Skip links

#93 Onzuivere handel

Het netwerk van bitcoin kun je niet belazeren. Maar zodra je buiten het protocol er iets omheen bouwt, behoort dat zeker wel tot de mogelijkheden. Op het gebied van de bitcoinhandel bijvoorbeeld.

Zakenblad Forbes kwam met een opmerkelijke conclusie na onderzoek van volumes op bitcoinbeurzen. 51% van al het handelsvolume zou nep zijn. Men dook in de cijfers van 157 handelsplatformen.

Een hoger handelsvolume is aantrekkelijk. Grote handelaren zoeken liquiditeit, en ook voor nieuwe en kleine klanten ziet een groot handelsvolume er aantrekkelijk uit. Dat geeft bedrijven een motivatie om te liegen, of op zijn minst hun cijfers op te pompen.

Opmerkelijk is dat de grootste van de industrie qua handelsvolume, Binance, is genoemd als een van de grote jokkebrokken met nepvolumes. Ook namen als Bybit en MEXC Global komen voorbij.

Het zijn bedrijven die ondanks de toenemende druk vanuit de politiek en regelgevers nog altijd in een grijs gebied zitten. Dat biedt mogelijkheden om de cijfers wat extra op te poetsen. Mede door het open karakter van bitcoin is het (gelukkig?) lastig om grip te krijgen op de industrie.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.