Skip links

#104 Wie is Satoshi? Een rechtszaak vol leugens en bedrog

Oslo, Noorwegen: het hodlonaut versus Craig Wright niet-smaad proces, door Arthur van Pelt.

Craig Wright rechtszaak

Na het Kleiman versus Wright-proces in november 2021 – die Craig Wright verloor, en waar hij werd bestraft met een boete van $143 miljoen dollar – is dit de tweede keer binnen een jaar dat Satoshi Nakamoto-toneelspeler Craig Wright acte de presence heeft moeten geven in een openbaar civiel proces.

Maar dit keer met het grote verschil dat hij voor de rechtbank wordt gesleept door een bitcoinsupporter uit Noorwegen met het pseudoniem ‘hodlonaut’. Hij verlangt dat Craig Wright ook met fysiek bewijs komt van zijn Satoshi-schap. Hoe dat is afgelopen kun je lezen in dit dag-tot-dag verslag van het proces.

En uiteraard was ook iedereen benieuwd of het weer zou eindigen in een zogenaamde “Chewbacca Defence” van zijn advocaten, net zoals in Kleiman v Wright vorig jaar!

Bron: https://twitter.com/FractalEncrypt/status/1463652286832459790

Maandag 12 september 2022, dag 1/7

Laten we even beginnen waar deze rechtszaak over gaat: hodlonaut heeft een zogenaamde NDR, een Non Declaratory Relief, bij de Oslo District Court aangevraagd met de bedoeling dat er een uitspraak van deze rechtbank komt waarin wordt gesteld dat hij geen smaad heeft gepleegd met enkele tweets uit begin 2019.

Ook heeft hodlonaut geëist dat Craig Wright bewijst dat hij Satoshi is, en inderdaad, Craig heeft heel veel ‘Satoshi’-materiaal aangeleverd in de aanloop naar het proces in Oslo.

Als antwoord op dat materiaal heeft Craig Wright een 350 pagina dik forensisch onderzoeksrapport van KPMG in zijn gezicht terug geslingerd gekregen, en dat rapport gaat ook besproken worden tijdens dit proces.

Tegelijkertijd wordt hodlonaut in Engeland door Craig Wright voor de Londense rechtbank gesleept voor deze zelfde smaad, maar op basis van 1 andere tweet. Ook hier wordt van Craig Wright verlangd dat hij bewijst dat hij Satoshi is. Deze Engelse zaak wordt gedurende het proces in Oslo wel een enkele keer aangestipt, maar staat er in principe verder los van.

Op dag 1 van het proces wordt direct de toon gezet: Craig Wright heeft maar liefst 9 advocaten van het duurste kantoor in Oslo in de rechtbank zitten, terwijl hodlonaut het doet met slechts 2 advocaten. Maar we gaan in het verloop van het proces zien dat deze 2 mensen uitstekend opgewassen zijn tegen het Craig Wright advocaten geweld.

We zien ook gelijk in de ochtend een ogenschijnlijk licht verrassende uitspraak van de rechter voorbij komen dat er niet besloten gaat worden of Craig Wright Satoshi Nakamoto is of niet.

Na deze formaliteiten is het eerst de beurt aan de advocaten van hodlonaut, die elkaar af en toe afwisselen, om hun openingsverhaal neer te zetten. Over de dagen heen zal advocaat Haukaas het meest aan het woord zijn namens hodlonaut.

Korte introductie

Na een korte introductie over wat bitcoin precies is, wie Satoshi Nakamoto de uitvinder van bitcoin is, en wat de afsplitsingen zoals BCH en BSV zijn, gaat het los op Craig Wright. Alles tussen 2013 – toen Craig Wright zijn fraude begon in Australië – en heden werd behandeld:

 • de Australische belasting fraude met Bitcoin whale adressen die begon in 2013,
 • het Satoshi Nakamoto toneelspel dat begon in 2014,
 • de Tulip Trust-saga die begon in oktober 2014,
 • de bail-out door Calvin Ayre’s kamp in juni 2015,
 • de invallen op zijn huis en kantoren door de ATO (Australische Belastingdienst) in december 2015,
 • de Wired/Gizmodo artikelen een dag eerder, waar Craig Wright initieel werd gepresenteerd als Satoshi maar wat later door deze media werd gecorrigeerd nadat ze in de gaten hadden dat het ‘bewijs’ dat ze ontvangen hadden niet waterdicht was,
 • de vlucht van Craig Wright naar Engeland in dezelfde periode,
 • de mislukte signeer sessies van Craig in april/mei 2016,
 • de rol van Bitcoin developer Gavin Andresen daarin,
 • de Kleiman v Wright rechtszaak die begon in 2018…

… en heel veel gerechtelijke uitspraken uit andere rechtszaken waar Craig in betrokken is geweest, en als slagroom op de taart ook heel veel door Craig Wright vervalst materiaal – van emails tot contracten en blog posts en alles ertussen in – werd in het verhaal gemixt. 

De advocaten van hodlonaut citeren ook veel uit ruim 7.000 andere tweets uit dezelfde periode (begin 2019), tweets waarin Craig Wright ook voor fraudeur werd uitgemaakt. Daarnaast horen we wat citaten uit Craig zijn eigen meest pittige tweets voorbij komen, met de bedoeling om aan de rechter duidelijk te maken dat Craig zelf ook niet zo’n heilig boontje is daar waar het om zijn eigen uitspraken gaat.

En dit is dan nog wel een van Craig’s meest “vriendelijke” uitspraken…

Hier komt mijn inschatting op basis van wat ik gerapporteerd zag worden door enkele mensen die in het publiek in de rechtbank zaten. De advocaten van hodlonaut hebben nog maar 25 tot 50% van de totale Craig Wright-fraude gebruikt, want ik zag niks voorbij komen over de 3 bitcoin supercomputers die Craig claimde te bezitten maar waar ATO van uitvond in 2015 dat ze nooit hadden bestaan, de fraudes rondom David Rees, Mark Ferrier en MJF Mining, Siemens, El Baraka en Deborah Kobza werden niet genoemd… 

Al met al liep de dag toch nog een uur uit door wat technische problemen met de zaal apparatuur en de Noors-Engelse vertalingen voor het publiek, maar vooral omdat de advocaten van hodlonaut niet goed alle Craig Wright fraude samengevat in 1 dag kon persen. Dat is inderdaad nogal een klus, zagen we zonet.

Tussen de regels door leren we dat Craig Wright in ieder geval vervalste bitcoin broncode en een vervalste “early draft whitepaper” aan hodlonaut heeft overhandigd in deze rechtszaak. We kijken alvast uit naar de dag dat het KPMG rapport wordt besproken!

Dinsdag 13 september 2022, dag 2/7

Vandaag was het de beurt aan de advocaten van Craig Wright om zijn kant van het verhaal te vertellen. Opvallend element: ze proberen hodlonaut een hoofdpersoon te maken in een grote commerciële en sociale aanval op Craig Wright en zijn geesteskindje BSV, want die zou een enorme bedreiging voor bitcoin en het lightning netwerk zijn. 

Mijn persoonlijke perspectief daar even bij: 

 • BTC = $20.000, BSV = $50;
 • BTC is nummer 1 qua marktkapitalisatie, BSV nummer 55 en hard zakkend sinds 2019;
 • BTC heeft rond de 150 miljoen gebruikers, BSV een paar duizend;
 • BSV is daarnaast technisch gezien (hash, nodes) een praktisch niet relevante minderheid afsplitsing van BCH (nummer 32 markt kapitalisatie) die op haar beurt weer een minieme minderheid afsplitsing is van BTC.

Dat BSV een bedreiging zou zijn voor BTC, daar is uiteraard geen enkele sprake van. We gaan dit ‘relevant’ thema later in het proces terug zien komen.

Daarna werd dapper geprobeerd om Craig Wright als Satoshi Nakamoto neer te zetten omdat hij zoveel certificaten, diploma’s en titels heeft, omdat hij interesse in Japan heeft, en omdat zijn moeder, zijn oom en nog een paar mensen het zeggen. Oh ja, en Craig kan, wonder boven wonder, ook coderen volgens zijn advocaten!

Daarnaast wordt Gavin Andresen zijn blogpost uit mei 2016 heel vaak aangehaald, en er worden wat quotes uit zijn verhoor in de Kleiman v Wright rechtszaak geplukt, want daarin zou Gavin ook beamen dat Craig Wright toch echt wel Satoshi Nakamoto is. 

Uiteraard wordt hierbij Gavin Andresen zijn november 2016 blogpost waar hij de mei 2016 signeer blamage wat nuanceerde niet aangehaald:

The other possibility is he is a master scammer/fraudster who managed to trick some pretty smart people over a period of several years.

Ook Gavin zijn latere uitspraken, zoals die hieronder, werden niet genoemd:

It was a mistake to agree to publish my [May 2016] post before I saw his– I assumed his post would simply be a signed message anybody could easily verify.

Given his extreme efforts to avoid releasing a public signature, I’m starting to doubt that Craig actually possesses the key he claims he has, and he did somehow manage to trick me and, perhaps, has been deceiving people for many years.

Ook werd in het openingsverhaal van Craig’s advocaten geprobeerd om het dikke KPMG rapport met gevonden vervalsingen in Craig’s bewijsmateriaal in deze zaak alvast wat onderuit te halen. Tegelijkertijd werd hierbij de hilarische anekdote gehoord dat het voor Craig Wright allemaal toch niet uitmaakt, want hij hoefde in deze zaak toch niet te bewijzen dat hij Satoshi is. Juist ja. 

Ondertussen heeft hij wel vervalst materiaal aangeleverd, en dat kwam hem ook duur te staan in de Peter McCormack smaad rechtszaak, kon ik niet helpen te verzuchten. 

Aan het einde van de dag vernemen we dat morgen hodlonaut (ochtendsessie) en Craig Wright (middagsessie) zelf ondervraagd gaan worden.

Woensdag 14 september 2022, dag 3/7

Dag 3 kende een zeer solide performance van hodlonaut die in de ochtend, rustig, eerlijk alles uitlegde wat er gebeurde rond begin 2019, welke mensen hij kende, welke acties hij voerde bijvoorbeeld met de Lightning Torch, in welke online groepen hij verkeerde, waarom hij de meningen heeft die hij heeft, en ik had de sterke indruk dat hodlonaut verder niet echt onder druk kwam tijdens zijn verhoor.

Ik kan er niks anders van maken, ik kon geen conflicten vinden met mijn beleving van wat er allemaal met en rond hodlonaut gebeurde sinds begin 2019. Dit gaat een goede indruk achterlaten bij de rechter, verwacht ik.

Toen kwam Craig Wright, al voor de lunch, aan de beurt, en die stelde niet teleur. Karrenvrachten aan onzin werden de zaal in geslingerd, en al gedurende zijn verhoor begon het “debunken” op Twitter. Dit omdat, zoals gezegd, diverse reporters vanuit de zaal verslag deden op Twitter, en een zekere ‘Norbert’ die snel in zijn rol gegroeid was als favoriete verslaggever, zelfs zeer snel en gedetailleerd. Een zekere ‘WizSec Bitcoin Security’ groeide snel uit tot een “must-follow” vanwege de technische details die door dit account doorgegeven werden vanuit de Noorse vertaalstudio.

Een paar highlights van deze dag: Craig Wright werd ondervraagd over een Tulip Trust document, zegt Craig “ja dat document klopt niet helemaal, ik was dronken toen ik het schreef”. Zegt de advocaat van hodlonaut droogjes: “Craig, dit document is opgemaakt door Dave Kleiman en aan jou gestuurd”.

Oops. Craig seconden lang stil. Beseft dat hij betrapt werd op weer een vervalst document van zijn handen. 

En toen ik las dat Craig Wright zei dat hij de Satoshi Nakamoto moniker sinds 2005 gebruikte kon ik het niet helpen om aan een Modern Consensus interview uit 2019 te denken, waarin hij stelde dat hij pas begin 2008 de naam Satoshi Nakamoto had gekozen. En om dat te bewijzen tijdens het interview, liet hij een vervalst document – waarin het duidelijk zichtbaar is dat het jaar 2008 is aangepast op de laatste 2 posities – aan de interviewer zien.

Bron: https://modernconsensus.com/cryptocurrencies/bitcoin/exclusive-craig-wright-shares-timestamped-document-he-claims-reveals-roots-of-satoshi-nakamoto-name/

En zo ging het maar door, leugen na leugen kwam voorbij tijdens Craig’s verhoor… Het was een zeer amusante middag.

Donderdag 15 september 2022, dag 4/7

Dag 4 was niet een heel erg spectaculaire dag, om heel eerlijk te zijn. Maar dat zeg ik vooral omdat er allemaal materie voorbij kwam dat ik al jarenlang ken, en er geen verrassende nieuwe dingen werden genoemd.

Desalniettemin, we zien deze dag 3 getuigen voor hodlonaut optreden, en 2 voor Craig Wright. De 3 getuigen voor hodlonaut gingen vooral in op de geschiedenis van bitcoin, welke forks en afsplitsingen er zijn geweest, hoe bitcoin werkt, ze legden uit hoe makkelijk het signeren van een blok adres is en hoe dat een publiek verifieerbare digitale handtekening oplevert, en waarom de acties daaromtrent van Craig Wright in april en mei 2016 nergens op leken. 

Dat laatste concentreerde zich vooral rondom het feit dat Craig zijn handtekening(en) niet publiek verifieerbaar werden gemaakt, dat zijn blogpost over Sartre op 2 mei 2016 een complete fraude was die niks aantoonde, en dat het relatief eenvoudig is om Electrum Wallet te hacken om er een “man in the middle attack” in te bouwen. De Electrum Wallet was de software die Craig Wright toentertijd in 2016 gebruikte om de signeer sessies te doen, waarbij niemand anders dan Craig zelf aan de computer(s) mocht komen die tijdens het signeren en controleren werden gebruikt. 

Vergeet niet, ook de splinternieuwe laptop die voor Gavin Andresen uit een winkel in de buurt werd gehaald in april 2016 om zijn wens in te willigen, werd geheel door Craig Wright geïnstalleerd en verder opgetuigd, voordat de handtekening gecontroleerd kon worden op deze ogenschijnlijk neutrale, tweede machine. Dit alles riekt naar deceptie en manipulatie door Craig Wright, volgens deze experts van hodlonaut.

Toen was getuige Stefan Matthews – die in 2015 samen met Calvin Ayre en Robert MacGregor Craig Wright uit de ATO belasting fraude brand hielp – voor Craig Wright aan de beurt, dat was wel een aardige sessie. Stefan gaf ruiterlijk toe dat hij geen enkel materiaal uit 2007-2008 kon laten zien, want dat had hij niet (meer). Hij gaf ook aan dat hij pas in 2015 bewust werd van het “feit” dat Craig Satoshi zou zijn. Mijn gedachte daar gelijk bij: dus Stefan is ook net zo “bamboozled” als iedereen sinds 2014 toen Craig’s Satoshi toneelspel begon, en is sindsdien vanwege de substantiële financiële belangen die heeft in het Satoshi verhaal van Craig Wright blijven hangen in het avontuur – en heeft het voor zichzelf nog wat opgeleukt -, zullen we maar zeggen. Via The Satoshi Affair hadden we namelijk geleerd dat het Craig Wright kamp miljarden hoopt te verdienen aan het valse Craig is Satoshi verhaal met de patenten die “the inventor himself” heeft geschreven. 

Toen was nog een oude kennis van Craig Wright aan de beurt, een zekere meneer Jenkins, die Craig eens in de 1,5 jaar ziet ongeveer, maar die kon niks bijzonders inbrengen, behalve dat, ja Craig zou wel eens Satoshi kunnen zijn. Maar geen bewijs verder. Een persoonlijk hoogtepuntje vond ik het feit dat laat in de middag mevrouw de rechter BSV een “FORK” noemde, dat zal Craig Wright niet erg op prijs hebben gesteld, denk ik.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Vrijdag 16 september 2022, dag 5/7

En nou komt het! Dit was me het dagje wel in het hodlonaut proces. Eerst in de ochtend nog een paar kennissen en oude bekenden van Craig Wright die hij bereid had gevonden om via een videoverbinding naar de rechtbank in Oslo te verklaren dat hij, Craig, uhm, ja, het zou zeker kunnen, hij zou Satoshi Nakamoto kunnen zijn.

Wat wederom heel opvallend was, vond ik, dat deze mensen dat pas sinds 2014 of later hadden begrepen dat Craig Satoshi kandidaat was, en dat past precies in het patroon van dat Craig zijn Satoshi toneelspel begin 2014 is begonnen. Bij deze mensen heeft Craig sinds 2014 wat zaadjes geplant, wat gebeurtenissen met hen uit 2007-2011 verdraaid, om hen het gevoel te geven dat ze Satoshi hadden ontmoet. 

Omdat hodlonaut’s advocaten (terecht) deze vage “hearsay” niet erg belangrijk vonden (dus zal de rechter dat ook niet vinden, denk ik dan) hielden ze het kort met hen zodat we snel door konden naar een zekere Dr. Klin die kwam verklaren dat Craig Wright autisme heeft en daarom niet kan liegen en manipuleren. Daar maakte hodlonaut’s advocaat gehakt van door hem te wijzen op de uitspraak van de rechter in de Wright v McCormack smaad rechtszaak die net op 1 augustus bekend werd. Ondanks dat Craig claimt dat hij autisme heeft is mijn bevinding dat hij heeft gelogen en bewust een volledig valse voorstelling van zaken in alle materiële aspecten heeft gegeven. Ik vind hem geen “witness of truth”.

En zo werd Dr Klin afgeserveerd.

En toen kwam het klapstuk van de dag: 3 forensische experts van KPMG die al het Satoshi-bewijsmateriaal van Craig Wright, dat hij aan hodlonaut had gegeven op zijn verzoek, door de gehaktmolen draaiden als (recent gemaakte) vervalsingen. En dat was me wat hoor. Bitcoin sourcecode-bestanden zogenaamd uit 2008, oude scans die ineens heel moderne gegevens bevatten, hele vroege Satoshi-emails die aantoonbaar in 2014 (daar is hij weer: 2014) waren vervalst, verschillende Bitcoin whitepaper drafts die pretendeerden uit 2008 te komen maar die fonts uit 2015 en later bevatten, letterlijk alles werd onderuit gehaald deze middag.

Voor wie geïnteresseerd is in een meer technische beschrijving hoe dat gegaan is op deze dag wordt van harte aangeraden om het gedetailleerde verslag van deze dag van WizSec Bitcoin Research op Twitter te lezen. De screenshot hieronder met hun eindconclusie is van hun laatste twee tweets. 

Laten we het er maar op houden dat Craig Wright waarschijnlijk geen leuk weekend hierna heeft gehad!

Maandag 19 september 2022, dag 6/7

En dan denk je het hoogtepunt gehad te hebben in Oslo afgelopen vrijdag, knalt de maandag er nog even dik overheen. Deze dag had zo in een Netflix rechtbank drama serie gekund. Ik had, serieus waar, meerdere malen kippenvel deze dag. 

De dag begon wederom met 2 forensische experts (BDO en CYFOR, ingehuurd door BDO) die namens Craig Wright gaten moesten gaan schieten in het rapport van KPMG waarin de diverse vervalsingen van Craig in kaart waren gebracht. Er werd wat gesputterd over testen die ze niet helemaal konden reproduceren, wat misschien andere, normale, redenen zouden kunnen zijn voor de gevonden issues met de diverse bestanden, maar… ga even zitten met een zakje popcorn, mensen… ze waren het eigenlijk helemaal eens met KPMG. 

Stuk voor stuk werden de KPMG bevindingen goedgekeurd door BDO, en het totale rapport was van behoorlijke kwaliteit, werd letterlijk gezegd. En we hoorden ook een nummer: Craig Wright had 71 Satoshi bewijsstukken aangeleverd aan hodlonaut, en die zijn, als we de verslaggevers goed begrijpen, ALLEMAAL afgekeurd. Dus door zowel hodlonaut’s forensic expert, als door de 2 forensic experts van Craig zelf. 

En wat kwam er weer een vervalste meuk voorbij, we leerden weer wat nieuwe dingen vandaag. Zo was er bijvoorbeeld een printout van hele oude source code (volgens Craig), maar daar zat een vreemde “breuk” in, de code liep niet logisch door en een stuk was op de laatste pagina terecht gekomen. Wat bleek, in 2013 had iemand (cryddit voor de insiders) eens hele oude prerelease code van Satoshi op het Bitcoin Forum gezet, maar door tekst beperkingen binnen de forum post kon hij niet alle tekst van de code kwijt, en moest hij daarom de tekst opknippen in verschillende stukken. 

Craig had kennelijk die (opgeknipte) forum post van cryddit gevonden, gekopieerd in zijn document editor, zijn naam erbij gezet (en die van Satoshi eruit gehaald), geprint en weer ingescand. Maar hij was dus vergeten om de “opknipping” er uit te halen, en zo kon zijn mooie print getraceerd worden naar letterlijk cryddit’s forum post uit 2013! Hilarisch. 

We leerden overigens ook dat Craig Wright niet meer zijn verdediging wenste te baseren op deze 71 documenten, en had ze daarom teruggetrokken uit de rechtszaak. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet helpen om het proces in zijn voordeel te laten draaien; de rechter is zich er terdege van bewust dat de vervalsingen een rol in de rechtszaak hebben gespeeld. 

Toen werd het tijd voor de “closing arguments”, eerst die van hodlonaut’s team van 2 advocaten. En daar werden we deze middag getrakteerd op een waar bommentapijt van Craig Wright fraude anekdotes uit zijn bitcoin-scam-carrière die begon in 2013. Het was letterlijk alsof ik mijn hele Medium-artikelen oeuvre in een notendop voorbij hoorde komen. Geweldig! 

Het betoog van hodlonaut’s advocaten was zo goed dat zelfs verslaggever Kurt Wuckert Jr, een fervent Craig Wright fan die werkt voor CoinGeek (het media kanaal van BSV), toegaf dat de kansen voor hodlonaut om dit proces te winnen na vandaag vrij goed zijn geworden. Mijn bek viel open toen ik dat las. En daarmee kwam deze historische dag ten einde.

Kurt Wuckert Jr (links, CoinGeek schrijver) en Craig Wright (rechts) realiseren zich dat Craig’s Satoshi bewijsmateriaal volledig is ontmanteld als vervalst.

Woensdag 21 september 2022, dag 7/7

We springen nu naar woensdag omdat er op de dinsdag ervoor niks gepland stond. En dit is gelijk de laatste dag van het 7-daagse proces in Oslo, Noorwegen tussen hodlonaut en Craig Wright. Na het vuurwerk van afgelopen vrijdag en maandag was dit een wat minder spannende dag.

Hodlonaut’s 2 advocaten mochten nog een uur hun verhaal afronden. Dit ging vooral over hun visie op smaad en vrijheid van meningsuiting in Noorwegen en hoe dat was toegepast in andere, naar hun mening vergelijkbare, rechtszaken. Hierna mochten de advocaten van Craig Wright (merk nogmaals op dat Craig met niet minder dan 9 advocaten was komen opdraven tijdens het hele proces) hun afsluitende betoog doen. 

Daar kwam niet veel verrassends uit: de ooggetuigen die meenden dat Craig wel eens Satoshi zou kunnen zijn werden nogmaals samengevat, waarom het rapport van KPMG geen bewijs van fraude door Craig is werd zwakjes verdedigd, Craig’s levensverhaal als Satoshi kwam nogmaals voorbij, en net als dat hodlonaut’s advocaten ingingen op bestaande smaad jurisprudentie, gingen zij dat ook. 

Heel opvallend, de rechter onderbrak Craig’s advocaat hier een aantal keer (wat bij hodlonaut’s advocaten helemaal niet gebeurde) met de vraag “wat bedoel je nou eigenlijk?” en 1 keer was ze zelfs wat kritisch: “die zaak ging helemaal niet over smaad, hoe kom je erbij om die hier aan te halen?”. 

Ik heb tijdens de “closing arguments” van Craig Wright weer diverse leugens (los van het feit dat Craig niet Satoshi is natuurlijk) kunnen optekenen, de aardigste vond ik nog wel dat ze beweerden dat Andrew O’Hagan pas werd ingehuurd na de Wired/Gizmodo artikelen van december 2015. Terwijl O’Hagan zelf beschrijft in The Satoshi Affair dat hij al een maand VOOR deze artikelen was benaderd door Craig’s kamp!

Bron: https://www.lrb.co.uk/the-paper/v38/n13/andrew-o-hagan/the-satoshi-affair

Een andere leugen was dat het niet Craig Wright was die de $5.000 beloning op hodlonaut’s adres had gezet, maar zijn sponsor Calvin Ayre. Edoch, in de CoinGeek aankondiging toentertijd – we hebben het hier over april 2019 – stond toch echt dat Craig die beloning uitloofde! 

Bron: https://coingeek.com/craig-wright-targets-crypto-troll-hodlonaut-defamation/

Waarschijnlijk proberen ze zo te voorkomen dat Craig nadelen van deze actie gaat ondervinden in Noorwegen. Omdat, voor zover ik het weet, dit Coingeek artikel als bewijsmateriaal in de zaak is gedeponeerd verwacht ik niet dat Craig Wright weg gaat komen met deze leugen.

Een derde leugen ging over het moment dat Craig Wright in mei 2016 aan drie mensen, Gavin Andresen, Jon Matonis en Rory Cellan-Jones (BBC verslaggever), had beloofd om bitcoin die deze mensen naar het bitcoinadres van blok 9 – een door Satoshi gemined blok uit januari 2009, waarvan Craig claimde dat hij op dat moment controle had met de privé sleutel over het publieke adres van dat block – zou terug sturen. Deze belofte zou gedaan zijn door andere mensen en niet zijn gecoördineerd of overlegd met Craig Wright.

Dit was echter wederom een bijzonder schaamteloze leugen.

Craig Wright belde namelijk zelfs met Gavin Andresen tijdens die “niet met hem gecoördineerde” actie, zo lezen we in, wederom, Andrew O’Hagan’s The Satoshi Affair!

Bron: https://www.lrb.co.uk/the-paper/v38/n13/andrew-o-hagan/the-satoshi-affair

Ook hier neem ik aan dat de rechter dit niet zal zijn ontgaan, want ook The Satoshi Affair is als bewijsmateriaal ingediend bij de rechter door hodlonaut. Maar dat gaan we zien uiterlijk 8 november want dan (of hopelijk eerder zei de rechter) komt de uitspraak. 

Omdat de rechter er expliciet om vroeg, hoorden we ook hoeveel kosten de strijdende mannen hadden gemaakt voor deze rechtszaak: hodlonaut zo’n (omgerekend vanuit Noorse kronen) €550.000, Craig iets meer dan €745.000. De winnaar – en ik verwacht dat hodlonaut dat zal zijn – zal zijn kosten geheel of gedeeltelijk vergoed gaan krijgen, neem ik aan. 

Als laatste nog een grappige anekdote van deze dag. De advocaat van Craig Wright die het meeste aan het woord was vandaag (en alle andere dagen ook, overigens), deze meneer heet Manshaus, wist zich niet zo goed raad met Craig’s bijnaam op Twitter: Faketoshi. Hij maakte daar “Fuckytoshi” van. Dus je raadt het al, Twitter kennende… De memes vlogen al snel in het rond.

Korte nabeschouwing

Paar puntjes nog. 

Over de dagen van het hodlonaut proces in Oslo, Noorwegen heen zag je Craig Wright en zijn advocaten hun eigen bitcoin-gerelateerde jargon gebruiken. Een fork is niet een fork maar een “airdrop”, bijvoorbeeld. Grote onzin. Een ander voorbeeld: Bitcoin Core is de naam die Craig geeft aan Bitcoin (BTC) de cryptovaluta. Dit is uiteraard ook niet correct. Bitcoin Core refereert aan de groep developers die werken aan het open source protocol/project. Daarnaast refereert Bitcoin Core aan de meest gebruikte en meest populaire referentie implementatie software die gebruikt wordt om verbinding te maken met het netwerk, en om een bitcoin mining node, een bitcoin full node en verschillende andere soorten bitcoin nodes te draaien. 

Met andere woorden, Craig Wright is dus valselijk bezig de reeds lang geaccepteerde nomenclatuur te herschrijven. Trap hier niet in, beste lezer!

En nog wat. Je ziet Craig Wright over de jaren heen het volgende proberen om zijn valse Satoshi claim geaccepteerd te krijgen.

 • Het signeren van een Satoshi-gerelateerd blokadres, of überhaupt een adres dat hij claimt te controleren. Sinds 2013 toen Craig’s bitcoinfraude in Australië begon en hij al meerdere keren verzoeken daartoe kreeg van de ATO, heeft geen enkel verzoek daartoe, en ook geen enkele poging daartoe door Craig Wright om een geloofwaardige, publiek verifieerbare signering te laten zien, geleid tot een acceptabel resultaat.  
 • Craig Wright creëert heel veel Satoshi vervalsingen waarmee hij niet schroomt om die te gebruiken in diverse rechtszaken. En heel veel, dat is een understatement te noemen. Het zijn er honderden. Ze worden allemaal als zodanig onderschept omdat ze zonder uitzondering van slechte kwaliteit zijn, dat laat het hodlonaut proces nogmaals zien. 
 • Als laatste redmiddel zet Craig Wright ‘getuigen’ in die hij in de loop van de jaren, maar allemaal sinds 2014 toen zijn Satoshi toneelspel begon, om de tuin heeft weten te leiden. Deze ‘getuigen’ laat hij ook opdraven in zijn rechtszaken, en als we Craig mogen geloven volgens onderstaand bericht in zijn privé Slack kanaal, gaat deze strategie worden uitgebreid in de toekomst.
 • Craig Wright zijn fans, en door Calvin Ayre betaalde personen, zijn maar wat graag bereid om deze nieuwe boodschap van ‘Satoshi getuigenissen’ te verspreiden, zoals een artikel op European Business Review (een site waar je tegen betaling je artikel kan plaatsen) laat zien:

  These witness testimonies confirm that Wright is more than capable of inventing Bitcoin, that he discussed key concepts of Bitcoin and blockchain even before the Bitcoin whitepaper was released in October 2008, and that it is highly unlikely that he is manipulating people into supporting his claim as being the man behind Satoshi Nakamoto.

  Ook hier geldt weer: trap er niet in, beste mensen!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.