Skip links

#96 Frictie

Soms vergeet ik hoe makkelijk bitcoin werkt. Ken je de basics? Dan kun je in principe overal ter wereld geld ontvangen en versturen. Geen gedoe met identificatie, wachten op toestemming of geblokkeerde accounts. Er is weinig frictie.

Dat is tenminste het geval als je bitcoin ontvangt en verstuurt en vervolgens geen contact zoekt met de grote boze buitenwereld. Met Bitcoin Focus liepen we bij de start tegen het probleem aan dat weinig Nederlandse banken klanten willen die iets met bitcoin doen. Na verschillende afwijzingen konden we gelukkig bij een niet zo traditionele bank terecht, Bunq.

In de wereld van bitcoin ontvang je regelmatig geld in BTC. Toegegeven, ook ik gebruik voornamelijk nog gewoon de euro als het gaat om betalen en ontvangen. Dat werkt lekker makkelijk, zeker zakelijk.

Maar soms waag je dat uitstapje naar bitcoin als betaalmiddel voor bijvoorbeeld facturen. En dan kom je in Nederland weer nieuwe obstakels tegen. Facturen betalen met BTC is geen probleem, dat mag. Het wordt lastiger als je jouw bitcoin wil inruilen voor euro’s.

De legitieme weg van bitcoin naar euro zit vol met hindernissen en frictie. Een bedrijfsaccount is niet een kwestie van even een bitcoinadres genereren. Ook bij Nederlandse beurzen en brokers moet je jezelf natuurlijk identificeren.

En dat laatste gaat gepaard met tal van vragen. Wat is je bitcoin donatie adres? Mogen we je jaarrekening even zien? Hoeveel bitcoin ben je van plan te verkopen? Wil je het ook kopen?

Het vragenvuur moet ervoor zorgen dat de brokers niet in de problemen komen met toezichthouders. Zij moeten data overleggen als dat gevraagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en de politie. Ook zijn financiële dienstverleners steeds meer poortwachter: zij moeten ervoor zorgen dat er niemand binnenkomt die dat niet mag.

Mijn reflex is: dat gaat jullie helemaal niets aan. Maar de beurs of broker heeft simpelweg te maken met lokale regels. Wil je niet al je informatie opgeven? Dan moet je omwegen zoeken, maar gemak dient de mens.

Voorlopig zitten we met Focus nog in limbo, het is nog onduidelijk of we een bedrijfsaccount bij deze Nederlandse partij krijgen die onder toezicht van de DNB staat. De kans is groot dat het uiteindelijk wel lukt. De meest recente factuur hebben we maar gewoon voldaan met bitcoin, stiekem werkt dat in veel gevallen gewoon al beter. Moet je wel even door de prijsvolatiliteit heen kijken, al is het met een inflatiecijfer van boven de 10% ook geen pretje om je euro’s te hodlen.

Het zijn misschien ‘first world problems’, maar de situatie laat goed zien dat regels voor veel frictie kunnen zorgen. En in de meeste gevallen zijn de initiatiefnemers van deze regels echt niet de brokers en cryptobeurzen zelf. Al heb je ook hier natuurlijk verschillende meningen en strategieën. Je kunt zo makkelijk mogelijk meewerken met de toezichthouders, of toch een beetje tegengas geven.

Andere financiële instellingen zoals banken en kredietverstrekkers hebben ook te maken met een enorm scala aan regels en richtlijnen. Daar ga je met gereguleerde bitcoindiensten ook steeds meer naartoe.

De Nederlandse beurs Bitvavo had eerder deze week te maken met een datalek. Gegevens van enkele gebruikers waren plotseling te zien voor andere klanten van het handelsplatform. Volgens Bitvavo zijn de slachtoffers gecontacteerd en is onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingelicht.

Als je het mij vraagt maakt de huidige trend het risico op datalekken juist alleen maar groter. Het is data dat de klok slaat. Alles moet worden opgeslagen en als het even kan ook nog gecontroleerd. En dat laatste is het toverwoord: controle.

Onder het mom van antiwitwasregels moet iedereen door allerlei hoepels springen. Om diensten aan te bieden én om te gebruiken. De cijfers van hoeveel boefjes er dan mee worden gepakt blijven echter achterwege.

Allicht is het een noodzakelijk kwaad, maar voor de gemiddelde Nederlander is het vooral een last. Tegelijkertijd is het ook zo dat de meeste mensen zich er weinig van aan trekken, niet voor niets handelen er dagelijks miljoenen mensen op cryptobeurzen met identiteitscontrole.

Energie

Over frictie gesproken…

Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen op het wereldtoneel is energie. Ook hier in Europa is inmiddels het besef ingedaald dat er niet zoiets is als oneindige energie. Je kunt het niet bijprinten omdat je dat graag wil. er moet voor gewerkt worden. Of op zijn minst moeten er apparaten zijn die het op kunnen wekken/vangen/genereren. Klinkt een beetje als bitcoin, niet?

Ons hele financiële systeem, de globale economie, is gebouwd op een leugen. Op geld dat uit het niets kan worden gecreëerd. De realiteit heeft onze economie ingehaald. Leuk, al die miljarden en biljoenen maar we komen er nu achter dat natuurkunde weinig geeft om onze wensen en intenties. Energiegebrek is een groot probleem. Dat geldt voor al het leven op aarde, maar ook op macroschaal voor economieën.

De oplossing wordt gezocht in allerlei zaken. ‘Groene’ energie, minder douchen, minder privéjets (oh nee, toch niet), je kunt het allemaal wel opnoemen. De toekomstplannen maken het heden echter niet beter. Er is iets goed scheef gegroeid. Een gigantische schuldenberg in combinatie met tal van andere factoren zorgt ervoor dat niets meer zeker lijkt in de huidige wereld.

De EU kijkt zelfs naar de Europese Centrale Bank (ECB) voor het oplossen van de energieproblemen. De bank had ooit een simpel mandaat: prijsstabiliteit in de eurozone en mikken op een inflatiecijfer van 2%. Inmiddels is de ECB, uiteraard, verworden tot een politiek bolwerk. Wel kan er bijvoorbeeld meer geld richting de eigen energie-industrie worden gepompt.

Eventuele oplossingen of doekjes voor het bloeden kunnen helpen op korte termijn. Maar het doet niets af aan het feit dat we als wereld niet weten waar we naar toe moeten. Iedereen meldt zich elke dag bij hun werk om een beloning te ontvangen. Je loonstrook laat zien wat je hebt verdiend in pure getallen, maar stiekem verandert de euro met de dag. Een kleine blik naar de supermarkt- of huizenprijzen en je ziet wat er gebeurt. Elke euro die je vandaag krijgt, kan morgen alweer extra op de markt zijn.

Misschien, heel misschien, is het tijd om een nieuwe vorm van geld eens goed te bekijken. Een geldsysteem dat niet zomaar kan worden aangepast, bijgestuurd of afgebouwd door een centrale bank met snode plannen. Misschien is het handig om dat geld dan vervolgens te koppelen aan iets wat wij mensen niet met een pennenstreep of handtekening kunnen maken: energie.

Dat is bitcoin.

Maar misschien ben ik ook wel wat bevooroordeeld. 🙂 In #54 Bitcoin als nieuwe oprit voor energiemarkt lees je meer over bitcoin en de energiemarkt. De rol van bitcoin in de toekomst van energie is interessant. Het netwerk is in theorie en in de praktijk een permanente afnemer van energie. Heb je efficiënte hardware en energie over? Dan kun je aan de slag.

Bitcoin als standaard

Bitcoin is met een marktkapitalisatie van $368 miljard nog altijd een kleintje in de wereld van valuta en beleggingen. Ter vergelijking: de goudmarkt wordt geschat op ruim $11 biljoen (!).

Toch zien we op relatief kleine schaal de stap naar bitcoin. Je leest niet voor niets deze nieuwsbrief, je bent zelf ook bezig met BTC.

Het eerste land ter wereld dat op landelijke schaal inzet op bitcoin is El Salvador. Op 7 september 2021 kwam bitcoin naast de Amerikaanse dollar te staan als nationale munt van El Salvador. De koers van bitcoin stond toen nog boven de grens van $46.000. Inmiddels zitten we onder de $20.000.

In die tijd is er een hoop gebeurd, maar in de praktijk is er binnen een jaar echt geen totale metamorfose te zien van hoe men met geld omgaat in Centraal-Amerika. Bitcoin kan veel dingen wel, maar het komt ook met de nodige (gebruikers)problemen. Wel wordt bitcoin op relatief kleine schaal gebruikt.

Ons aller Arnold was in El Salvador om dat van dichtbij te bekijken. Benieuwd naar hoe bitcoin adoptie er uit ziet? Lees dan vooral: Koffie afrekenen met bitcoin? In El Salvador is dat zo gedaan.

Bitcoin in actie in El Salvador

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.