Skip links

#32: Bitcoin is leven, letterlijk!

Afgelopen woensdag was ik bij De Bitcoin Meetup in Amsterdam (20 april is de volgende!). Bij die meetup kreeg ik mijn meest bijzondere bos bloemen ooit. Waarom bijzonder? Dat lees je in deze Bitcoin Focus. Verder gaat het ook over Rusland en Oekraïne… Let’s go!

Besluit je bitcoin te kopen? Zorg dan dat dat je eigen besluit is! Bitcoin Focus is geen investeringsadvies!

De bloemetjes binnenzetten en meer!

  • Bijzondere bloemen
  • Rusland en Oekraïne: een mining-wedloop?
  • Bitcoin is for enemies
  • Hashing op record
  • HODL

Bitcoin en bloemen

Het kan je niet ontgaan zijn. De energierekening van het gemiddelde huishouden is 86% omhoog gegaan.

Kweken van bloemen heeft hitte nodig. Traditioneel kwam dit vooral uit gas, en kwekers gaan verder kijken. Je kan natuurlijk simpele kachels kopen, die geven een kW hitte voor elke kW energie die wordt gebruikt.

Een ondernemer in Noord-Brabant (Bert van Bitcoin Brabant) wilde het anders aanpakken: miners!

Bert had nog wat miners liggen. De hitte van die dingen is meestal een probleem. Het moet worden afgevoerd, of gekoeld worden met airco’s.

Hij zette een miner neer in de kas, samen met een stroommeter. Hij bouwde een behuizing, zodat de miner wat beter te vervoeren was (en als bescherming tegen insecten en andere schade).

Potentieel probleem: het is best vochtig in de kassen. En dat vindt elektronica meestal niet fijn. Na een aantal dagen moest dus gecheckt worden hoe het ging met de miners. Goed nieuws: de miner was nog in perfecte staat!

Nu komen er uit Noord-Brabant dus bloemen die door miners zijn verwarmd! Oftewel: Bitcoin is leven (de bloemen)!

Er is een webshop, waar vaste bitcoinprijzen worden aangehouden: 50, 60 of 75 duizend satoshi (incl verzending). Momenteel is dat ongeveer 18 tot 27 euro. Die bitcoinprijzen staan vast, de europrijzen veranderen, ook leuk! Bestellen kan bij bitcoinbloem.com!

Oorlog en bitcoin? De kant van Oekraïne

Er is een hoop spanning. Troepenmachten aan de grens van Oekraïne… Rusland die spierballen laat zien… Amerika en Europa mensen zich in de discussies. Er is een hoop aan de hand. De spanning is voelbaar.

Bitcoin gaat hier mogelijk ook een rol spelen.

Aan de kant van Oekraïense kant werd in het parlement gisteren een wet goedgekeurd die de positie van Bitcoin duidelijker maakt. Duidelijkheid is één van de beste dingen voor Bitcoin: veel mensen en bedrijven willen zonder duidelijkheid niet investeren.

De wet vertelt wat dienstverleners (zoals handelskantoren) moeten doen om diensten aan te bieden, en wie regulerend optreedt. Dat moet ook zorgen dat er minder fraude en misbruik is. Het signaal dat de overheid geeft: Bitcoin is legaal, en investeerders zijn welkom! Volgens de minister van digitale transformatie is het land al in de top-5 wat betreft cryptocurrency-gebruik.

Afgelopen september probeerde de president al een wet erdoor te loodsen, maar dat ging niet door. Nu dus wel. Een kleine maar belangrijke aanpassing lijkt het parlement mee te hebben gekregen: de partijen die financiële regulatie doen, mogen nu ook wat over Bitcoin vinden.

Bitcoin is dus legaal in Oekraïne. Het zal mij benieuwen of bedrijven (met de huidige spanningen) zin hebben om naar het land te trekken. Maar meer duidelijk kan in ieder geval niet negatief zijn!

En de kant van Rusland?

Het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling staat mining toe. Een flinke power-move!

Er komen ook in Rusland duidelijke regels. Waar Rusland vroeger heel erg tegen was, kijken ze nu naar andere betaalsystemen zoals Bitcoin, waarschijnlijk omdat ze zich voorbereiden voor betaalsancties.

Rusland gaat Bitcoin reguleren. Ze zijn bezig met een speciaal energietarief voor miners, op locaties waar genoeg stroom/energie is. Het ministerie stelt dat dit zorgt voor een goede uitbreiding van het energienet, en dat de energie goed schakelbaar is: als het net meer stroom nodig heeft, dan kan de vraag goed worden verschoven van de miners naar andere gebruikers.

Naast dat het voor Rusland een alternatief betaalsysteem is, mochten ze worden afgesloten van het wereldwijde SWIFT-betaalsysteem, levert het ook geld op. Een simpele rekensom vertelt dat de inkomsten mogelijk 13 miljard dollar zijn met het belasten van bitcoingebruik in Rusland, en daar zitten de mining-inkomsten nog niet eens bij!

Bitcoin is voor vijanden

In een klimaat met veel inflatie, waar steeds meer mensen met interesse naar Bitcoin kijken, begint er nu dus ook op geopolitiek vlak een en ander te verschuiven.

Samson Mow van Blockstream zei: “Bitcoin is for Enemies”. En zo is het. Bitcoin is een open en vrij netwerk waar iedereen aan mee kan doen. Dus niet alleen bloemenkwekers, maar ook landen.

Landen hoeven het politiek niet met elkaar eens te zijn om bitcoin toch te kunnen gebruiken. De regels staan vast. En zelfs als zijn landen in oorlog, inwoners van Oekraïne kunnen gewoon nog spullen uit Rusland kopen, als ze het willen.

Hoe alles uitpakt wordt interessant. Mondiaal gezien wordt er niet heel positief naar Rusland gekeken. Ik denk dat we twee kanten op kunnen: óf de andere machten (USA/EU) willen het de kop in drukken, óf ze gaan meedoen in het spel.

Dat eerste (verbieden) gaat niet echt. Bitcoin is een decentraal netwerk, ze kunnen niet bij iemand aankloppen om het netwerk te stoppen of betalingen tegen te houden.

Als ze gaan meedoen is dat ook interessant. Dan kan het een race worden om miningkracht. Landen willen niet dat ándere landen te veel zeggenschap krijgen over de regels, en zeker niet dat er een 51%-aanval uitgevoerd kan worden. Dus ze willen ook miningkracht hebben. Dat is weer goed voor het netwerk.

En meer mining in je land betekent ook dat je miners meer bitcoin verdienen. Met prijzen die (zeker op lange termijn) maar blijven stijgen, is ieder blok (6.25 bitcoin) toch een hoop waard, en dat stijgt alleen maar. Ik denk niet dat Amerika het fijn vindt als Rusland al die bitcoin naar zich toe wil trekken.

Hashingrecords

Oke, oke… De koers daalde een beetje. Maar wat ik belangrijker vind: hoe gaat het met het netwerk?

Bitcoin pakte daar gisteren een nieuw record! De hashrate is in de afgelopen maanden flink gegroeid, en staat nu rond de 220 exahash.

Dat zijn 220 000 000 000 000 000 000 hashes die elke seconde worden geprobeerd!

Vorig jaar juli dipte de hashrate nog naar ongeveer 80 exahash, toen mining in China verboden werd. Het netwerk is daarvan hersteld en snelt nu naar nieuwe hoogtes.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Echte bitcoiners houden gewoon vast: HODL!

Deutsche Bank heeft een onderzoek gedaan onder Amerikanen. Er reageerden meer dan drieduizend mensen op de enquête.

Wat mooi is om te zien: de meesten houden hun cryptomunten vast, ook al daalt de koers sterk.

Minder dan de helft van de respondenten geeft aan te verkopen als de koers met 80% zou dalen. Vanaf de piek zou een 80%-daling bij bitcoin een prijs van $13 800 (of €11 937) zou zijn.

Wat zou jij doen als bitcoin zo hard daalt? Je moet best wel sterke handen hebben om dan niet te verkopen. Ik weet het voor mijzelf wel: ik hou vast. Ik ga voor de lange termijn en zie geen problemen (op de lange termijn).

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.