Skip links

#104 Wie is Satoshi? Een rechtszaak vol leugens en bedrog

Oslo, Noorwegen: het hodlonaut versus Craig Wright niet-smaad proces, door Arthur van Pelt.

Craig Wright rechtszaak

Na het Kleiman versus Wright-proces in november 2021 – die Craig Wright verloor, en waar hij werd bestraft met een boete van $143 miljoen dollar – is dit de tweede keer binnen een jaar dat Satoshi Nakamoto-toneelspeler Craig Wright acte de presence heeft moeten geven in een openbaar civiel proces.

Maar dit keer met het grote verschil dat hij voor de rechtbank wordt gesleept door een bitcoinsupporter uit Noorwegen met het pseudoniem ‘hodlonaut’. Hij verlangt dat Craig Wright ook met fysiek bewijs komt van zijn Satoshi-schap. Hoe dat is afgelopen kun je lezen in dit dag-tot-dag verslag van het proces.

En uiteraard was ook iedereen benieuwd of het weer zou eindigen in een zogenaamde “Chewbacca Defence” van zijn advocaten, net zoals in Kleiman v Wright vorig jaar!

Bron: https://twitter.com/FractalEncrypt/status/1463652286832459790

Maandag 12 september 2022, dag 1/7

Laten we even beginnen waar deze rechtszaak over gaat: hodlonaut heeft een zogenaamde NDR, een Non Declaratory Relief, bij de Oslo District Court aangevraagd met de bedoeling dat er een uitspraak van deze rechtbank komt waarin wordt gesteld dat hij geen smaad heeft gepleegd met enkele tweets uit begin 2019.

Ook heeft hodlonaut geëist dat Craig Wright bewijst dat hij Satoshi is, en inderdaad, Craig heeft heel veel ‘Satoshi’-materiaal aangeleverd in de aanloop naar het proces in Oslo.

Als antwoord op dat materiaal heeft Craig Wright een 350 pagina dik forensisch onderzoeksrapport van KPMG in zijn gezicht terug geslingerd gekregen, en dat rapport gaat ook besproken worden tijdens dit proces.

Tegelijkertijd wordt hodlonaut in Engeland door Craig Wright voor de Londense rechtbank gesleept voor deze zelfde smaad, maar op basis van 1 andere tweet. Ook hier wordt van Craig Wright verlangd dat hij bewijst dat hij Satoshi is. Deze Engelse zaak wordt gedurende het proces in Oslo wel een enkele keer aangestipt, maar staat er in principe verder los van.

Op dag 1 van het proces wordt direct de toon gezet: Craig Wright heeft maar liefst 9 advocaten van het duurste kantoor in Oslo in de rechtbank zitten, terwijl hodlonaut het doet met slechts 2 advocaten. Maar we gaan in het verloop van het proces zien dat deze 2 mensen uitstekend opgewassen zijn tegen het Craig Wright advocaten geweld.

We zien ook gelijk in de ochtend een ogenschijnlijk licht verrassende uitspraak van de rechter voorbij komen dat er niet besloten gaat worden of Craig Wright Satoshi Nakamoto is of niet.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.