Skip links

#75 Valse profeten

Tesla heeft 75% van hun bitcoin verkocht. Het bedrijf onder leiding van Elon Musk heeft $936 miljoen van hun bitcoin geliquideerd.

Ondanks de uitverkoop heeft Tesla nog zo’n 10.000 bitcoin in kas. Daarmee is het een van de beursgenoteerde bedrijven met de grootste bitcoinbalans. Ook gooit Musk de deur naar bitcoin zeker niet dicht. In de aandeelhoudersvergadering geeft hij aan dat het een financiële beslissing was. En niet een die gezien moet worden als een afkeur voor bitcoin

Mooie woorden, maar tot op heden is Musk nog geen mooi bitcoinleven beschoren. De beste man ontwikkelde zich de afgelopen jaren als ware memelord, maar draagt tot op heden weinig bij aan BTC als geheel.

In deze Focus is het tijd om te relativeren. Want laten we eerlijk zijn: bitcoin heeft Musk niet nodig. Tesla had de verkoop van deze bitcoin echter wel nodig, blijkbaar.

De ‘diamond hands’ van Musk

Waarom verkoopt Tesla hun bitcoin?

Tesla staat niet bekend als bedrijf dat constant groene cijfers schrijft. Musk en consorten zijn inmiddels wel opgeklommen naar de hoogste posities in de ranglijsten van miljardenbedrijven.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Tesla nog $218 miljoen aan bitcoin in kas heeft. Voor het gemak houden we het op 10.000 bitcoin, het kan een onsje meer of minder zijn.

De totale verkoop van ‘digitale assets’ ging om $936 miljoen, het grootste gedeelte van de bitcoinspaarpot.

De precieze reden is niet bekend. Musk zelf wijst onder andere naar de onzekerheid in de Chinese markten. Hele regio’s gaan daar op slot, ook is er onrust in de financiële/huizenmarkt. Sommige Chinezen kunnen bijvoorbeeld niet meer bij hun spaartegoeden.

Het komt er simpelweg op neer dat Tesla die miljoenen dollars graag in handen heeft. Met een beetje fantasie kun je de redenatie prima volgen: er is een onzekere situatie, de meeste contracten van Tesla zullen ook in dollars worden afgerekend.

De financieel directeur, of ‘Master of Coin’, zal dan al snel kijken naar een extra potje met de naam bitcoin. De huidige markt zorgt dus voor onzekerheid, ook bij de rijkste der aarden.

Daar kun je boos over doen. Maar freedom money in handen van een miljardenbedrijf kan ook wel eens verkocht worden. Dat hoort erbij.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.