Skip links

#75 Valse profeten

Tesla heeft 75% van hun bitcoin verkocht. Het bedrijf onder leiding van Elon Musk heeft $936 miljoen van hun bitcoin geliquideerd.

Ondanks de uitverkoop heeft Tesla nog zo’n 10.000 bitcoin in kas. Daarmee is het een van de beursgenoteerde bedrijven met de grootste bitcoinbalans. Ook gooit Musk de deur naar bitcoin zeker niet dicht. In de aandeelhoudersvergadering geeft hij aan dat het een financiële beslissing was. En niet een die gezien moet worden als een afkeur voor bitcoin

Mooie woorden, maar tot op heden is Musk nog geen mooi bitcoinleven beschoren. De beste man ontwikkelde zich de afgelopen jaren als ware memelord, maar draagt tot op heden weinig bij aan BTC als geheel.

In deze Focus is het tijd om te relativeren. Want laten we eerlijk zijn: bitcoin heeft Musk niet nodig. Tesla had de verkoop van deze bitcoin echter wel nodig, blijkbaar.

De ‘diamond hands’ van Musk

Waarom verkoopt Tesla hun bitcoin?

Tesla staat niet bekend als bedrijf dat constant groene cijfers schrijft. Musk en consorten zijn inmiddels wel opgeklommen naar de hoogste posities in de ranglijsten van miljardenbedrijven.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Tesla nog $218 miljoen aan bitcoin in kas heeft. Voor het gemak houden we het op 10.000 bitcoin, het kan een onsje meer of minder zijn.

De totale verkoop van ‘digitale assets’ ging om $936 miljoen, het grootste gedeelte van de bitcoinspaarpot.

De precieze reden is niet bekend. Musk zelf wijst onder andere naar de onzekerheid in de Chinese markten. Hele regio’s gaan daar op slot, ook is er onrust in de financiële/huizenmarkt. Sommige Chinezen kunnen bijvoorbeeld niet meer bij hun spaartegoeden.

Het komt er simpelweg op neer dat Tesla die miljoenen dollars graag in handen heeft. Met een beetje fantasie kun je de redenatie prima volgen: er is een onzekere situatie, de meeste contracten van Tesla zullen ook in dollars worden afgerekend.

De financieel directeur, of ‘Master of Coin’, zal dan al snel kijken naar een extra potje met de naam bitcoin. De huidige markt zorgt dus voor onzekerheid, ook bij de rijkste der aarden.

Daar kun je boos over doen. Maar freedom money in handen van een miljardenbedrijf kan ook wel eens verkocht worden. Dat hoort erbij.

Reis van 2021

Musk startte een bitcoinoffensief in 2021. Tesla kocht voor maar liefst $1,5 miljard aan BTC. Al snel zagen we een aantal opmerkelijke acties. De prijs van bitcoin lag toen rond de $45.000 (!).

In april van 2021 verkocht Tesla $272 miljoen aan BTC. De koers stond toen zelfs nog een tikkeltje hoger, $58.000 was de dagkoers.

Het is dus niet de eerste keer dat men weer terugvlucht naar de good old dollar met een deel van de spaarcenten. Musk gaf toen aan dat het een test was. Er moest gekeken worden naar de liquiditeit van de markt.

Want laten we niet vergeten dat bitcoin nieuw is, ook voor miljardairs met dromen over een kolonie op Mars. We negeren even de promotie van allerlei hondentokens van Musk in dit verhaal.

Bitcoin laat zien dat het liquide genoeg is. Ook voor de grootste bedrijven op aarde. De koersgrafiek ziet er dit jaar nog niet erg fleurig uit, maar voorlopig lijkt de markt niet helemaal ten onder te gaan aan dit Tesla-nieuws.

Dat was voorheen wel anders. Tesla accepteerde een hele korte tijd ook bitcoin als betaalmiddel voor hun auto’s. Al snel werd die beslissing teruggedraaid. Het standaard riedeltje kwam voorbij: vies, bah, energie en uitstoot.

Tesla is een bedrijf dat leeft op zogenaamde carbon credits. Dit zijn financiële producten die bedrijven krijgen om bijvoorbeeld elektrische voertuigen te ontwikkelen. Die kredieten kun je vervolgens weer verkopen. Denk aan bedrijven die niet voldoen aan de huidige groene richtlijnen.

Goed, Tesla staat dus te boek als een groen bedrijf. Daar past het imago van bitcoin als energieslurpend monster niet helemaal bij.

Bij bekendmaking van dit nieuws reageerde de bitcoinmarkt bijzonder heftig. De koers dook binnen 24 uur van $57.800 naar prijzen onder de $48.000.

Perspectief

Het idee van bitcoin is het principe van vrij geld. Geld dat overal en altijd te gebruiken moet zijn. De markt is liquide genoeg voor mensen als Elon Musk om hun boekhoudkundige gaten mee te dichten.

Het nieuws vanuit Tesla is ook een herrennering aan het feit dat bitcoin geen leiders heeft. Of tenminste, geen koningen of alleenheersers. Laat je investeringskeuzes niet afhangen van de mening van Musk of wie dan ook.

De wereld van bitcoin is interessant en mooi, maar ook keihard. Het netwerk en het protocol denderen vrolijk door, ook als jij even uit de trein stapt. Financiële markten zijn onvergefelijk.

Bitcoin is gebouwd met het idee dat het niet gekaapt moet kunnen worden door charismatische leiders of een enkele groep van programmeurs/ondernemers. Zelfs bij een (zeer onwaarschijnlijke) terugkeer van Satoshi Nakamoto moet je op je hoede zijn.

Het eventuele succes van BTC hangt niet af van de interesse vanuit Tesla of Musk. Stiekem is bitcoin ook gewoon bedoeld om te verkopen. Wanneer jij denkt dat je het nodig hebt, moet je het op de markt kunnen slingeren. Er is een netwerk dat 24/7 beschikbaar is die je in ‘noodgevallen’ altijd kunt gebruiken.

Bij dit soort verkopen moet je echter niet denken aan een opzet via allerlei peer-to-peer oplossingen. De verkoop vindt vaak plaats met behulp van andere partijen. Musk zal niet met zijn email en wachtwoord ingelogd hebben bij zijn favoriete bitcoin broker. Waar de bitcoin terecht is gekomen is (nog) niet bekend.

Ik verwacht de komende jaren geen voortrekkersrol van Musk als het gaat om bitcoin en de acceptatie er van. Hij is, zoals hij zelf zegt, geen investeerder maar een engineer. Hij noemde bitcoin al eens ‘bijna net zo’n bullshit als fiat valuta’. De nadruk ligt dan met name op ‘bijna’.

Hij is met Tesla, SpaceX en zijn andere hobby’s een van de grootste winnaars van de huidige financiële wereld. Het ligt niet voor de hand om dan volop in te zetten op een nieuwe situatie, tenzij hij daar ook kansen ziet.

Wie weet zijn we in 2024 allemaal weer fan van Elon Musk, maar ik zou er als bitcoiner niet op rekenen.

Bitcoin heeft geen koning of directeur. Wat het wel heeft is een breed scala aan bouwers. We bespreken de details en het idee achter bitcoin development in #47 Wie is de baas van bitcoin?

En we hebben niet te vergeten natuurlijk ook nog El Salvador. Waar bitcoin op landelijk niveau wordt uitgerold. Ons aller Arnold is momenteel in het Centraal-Amerikaanse land om te kijken hoe dat gaat: #71 Overleven in El Salvador met bitcoin.

En doorrr,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.