Skip links

#78 Touwtrekken

Door de recente dalingen wordt het geduld van mening bitcoiner getest. Het is een ouderwetse stoelendans in een nieuw jasje. Wie houdt het vol? En wie valt af?

Tijd voor een rondje langs de wereldwijde politiek. De trend blijft helder: de wereld van bitcoin moet in een wetboek worden gevangen.

Bitcoin stelt iedereen in staat om overal ter wereld geld te ontvangen. Het is een onmogelijke taak om alle gaten en geldstromen te dichten. Het is een touwstrekwedstrijd zonder winnaars. En als je dan toch een winnaar aan moet wijzen zul je die niet vinden aan de kant met de meeste (arbitraire) regels.

“Governments are good at cutting off the heads of a centrally controlled networks like Napster, but pure P2P networks like Gnutella and Tor seem to be holding their own.” – Satoshi Nakamoto

Europa

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft moeite met het vinden van experts op het gebied van bitcoin. Of zoals ze in die contreien zeggen: ‘crypto experts’. In gesprek met de Financial Times deelt José Manuel Campa zijn ideeën.

Hij verwacht pas in 2025 duidelijke wettelijke kaders voor bitcoin en dan met name de industrie er omheen. Want, zoals bekend, dit soort partijen hebben niets te zeggen over bitcoin op de protocollaag.

Een agentschap als de EBA heeft echter wel invloed op hoe bestaande en nieuwe bedrijven (in dit geval banken) omgaan met BTC. De EBA is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de stresstesten op Europese banken.

Campa ziet echter dat het nog niet zo makkelijk is om dit soort ontwikkelingen te kaderen. Hij merkt dat de vraag naar experts in de industrie enorm groeit. Dat betekent ook dat er minder beschikbaar zijn om mee te bouwen aan de juiste regeltjes. En dat is ook logisch.

Naast dat de financiën ongetwijfeld beter zijn bij veel commerciële partijen, spelen principes ook mee. De programmeurs (of economen) die zichzelf experts kunnen noemen in dit vakgebied hebben hopelijk andere ambities dan meeschrijven of denken over nieuwe wetten.

Bouwen aan een nieuw en vrijer economisch systeem is leuker, uitdagender en sluit simpelweg meer aan bij mensen die bitcoin interessant vinden. Maar misschien heb ik dan te veel hoop.

IMF

Naast Europese instanties hebben we natuurlijk ook te maken met de mondiale partijen.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.