Skip links

#33: Oorlog

Gisteren al je bitcoin in paniek verkocht tijdens de dip? De koers ging in euro even van 33 duizend euro naar 30 duizend.

Oorlog brengt onzekerheid mee. Al je aannames van een veilige wereld gaan even uit het raam. Het als de aandelenbeurs doet bitcoin dan gekke dingen. Wat doe jij? Vasthouden?

Deze Bitcoin Focus gaat over de impact van de oorlog in Oekraïne, wat voor kansen en risico’s het oplevert voor Bitcoin. En meer nieuws.

Let’s go! De nieuwsbrief is nog altijd geen beleggingsadvies!

Oorlog, niet-gratis betalingen, donaties en meer

  • Oorlog en (markt)impact
  • Bitcoindonaties voor het leger in bitcoin
  • Lightning is niet gratis
  • Weer een voorbeeld van bankblokkades: bloemen zijn verboden
  • Een EU-miningverbod?

Oorlog en vrede Bitcoin

Het zal je niet ontgaan zijn. Rusland is Oekraïne binnengevallen. Dat leidde tot een hoop onrust, ook op financiële markten.

Zo gingen de Nederlandse gasprijzen met 69% omhoog. Russische beurs zag een dip van 45%. De AEX had een daling van 2.7%. Er waren records voor olieprijzen, die gingen even naar boven de 100 dollar per vat. En er waren zorgen dat Rusland zou worden afgesloten van het internationale SWIFT betalingssysteem. De goudprijs ging van 1690 euro naar 1767 euro. En Bitcoin ging van 33 100 euro naar 30 570 euro.

Bitcoin bewoog juist met (de angst van) de markt mee. Goud is historisch een veilige haven, díe ging juist omhoog. De reactie was helaas níet: “shit, oorlog, koop meteen bitcoin”. Daar hoopte ik wel op: zoals ik in de vorige nieuwsbrief al zei: bitcoin is for enemies.

Het bitcoinprotocol is gemaakt om te werken tussen partijen die elkaars vijanden zijn. Er is niet een centrale macht die kan besluiten om geld af te sluiten. Dat betekent dat inwoners van Rusland (die misschien helemaal geen zin hebben in oorlog) gewoon nog geld kunnen blijven ontvangen. Afsluiten kan niet.

Handelaren leken best bang voor voor die SWIFT-afsluiting. Geen betalingen meer van/naar Rusland betekent een flinke klap voor de handel. Bitcoiners droegen het bitcoinnetwerk als optie aan voor internationale handel, maar dat bleek nog niet nodig:

Biden kwam donderdagavond met een speech waarin hij vertelde dat de SWIFT-blokkade voorlopig niet ging gebeuren. Ook gaat hij oliereserves aanspreken. En beleggers gokken dat de Federal Reserve vanwege de spanningen minder agressief gaat handelen.

Alles corrigeerde weer. Goud daalde naar ongeveer 1700 euro. De beurzen herstelden, de Dow Jones sloot zels positief. Bitcoin herstelde de dip en ging terug naar boven de 34 duizend euro. Een vat olie ging terug naar onder de 100 dollar.

Transactievolume op de grote beurzen werd na de invasie opeens 10 keer zo hoog. Een hoop speculatie zorgde voor de prijsveranderingen. Wel interessant: 60% van de bitcoin staat al meer dan een jaar stil.

Bloomberg schreef ook een stuk over de impact op (het hetstel van) de wereldeconomie, als je dat interessant vindt. En waarom dan wél bitcoin? Lees door:

Bitcoin voor het leger

Volgens de New York Times zijn beleidsmakers zich steeds meer bewust dat sancties zoals het afsluiten van SWIFT, steeds minder effect zullen hebben:

“American government officials are increasingly aware of the potential for cryptocurrencies to lessen the impact of sanctions and are stepping up their scrutiny of digital assets.”

Dat vond ik interessant om te lezen, zeker op zo’n gerenommeerde site. Hoewel deze zin niet direct over Bitcoin gaat, is het toch een gedachtegoed dat steeds duidelijker wordt: de wereld is niet meer noodzakelijk gebonden aan banken die identiteits- en transactiecontroles doen. En we hóeven niet meer banken te gebruiken die beslissen wat wel en niet mag.

Want dat doen ze. De partijen in het “oude systeem” beslissen wat er wel en niet mag. Vorige week zagen we al dat donaties naar vreedzame truckerprotesten werden tegengehouden. De politie gaat daar zelfs achter mensen aan die doneerden. Patreon stopte donaties naar het Oekraïense leger.

Dat kan allemaal doordat banken (1) kunnen besluiten rekeningen af te sluiten en (2) de banken alle identiteitsinformatie hebben.

Wat doe je dan? Bitcoin! Organisatie Come Back Alive, een organisatie die spullen en technische hulp biedt aan de Oekraïense strijdkrachten, ontving op haar adres een hoop donaties. Ze ontvingen al meer dan een half miljoen dollar.

Meer dan 1100 donaties kwamen al binnen op het adres. En niemand kan het stoppen. Ook daar is bitcoin voor: vrije transacties.

Nee, Lightning is niet gratis

Inmiddels kunnen Amerikaanse gebruikers van Cash App, Lightning gebruiken. De veelgebruikte bankier-app, waar mensen betalingen naar elkaar kunnen sturen, integreerde het netwerk.

Amerikanen zijn nog cheques gewend. We zijn in Nederland maar verwend met tikkies en directe bankoverboekingen. In Amerika is dat lastiger.

Cash App ondersteunt nu dus ook het Lightningnetwerk. Helaas zeggen ze echter:

“It’s the fastest, free way to pay anyone in bitcoin.”

En dat is jammer. Want Lightning is inderdaad snel, maar niet gratis. Ooit werd over Bitcoin ook gezegd dat het gratis was, terwijl dat nooit de belofte was (onchain dus, echte blockchainbetalingen).

Voor Cash App-gebruikers is Lightning inderdaad gratis. Want het bedrijf achter de app betaalt de transactiekosten. Maar het moet niet zo zijn dat mensen gaan denken dat Lightning gratis is, want er zijn wel degelijk kosten. Toegegeven: de kosten zijn laag.

Zelden meer dan een half procent van de transactie, meestal tienden van procenten. Maar er zijn wel degelijk kosten!

Ik ben bang dat mensen weer, net als met onchain bitcoin, gaan denken dat het gratis is en dat altijd zal blijven. Als Bitcoin Focus-lezer weet je in ieder geval: Lightning is snel en goedkoop, maar niet gratis!

Verboden bloemen: bitcoin is eng!

BitcoinBloem kweekt bloemen die worden verwarmd met bitcoinminerwarmte. Dat las je vorige week al in de nieuwsbrief.

Bestellingen kunnen via de site. Uiteraard via Bitcoin, zowel onchain als met het snelle (en goedkope!) Lightning-netwerk.

Het bedrijf wil ook dat mensen met iDeal kunnen betalen. Daar is een PSP voor nodig: een bedrijf dat betalingen verwerkt. Ze kozen voor Mollie, een Nederlands bedrijf, om hun bloemverkopen ook op met “traditionele” betaalmethoden aan te kunnen bieden.

Ook hier werd weer duidelijk hoe stom het “oude systeem” is. Mollie wees de aanvraag af. Reden: de aangeboden producten vallen niet binnen het beleid van Mollie.

Doe een gokje. Waar zou het aan liggen? Dat ze bloemen verkopen (wat ze feitelijk doen), of dat er bitcoin in de naam stond. Ik weet wel wat ik gok, alles met bitcoin in de naam is heel eng voor het “oude” systeem!

Miningverbod in de EU?

Er gaan geluiden op voor een verbod op Bitcoin mining in de Europese Unie. Makers van wetten denken/vinden dat bitcoin een te grote milieuimpact heeft. Voorlopig zijn het nog vooral geruchten en voorstellen.

Het ligt niet voor de hand dat de teksten over mining in de wet zullen komen.

De wet waar het om gaat is de MiCa wet: Markets in Crypto Assets. De wet reguleert van alles over handel in cryptovaluta. Stefan Berger, die verantwoordelijk is voor de inhoud van de wet zegt: “Bitcoin gebruikt meer energie dan Nederland”.

Op BTCWiki kan je lezen waarom deze landenvergelijkingen onzin zijn. Daarnaast is Bitcoin een stuk groener dan de gemiddelde industrie, en jaagt het juist groene innovatie aan.Een verbod? Ik zie het niet gebeuren. Dit is wat mij betreft iets wat door de markt moet worden opgelost. Miners zoeken goedkope energie, en overtollige (groene!) energie is vaak het goedkoopst.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.