Skip links

#94 Een vergissing van de bank in uw voordeel, u ontvangt 7 miljoen euro

Ondanks energieprijzen gaat de hashrate toch omhoog, hoe kan dat? Verder gaat het over energie, een nieuwe LND-versie en veel meer in jouw vrijdag-editie van Bitcoin Focus!

Wil je meer? Check dan ook het interview met Marc van der Chijs en het stuk waar we de diepte in gaan over handelsvolume.

Bitcoin Focus is nog steeds geen beleggingsadvies.

Minen, energie, schoonmaak, miljoenen van de bank en meerrrr!

  • Minen wordt lastiger: dat is opvallend!
  • Minen is goed voor de energie-industrie
  • Met lightning betalen voor AI-plaatjes
  • Schoonmaak voor je node
  • Peer-to-peer is de toekomst?!
  • Makkelijker bitcoin kopen in Indonesië
  • Vergissing van de bank
  • Stop toch met dat verzamelen van gezichtendata!

Difficulty +9%, hoe kan dat?

Woensdag ging de moeilijkheid van bitcoin minen omhoog met 9.26%. Dat is ten eerste goed: het maakt het netwerk veiliger. Ten tweede is het opvallend: de bitcoinprijs gaat omlaag, maar tóch kunnen miners de energierekening nog betalen.

Ten derde vind ik het mooi. Onderstaande kan ik niet hard maken, maar het is toch een bevestiging van een gevoel dat we hebben als bitcoiners:

De grootste kostenpost van miners is de energierekening. Er worden bitcoin gegenereerd door het minen, en de miners betalen de kosten.

Het verhaal is altijd: bitcoin is heel groen. Het Bitcoin Mining Council zegt dat haar leden met 66.8% groene energie bitcoin maken. Schatting is dat het mondiale percentage tegen de 60% ligt. En in Noorwegen is het percentage 100%.

Groene energie is onstuimig. Veel wind of zon? Dan is er veel groene energie, maar die wordt niet altijd meteen gebruikt: dus is die energie vaak goedkoop, en dat is wat miners zoeken. Ze gebruiken logisch gezien dus groene energie, die anders niet gebruikt kan worden.

We zien nu wereldwijd dat de energieprijzen flink stijgen. We zien dat de energieprijzen flink omhoog zijn gegaan in Europa ten opzichte van vorig jaar. In deze tweet zie je ook het verloop over tijd “mooi” weergegeven.

Als miners deze (veel hogere) energiekosten zouden betalen dan zouden we de difficulty omlaag moeten zien gaan (want: minder miners = lagere moeilijkheid).

Mijn conclusie is dat miners deze kosten (dus) niet doorberekend krijgen. De stijgende energiekosten zijn de verhandelbare watt’s.

Groene energie die over is, is niet/minder verhandelbaar. Energie transporteren is duur, er komt veel verlies bij kijken. Ook daarom gebruiken miners het: ze zetten mining-machines neer op de plekken waar de energie over (en dus goedkoop) is.

Dat de difficulty omhoog gaat ondanks dat de energieprijzen ook omhoog gaan, zegt mij dat het inderdaad klopt dat miners vooral groene energie gebruiken. Energie die anders niet verhandelbaar is.

Tuurlijk, ik doe wat aannames. En ik zie graag dat bitcoin energie gebruikt die anders weggegooid zou worden: weggooien is zonde. Maar al met al vind ik het mooi om te zien.

Meer over energie: nieuw onderzoek hoe bitcoin de energie-industrie verandert

Arcane Research bracht gisteren een nieuw rapport uit. Ze geven aan dat er veel misverstanden zijn rondom het energiegebruik van bitcoinmining: met name wordt gedacht dat mining geen positieve (bij-)effecten heeft voor energiesystemen.

Ook wordt er gedacht dat ze energie gebruiken die anders beter gebruikt kan worden, en dat dat mining ervoor zou zorgen dat er “vieze” energiecentrales gebruikt moeten aangezet.

Het rapport laat zien dat mining juist eigenschappen heeft die in een energienet heel prettig zijn: het is een flexibele afnemer. Hierdoor zijn er “positive externalities”, goede bijeffecten dus.

Omdat de miners flexibel zijn hebben ze een versterkend effect voor verschillende energiesystemen wereldwijd, levert groene energie meer op. Ook zorgen miners voor vermindering van “flaring” van gas. En worden kosten van verwarming verlaagd omdat de restwarmte gebruikt kan worden.

Het interessante is dat miners dat niet uit de goedheid van hun hart doen (okay, misschien sommigen), maar dat er een economische drijfveer voor deze verbeteringen is.

De miner die domweg energie gebruikt zal niet meer kunnen concurreren met de slimme miner die betaald wordt voor energienet-stabilisatie, of de miner die zijn restwarmte verkoopt.

Miners zullen er zo veel mogelijk aan doen om goedkopere energie te scoren. En die jacht is dus positief. Niet alleen voor bitcoin, maar voor de wereld!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Opeens heel goed: computergegenereerde plaatjes

De afgelopen weken zie ik ze opeens overal: plaatjes die door Artificial Intelligence (AI) gegenereerd zijn.

Het concept: een AI-programma zuigt miljoenen plaatjes van het internet op, slaat ze op in een database. Als gebruiker kan je aan dat programma dan vragen om een nieuw plaatje te maken.

Je stelt zo’n vraag in gewoon Engels. De vraag is een prompt. Dan gaat het programma flink rekenen om plaatjes voor je te maken.

De twee grote die ik tegen kwam zijn DALL-E en Midjourney. Klik vooral op die laatste link voor voorbeelden wat Midjourney maakt. Je ziet een voorbeeld van zo’n plaatje bovenin dit artikel.

Het genereren van deze plaatjes kost nogal wat energie. Er moet ten eerste flink gezocht worden in databases, en daarna moeten er berekeningen worden gemaakt om van je nieuwe plaatje een enigszins kloppend geheel te maken.

Om de plaatjes te kunnen maken moet je je vaak aanmelden. Er is maar een gelimiteerde hoeveelheid mensen die toegang krijgt. Waarschijnlijk omdat het zo veel computerkracht en energie kost. En energie kost geld. Dat weten we als bitcoiners maar al te goed.

Wat dachten een paar bitcoiners toen? Laten we gewoon bots maken waar je met lightning bitcoin betaalt. Een microbetaling (om de energiekosten te dekken?) en je krijgt je plaatjes.

Ik ken twee bots op Telegram die dit doen. De eerste is @dalle2lightningbot (1000 sat per plaatje) en de ander @LightningTipBot (1999 sat per plaatje). Ze lijken beiden gebruik te maken van DALL-E.

Mooi om te zien dat lightning zo gebruikt wordt voor microbetalingen. Met iDeal was dit niet gelukt: alleen de transactiekosten voor iDeal zijn vaak al 25 eurocent (1245 sat)!

Najaarsschoonmaak voor lightningnode-beheerders

LND 0.15.1 is uitgekomen. LND is de meest gebruikte software voor lightningnodes, misschien heb jij er ook eentje draaien?

De laatste tijd zijn de makers van LND (Lightning Labs) veel aan het letten op verbeteringen van de database: die werd namelijk nogal groot de afgelopen maanden.

Één van de grootste oorzaken van die grote database is de revocation log. In Bitcoin Focus #64 schreef ik er al over. De verbetering was toen dat er beter werd omgegaan met de nieuwe data.

Maar mensen die upgradden vanaf een vorige versie hadden de oude data nog staan. Met deze nieuwe 0.15.1-versie kan ook die oude data worden opgeschoond.

Deze nieuwe versie kwam twee dagen geleden uit. Ik wacht het altijd een paar dagen af voordat ik zelf de nieuwe versie installeer, eerst maar eens dien of er geen grote problemen ontstaan. Maar over een week ben ik zeer benieuwd of ook mijn database kleiner wordt. En een kleinere database betekent ook: snellere transacties!

Weer meer peer-to-peer bitcoin(ver)koopopties

Ik kan er bijna elke week wel over schrijven: nieuwe platformen waarin bitcoiners elkaar (dus peer-to-peer) makkelijk bitcoin kunnen verkopen!

Gisteren was er namelijk weer een nieuwe! Het heet PeachBitcoin. Met een mobiele applicatie verbinden ze kopers en verkopers. Onderling bepaal je de prijs en betaalmethode.

De app is momenteel in bèta fase en alleen beschikbaar in Europa. Er kan worden betaald met euro, Britse pond, Zwitserse frank en Zweedse kroon, allemaal via SEPA-overboekingen. Ook zijn PayPal, Revolut en Wise ondersteund als betaalproviders. En is het mogelijk om met Amazon cadeaukaarten te betalen.

De app werkt met een orderboek, en je kan alleen handelen onder de 1000CHF (ook ongeveer 1000 euro).

Het bedrijf werkt zelf volledig op de bitcoinstandaard: ze hebben geen rekening bij een bank, en houden hun balansen aan in bitcoin. En de winst (kosten voor de gebruikers) worden uiteraard ook in bitcoin betaald.

Meer manieren om bitcoin te kopen? Heel mooi! Ook leuk: ik zie meerdere Nederlanders die hielpen met het testen!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Grootste technologiebedrijf Indonesië koopt exchange

PT GoTo Gojek Tokopedia Tbk, dat is een hele mond vol. Laten we ze GoTo noemen voor het gemak.

Het is het grootste technologiebedrijf van Indonesië, met grote eigenaren als Alibaba, SoftBank en GIC (simpelweg de staatskas van Singapore).

Ze hebben 100% belang genomen in PT Kripto Maksima Koin, weer zo’n mooie naam. Het is een exchange waar je (onder andere) bitcoin kan kopen.

Wat ze gaan doen met de aankoop zeggen ze niet precies. Wel zien ze een rol van blockchain in technologie van de toekomst.

Cryptohandel is nogal aan het groeien in Zuidoost-Azië. Er was meer dan 1000% stijging in 2021, en er werden meer dan 55 miljard dollar aan munten verkocht in het jaar.

Vergissing van de bank: vrouw krijgt miljoenen en koopt een huis

Als je Formule 1 (of andere sport) kijkt heb je ze vast voorbij zien komen: crypto.com. Het is een grote crypto-handelsbeurs.

Toen het bedrijf per ongeluk 10.4 miljoen Australische Dollars overmaakte naar een vrouw (in Australië), kocht de vrouw er een huis van met vier badkamers, een privé bios en sportzaal.

Ook maakte ze een paar ton naar haar dochter over. Wat zou jij doen, als je opeens miljoenen op je bank had staan?

De foutieve overboeking gebeurde in mei 2021. Pas zeven maanden later had het bedrijf hun fout door.

Het feest voor de vrouw is in ieder geval voorbij. Er kwam, toen ze niet wilde/kon terugbetalen, uiteraard een rechtszaak. Het huis moet worden verkocht. En het geld moet terug worden overgemaakt…

KYC weg ermee

Korte nabrander. KYC staat voor Know Your Customer: ook als je bitcoin koopt bij een bedrijf moet je je paspoort met ze delen.

In China gaan ze nog wat verder met de database. De politie houdt daar (ook) grote databases bij met gezichtsdata. En dat ging deze week flink mis. Met een datalek zijn er een miljard [!] gezichten en kentekenplaten gelekt.

Het gaat om hoge resolutie plaatjes van gezichten, inclusief namen, geslacht en ID-kaartnummers.

Ik blijf het zeggen: stop met het verzamelen van die informatie! Dat ook bitcoinkantoren het moeten vragen bevalt mij niet. Als het lekt (en dat gebeurt regelmatig) kan je niet zomaar je gezicht veranderen, zoals je wel een gelekt wachtwoord kan veranderen…

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.