Skip links

#78 Touwtrekken

Door de recente dalingen wordt het geduld van mening bitcoiner getest. Het is een ouderwetse stoelendans in een nieuw jasje. Wie houdt het vol? En wie valt af?

Tijd voor een rondje langs de wereldwijde politiek. De trend blijft helder: de wereld van bitcoin moet in een wetboek worden gevangen.

Bitcoin stelt iedereen in staat om overal ter wereld geld te ontvangen. Het is een onmogelijke taak om alle gaten en geldstromen te dichten. Het is een touwstrekwedstrijd zonder winnaars. En als je dan toch een winnaar aan moet wijzen zul je die niet vinden aan de kant met de meeste (arbitraire) regels.

“Governments are good at cutting off the heads of a centrally controlled networks like Napster, but pure P2P networks like Gnutella and Tor seem to be holding their own.” – Satoshi Nakamoto

Europa

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft moeite met het vinden van experts op het gebied van bitcoin. Of zoals ze in die contreien zeggen: ‘crypto experts’. In gesprek met de Financial Times deelt José Manuel Campa zijn ideeën.

Hij verwacht pas in 2025 duidelijke wettelijke kaders voor bitcoin en dan met name de industrie er omheen. Want, zoals bekend, dit soort partijen hebben niets te zeggen over bitcoin op de protocollaag.

Een agentschap als de EBA heeft echter wel invloed op hoe bestaande en nieuwe bedrijven (in dit geval banken) omgaan met BTC. De EBA is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de stresstesten op Europese banken.

Campa ziet echter dat het nog niet zo makkelijk is om dit soort ontwikkelingen te kaderen. Hij merkt dat de vraag naar experts in de industrie enorm groeit. Dat betekent ook dat er minder beschikbaar zijn om mee te bouwen aan de juiste regeltjes. En dat is ook logisch.

Naast dat de financiën ongetwijfeld beter zijn bij veel commerciële partijen, spelen principes ook mee. De programmeurs (of economen) die zichzelf experts kunnen noemen in dit vakgebied hebben hopelijk andere ambities dan meeschrijven of denken over nieuwe wetten.

Bouwen aan een nieuw en vrijer economisch systeem is leuker, uitdagender en sluit simpelweg meer aan bij mensen die bitcoin interessant vinden. Maar misschien heb ik dan te veel hoop.

IMF

Naast Europese instanties hebben we natuurlijk ook te maken met de mondiale partijen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denk niet dat de bearmarkt van bitcoin gevolgen heeft voor de financiële stabiliteit van de wereld. In een rapport genaamd World Economic Outlook Update: Gloomy and More Uncertain, kijkt men naar de huidige staat van de financiële wereld. Bitcoin speelt daarin geen grote rol.

Het IMF is een van de partijen dat zich op een internationaal podium regelmatig negatief uitlaat over bitcoin. Met een budget van $1,2 miljard biedt het leningen en andere financiële ‘diensten’ aan noodlijdende landen. Er zijn 190 landen die zijn aangesloten bij de organisatie. Het hoofdkantoor staat in Washington.

Veel landen zijn afhankelijk van het IMF. Niet voor niets uitte het IMF ook kritiek op de nieuwe obligatieplannen van El Salvador. Het land wil met een bitcoinsausje op een andere manier geld binnen hengelen.

In plaats van een (nieuwe of extra) lening bij het IMF, hoopt het land $1 miljard op te halen met staatsobligaties. De helft van het geld moet direct naar bitcoin, de andere helft is voor verschillende plannen voor de infrastructuur van het land.

Het is een nieuwe manier van financieren. En dát is iets wat je liever niet hebt als je nu als organisatie een van de weinige partijen bent waar mensen aan kunnen kloppen. Bitcoin is als wereldwijd geldnetwerk een concurrent van elke pion die een rol speelt in het huidige financiële model. Verwacht dus nog meer tegenwerking dan nu het geval is.

El Salvador

Bitcoin heeft politici, als het goed is, niet nodig om te slagen. Toch is het met een bitcoinbril op wel interessant om te kijken naar mensen die dat wél doen. Een van de beste voorbeelden daarvan is de president van El Salvador, Nayib Bukele.

El Salvador (of De Verlosser) is het eerste land met bitcoin als nationale munt. Mede daarom is Arnold in het zonnige Centraal-Amerika om te kijken hoe het er daar nu voor staat.

Bitcoin is niet heel populair op de lokale markten. Sommige verkopers bieden het wel aan als betaaloptie

Speldenprikjes

Nog even terug naar ons eigen kleine kikkerlandje.

Recentelijk kreeg Binance een boete van De Nederlandsche Bank (DNB). Zij hebben de rol van toezichthouder op de markt in Nederland. Het register van de centrale bank vind je hier.

Binance biedt diensten aan in Nederland zonder de juiste papieren. Het handelsvolume loopt in de tientallen miljarden dollars per dag, alleen op de spotmarkt. Een boete van nog geen 4 miljoen euro zal dus weinig zoden aan de dijk zetten.

Het is een speldenprikje vanuit Nederland. Nog niet zo lang geleden kon je zelfs zonder enige vorm van identificatie je bitcoin kwijt bij Binance. Voorlopig kun je gewoon nog aan de slag op allerhande internationale platformen, terwijl de lokale partijen te maken hebben met een duur controleregime.

Bouwen

Bitcoin is bitcoin. De basisprincipes zijn hetzelfde en je kunt er op rekenen dat het over een jaar nog zo is. Maar dat betekent niet dat de ontwikkelingen stil staan.

De eerder genoemde Campo ziet bijvoorbeeld dat de industrie en het ecosysteem rondom bitcoin heel snel verandert en groeit:“Cryptocurrency’s kunnen in 3 jaar gebruikt worden voor andere dingen die ik nu nog niet weet.”

Het wetboek wordt qua snelheid lang niet zo snel uitgebouwd als het protocol en alles daar omheen. Dat is een goed teken en iets wat Satoshi zelf ook al aan zag komen. Dat blijkt onder andere uit deze quote: “Yes, but we can win a major battle in the arms race and gain a new territory of freedom for several years.”

Bitcoin is een nieuw terrein. Met nieuwe regels, waar oude (en nieuwe) wetten niet gelden. Het getouwtrek is pas net begonnen.

Je hoeft verder niets met je bitcoin te doen. Ik ben net als vele andere een hele saaie spaarder. Mijn bitcoin gaat niet naar beurzen of DeFi-protocollen. Ook het Lightning Network gebruik ik niet of nauwelijks. Niet omdat ik die laatste geen leuke ontwikkeling vind, maar gewoon omdat ik BTC op dit moment niet actief gebruik.

Het mooie aan bitcoin is dat dat prima kan. Gelukkig zijn er ook een hele hoop minder saaie gebruikers die wél bouwen en/of testen.

Morgen (editie #79) duiken we verder in de nieuwe technische ontwikkelingen. Maar je kunt zelf alvast een kijkje nemen naar een aantal nieuwe ontwikkelingen:

  • Fedimint, een manier om ‘eCash’ uit te geven bovenop bitcoin. Voor mij niet gelijk interessant, maar wie weet wat er mee gebouwd kan worden.
  • Keet, een nieuwe chat app met ingebouwde bitcoin (en Tether) betaalopties. Het is een peer-to-peer alternatief voor tal van andere applicaties. Let op! De software is nog niet open-source, de belofte is dat de source code aan het eind van 2022 openbaar wordt.
  • RSS.com, de podcasthost wil het mogelijk maken om geld te streamen naar je favoriete shows. Dat is overigens al mogelijk via bijvoorbeeld Breez.

Om af te sluiten iets waar je direct aan mee kunt doen. De zogenaamde ‘stackchain’. Op Bitcoin Twitter is de hastag #stackchain een dingetje. Het startte allemaal met een Twitteraar die voor $5 aan bitcoin kocht.

Die werd opgevolgd door een aankoop van $6. Inmiddels zijn we al honderden aankopen verder die steeds een dollar meer waard worden. Met de hashtag #stackchain en #stackchaintip kun je de ontwikkelingen volgen.

Of het handig is een tweede. Privacy is ook belangrijk. 🙂

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.