Skip links

#55 Slimme partijen weten beter

Er zit nogal een verschil tussen mensen die roeptoeteren op Twitter en wat echte kenners denken over het energiegebruik van bitcoin. Hoe dat zit lees je in deze gratis editie van Bitcoin Focus.

Ook lees je over: de ‘Staat van Bitcoin’ volgens Block, ontwikkelingen in Panama en over Robosats, een manier om zonder centraal handelsplatform bitcoin te kopen.

Een nieuwe Bitcoin Focus dus. Wil je meer inzichten? Kijk dan zeker eens naar Bitcoin Focus Premium. Nog twee keer per week, op dinsdag en donderdag, nog meer diepere content, voor beginners en experts!

Bitcoin Focus is geen beleggingsadvies.

Verschil in mening door verschil in kennis

 • Experts tegenover schreeuwers
 • Rapport over kennis van bitcoin
 • Peer-to-peer privé bitcoin kopen met Robosats
 • Bank in Panama keurt bitcoin goed
 • Steun bitcoinontwikkeling!

Omarming bitcoin door experts

Of je nou een politicus bent, of iemand zonder veel kennis; het is (zeker op Twitter) makkelijk om van alles te zeggen over het energiegebruik van Bitcoin. Zelfs de regering van president Biden geeft aan wat aan mining te willen doen.

Het is een makkelijk punt om te maken, het klinkt goed, en zonder veel kennis is er ook makkelijk in mee te gaan door lezers.

De slimmeren, daar hoor jij ook bij als lezer van Bitcoin Focus, weten beter. We weten dat bitcoin één van de groenere industrieën is. En er zijn veel meer partijen met échte kennis van de markt, die bitcoin een warm hart toedragen en de rol zien in het energiesysteem.

Nadat eind vorig jaar de Zweedse regering mining wilde verbieden, kwamen de kenners ook naar buiten: energiebedrijf Vattenfall zei dat bitcoin juist helpt in de energiemix.

Die ontwikkelingen blijven maar doorgaan. Alle energie van miners in Noorwegen is inmiddels groen. Vorige week heeft een nieuwe miner, Bitzero, aangekondigd om volledig op groene energie te gaan minen in Amerika.

Dan is er het affakkelen van methaan bij olie- en gasboringen. Methaan is een extreem broeikasgas dat vaak wordt vrijgelaten. Door het om te zetten in energie is het effect veel kleiner. Tot nu toe leverde dat de olieboeren nog niet veel op, maar door miners de energie te laten gebruiken, zit daar opeens een financieel voordeel aan.

Ook het staatsinvesteringsfonds van Oman kondigde daarom gisteren aan dat bitcoinmining gebruikt gaat worden om het affakkelen van gas te reduceren. Ook het grootste energiebedrijf van Kenia geeft vandaag aan bitcoin te willen minen met duurzame energie.

Groene-beleggingen-expert (“ESG-analyst”) Daniel Batten heeft ook een analyse gedaan en concludeert dat we door bitcoin-mining (met dat gas) de temperatuur juist omlaag kunnen krijgen. Zijn onderzoek met 40 bronnen staat hier.

In Bitcoin Focus Premium vind je nog diepere analyse, met grafieken, meer cijfers, meer bronnen en meer links, in het artikel dat gisteren verscheen.

Kennis van bitcoin door de massa

Bedrijf Block Inc (vroeger Square) van Twitter-oprichter Jack Dorsey, is veel met bitcoin bezig. Ze zijn het meest bekend van de Cash App (in Amerika), maar zijn ook eigenaar van Afterpay (in Amerika) en grootaandeelhouder in muziekdienst Tidal.

Deze week brachten ze een rapport uit over óf en hóe mensen bitcoin (en andere cryptomunten) kennen.

De inzichten zijn heel mooi. Wat lezen we?

 • In landen met hoge (of hyper)inflatie zijn mensen positiever over bitcoin dan landen waar het geld stabiel is.
 • Mensen met een hoger inkomen zien bitcoin als investering, terwijl mensen met lage inkomens het juist als betaalnetwerk zien.
 • Vrouwen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië hebben meer kennis van bitcoin dan vrouwen in Amerika. Dat komt natuurlijk omdat de Europese vrouwen Bitcoin Focus hebben.
 • Hoofdreden om NIET met bitcoin bezig te gaan is voor 51% een kennisgebrek. Mensen die bitcoin niet begrijpen willen niet instappen. Dat is een heel logische reden wat mij betreft, en ook goed. Het betekent ook dat er flinke groei zit in de adoptie als meer mensen kennis krijgen.

Wat ik mooi vind om te zien zijn de grootste redenen om niet te kopen: weinig kennis over bitcoin in het algemeen, maar ook niet weten hóe je moet kopen en risico voor diefstal.

Al deze risico’s zijn op te lossen. Meer educatie, en betere opslag (eventueel zelfs door een bank, zie verderop) zorgt dat dit beter wordt, en mensen meer vertrouwen krijgen. Dat stemt positief. Het zou lastiger zijn als het allemaal niet-op-te-lossen redenen waren!

Robosats: simpel en veilig bitcoin kopen voor euro’s

In Bitcoin Focus #6 las je al over Bisq, een decentraal peer-to-peer handelsplatform.

RoboSats is vergelijkbaar, en er wordt veel aan ontwikkeld. Deze week voegden ze zelfs een versleutelde chat toe aan het handelsplatform.

Wat is RoboSats? Het is een open source-handelsplatform waar je via lightning bitcoin kan kopen en verkopen voor euro’s en dollars. Registreren is niet nodig, je kan versleuteld chatten, er wordt gebruik gemaakt van het Tor-netwerk en voor iedere ‘trade’ (een koop- of verkoopactie) gebruik je een andere identiteit.

Dat laatste is uniek. De meeste handelsplatformen zorgen dat je dezelfde identiteit moet blijven gebruiken.

Wat vertrouwen is (nog) wel nodig: RoboSats zorgt voor de koppelingen van de euro- en lightningbetaling, en geeft de bitcoin vrij na betaling. En als er een probleem is, beslissen RoboSats-medewerkers wat er moet gebeuren.

Hoe werkt dit? In dit scenario wil jij van mij bitcoin kopen:

 1. Je maakt een identiteit (een avatar) op basis van een willekeurig getal. De app regelt dit voor je. Dit willekeurige getal schrijf je goed op, voor het geval je computer crasht.
 2. Je zegt in de app dat je bitcoin wil kopen, 100.000 sats (ongeveer 30 euro). Bij het maken van deze order moet je ook wat geld in onderpand geven, om te bewijzen dat je echt bent.
 3. Ik wil bitcoin verkopen, en zie dat jij die order hebt geplaatst. Ik ga in op jouw order. Ik maak een speciaal soort lightning-invoice: een hold-invoice. Ik zet de 100.000 sats vast in die speciale invoice.
 4. Jij stuurt ook een invoice naar het platform: een invoice vanuit jouw wallet, waarmee je 100.000 sats ontvangt.
 5. Ik vertel je in een versleutelde chat hoe je mij euro’s kan sturen. Jij betaalt mij, en ik bevestig op het platform dat ik het geld heb ontvangen.
 6. Het platform ‘pakt’ nu de sats die ik heb vastgezet, en stuurt ze naar jou.

Dat is hoe het zou moeten werken. Er zitten in deze stappen wat opties voor fraude, daar is ook aan gedacht.

In stap 2 zie je al dat jij als koper wat geld in onderpand moet geven. Samen met stap 3 moet ik ook nog wat satoshis vastzetten (hierboven niet beschreven). Deze twee ‘onderpanden’ gelden als garantie, als iemand zich niet aan de regels houdt dan wordt dat geld uitgekeerd.

Zoals gezegd wordt er hard gewerkt aan RoboSats. De documentatiepagina heeft nog veel werk nodig. Ook geven de makers zelf aan dat je nog niet moet handelen met grote bedragen. Ik blijf het volgen voor je!

Hoera voor Panama

Dat rijmt!

Panamese bank Towerbank, die al 40 jaar bankdiensten levert, staat open voor cryptodiensten. De KVK van Panama had een ondernemersdag en de bank gaf aan dat klanten geen zorgen hoeven te hebben over bitcoinaankopen.

Directe bitcoinrekeningen bieden ze nog niet aan, maar mensen kunnen wel voor $5.000 per maand aan transacties doen zonder problemen.

Als je dit wil als klant dan moet je je aanmelden voor het ‘cryptovriendelijke account’. De bank bevestigde het nieuws in een tweet.

Zelf zie ik een grotere toekomst voor banken wat betreft bitcoin. Bitcoin opslaan lijkt mij een heel nuttige dienst, waar veel klanten wat aan kunnen hebben. Je zou het haast vergeten door het beleggen, geldcreatie en rare financiële producten, maar geld bewaren is wel de traditionele hoofdtaak van een bank. Dus waarom niet ook bitcoin?!

Steun de ontwikkeling van bitcoin

De experts die aan bitcoin werken, moeten ook betalen voor hun boterham en woning. Het is makkelijk te vergeten als je een github-gebruikersnaam ziet van iemand die een bijdrage aan bitcoin doet, maar daar zitten echte mensen achter die kosten hebben.

In het interview met Josie (premium) kan je een mooi verhaal lezen over een bitcoin ontwikkelaar die gesponsord wordt voor zijn werk. Je leest dat hij eerst een seminar deed bij Chaincode Labs (daar kan je veel leren over bitcoin). Uiteindelijk vond hij een sponsor: handelsbeurs Coinbase.

Coinbase heeft hier een mooie rol op zich genomen. Ze geven geld aan Josie, zonder dat ze zeggen wát Josie precies moet doen, hij is vrij om te ontwikkelen en bitcoin verder te brengen.

Welke mogelijkheden zijn er voor het sponsoren?

 • Via een bedrijf, zoals dus Coinbase. Maar ook handelsbeurs Gemini heeft een fonds waarmee ze ontwikkelaar sponsoren. Bedrijf Strike doet ook dingen, maar dan via de Human Rights Foundation:
 • De Human Rights Foundation (HRF) wil dat bitcoin meer privacy krijgt, decentraler wordt en beter te gebruiken wordt voor activisten. Ze werken ook samen met bedrijven (zoals Strike) voor bounties. Je leest alles op de pagina van het Dev Fund. Ook kan je zelf aan ze doneren.
 • Brink is speciaal opgericht om bitcoin verder te brengen. Ze werken 100% met donaties en sponsoren ontwikkelaars.
 • OpenSats is een project voor en door echte bitcoiners. Matt Odell van de Tales From The Crypt-podcast is één van de bekendste oprichters. Ze sponsorden al veel projecten.

Zelf zie ik OpenSats als één van de meest toegankelijke manieren om als gebruiker te helpen. Ze hebben een General Fund. Je kan er als Amerikaan met belastingvoordeel schenken. Als je geld in dit potje stopt (dat kan anoniem), dan beslist de board waar het naartoe gaat. Ik ken de meesten in die board als betrouwbare mensen, dus ik vertrouw dat mijn gift goed terecht komt.

Voor Nederland is er voor zover ik weet (helaas) nog geen ANBI-instelling om te doneren aan een betere wereld met bitcoin. De Belastingdienst eist het ANBI-label om met belastingvoordeel te doneren, die heb ik nog niet voorbij zien komen.

Hodl on,

Marnix

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.