Skip links

#77 Een markt met/zonder bitcoin

21 juli, Mercado Central de Santa Tecla.

Het is warm en we zijn in de iets minder ontwikkelde wijk in de hoofdstad van El Salvador. Na eerder bitcoin te hebben achtervolgd als een echte fanboy, is het nu tijd om iets genuanceerder naar de adoptie van het digitale internetgeld in het Centraal-Amerikaanse land te kijken. De setting? Een lokale markt in het zuidwesten van San Salvador.

Hoe is het voor de doorsnee local? Wat hebben ze allemaal meegekregen van bitcoin? Met de hulp van Jorge Emilio Rivas en Erika Perez struinen we de markt over. Vandaag lees je het verhaal van negen El Salvadoranen.

Van criticaster Pedro tot fervent gebruiker Vladi en van de onwetende Douglas tot nieuwsgierige José.

Pedro vertelt…

Beginnend met Pedro. Hij verkoopt limoenen en watermeloenen en is het eerste ‘slachtoffer’ van een gesprek over bitcoin. Off the record maakt hij een grap met een nogal serieuze ondertoon:

“Deel dit maar niet met Bukele, want hij zal mij in de gevangenis gooien. Hij is een rat.”

Meloenverkoper Pedro is geen fan en vindt Bukele een leugenaar.

Nou, dat is een goed begin! Deze uitspraak zegt genoeg: Pedro is absoluut geen fan van het plan van de president.

“Bukele is een leugenaar. De prijs gaat alleen maar omlaag. In het begin zag ik voordelen, maar nu het omlaag gaat heeft het geen nut.

Pedro heeft wel de $30 van Chivo gekregen, maar dit geld er direct uitgehaald om de app vervolgens ook direct te verwijderen. Bitcoin in één zin? De marktverkoopman vat het als volgt samen:

“Ik denk dat bitcoin een tijdelijke valuta is. Het gaat omlaag en het verdwijnt langzaam maar zeker weer.”

Fruitverkoper Douglas

Nummer twee is Douglas, eigenaar van een groente- en fruitkraampje die hij van z’n vader heeft overgenomen toen hij overleed.

Het was direct duidelijk: hij heeft geen idee wat bitcoin is. Hij heeft vorig jaar iemand anders aangewezen om de gratis $30 te claimen. Douglas is niet vaak online en vertelt dat hij alles rondom bitcoin absoluut niet snapt.

Douglas heeft geen internet en liet Chivo over aan andere mensen.

Hij heeft wel een prepaid simkaart, maar zet hier iedere maand maar $3 of $4 dollar op. De fruitverkoper heeft daarom nauwelijks toegang tot internet.

Het was een ding dat vaker gebeurde: ‘slimme gasten’ gingen bij onwetende burgers lang om te helpen met het claimen van het gratis geld. Hij gaf daarbij zijn DUI-informatie aan iemand anders en liet die personen de registratie doen. Vorige week las je al hoe de KYC-procedure van Chivo werkt.

Douglas doet alles met puur cash geld. Hij heeft geen bankrekening.

Een samenvatting van één zin over bitcoin lukt de Salvadoraan niet: “Nada.” Hij weet alleen dat er marketing is, maar weet er “geen zin, zelfs geen woord” over te zeggen. Hij heeft ook van niemand anders in de markt gehoord die bitcoin accepteert en denkt dat het alleen in de meer toeristische regio’s geaccepteerd wordt.

Dat betekent niet veel goeds voor de rest van de dag; maar wees niet getreurd. De volgende 7 personen hebben verrassende verhalen te delen! En sommigen van hen accepteren wél bitcoin, zoals Vladi.

Bitcoiner Vladi

In een klein kraampje staat Vladi ons te woord. Hij is de buurman van Jorge en Erika en dus wisten we van te voren al dat hij bitcoin accepteert. En hoe! Elke dag tot wel 15 betalingen, zo vertelt hij. En sinds dit interview geeft hij zelfs 15% korting op bitcoinbetalingen!

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.