Skip links

#155 Bitcoin Island in de Filipijnen [TRAILER]

Ben je er klaar voor? Vanaf volgende week staat Bitcoin Focus elke dinsdag in het teken van de Filipijnen. We trappen af met iets nieuws, iets unieks en iets super gaafs: een documentaire en een vijftal artikelen over een circulaire bitcoineconomie. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met een videoreportage over Bitcoin Island.

Bitcoin Focus wil de focus scherphouden. Prijs, trading en speculatie verdwijnt daarbij naar de achtergrond. Bitcoin als spaarmiddel en een betaalmiddel naar de voorgrond.

In de Filipijnen komt dit laatste aspect tot leven. In een circulaire economie op het eiland Boracay accepteren honderden winkeliers bitcoinbetalingen op zo’n tien vierkante kilometer. Wij namen een kijkje, spraken met de initiatiefnemers, winkeliers, de lokale bevolking en doen hier de komende weken verslag van.

Te beginnen met: de trailer van de documentaire. Check het hier!

Bitcoin Island

Zogezegd: de komende dinsdagen kun je een premium artikelenserie verwachten over bitcoin in de Filipijnen. Op 31 januari lanceren we de documentaire met daarop aansluiten de serie waarin je veel meer details kunt lezen:

  • Een verslag van mijn bezoek aan Bitcoin Island (deel 1). Ik vertel je over mijn ervaringen en neem je mee op reis naar een paradijselijk eiland, waar je kunt overleven met puur en alleen bitcoin. 
  • Interview over circulaire bitcoin economie door Pouch (deel 2). Een week later lees je over het gesprek met de initiatiefnemers Ethan en Bill van het bedrijf Pouch. Zij hebben honderden Filipino’s overgehaald om lightningbetalingen te accepteren. Maar waarom? Hoe is dit zo gekomen? En welke problemen lost bitcoin op?

    Wil je dit kunnen lezen? Check dan onze abonnement-optie!
  • Filipijnse winkeliers met/zonder bitcoin (deel 3). In het derde deel spreken we de de ondernemers Jay, Karen, Djela en Giovin. Ze vertellen over problemen met rural banks, remittances, het accepteren van betalingen van toeristen en hun ervaringen met lightningbetalingen.
  • Deel 4 gaat over het overleven met álleen bitcoin. Ik schrijf een gids voor iedereen die op satoshi’s wil overleven. Want ja, je kunt met je bitcoin terecht voor transport, hotels, restaurants boodschappen en watersportactiviteiten. Hoe en waar moet je zijn? Ik leg het je uit en deel tips.
  • Tot slot: Bitcoin Island versus Bitcoin Beach (deel 5). Nu ik zowel enkele weken in de Filipijnen als ook in El Salvador (in El Zonte) ben geweest leggen we de projecten naast elkaar. Beide strandplekken hebben bitcoinbetalingen omarmd, maar er zijn zeker ook verschillen.

Premium serie

De serie is te lezen voor iedereen met een premium abonnement, of te lezen met losse afname via lightning (pay-per-view). Met een abonnement krijg je de vijfdelige artikelenserie in jouw mailbox terecht (naast de edities van de donderdag en de vrijdag).

Maar we beginnen met de documentaire: op dinsdag 31 januari om 10:00 uur kun je de videorapportage verwachten op www.bitcoinfocus.nl en in de nieuwsbrief. Ik neem je in een half uur mee neem langs alles wat ik heb beleefd.

Zet de datum in je agenda of volg ons op onze social media, zoals Telegram en Twitter. Maar dus eerst: de trailer!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.