Skip links

#38 Wat betekent EU-regel voor mijn bitcoin?

Er staan geen 1-aprilgrappen in deze Bitcoin Focus. De EU heeft gisteren gestemd voor een extreme wet voor transactiemonitoring. Je leest er alles over wat je moet weten.

Verder gaat het over record-inflatie, bitcoinles op school en een bange EU. Laten we gaan!

Bitcoin Focus is nog steeds geen investeringsadvies. Bedenk zelf of je bitcoin wil hebben/kopen.

Meer identificatie, educatie, inflatie…

 • Nieuwe EU-wet: waar is op gestemd?
 • Wat is invloed voor jou?
 • Inflatie
 • Investeringsles op school
 • Stabiliteit in gevaar

EU stemt voor onmogelijke regels

Wetgevers hebben het vaak over het verschil tussen custodial wallets en self-hosted wallets. Ik heb een grote hekel aan het woord “self-hosted wallets”.

Het verschil dat ze ermee proberen aan te duiden is dat custodial-wallets bij een derde partij liggen, en self-hosted wallets zijn van gebruikers zelf. Zo’n custodial wallet is bijvoorbeeld een exchange waar je bitcoin op kan laten staan, of een bank die diensten aanbiedt: de gebruiker heeft zelf de sleutels niet, en dus geen controle.

Alle “echte” bitcoinwallets noemen ze self-hosted wallets. Wallets zijn dingen waar je zelf bitcoin in kan bewaren wat mij betreft. Dus laten we die gewoon wallets noemen. Dat zijn bijvoorbeeld wallets op je telefoon (waar je de seed-woorden krijgt), en hardwarewallets.

De Europese Unie heeft vóór gestemd op een wet die banken en bitcoinverkopende partijen verplicht om meer identificatie bij te houden bij transacties: bij aankoop van bitcoin en sturen naar een wallet (zoals een hardwarewallet van een koper) moet iets als een identiteitskaart worden gevraagd.

Om precies te zijn hebben er twee commissies gestemd: de Commissie economische en monetaire zaken (ECON) en de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE). Formeel gaat er in het Europese parlement nog plenair gestemd worden, maar met een beetje pech is dat slechts een formaliteit.

In Nederland heeft Bitonic een rechtszaak gevoerd en gewonnen tegen dit soort praktijken: het was niet meer nodig om dat te doen. En nu gaat dat via de Europese weg alsnog gebeuren.

De regel geldt dus ook voor “self hosted wallets”. Het idee is om ook eigen wallets (zoals dus hardwarewallets) onder de regels te laten vallen. Dus ook identificatie voor eigen wallettransacties?!

Tuurlijk, de EU kan het proberen. En er zal best een deel van de markt door geraakt worden. Maar technisch is het sowieso niet haalbaar. We kunnen gewoon transacties blijven doen. Waar het lastiger wordt gemaakt is op de grens van Bitcoin en euro’s: omwisselen wordt lastiger.

De baas van Coinbase zei al: het is anti-innovatie en anti-privacy. Als handelsbeurs moeten zij nu meer informatie gaan verzamelen. De baas van Bitfinex, een andere beurs, is het ermee eens: hij ziet grote beveiligings- en privacyproblemen.

Wetten moeten zowel implementeerbaar als controleerbaar zijn. Het is twijfelachtig of dat kan. Ontvangende (hardware-)wallets aan identiteiten koppelen is niet heel makkelijk. En controleerbaar is het ook niet: transacties kunnen nog gewoon gebeuren.

Het voorstel is er nog niet hélemaal door, maar alle verwachtingen zijn dat dit wel gaat gebeuren. Het parlement en Europese Raad moeten er nog over stemmen, maar dat is vooral een formaliteit.

Zelf denk ik dat regels als deze op de korte termijn slecht zijn, maar op de lange termijn niet veel verschil zullen maken. Mensen willen het beste geld. Bitcoin kan slecht worden gebruikt voor witwassen. Het netwerk gaat gewoon door, we kunnen gewoon transacties blijven doen. Bitcoin kopen en verkopen kan ook met decentrale oplossingen (gereguleerde handelskantoren zijn niet nodig). De koers ging na de stemming met $4000 omlaag, maar ik weet zo goed als zeker dat ook dat gewoon weer goed komt.

Wat betekent de wet voor mij als hij permanent is?

Zoals ik het nu zie, een paar dingen:

 • De koers ging een paar procent omlaag, dus dat kortetermijnverlies is er
 • Kopen en verkopen van/naar euro blijft een gedoe, als je gereguleerde beurzen gebruikt: ze moeten meer opslaan en delen: beurzen moeten volgens de FATF-regel persoonsgegevens (naam, adres, …) delen.
 • Die opgeslagen gegevens kunnen worden gelekt, daar zit een privacyrisico
 • Alle transacties van meer dan 1000 euro moeten worden gemeld, ook al is er geen vermoeden van fraude. Je transacties worden dus nog meer bijgehouden. Dat moet al volgens FATF. Deze wet zorgt dat ALLE transacties moeten worden gemeld.
 • Het bitcoinnetwerk blijft gewoon werken, je kan gewoon transacties blijven doen
 • Ook het Lightningnetwerk blijft gewoon werken

De EU laat ruimte om na een jaar nog strengere regels op te leggen. Eerder stelden sommige politici la voor om “self-hosted wallets” helemaal te verbieden.

Ander risico is dat de verificatie van de wallets (waar naartoe wordt gestuurd) niet/slecht te doen is voor verkopende partijen, en ze zelf helemaal stoppen met deze transacties aanbieden, omdat ze niet aan de regels kúnnen voldoen. Zeker kleine bedrijven kunnen daardoor stoppen.

In deze twitterdraad lees je nog meer over de effecten.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Red je geld, red je zelf

Het CBS heeft weer inflatiecijfers uitgebracht: in maart 2022 is je geld 11.9% minder waard dan in maart 2021. Het komt vooral door hoge energieprijzen, als je die niet meeneemt is de inflatie 3.6%, en dat is het hoogste in bijna 20 jaar.

11.9%, dat is nogal wat! Sinds 1975 hebben we dat niet meer gezien. Als die inflatie aanhoudt betekent dat dat het ongeveer 7 jaar duurt om je koopkracht te laten halveren.

De schuld wordt vooral gegeven aan de oorlog in Oekraïne, maar dat is maar een deel van de puzzel. Al jaren wordt er bijzonder veel geld bijgedrukt. De balans van de Europese Centrale Bank is sinds 2017 verdubbeld. De dollar-geldhoeveelheid is sinds 2014 verdubbeld.

Dat gaat duidelijk niet goed. Zelf denk ik dat schaars geld een oplossing is: dat maakt het onmogelijk om zo veel geld bij te creëren. Dus: doe mij maar bitcoin.

Toezichthouder waarschuwt op Nederlandse mbo’s

Waar geld te verdienen is, wordt opgelicht. Dus ook met Bitcoin.

Je hebt vast wel eens een advertentie gezien over “VERDIEN SNEL GELD MET BITCOIN”. Vaak nog met het hoofd van een BN’er erbij.

Toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) geeft voorlichting op Nederlandse mbo-scholen. Ze gaven al les over beleggen en speculeren, en daar komen bitcoin en andere cryptomunten nu bij.

Vooral de verleiding van het snelle geld, met aantrekkelijke advertenties, kunnen gevaarlijk zijn.

Ik vind het goed dat er les wordt gegeven. Wat mij betreft is het beter dat mensen niet investeren als ze het niet snappen. Educatie is belangrijk! Dat is precies wat we op BitcoinMagazine.nl ook doen en wat ik met mijn podcast wil bereiken.

Wij schreeuwen niet hard wat je moet doen, proberen je niet gek te maken, maar willen juist delen hoe het zit, de achtergronden en techniek uitleggen. Allemaal om jou zelf betere keuzes te laten maken!

EU bang voor Bitcoin

Volgens de European Systemic Risk Board (ESRB), opgericht na de vorige financiële crisis, brengt Bitcoin de “financiële stabiliteit in gevaar“.

Ik moet nogal lachen om die zin. Het doet namelijk alsof het financiële systeem stabiel is.

Er is systematisch weinig veranderd sinds de vorige crisis. Geldcreatie is harder gegaan dan ooit. Een hoop grote banken zijn technisch al failliet. En centrale banken hebben niet echt meer mogelijkheden om in te grijpen met rente-aanpassingen.

De board noemt bitcoin dus een risico. Als meer mensen inzien dat het geld echt stuk is, overstappen op weer hard en schaars geld (bitcoin), dan kan dat inderdaad het einde betekenen van de euro. Dat gaat pijn doen.

Reactie van de ESRB is: meer regels! Zelf denk ik niet je een gedachte kan stoppen met regels. Ik denk dat bitcoin juist een hele goede rol kan hebben in het maken van een nieuw beter financieel systeem!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.