Skip links

#108 Miners in moeilijke tijden

De bitcoin mining-industrie staat onder hevige druk. In afgelopen 10 maanden is de prijs van bitcoin gedaald met meer dan 70%. Tegelijkertijd is de hashrate van bitcoin, en daarmee de difficulty, gestegen. Het is dus moeilijker om nieuwe bitcoin te minen, terwijl de opbrengsten lager zijn. Wat zien we hiervan terug op het bitcoinnetwerk?

Vandaag kijken we naar de rekenkracht, de beloningen voor miners in zowel bitcoin- als dollarbedragen, de waarde van de transactiekosten op het netwerk en wat al deze getallen zeggen over de huidige markt.

Miners, hashrate en difficulty

Bitcoin miners zijn van essentieel belang voor het bitcoinnetwerk. Miners zorgen ervoor dat het netwerk te gebruiken is voor transacties en dat het netwerk daarbij veilig blijft. Dit doen miners door transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain. Ze bundelen transacties in een blok en zetten vervolgens hun apparatuur aan het werk in de hoop dat deze als eerst de oplossing vindt voor de publicatie van het blok.

De hashrate toont de rekenkracht van alle computers (miners) die momenteel bitcoin proberen te minen. Dit wordt uitgedrukt in het aantal hashes per seconde. Door het vinden van de juiste nonce en daarmee de juiste hash wordt het blok toegevoegd aan de blockchain. En met die hashrate is iets bijzonders aan de hand.

De hashrate van bitcoin staat ondanks de turbulente prijsschommelingen op het hoogste punt ooit, namelijk 232 EH/s. Bitcoin miners lijken onverminderd vertrouwen te hebben in de toekomst van bitcoin. Zelfs belangrijke gebeurtenissen van afgelopen jaar, denk aan The Great Migration vanuit China, is slechts een diep dal dat bitcoin ogenschijnlijk moeiteloos achter zich heeft gelaten.

Dit is een positief signaal, maar het heeft ook een keerzijde. 

De hoge hashrate zorgt ook voor een hoge difficulty, oftewel moeilijkheidsgraad. De broncode van bitcoin is erop gericht dat er elke tien minuten een blok gevonden moet worden. Als de gemiddelde bloktijd voor de laatste 2.016 blokken onder de 10 minuten ligt, stijgt de moeilijkheidsgraad. Andersom geldt hetzelfde: als de laatste 2.016 blokken boven de 10 minuten ligt, gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. 

Dit zorgt ervoor dat elke periode een nagenoeg gelijk aantal blokken wordt toegevoegd aan de blockchain, maar zorgt er ook voor dat voor miners moeilijker is om een blok te vinden, met de daarbij behorende beloning.

De beloning voor miners

Het vinden van een blok kost rekenkracht en daarmee dus stroom. Daarnaast maken miners ook kosten voor een geschikte locatie en onderhoud aan de apparatuur. Gelukkig minen ze niet voor niets. Miners krijgen een beloning in de vorm van een block reward.

Block Reward = Block Subsidy + Fees

Hieronder worden twee grafieken getoond over de block reward. In de eerste grafiek wordt de beloning uitgedrukt in aantal bitcoin. In deze grafiek is duidelijk zichtbaar dat de beloning in 2020 is gehalveerd, door de ingebouwde halvingcyclus. 

Dit betekent niet dat miners minder verdienen in termen van dollars. In de onderste grafiek worden de opbrengsten in dollars getoond. Dit laat zien dat miners in afgelopen jaar een hoge vergoeding hebben gekregen. Desondanks is die vergoeding in de laatste maanden sterk gedaald. Dit betekent dat het vinden van een blok minder dollars oplevert.

Een belangrijke factor in de beloning van miners zijn de fees, ofwel transactiekosten. De fees is de som van alle transactiekosten in een blok. Deze transactiekosten gaan naar de miner die een blok gevonden heeft.

Doorgaan zijn mensen meer bereid te betalen voor hun transactie op bepaalde momenten in de tijd. Voorbeelden hiervan zijn snelle prijsstijgingen of dalingen van bitcoin. Momenteel zijn de transactiekosten erg laag. Dit wijst op weinig activiteit van deelnemers aan het bitcoinnetwerk (en het gebruik van schaalbaarheidsoplossingen zoals SegWit en lightning), en minder bijkomstige opbrengsten voor de miners.

De druk op de mining-industrie

Door de stijgende hashrate wordt de moeilijkheidsgraad voor het vinden van een blok steeds hoger. Hierdoor hebben miners een lagere kans om een blok te mogen toevoegen aan de blockchain en de daarbij behorende beloning op te eisen. 

Aan de andere kant zien we dat de opbrengsten (uitgedrukt in bitcoin) voor het vinden van een blok weliswaar redelijk gelijk is gebleven, maar uitgedrukt in dollars is dit sterk gedaald. De transactiekosten die bitcoingebruikers bereid zijn te betalen, dragen ook niet positief daaraan bij. 

Miners worden dus sterk onderbetaald. Dit resulteert in een uitdagende situatie voor bitcoinminers. Voornamelijk bitcoinminers met een hogere kostenpost kunnen druk hiervan ervaren, doordat hun opbrengsten te laag zijn ten aanzien van de kosten.

Dit kan resulteren in gedwongen verkoop van bitcoinreserves, zodat ze voldoende fiatgeld ter beschikking hebben om de kosten te dekken. 

Dit zien we ook terug in de balans van bitcoinminers. Het aantal bitcoin in bezit van miners is afgelopen periode gedaald.

Dit komt doordat in afgelopen periode meerdere bitcointransacties vanuit de wallets van miners zijn verstuurd naar andere wallets, waaronder beurzen. Dit wijst erop dat miners hun bitcoin versturen naar beurzen, eventueel voor verkoop.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Wrap-up

De stijgende hashrate wijst erop dat miners onverminderd vertrouwen hebben in bitcoin. Dit is positief, maar er zijn ook voldoende signalen dat kleinere en minder efficiënte miners het erg lastig hebben in de huidige marktomstandigheden. De komende periode zal uitwijzen of ook de kleinere miners het hoofd boven water kunnen houden.

Wil je zelf on-chain statistieken over miners in de gaten houden? Bekijk het on-chain dashboard op CryptoQuant.com

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.