Skip links

#39 Grootste bitcoinconferentie aan de gang

Huh?! Bitcoin Focus op woensdag? Yes, en met bijzondere reden: Tegenwoordig is er elk jaar een grote bitcoinconferentie. Bitcoin 2022 is die van dit jaar. Op de site bitcoinmagazine.nl kan je alles volgen in de liveblog.

De komende dagen zit ik zelf met 12 bitcoiners in een villa (in Nederland) naar de streams te kijken. Er komt veel nieuws, en de redactie houdt dat op bitcoinmagazine.nl goed bij, volg die dus voor live updates!

Omdat het zo snel verandert de komende dagen is er nu al een nieuwsbrief met de dingen die al bekend zijn en mij opvielen. En volgende week lees je de grote samenvatting!

Besluit zelf of bitcoin voor jou een goede investering is. Bitcoin Focus is geen beleggings- of investeringsadvies.

#Bitcoin2022

  • Taro: bezittingen op de blockchain
  • Mining weer voor iedereen?
  • RIP c-lightning
  • Greenpeace zegt domme dingen
  • Automatische cashback
  • Van zakmes naar gereedschapskist: Breez
  • Handelskantoor bl3p zet de deuren open

Meer dan Bitcoin op de blockchain: Taro

Één van de eerste aankondigingen van deze week was Taro. Lightning Labs, de makers van de LND-software, kwamen er op dinsdag al mee.

Het idee is dat je allerlei soorten bezit kan vastleggen op de blockchain, en kan overmaken met het Lightningnetwerk. Op dit moment is het Lightningnetwerk bedoeld om Bitcoin overheen te versturen.

Met Taro kan je ander soorten tokens sturen. Een Taro-token moet eerst op de basislaag worden gezet: alle nieuwe soorten tokens hebben hun basisbestaan in de bitcoin-blockchain. Taro gebruikt de Taproot-update om slimme dingen te doen.

De Taproot-update werd vorig jaar geactiveerd. Het zorgt dat je veel uitgebreidere scripts kan gebruiken, en daar maakt Taro gebruik van. Voor Taro zijn zeer uitgebreide scripts nodig. Zonder Taproot zouden die veel data innemen. Doordat Taproot gebruik maakt van zogenaamde Merkle Trees wordt opslaan van deze scripts een stuk efficiënter.

Zowel fungible als non fungible tokens kunnen zo worden gecreëerd. Fungible tokens zijn inwisselbaar voor elkaar: de ene euro is inwisselbaar voor de ander. Non-fungible tokens zijn vaak verzamelobjecten: een schilderij of speciale pokémonkaart.

Het mooie is dat het bestaande Lightning-netwerk gebruikt kan worden om de tokens te versturen. Waar de meeste coins een eigen blockchain beginnen, gebruikt Taro het bestaande netwerk. Dat betekent ook dat bezitters van nodes daar geld aan kunnen verdienen: door een fee te vragen over transacties, wordt het netwerk in stand gehouden.

Het voorbeeld dat de ontwikkelaar zelf geeft is het gebruik van een USD stablecoin op dit netwerk. Aan nieuwssite CNBC vertelt de directeur dat ze vooral denken dat fiat (denk digitale euro’s en dollars) en stablecoins gebruikt kunnen worden.

Lightning Labs heeft in de afgelopen jaren een hoop van dit soort voorstellen gedaan. Ze proberen een hoop nieuwe dingen, en sommige dingen blijven “plakken”. Ik vind het voorstel heel interessant klinken, maar ook hier denk ik: eerst zien, dan geloven.

Het is erg goed om te zien dat Bitcoin, en de veiligheid die het Bitcoinnetwerk biedt, gebruikt kan worden als onderlaag voor heel veel verschillende doeleiden. Wat een mogelijkheden!

Managed mining voor iedereen?

Groot miningbedrijf River Financial kondigde al in oktober aan dat zowel zakelijke als priveklanten miningpower bij ze konden kopen. Dat gebeurt onder het label River Mining.

Ze stellen zich als doel om mining weer zo makkelijk te maken als ooit. Toen ik met Bitcoin begon, was minen zo simpel als een vinkje aanzetten in je software en je deed mee. Tegenwoordig zijn daar grote hallen miners voor nodig.

River belooft dat normale mensen weer mee kunnen doen. Je huurt miners bij ze, en zij regelen de hardware, stroomcontracten en het onderhoud.

Ze gaan in 2022 tienduizenden miners online zetten. Zelf heb ik te veel problemen gezien met dit soort diensten: beloftes van winsten, maar grote problemen bij uitbetaling zodra het populairder wordt. Er zijn genoeg piramidespellen geweest.

Nodesoftware c-lightning is niet meer

Geen zorgen, alleen de naam is weg. Naast de meest populaire nodesoftware LND was er altijd ook c-lightning.

Op 1 april kondigde de maker aan dat ze verder gaan onder de nieuwe naam Core Lightning.

Eerst dacht ik dat het een grap was, daarom wilde ik er eerst ook niets over zeggen. Maar het blijkt echt te zijn, de productpagina laat het ook vandaag nog zien.

Core, waar doet dat aan denken? Aan Bitcoin Core! De meestgebruikte Bitcoinnode, met goede naam. Willen ze meeliften op het gevoel dat mensen hebben met Bitcoin Core… Bijzonder.

Aan de andere kant: de makers van LND (Lightning Labs), tegenwoordig de meest gebruikte software, doet ook een dergelijk trucje: ze hebben op veel social media de gebruikersnaam “Lightning” geclaimd.

In een markt waar nog niet één van de partijen echt groot is, lijkt het dus al een begin van een gevechtje op naam. Laten we echter hopen dat het gewonnen wordt op functionaliteit, in plaats van marketingtechnieken! Laat de beste software winnen!

Greenpeace snapt het niet

Dit was geen aankondiging op de Bitcoin2022-conferentie, maar een bijzondere nieuwe campagne van Greenpeace.

Achtergrond is $5 miljoen die door een shitcoin-oprichter op tafel is gelegd. Chris Larsen van Ripple is samen gaan werken met Greenpeace, en daar gaat het mis.

In de campagne wordt voorgesteld om te stoppen met Proof of Work, omdat ze het zien als verspillend. Daar is een hoop over te zeggen, maar is het al genoeg over gegaan. Ik heb een ander probleem:

Er wordt de suggestie gewekt dat de code zomaar kan worden aangepast. En het is al meerdere keren duidelijk geworden dat dat niet zomaar gaat: in 2017 probeerde een groep grotere blokken te maken, dat werd ook niet geaccepteerd door het netwerk.

Het veranderen van het consensusmechanisme van Proof of Work naar Proof of Stake is nog veel fundamenteler aan Bitcoin. PoW is de enige manier om een echt decentraal permissieloos netwerk te maken, en dat lijkt Greenpeace niet te (willen?) snappen.

Daarnaast: er is niet iets als “de code”, hier is Bitcoin redelijk uniek. Als iemand code zou publiceren waar dit fundament zou veranderen, dan gaat het netwerk het niet draaien. Net als dat code waar er niet 21, maar 210 miljoen bitcoin zouden komen, niet geaccepteerd zou worden.

Zoals de maker Satoshi al zei: “The nature of bitcoin is such that once version 0.1 was released, the core design was set in stone for the rest of its lifetime.”

Om dergelijke verandingen teweeg te brengen moet het netwerk het eens zijn. Het is niet zomaar wat code die verandert.

Dus: nee Greenpeace, Change the Code kan niet zomaar. En ik ben er van overtuigd dat Bitcoin bijdraagt aan een betere wereld.

Het is jammer dat Bitcoin zich zo voor de kar van een shitcoiner laat spannen… Op de site staan meer links naar mensen die uitleg geven waarom het een dom idee is.

Automatische cashback met satsback

Stekking ging begin dit jaar door als Satsback. Wat ze doen is niet veranderd: je kan gratis sats (stukjes bitcoin) verdienen. Als je online winkelt via Satsback, bij één van duizenden aangesloten winkels, krijg je na aankoop wat sats terug. Ik gebruik het zelf al jaren.

Hoe dat altijd werkte: je logt in op de site, zoekt de winkel, klikt op de link en na het uitzetten van mijn adblocker, werd de koop geregistreerd. Na een tijdje (bijvoorbeeld als de bestelling bezorgd is), mailde de site dat ik wat sats kon ophalen. Weer inloggen, QR scannen, en de sats stonden op de wallet.

Die tweede keer inloggen is nu niet meer nodig. Nederlandse maker Léon kondigde deze week aan dat er automatisch uitbetaald kan worden.

Het bouwt verder op “Lightning Addresses”: dat zijn adressen die lijken op emailadressen, waar sats naartoe kunnen worden gestuurd.

Als je Satsback nu het adres geeft, maken ze meteen en automatisch over naar dat adres zodra het geld beschikbaar is!

Zelf heb ik nog niet zo’n adres. Ik moet nog een mooie manier vinden om er eentje aan te maken, zonder te vertrouwen op een derde partij. Maar het is weer een mooie ontwikkeling!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Zakmes Breez wordt een gereedschapskist

Breez is een app waar je van alles mee kan: betalingen sturen en ontvangen, het is een kassasysteem, een podcastspeler, en veel meer. Alles is gebouwd in één app, met als kern een “echte” Lightningnode op je telefoon.

Dat werd nogal een groot ding. En er waren nog veel meer plannen, zoals streaming video. Het was zegmaar het Zwitserse Zakmes, waar steeds meer bij kwam.

Deze week geeft de maker aan dat Breez een andere kant op gaat, die toekomstbestendiger is. Niet meer alles in één app, maar een systeem van meerdere apps.

Het node-op-je-telefoon-model gaat veranderen. Door een samenwerking met Core Lightning (zie een paar paragrafen hierboven) verplaatst de node naar “de cloud”. Het zware werk hoeft dan niet meer op je telefoon te gebeuren. Dat zorgt meteen dat je veel meer betalingen aankan.

Het mooie: de geheime sleutels blijven gewoon op je telefoon! Je hebt dus zelf nog het bezit. Nadeel: de cloud-node kan wel iets meer zien over je betalingen dan nu. Niet wie je precies betaalt, maar wel hoe vaak, en welke bedragen.

Ik vind het een vrij logische afweging, en mooi dat de sleutels op je telefoon blijven. Losse apps voor podcasts, video en betalingen vind ik ook wat handiger. Ik blijf het op de voet volgen!

Nederlandse beurs bl3p zet de deuren open

Bl3p is het handelsplatform van Bitonic. Op bl3p kan je handelen met echte orders, terwijl je bij moeder bedrijf Bitonic altijd een “simpele prijs” kreeg.
De handelsbeurs heeft wat upgrades gehad in de afgelopen jaren. Zo is de trading engine verbeterd, de software die de orders aan elkaar koppelt.
Jarenlang was er een uitnodiging-systeem. Daar zijn ze deze week mee opgehouden: de deuren zijn open voor iedereen.
Via-via heb ik flink wat uitnodigingscodes gekregen en doorgestuurd in de afgelopen jaren, dat is nu niet meer nodig. Mooie move van een Nederlandse partij!

Volg al het nieuws in de liveblog!

Hou het liveblog goed in de gaten deze dagen voor al het nieuws rondom Bitcoin 2022.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.