Skip links

#92 Marc van der Chijs: ‘De bitcoin markt is overleveraged’

Marc van der Chijs is een gevierde Nederlandse ondernemer die vooral zijn sporen verdiende buiten Nederland. Hij vergaarde zijn rijkdom door Youku Tudou in 2015 te verkopen voor een slordige 3,7 miljard dollar. De geboren Arnhemmer, vooral opgegroeid in het buitenland, was medeoprichter van deze Chinese evenknie van Youtube.

Al sinds 2013 is hij in aanraking gekomen met bitcoin, het jaar dat de all-time high op ~$1.242 lag. Hij staat ook mede aan de wieg van Hut 8, een beursgenoteerd bitcoin mining bedrijf uit Canada. Met het First Block Capital fonds investeert hij in bitcoin als asset en in bitcoinbedrijven zoals Hut 8. In oktober dit jaar is hij één van de sprekers tijdens het Bitcoin Amsterdam-event.

We hebben Van der Chijs regelmatig gesproken voor de wekelijkse podcast Hup Bitcoin en we spreken hem nu voor de dinsdageditie van Bitcoin Focus. Hoe kijkt hij tegen de huidige bitcoinmarkt aan en welke factoren houden de prijs van bitcoin tegen?  

Vooropgesteld, Van der Chijs staat over het algemeen bekend als zeer optimistisch over bitcoin (bepaalde prijsuitspraken uit het verleden bleken ook te hoog gegrepen), maar hij toont ook veel realisme in zijn antwoorden en is kritisch hoe de wereldpolitiek zich momenteel ontvouwt.  

Tot nu toe is 2022 een bearish jaar voor bitcoin. De vorige all-time high van de cryptomunt ligt al bijna 12 maanden achter ons. Een prijspunt van $69.000 lijkt ineens ver weg, net zoals het hyperoptimisme dat de markt sinds eind 2020 kenmerkte.

De gebeurtenissen sinds mei, met het wegvallen van ‘stablecoin’ Terra Luna en cryptobanken zoals Celsius en Three Arrows Capital, hebben diepe sporen achtergelaten. Het optimisme heeft plaatsgemaakt voor angst en paniek, van hebzucht naar bitcoin lijkt geen sprake meer. Minder vertrouwen heeft logischerwijs een negatieve weerslag op de prijs.

Luister hier naar een korte snippet van het interview. Wil je het hele artikel lezen? Neem een abonnement of probeer de pay-per-view optie hieronder.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.