Skip links

#93 Onzuivere handel

Het netwerk van bitcoin kun je niet belazeren. Maar zodra je buiten het protocol er iets omheen bouwt, behoort dat zeker wel tot de mogelijkheden. Op het gebied van de bitcoinhandel bijvoorbeeld.

Zakenblad Forbes kwam met een opmerkelijke conclusie na onderzoek van volumes op bitcoinbeurzen. 51% van al het handelsvolume zou nep zijn. Men dook in de cijfers van 157 handelsplatformen.

Een hoger handelsvolume is aantrekkelijk. Grote handelaren zoeken liquiditeit, en ook voor nieuwe en kleine klanten ziet een groot handelsvolume er aantrekkelijk uit. Dat geeft bedrijven een motivatie om te liegen, of op zijn minst hun cijfers op te pompen.

Opmerkelijk is dat de grootste van de industrie qua handelsvolume, Binance, is genoemd als een van de grote jokkebrokken met nepvolumes. Ook namen als Bybit en MEXC Global komen voorbij.

Het zijn bedrijven die ondanks de toenemende druk vanuit de politiek en regelgevers nog altijd in een grijs gebied zitten. Dat biedt mogelijkheden om de cijfers wat extra op te poetsen. Mede door het open karakter van bitcoin is het (gelukkig?) lastig om grip te krijgen op de industrie.

Creatief met cijfers

Forbes pakt 14 juni als meetlat. Zij zagen een handelsvolume van $128 miljard, terwijl de industrie met een cijfer van $262 miljard kwam.

Stablecoin Tether komt ook voorbij in het onderzoek. En dat is niet voor niets. De synthetische dollar is veruit het populairste handelspaar samen met bitcoin. Met een marktkapitalisatie van $68 miljard speelt de munt een belangrijke rol in de industrie. Er zijn nog altijd vragen over de boekhouding van Tether. Hoeveel van deze dollars zijn ‘echt’? We krijgen er waarschijnlijk nooit een volledig antwoord op.

Volgens Forbes zijn er 21 cryptobeurzen met een handelsvolume van $1 miljard of meer aan handelsvolume per dag. De volgende 33 handelshuizen zitten tussen onder die grens tot aan $200 miljoen.

Binance en op gepaste afstand FTX zijn marktleider. Niet voor niets wordt laatstgenoemde geschat op een waarde van meer dan $15 miljard. FTX zou op termijn naar de beurs willen met haar aandelen. In dat geval zal het bedrijf echter nog wel meer openheid van zaken moeten geven.

Het grootste probleem in deze statistiek is het nepvolume, ofwel wash trading. Dat is een vorm van marktmanipulatie waar iets of iemand zowel de koper als de verkoper is.

Door de combinatie van een reeks aan andere financiële producten (futures, stablecoins en ander speelgoed) wordt het steeds moeilijker voor regelgevers en toezichthouders om grip te krijgen op deze markt. Het eeuwige getouwtrek tussen regelmakers en een (relatief) vrije markt is ook hier in volle gang.

Het is algemeen bekend dat de industrie van cryptobeurzen een ondoorzichtig bolwerk van verbanden en lijntjes is. Naast opgepompte handelsvolumes loop je als klant ook extra risico door de onduidelijkheid.

Zo kun je als nietsvermoedende bitcoiner er plotseling achter komen dat je ‘jouw’ bitcoin helemaal niet kunt claimen.

Er is altijd een gevaar dat men werkt met fractionele reserves, ofwel papieren bitcoin. Iets wat elke bank doet. In de praktijk betekent het dat er misschien helemaal niet genoeg bitcoin is voor jou. De beurs, bank of broker heeft minder geld (bitcoin, dollar, euro) in kas dan dat er open staat.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het laat vooral zien dat je de data in deze markt niet altijd kunt vertrouwen. Iedereen handelt (no pun intended) naar eigen belang. Een transactie met bitcoin is echt te verifiëren, maar dat geldt dus lang niet altijd voor de handel op beurzen.

Een onderzoek als dit geeft geen exacte cijfers. Er is waarschijnlijk niemand die van buitenaf momenteel precies kan weten hoe het er aan toe gaat.

Bij de aankoop of verkoop van bitcoin bij een doorsnee beurs vindt er geen transactie op het netwerk plaats. Er is alleen een verandering in de database van de desbetreffende beurs.

Stiekem zijn dit soort onderzoeken, nauwkeurig of niet, een bewijs dat het handig is om een wereldwijd systeem te hebben die de boekhouding bijhoudt. Maar bitcoin kan die honderden miljarden dollars aan handelsvolume momenteel ook niet verwerken. Dat biedt kansen voor handige jongens om in dit gat te springen. Men wil in bitcoin handelen, en dat moet je toch echt buiten het netwerk om doen als je op zoek bent naar grote volumes.

Er wordt wel gebouwd aan (open) alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan TBD. Maar dat staat nog in de kinderschoenen. Het is een beetje een kip en het ei verhaal, maar je vindt ook bij al bestaande alternatieven als Hodlhodl weinig volume. Die laatste is overigens wel prima geschikt om zo nu en dan wat bitcoin te kopen. Gewoon à la Marktplaats van een andere bitcoiner.

Brokers en beurzen zijn voor veel mensen de enige plek waar ze in contact komen met bitcoin. Het biedt een bepaald gemak en stelt je in staat om razendsnel je posities te openen of te sluiten. Voor de gemiddelde hardcore bitcoin hodler klinkt dat niet erg aantrekkelijk, maar het is niet voor niets dat de populairste cryptobeurzen miljarden aan inkomsten binnenharken. Er is vraag naar dit soort markten en diensten.

Voor een ouderwetse betaling aan een winkelier of vriend heb je gelukkig dit soort partijen niet meer nodig.

Rondje langs de velden

We nemen in vogelvlucht het opvallende en meest belangrijke bitcoinnieuws met je door.

Deze week waren er een aantal opmerkelijke bitcoin transacties te zien. Het gaat om 5.000 BTC dat na meer dan 7 jaar weer tot leven kwam. Het is een van de grootste transacties met ‘oude’ bitcoin ooit. Met bitcoin kun je in principe oneindig je geld vasthouden. Heb je toegang tot je private keys? Dan kun je ook jaren en jaren later pas weer gebruik maken van je spaarpotje. Je moet echter wel stalen handen hebben om door alle gebeurtenissen door zo’n fortuin vast te houden.

Ben je klant van Binance? Dan heb je nog tot 9 september om jezelf te verifiëren. Gebruikers in Nederland moeten aan een aantal identificatie-eisen voldoen om na deze datum nog gebruik te maken van het platform. De beurs lijkt zich op te maken voor een registratie bij De Nederlandsche Bank voor in het cryptoregister. Dat gaat gepaard met meer regels voor klanten en het casino zelf.

Bitcoin minen is ruim 9% moeilijker. Ondanks de recente prijsontwikkelingen blijven partijen investeren in nieuwe hardware. De oplopende energieprijzen in combinatie met een relatief lage koers lijken miners niet echt te deren. De hashrate (of rekenkracht) is een van de beste indicatoren voor het vertrouwen in bitcoin en de miners.

Inflatie in Nederland stijgt verder door. De waarde van je euro’s daalt in rap tempo. Dat betekent in de regel minder besteedbaar inkomen. En dát heeft weer gevolgen voor je bitcoin(spaarplannen). Er is immers minder budget om te sparen of te beleggen.

Bitcoin is nog altijd een kleine vis in een zee van allerlei verschillende soorten assets. Het wereldwijde sentiment heeft ook invloed op met name de prijs van BTC. In elke markt speelt emotie een rol, dat is in de wereld van bitcoin niet anders.

Bitcoin horloge

Bitcoin is inmiddels een wereldwijd cultureel fenomeen. Bitcoiners zijn een interessante doelgroep voor veel marketeers en fabrikanten. Het is vaak een hoop troep, maar we wilde je het bitcoinhorloge van Jacob & Co niet onthouden. Er zitten een aantal leuke verwijzingen in het collector’s item.

Zo draait de tourbillon met tussenpozen van 10 minuten. Een tourbillon is een mechaniek om de invloed van de zwaartekracht op het horloge te verminderen. De techniek werd al bedacht in 1795.

Die 10 minuten is een verwijzing naar de block time (of blocktijd) van bitcoin. Het protocol van bitcoin probeert de gemiddelde tijd tussen blocks op 10 minuten te houden.

De wijzerplaat lijkt dan weer op een moederbord die wordt gebruikt voor veel mining hardware. Ook zit er een bitcoin-logo in verstopt. Goed, genoeg marketing voor een veel te duur horloge. Voor de verdere details en looks kun je hier terecht.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.