Skip links

#157 Tropisch eiland en de boetepot

Met Bitcoin Focus hebben we eigenlijk een simpel doel: mooie dingen maken over bitcoin. Naast geschreven artikelen zijn we ook druk in de weer met nog meer btc.

Het eiland Boracay is omgedoopt tot Bitcoin Island. En daar moet onze razende reporter Arnold dan natuurlijk een kijkje nemen. In de vorm van een documentaire brengen we in beeld hoe de adoptie er voor staat op het eiland. We gaan in gesprek met lokalen, initiatiefnemers en we bekijken de problemen met de bestaande betaalopties.

Als Focus abonnee ontvang je de documentaire netjes in je mailbox. Updates vind je op de socials van Focus, maar ook bij Arnold zelf.

Bekijk de trailer op YouTube en zet dinsdag 31 januari aanstaande alvast in je agenda. De documentaire over Bitcoin Island komt er aan.

Je kunt ons steunen met een donatie of een abonnement. Met een abo krijg je toegang tot veel meer wekelijkse artikelen, en als bonus kun je alle eerdere uitgekomen verhalen teruglezen. Oh, en het delen van deze nieuwsbrief of onze video’s helpt natuurlijk ook.

Voor de échte pioniers hebben we ook de mogelijkheid om losse premium-artikelen te lezen. Bitcoin only. Zo steun je de schrijvers zonder betaalverplichtingen, én heb je wat leuks om te lezen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan We 🧡 lightning, jij ook?


Rondje langs de velden

We beginnen in Nederland, of beter gezegd, Europa. Het Europees Parlement stemt in april pas over de omstreden MiCA. De Markten in Crypto-Activa Verordening moet een uniform pakket aan regels en richtlijnen bewerkstelligen in alle EU-lidstaten.

De planning was ooit om hier in 2022 al over te stemmen. Maar ook in 2023 wordt de stemming uitgesteld. Om een opvallende reden: de vertalingen. De wereld van bitcoin bevat nogal veel moeilijk te vertalen termen. Denk aan miners (mijnwerkers?) of bepaalde definitiekwesties.

Meer nieuws kort op een rij:

Boetepot

Opvallend nieuws uit Nederland: onze centrale bank geeft Coinbase Europe Limited een boete.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft deze Amerikaanse beurs een boete gegeven van 3.325.000 euro. De Amerikaanse cryptobeurs had niet de vereiste registratie om diensten aan te bieden aan Nederlanders.

Een Nederlands bedrijf moet in het cryptoregister staan voordat het cryptodiensten levert. Dat geldt zeker voor nieuwe partijen die deze markt op willen. Dat maakt de concurrentiepositie in Nederland niet zo sterk tegenover internationale partijen.

Coinbase krijgt een boete voor de periode vóórdat zij een registratie hadden bij toezichthouder DNB. Sinds 22 september 2022 (mooie datum) heeft het handelshuis een plekje het in juiste register.

Coinbase heeft tot en met 2 maart 2023 de mogelijkheid om tegen de boete in bezwaar te gaan. Je kunt je echter afvragen of er op een gegeven moment niet gewoon wordt betaald. Die ruim 3 miljoen is voor een miljardenbedrijf als Coinbase waarschijnlijk wel op te hoesten.

En wat er met dat geld gebeurd? Dat verdwijnt hoogstwaarschijnlijk gewoon ergens in een of andere begroting. Het zou mooi zijn als de boetepot van internationale partijen bijdraagt aan het financieel helpen van lokale ondernemers en bitcoin start-ups. Zij betalen elk jaar toezichtkosten (en de compliance afdelingen) voor het toezicht van DNB.

“DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Coinbase mondiaal één van de grootste aanbieders van cryptodiensten is. Bovendien heeft Coinbase in Nederland een aanzienlijk aantal klanten dat cryptodiensten afneemt.”

“Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten, doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 15 november 2020 tot in ieder geval 24 augustus 2022 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.” – De Nederlandsche Bank op haar website.

Beurzen als Coinbase, en eerder ook Binance, krijgen een relatief kleine boete en kunnen weer door. In de praktijk zorgt dit echter voor een oneerlijk speelveld.

Een groot verschil: Coinbase lijkt vanaf hun start in te zetten om het volgen van lokale regels. Niet voor niets is het de eerste Amerikaanse beurs die zelf met hun aandelen naar de beurs ging. Dat was overigens geen groot succes tot nu toe. Misschien wel voor de originele aandeelhouders, maar de prijs van COIN staat ruim 80% lager dan het hoogste punt ooit. Dat zal Coinbase meer pijn doen dan een relatief kleine boete van DNB.

Ik pleit niet voor hoge boetes of uitsluiting van platformen in Nederland. Het is als klant fijn om keuzes te hebben. Maar voor de gemiddelde Nederlandse (of Europese) bitcoinondernemer moet deze oneerlijke concurrentiepositie wel vervelend zijn.

Een oplossing voor die situatie is er niet. Als particulier in Nederland is het niet strafbaar om bij een niet geregistreerde partij bitcoin te kopen. Je kunt al jaren bij een Coinbase terecht, ondanks dat ze nog niet door het registratieproces waren. Maar, we zijn geen adviseurs of juristen, dus als je vragen hebt schroom dan niet om een expert om meer informatie te vragen.

Niet vrijblijvend

Het actief kopen en verkopen van bitcoin als particulier kan je echter wél in de problemen brengen. Een Nederlandse man is veroordeeld voor het witwassen van 10 bitcoin. De rechtbank in Rotterdam legt hem een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden op. De veroordeelde verliest ook het eigendomsrecht op de 8,94 btc in zijn bezit.

Het netwerk van bitcoin is open en je kunt er op allerlei plekken online mee terecht. Maar als je (lokale) regels overtreedt en je wordt gepakt, dan kunnen die opgeslagen bitcoin je niet echt meer helpen.

Witwassen is strafbaar, ook als je bitcoin gebruikt.

El Salvador

Om af te sluiten maken we een uitstapje naar bitcoin country, zoals de internationale bitcoin migranten in El Salvador het noemen. Het land is onder leiding van Bukele hard aan de weg aan het timmeren qua imago.

Het Centraal-Amerikaanse land stond decennia lang (en nog steeds?) bekend als gevaarlijk land met veel geweld. Bukele en El Salvador hebben een deel van hun lot gekoppeld aan dat van bitcoin.

El Salvador betaalde recentelijk een lening van $800 miljoen af. En geeft Bukele een mooie aanleiding om op Twitter tekeer te gaan over de berichtgeving over zijn land.

El Salvador heeft naast BTC ook gewoon nog de Amerikaanse dollar als nationale munt, trouwens. Toch denkt Bukele dat daar het negatieve sentiment vandaan komt: “Bijna niemand covert dit verhaal. Ze liegen, liegen en liegen. En als hun leugens worden blootgelegd, zijn ze stil.”

Van buitenaf lijkt het er vooral op dat bitcoin momenteel een marketingtool is voor het land. Daarnaast biedt het op kleine schaal al voordelen aan een deel van de bevolking. Maar bitcoin is niet ineens valuta nummer één, dat blijkt ook daar de Amerikaanse dollar.

Wat je ook van bitcoin, El Salvador of Bukele vindt: het feit dat hij als eerste president zo inzet op bitcoin is bijzonder. Geruchten over de fiscale afgrond van El Salvador door de adoptie van bitcoin kunnen weer even de ijskast in.

En het zal je niet verbazen: het schoppen tegen Amerika en de grote mediaplatformen vallen bij veel bitcoiners in goede aarde. Als je wint heb je vrienden. En als je een bitcoinlogo op je petje hebt ook. 🙂

Check ook onze docu over El Salvador!

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.