Skip links

#31: Wie houdt je tegen als je 22 bitcoin inzamelt?

Of je het ermee eens bent of niet, er wordt een hoop geld voor de truckers in Canada opgehaald. Er gaat ook veel mis. Dat, en veel meer, in de Bitcoin Focus van vandaag.

Beslis zelf of je bitcoin wil kopen, lees je goed in. Dit is geen beleggingsadvies.

Bitcoin is vrijheid

  • Truckers halen geld op
  • CBDC: wat heeft dat met “crypto” te maken?
  • Inflatie gaat doorrrrrrrrr
  • Goede verhalen over Bitcoin bij de algemene media
  • Rectificatie/aanvulling Bitcoin Focus vorige week

Crowdfunding voor de truckers

Truckers protesteren in Canada voor vrijheid. Daar gebruiken ze crowdfundingplatforms voor: veel mensen dragen een beetje bij voor wat zij een goed doel vinden.

Traditioneel zijn dat platformen als GoFundMe. Als voorbeeld: Utrechts restaurant Waku Waku vroeg support, omdat ze het niet eens zijn met overheidsregels, en 17 duizend mensen zamelden meer dan 250 duizend euro in.

In Canada werd hetzelfde geprobeerd. Mensen die een warm hart voor de truckers/vrijheid hadden, begonnen een inzamelactie. Er werd meer dan 10 miljoen dollar opgehaald. Wow!

De overheid was het daar niet mee eens. Ze lieten het geld bevriezen, zodat de truckers het niet zouden krijgen. GoFundMe zou het overmaken naar een goed doel. Daar kwam een hoop ophef over, inmiddels heeft het bedrijf bekend gemaakt het geld naar de donateurs terug over te maken.

Maar het geld komt dus niet bij de truckers! Dat is geblokkeerd door deze overheidsactie. Een tweede donatiesite GiveSendGo, waar 9 miljoen werd opgehaald, werd ook stopgezet.

Vorige week las je al dat Bitcoiners veel doneerden aan het Tor-project, voor vrij internet. Je verwacht het al: bitcoin is een prima oplossing tegen dit soort blokkades. Bitcoin hou je niet tegen!

Er is een inzameling gestart in Bitcoin. Op de Tallycoin-site kunnen mensen doneren met bitcoin. Dat kan onchain en met Lightning.

Inmiddels is er al 21 bitcoin opgehaald! Dat is bijna een miljoen dollar. En geen overheid die die transacties kan stoppen!.Bitcoin is vrij en oncensuureerbaar geld, en dat wordt steeds duidelijker.

Centralebankgeld is niet als bitcoin!

Ik denk dat de extreme geldcreatie van de afgelopen jaren tot inflatie lijdt (zie verderop). Dat komt omdat centrale banken het doen en toestaan.

Ergens houdt dat op. Je kan niet eeuwig geld bij blijven drukken. Zo goed als al het bijgedrukte geld is schuld, en dat moet worden terugbetaald, met rente.

Er is extreem veel schuld in de wereld. Overheden hebben wereldwijd meer dan 58 duizend miljard dollar schuld. En we beginnen inflatie te zien.

Normaal gesproken zouden centrale banken dan stoppen met geld bijprinten, óf rentes verhogen. Stoppen met geld printen gebeurt niet, en de rentes kunnen niet echt omhoog: dan zijn de schulden niet meer te betalen.

Een ‘oplossing’ tegen inflatie is zorgen dat mensen hun geld niet kunnen uitgeven. Boze tongen beweren dat dat ook een reden was voor de lockdowns. En dat centralebankgeld dat ook gaat doen.

Centralebankgeld is, je raadt het al, geld dat wordt uitgegeven door banken. Een beetje als briefgeld, het is direct inwisselbaar bij de centrale bank, in plaats van bij een commerciële bank als ING. Het worden ook wel CBDCs genoemd (Central Bank Digital Currency).

Er zijn een hoop voor- en nadelen aan CBDC’s. Als gebruiker (jij en ik) zijn de voordelen alleen onduidelijk. We hebben al digitaal geld, dat werkt best prima. We kunnen contactloos betalen en tikkies sturen.

De nadelen zijn duidelijker: potentie voor surveillance (alle transacties kunnen inzichtelijk zijn, afhankelijk van de technische implementatie), en het stellen van voorwaarden aan geld. Voorwaarden als: je mag geen bier kopen van je uitkering. Of: je moet je salaris binnen 6 maanden minstens 50% uitgeven.

Dat limiteert de vrijheid nogal, en (ook) daarom zie ik het nog niet zo zitten. Wat ik daarom nóg irritanter vind: nieuwssites en kranten noemen het “Bitcoin van Centrale Banken” en “Digitaal geld zoals Bitcoin”.

NEE! STOP! Dat is het niet. Bitcoin zorgt voor vrijheid, deze munten (zo goed als zeker) niet. Stop met de vergelijking. Bitcoin is een decentraal, permissieloos geld, wat (best) privé te gebruiken is. Dit soort CBDC’s zijn zo ver daar van weg, laten we die vergelijking niet meer maken.

Het feit dat er cryptografie (“crypto”) wordt gebruikt, betekent niet dat je het moet vergelijken met Bitcoin of andere cryptocurrencies/altcoins/shitcoins. Want onthou goed: ook de ING gebruikt cryptografie…

Wat er met GoFundMe gebeurde is een prima voorbeeld van hoe CBDC’s ook kunnen zijn. Overheid die bepaalt welke demonstraties je financiëel mag steunen. Mij niet gezien!

Inflatie gaat hard

Ik zei het al, de geldprinter blijft aan staan.

Eind 2019 (voor COVID-19) was de dollarhoeveelheid 15 duizend miljard. Dat is nu meer dan 21 duizend miljard. Dat is een toename van 42%!

Ook de Europese Centrale Bank blijft doorgaan met geld creëren. Toename zou bij ECB 37% zijn.

We zien nu de inflatie stijgen. In Nederland is volgens het CBS de inflatie nu 6.4% en volgens de Europese rekenmethode zelfs 7.6%.

Dat is niet best. Inflatie zorgt dat mensen niet kunnen sparen. Eten en energie wordt duurder. Ik hoop dat meer mensen goed gaan nadenken wat ze willen doen tegen de geldontwaardeing van hun spaargeld, want met 7.6% inflatie halveert de koopkracht van spaargeld op de bank in 9 jaar!

Hoe krijg je bitcoin op de radar van het grote publiek?

Traditionele kranten en nieuwssites brengen meer slecht dan goed nieuws over bitcoin. Sites als nu.nl en FD berichten vooral als het over de koers gaat, met sensationele koppen als het “weer eens” flink omlaag gaat.

Als er ander nieuws is, zoals mooie technische vooruitgang, dan moet je naar bitcoinmagazine om erover te lezen. Het zijn de nieuwe sites die dieper en beter nieuws over Bitcoin leveren.

Binance wil hier verandering in brengen, lijkt, Het (wereldwijd) grootste wisselkantoor investeert in de “oude media”: 200 miljoen dollar gaat naar Forbes, een 104 jaar oud nieuwskantoor.

Hiermee wordt Binance één van de twee grootste eigenaren. Veel financiële kenners lezen Forbes, laten we hopen dat mede hierdoor er inhoudelijk beter nieuws in de media komt!

De goud-bitcoinvergelijking van vorige week: en privacy dan?

Reactie van een lezer op mijn vergelijking tussen goud en bitcoin vorige week: denk je wel aan privacy?

Het punt: goud is absoluut privé. Als het wordt verkocht, dan is de historie niet na te zoeken. De munt staat op zichzelf, en heeft geen (blockchain)historie. Bitcoin is altijd terug te voeren naar het platform waar je kocht.

Daar ben ik het deels zeker mee eens. Bij goud zit privacy “ingebouwd”. Bij Bitcoin zijn munten inderdaad te volgen, en moet je als koper zelf je privacy regelen.

Die opties zijn er zeker. Je kan diensten als Whirlpool gebruiken om het blockchainpad te breken (kost geld). Of niet je persoonsgegevens aan een handelskantoor geven, door een peer to peer exchange te gebruiken, of door bitcoin niet te kopen, maar te verdienen.

Het kost bij Bitcoin dus zeker meer tijd en moeite om privé te handelen. Punt voor goud erbij dus, in de vergelijking!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.