Skip links

#4 – Laat ze niet ontsnappen!

Bitcoin biedt bescherming in een wereld waar het legacy-geldsysteem steeds meer begint te piepen en te kraken. Deze week in Bitcoin Focus: hoe beschermt bitcoin?

En we haken terug op de Bitcoin Focus vorige week met de vraag: is Lightning wel Bitcoin?

Na het lezen van Bitcoin Focus ben je weer helemaal op de hoogte en heb je vast weer wat nieuws geleerd. Focus!

Voor de goede orde: dit is géén beleggingsadvies.

Omgekeerde wereld: slecht = goed!

  • Bitcoin is bescherming
  • Hou die enge Bitcoiners tegen! Ze vluchten!
  • Lightning is geen bitcoin!?

Bitcoin is bescherming in een systeem dat kapot gaat

Voor mij als Bitcoiner worden huizen alleen maar goedkoper. Ik hoor mensen om mij heen klagen dat het onmogelijk is om een huis te kopen, maar dat hangt alleen maar af van hoe je ernaar kijkt. De klagers zitten gevangen in een systeem van geldontwaarding.

In Nederland zien we van dag tot dag niet direct veel inflatie, behalve als het om schaarse goederen gaat. Daar valt het ook hier op.

Mensen en bedrijven zijn op zoek naar schaarse goederen om hun vermogen te beschermen, want sparen met de euro zit er niet meer in. En daarom zie je de prijzen van schaarse goederen in euro’s gemeten, omhoog gaan. De twee meest duidelijke voorbeelden: huizen en aandelen. Het systeem piept en kraakt.

De scheuren beginnen wereldwijd wel steeds duidelijker te worden als je het nieuws volgt. Zo las je afgelopen week hoe Venezuela zes nullen van hun biljetten afhaalde. Stel je voor, je hebt 20 miljoen euro op je rekening, je logt in, en er staat nog maar “20”, terwijl er vorige week “20 000 000” stond. Dat is pas inflatie…

Maar ook in Amerika gaat het hard, consumenten zien daar tegenwoordig een inflatie van 5.4% per jaar. Dat betekent dat als je 100 dollar hebt gespaard als Amerikaan, er nog 48 euro koopkracht van over is na 14 jaar. Daar gaat alleen vooral over boodschappen.

Maar daar spaar je niet voor! Op de lange termijn sparen we toch voor huizen… Daar is al helemaal niet meer tegenop te sparen, als je in euro’s zit. Als je in euro’s spaart voor een huis, dan zijn die gespaarde euro’s al binnen 7 jaar gehalveerd in koopkracht, als je een Nederlands huis wil kopen. Niet te doen!

Bitcoiners hebben hier geen last van. Ze snappen dat sparen voor schaarse dingen (zoals huizen), het beste werkt door te sparen in schaarse goederen (geen beleggingsadvies, doe zelf onderzoek!).

“O jee: mensen vluchten in Bitcoin! Stop ze!”

Dat Bitcoin al jaren (gemiddeld) in waarde toeneemt, kan iedereen zien. Bedrijven maken er graag gebruik van. Maar voor de mensen achter het bestaande huidige, verouderde (“legacy”) systeem, is het een gevaar. Want ze raken waarde, en dus macht kwijt.

De baas van de Europese Centrale Bank (ECB) snapt dat bitcoin een ontsnapping is van het huidige systeem, en dat het als zodanig wordt gebruikt. Als bitcoiners bepalen we samen, decentraal de monetaire eigenschappen van geld (bitcoin). Een groot voordeel, maar de baas van de ECB ziet het als groot gevaar.

De uitspraak die ze een tijdje geleden deed, is het meest schokkend: “if there is an escape that escape will be used“. Want hoewel ook zij de rapporten kan lezen dat er heel weinig slechte dingen gebeuren met bitcoin, wil ze toch deze ontsnappingsmogelijkheid beperken.

Laat je niet gek maken: Bitcoin is vrijheid. Bedenk zelf waar je in investeert, koop spulletjes in Bitcoin, zeker in een tijd waar de ECB bepaalt dat ons geld wel wat harder zijn koopkracht mag verliezen.

Lightning is geen bitcoin!

In eerdere edities van Bitcoin Focus had ik het al over het Lightning Network: een manier om sneller bitcoin te versturen. Mede naar aanleiding hiervan kwam ik in een discussie terecht, waar iemand opperde dat tweedelaag-bitcoin géén Bitcoin zou zijn.

Het is een interessante vraag: wanneer is iets Bitcoin, en wanneer niet meer? Ik vind zelf Lightning wel bitcoin. Pas zodra je de koppeling kwijtraakt met de onchain-laag, dan is het niet meer bitcoin. Daar bedoel ik het volgende mee:

De belangrijkste eigenschappen van bitcoin worden geregeld op de eerste laag: (1) Schaarste: er kunnen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin komen (dit zijn de monetaire eigenschappen); (2) Iedereen mag en kan zonder toestemming meedoen; (3) De munten kunnen niet dubbel worden uitgegeven en (4) Je kan zelf controle uitoefenen op de transacties (zie hier een goede uitleg over UTXO’s);

Laten we bekijken hoe het zit met Lightning. Let wel: het gaat hier over “echt” gebruik van lightning: de mogelijkheid om zelf, autonoom, mee te doen aan Lightning (met een eigen node dus, niet met een custodial wallet):

  1. Wat betreft schaarste: Als je Lightning gebruikt, heb je inherent een koppeling met de eerste laag. Je kan alleen bitcoin van de eerste laag, “op” lightning zetten. Doordat je vast zit aan deze eerste laag, blijft de schaarste gegarandeerd.
  2. Iedereen mag meedoen: Doordat er geen derde partij betrokken is om keys te beheren, kan iedereen zonder toestemming meedoen. Iedereen kan zelf software downloaden en meedoen aan het Lightning-netwerk. Dit staat in schril contrast met “oplossingen” zoals wrapped bitcoin, waar er vaak derde partijen zijn die keys bewaren en daardoor een stuk controle hebben.
  3. Dubbel uitgeven: kan niet. Daar kunnen we kort over zijn. Doordat er alleen bitcoin van de eerste laag kunnen worden gebruikt, kunnen onchain bitcoin niet dubbel worden uitgegeven.
  4. Controle over transacties: Hier wordt het interessanter, en heb je als tegenstander nog de beste kans om het argument “Lightning is niet bitcoin” te maken.

Als je met Lightning aan de slag gaat, dan zet je onchain bitcoin “vast” in een kanaal op Lightning. Je geeft hier een deel van de controle over je onchain-bitcoin weg: zo lang het in het kanaal zit, beschik ja onchain niet meer direct over die bitcoin.

De crux zit in het woord “direct”. Want als je eventjes wacht, heb je gewoon weer volledig controle over je bitcoin: er kan niks worden afgepakt door derde partijen of door je tegenpartij. Als je hebt vastgezet, dan gebeurt dat met een speciaal soort Smart Contract. Je sluit het contract met 1 tegenpartij, je peer, waarmee je het kanaal opent.

Simpel gezegd staat in het contract: “Ik geef mijn controle weg, en krijg het direct terug als ik het met mijn peer eens wordt, en als we het niet eens worden bouwen we een wachttijd in van twee weken”.
Bij veel andere oplossingen zoals wrapped bitcoin, geldt dit ook niet overigens: daar zijn vaak 3e partijen die je UTXO’s (of je bitcoin zelf, makkelijk gezegd) beheren.

Die wachttijd is het de enige stukje controle dat je weggeeft, en dat is alleen maar als er onenigheid is. Bij vertrouwde tegenpartijen is er dus helemaal geen compromis. De enige controle die je weggeeft is tijdelijke controle als er iets misgaat. En ook dan raak je niet je bitcoin kwijt.

Al met al vind ik dat je echt kan zeggen dat je bitcoin overmaakt, als je een lightningtransactie gebruikt. Door de koppeling met de eerste laag blijven alle belangrijke eigenschappen bewaard!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.