Skip links

#23 – Waarom heb jij bitcoin?

De helft van Nederlanders met cryptovaluta heeft minder dan 500 euro geïnvesteerd. Dat is natuurlijk prima, iedereen moet dat zelf weten. In het artikel op de site stond ook een poll, met de vraag: “Waarom hebben mensen bitcoin?“.

Deze Bitcoin Focus gaat over verschillende redenen om Bitcoin te kopen en aan te houden, met vergelijkingen tussen BitcoinMagazine.nl-lezers en een breder onderzoek!

Maar doe je eigen onderzoek, dit is namelijk geen beleggingsadvies!

Waarom bitcoin?

  • Vooral vanwege het geld / spanning / gokken
  • Waardebehoud
  • Vooral om de wereld beter te maken

Geld verdienen en gokken

Volgens het onderzoek is de grootste reden om cryptomunten te kopen het wagen van een gokje. Het is jammer dat het een onderzoek is dat niet alleen kijkt naar bitcoin, maar ook focust op allerlei andere (shit)coins.

Ik vermoed dat het aandeel gokkers bij bitcoininvesteerders lager ligt, maar dat wordt niet duidelijk uit het onderzoek.

In de brede markt (dus ook met allerlei onzinmunten) is het in ieder geval 54% die aangeeft dat ze het voor het gokken doen, 30% doet het voor spanning en 21% wil snel winst maken. Je kon kennelijk meerdere redenen geven, dat is namelijk al meer dan 100%.

Voor mij is dit veruit het minst interessant. Zodra je snapt hoe Bitcoin de wereld beter maakt, ga je (hopelijk) andere beslissingen maken, en investeren met andere redenen.

Wat mooi is om te zien, is dat de investeerredenen van bitcoinmagazine.nl-lezers heel anders liggen! Volgens de poll is de hoofdreden voor investeren bij 3% het vanwege het gok-element, 4% vanwege de spanning en 14% het om snel winst te maken. Heel mooi! Go lezer!

Waardebehoud: spaargeld verdampt

Als we de inflatiedefinities van de landen aanhouden, dan halveert je koopkracht van je spaargeld in Nederland en Duitsland inmiddels in 13 jaar, in Amerika zelfs in in 10 jaar.

De inflatie blijft wereldwijd flink stijgen. Er wordt veel geld bijgedrukt. Als we alleen naar dollarhoeveelheden kijken, dan zijn we gestegen van 15 131 miljard dollar in oktober 2019, naar 21 178 dollar afgelopen oktober.

Dat is een stijging van 6.047 dollar in vierentwintig maanden, oftewel een toename van 40% in twee jaar.

VEERTIG PROCENT van alle dollars die ooit zijn gemaakt, zijn in de laatste twee jaar gemaakt. Niet zo gek dat de inflatie omhoog gaat, en mensen (en bedrijven) op zoek gaan naar manieren om waarde te behouden.

Hoewel ik begon met bitcoin omdat ik het technisch interessant vind (volgende hoofdstuk), ben ik blijven bijkopen om deze reden: waarde behouden.

Technisch en de bredere kijk op de zaak: een betere wereld

Nu zijn we aangekomen bij mijn favoriete groep Bitcoiners! 51% van Bitcoinmagazine.nl-lezers zeggen dat ze bitcoin hebben omdat het de basis is van ons toekomstige geldsysteem. En 27% gelooft in blockchaintechnologie.

Toen ik in 2011 mijn node begon en de whitepaper las, dacht ik: hier kan wel eens wat heel interessants aan de hand zijn. Het heeft een paar jaar gekost om dat helemaal te begrijpen.

Je kan op twee niveau‘s kijken naar de ‘technische’ kant van bitcoin: ten eerste is er de blockchaintechnologie en ten tweede is er het hele financiële systeem waar Bitcoin een rol krijgt.

Het onderzoek maakt niet echt duidelijk wat de 31% van de mensen bedoelen met “Geloof in achterliggende technologie”. Dat kan betekenen dat ze waarde zien in de blockchain, maar het kan ook betekenen dat ze naar die tweede laag kijken: gebruik van blockchain in het financiële systeem.

Niveau 1: Wat betreft blockchaintechnologie: wat de bitcoinmaker Satoshi Nakamoto heeft uitgevonden (Bitcoin) is een verzameling van technologieën: Public Keys, Linked Lists, Hashing, Peer-to-peer communicatie en veel meer. De verzameling van deze technieken wordt vaak de “blockchaintechnologie” genoemd, terwijl er vaak vaak veel meer bedoeld wordt.

Natuurlijk, dit zijn allemaal interessante technieken. En veel bedrijven hebben al geprobeerd om de onderliggende technieken te gebruiken, maar de meeste projecten mislukken. Geld lijkt toch de best bruikbare use-case voor blockchains, en dan is Bitcoin natuurlijk de koning!

Op niveau 2 is er de macro-economie. Een munt is zelf opzich niet zo’n interessant ding namelijk. Pas als mensen en bedrijven er wat aan hebben als betaalmiddel en waardeopslag, wordt het leuk. Dan wordt bitcoin meer dan een munt.

Ik zie Bitcoin als een manier om de wereld beter te maken. Doordat mensen weer waarde kunnen vasthouden hoeven ze niet hun geld snel uit te geven, omdat het anders morgen minder waard is. Dat betekent ook: langer doen met je producten en dus minder troep op de wereld.

We moeten het allemaal nog gaan zien, en rustig zal het allemaal verlopen, als ons geldsysteem verandert naar een geldsysteem. In een volgende Bitcoin Focus hoor je hoe zo’n wereld zou kunnen werken.

En hoe veel moet ik dan investeren?

Die vraag krijg ik regelmatig en ga ik hier niet kunnen beantwoorden, want dat verschilt per persoon, en hoezeer diegene vertrouwen heeft in bitcoin (versus euro).

We horen Michael Saylor van MicroStrategy zeggen: “Investeer alleen wat je NIET wil verliezen”. Oftewel: hij ziet bitcoin als extreem veilig.

De meeste mensen zullen echter zeggen: “verlies alleen wat je kan missen”.

Daar ga ik ook geen antwoord op kunnen geven. Bedenk zelf of je vertrouwen heb in het huidige geldsysteem en of je daar het meeste geld in wil houden, of dat je naar bitcoin wil… Succes!

In het onderzoek werd overigens duidelijk dat de helft van de mensen die wat met cryptomunten doet, daar minder dan 500 euro in heeft gezet.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.