Skip links

#84 Maximaal

De naam Bitcoin Focus is geen toeval. Met dit platform willen we graag de diepte in op het gebied van bitcoin. Wanneer je de beweegredenen uitlegt voor een bitcoin-only tactiek, wordt je vaak met een negatieve ondertoon een ‘bitcoin maxi’ genoemd.

De term ‘Bitcoin Maximalism’ is ooit populair gemaakt door Vitalik Buterin, een van de mensen achter Ethereum. In 2014 was het met name een belediging. Nu nog steeds. Opvallend is dat het inmiddels door sommige groepen als geuzennaam is aangenomen.

Wat het doel ook was: in de praktijk zorgt het vooral voor extra moddergooien, vooral online. Je bent een vieze scammer als je naar iets anders dan bitcoin kijkt. En je bent een kortzichtige idioot wanneer je alles buiten bitcoin niet zo interessant vind.

Ik kan wel roepen dat de token waar je interesse in hebt onzin is, maar daar luister je toch niet naar. Dat is een kwestie van uitproberen en doen. De mooie utopische ideeën klinken namelijk soms wel erg leuk. De kans om te investeren in de wereldsupercomputer, de nieuwe bitcoin of DickButt-NFT-token-deluxe kun je natuurlijk niet laten schieten.

En dan nu het minder sarcastische gedeelte over maximalisme. Zonder die maffe bitcoiners zat ik nu zelf waarschijnlijk nog middenin de oneindige stroom aan matig uitgevoerde ideeën en willekeurige tokens. Want laten we niet vergeten dat je dagelijks wordt bestookt door tal van marketingteams. Het vergt een zekere overtuiging om dat zoveel mogelijk te negeren.

De focus op bitcoin biedt mij rust. Het is de enige token waar ik mijn zuurverdiende euro’s in wil stoppen. In tijden van grote stijgingen van altcoins voelde dat in het begin nogal onwennig. Ik liet mijzelf aanpraten dat ik ‘de grootste kansen in de industrie’ had laten liggen. Een terugval ligt altijd op de loer, ook bitcoiners blijken mensen te zijn.

Ik ben niet van het principe dat anderen geen eigen geld uit mogen geven of creëren. Maar het staat mij gelukkig vrij om die ontwikkelingen volledig te negeren. Niet voor niets bouw ik graag aan bitcoin only platformen.

Bitcoin stond ook niet vanaf het begin 2009 op mijn radar. Grote kans dat dat ook voor jou geldt. En guess what? Je bent nog ruim op tijd. Mocht er ooit een revolutionaire nieuw soort geld langskomen dat ik beter vind dan bitcoin, dan merken we dat vanzelf.

Bitcoin is een open netwerk. Dat betekent echter niet dat alle groepjes die zich er omheen vormen dat óók (moeten) zijn. Je hebt eenmaal online nu eenmaal te maken met een groep harde schreeuwers, in elke niche.

Voor mij is een politieke of sociale aanval een van de grootste zwakheden van bitcoin. Bitcoin is code, en de code is de wet op het netwerk. Die code moet echter wel worden onderhouden, uitgebouwd en gedraaid door mensen en hun trouwe computers.

Het is belangrijk om een groep te hebben die overal keihard tegenin gaat. Het maakt het schier onmogelijk om de boel te kapen. Daar spelen die schreeuwende online ‘bitcoin maxi’s’ stiekem wel een belangrijke rol in.

Lees ook vooral ‘Wie is de baas van Bitcoin?‘ als je meer wil weten over hoe bitcoin wordt uitgebouwd en onderhouden. De mensen die bijdragen aan de technische kant van bitcoin zijn de echte helden, als je het mij vraagt.

Maak je als publieke bitcoiner een misstap? Dan kun je rekenen op stortvloed aan online kritiek. In mijn beleving is vervolgens weglopen van bitcoin het stomste wat je kunt doen. Tegelijkertijd kun je ook scenario’s bedenken waar de aanvallen wat te ver gaan. Gelukkig is er nog altijd de mogelijkheid om anoniem bij te dragen aan BTC.

Bitcoin is voor vijanden, en toch werkt het. Voor mij is het hele idee juist dat je gezamenlijk een soort geld kunt gebruiken, zonder dat je vriendjes hoeft te zijn. Er is geen landenunie nodig, en ook op persoonlijk vlak hoef je elkaar niet te vertrouwen.

Je hoeft het niet eens te zijn over allerlei andere zaken. Wil je meedoen met bitcoin? Volg dezelfde regels als de rest en je kunt van start. Er zijn 21 miljoen bitcoin, en er moet gewerkt worden voor het ontvangen van nieuwe BTC. That’s it, that’s the deal voor de gemiddelde gebruiker.

De meeste gebruikers van bitcoin zijn niet actief op Twitter of andere sociale platformen. Het is anno 2022 een vak apart, maar niemand zou zich moeten laten leiden door online geschreeuw. Ik laat mij dus ook niet in het hokje van ‘die bitcoin maxi’s’ stoppen. Geen geuzennaam voor mij, ik voel mij totaal niet aangesproken door die term.

“If you don’t believe me or don’t get it, I don’t have time to try to convince you, sorry.” ― Satoshi Nakamoto

Ik ben niet in de markt om allerlei mensen over te halen om hun spaarcentjes in bitcoin te stoppen. Niemand zou op basis van een enkel advies van een ander een financiële beslissing moeten maken.

In mijn beginjaren met bitcoin (vanaf 2016) had ik de gewoonte om op elk feestje of familiegelegenheid het te laten vallen. Toen nog, in complete onwetendheid, ook met allerlei marketingpraat van altcoins onder de arm. In de praktijk leverde dat vooral scheve gezichten op.

Die neiging heb ik overigens altijd al gehad over andere onderwerpen. Niet heel gek dus dat ik nu nieuwsbrieven en nieuwsberichten schrijf over een passie. 🙂

Een enkeling die wél luisterde en het interessant vond verloor vooral geld. Na een korte introductie is men vaak al snel in de ban van ‘traden’. Wat men voor het gemak even vergeet is dat je als amateur het inmiddels opneemt tegen door de wol geverfde beleggers in deze markt. De cryptomarkt is meedogenloos en laat je gerust met bijna lege handen achter. De snelle marketing (van bitcoin- én cryptobedrijven) zorgt er soms voor dat je iets te hard van stapel loopt.

Al doende leert men, zullen we maar zeggen. Want inmiddels ben ik vooral in de markt om mensen die wél al interesse hebben in bitcoin beter te informeren.

Maar dit is slechts de mening van één iemand, die toevallig ook met bitcoin bezig is. Neem niets van mij aan, maar neem vooral de input mee in je reis in de wondere wereld van bitcoin.

Wat speelt er nog meer in de wereld van bitcoin?

Elke week gebeuren er genoeg interessante dingen met en rondom bitcoin. Hieronder een greep uit het meest opmerkelijke en belangrijkste nieuws.

Koning op de apenrots

BlackRock zet de deur op een kier naar bitcoin. De grootste vermogensbeheerder van de wereld is een ware king maker in de financiële wereld. In 2021 had het bedrijf meer dan $10.000 miljard (!) aan vermogen in beheer.

Een heel (klein) deel daarvan kan nu makkelijker naar bitcoin stromen. BlackRock gaat in zee met Coinbase Prime. Laatstgenoemde is de tak van Coinbase dat zich richt op institutionele beleggers.

De verbinding vinden we op het platform genaamd Aladdin. Dit is een systeem gebouwd door BlackRock Solutions. Via dit platform kunnen klanten van het bedrijf nu de wereld van bitcoin betreden.

We hoeven niet gelijk vuurwerk te verwachten na dit nieuws. Opmerkelijk is wel dat de diensten voorlopig echt alleen gaan om de handel en opslag van bitcoin. Dat terwijl Coinbase toch de grootste cryptoboer van Amerika is.

BlackRock is een van de belangrijkste financiële partijen in de wereld. Zij hebben weer een extra deurtje opengezet naar bitcoin.

Binance

Wat dichter bij huis zien we ook een opmerkelijke ontwikkeling. Binance start met extra verificatie-eisen voor Nederlandse klanten. Dat kan betekenen dat het bedrijf binnen afzienbare tijd ook een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) ontvangt. Daarmee zouden ze dan in het cryptoregister komen.

Verliezers

En dan hebben we ook nog wat verliezers. Een Canadees pensioenfonds investeerder $150 miljoen in een inmiddels failliete partij. Leningverstrekker Celsius ging eerder dit jaar op de fles. Slecht nieuws voor klanten én investeerders.

Het Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) was betrokken bij een investeringsronde in Celsius. Het pensioenfonds kan waarschijnlijk fluiten naar haar geld.

Een ander slachtoffer is Nuri. De cryptobeurs uit Berlijn heeft een faillissement aangevraagd. Een combinatie van twijfelachtig beleid en een slecht presterende markt kost ook in Duitsland bedrijven de kop.

Het platform Hodlnaut maakt dit lijstje compleet. Klanten van de broker kunnen niet meer bij hun geld. Het bedrijf kondigde een opnamestop aan. Heel soms gaan de deuren weer open, maar meestal kunnen de klanten fluiten naar hun geld in dit soort situaties.

De bitcoingroeten,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.