcoin is niet wat het lijkt en in dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Ben je klaar om tot een aantal nieuwe, verrassende inzichten te komen? Lees snel deze Focus-editie verder, geschreven door Aaron van Bitcoin-Partner!

21 miljoen is niet wat het lijkt

Zullen we met een leuk weetje beginnen? Alhoewel bitcoiners alles via hun node kunnen verifiëren weet niet iedereen dat het protocol nooit 21 miljoen bitcoin in circulatie zal brengen. Het maximale aantal dat het protocol ooit aan miners zal belonen is om precies te zijn: 20.999.999,9769 BTC. Bitcoin is dus nog iets schaarser dan velen denken! 

In tegenstelling tot het minen van goud, is bitcoin minen een digitale activiteit. De vrijgave van nieuwe bitcoin vindt plaats omdat miners meedoen aan een energie-intensief proces, proof-of-work. Doordat miners energie moeten spenderen in de fysieke wereld, is deze vrijgave gereguleerd via een kostbare competitie.

Juist omdat het minen energie kost, legt proof-of-work beperkingen op aan de mogelijkheden in de digitale wereld. Miners kunnen daardoor wel 51% van de hashrate bemachtigen, maar de noderunners bepalen uiteindelijk welke regels er worden gevolgd. Niemand kan sjoemelen met transacties en satoshi’s kopiëren is onmogelijk. Een UTXO kan hierdoor dus echt maar één keer worden uitgegeven.

Dit is nog maar het begin, want ja: bitcoin is niet wat het lijkt!

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.