Skip links

#5 – De mysterieuze 3-4-4-regel!

Bitcoin: een langetermijninvestering en veilig, decentraal geld, dat de wereld beter maakt. Welkom bij Bitcoin Focus!

Na het lezen van deze Bitcoin Focus ken je de 3-4-4-regel, voelt je bitcoininvestering weer wat veiliger, lees je over drie mannen die Jack heten, en ben je weer helemaal op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

Bitcoin…. Focus!

Voor de goede orde: dit is géén beleggingsadvies.

De 3-4-4-regel, Twitter en hashrates!

  • Jacks houden van Bitcoin
  • De 3-4-4-regel
  • Bitcoin is veiligheid

Bitcoin in het dagelijks leven: Twitter

Bitcoin kent een hoop Jacks. Er is Jack Mallers van Strike, die de tarieven voor kopen van bitcoin omlaag wil brengen. Dan is er Jack Everitt die mobiele games maakt waar je betaald wordt in bitcoin. En de derde grote Jack is Jack Dorsey.

Dorsey is de directeur van Twitter, en die had deze week cijfers te presenteren. Beursgenoteerde bedrijven doen richting hun aandeelhouders, en de wereld luistert dan ook mee. Jack van Twitter had deze week een presentatie van de cijfers van het tweede kwartaal van het Twitter-boekjaar.

Het is goed om te weten dat ook deze Jack een Bitcoinfan is. Zijn andere bedrijf, Square, heeft de Cash App, populair in Amerika. Mensen kochten er voor meer dan 2.5 miljard aan bitcoin in het tweede kwartaal.

Jack Dorsey ziet Bitcoin ook wel zitten voor Twitter. Al eerder regelde de bitcoindirecteur dat als je op Twitter de hashtag #bitcoin gebruikt, dat er een plaatje bij komt. En deze Jack heeft de hashtag #bitcoin al een tijdje op zijn twitterprofiel staan.

Ik zie het ook wel zitten. Bitcoin op Twitter, wat sats ontvangen als je tweet wordt geliked of geretweet? Mensen die betalen voor journalisten die goede content maken? Klinkt top!

Als internetgebruikers beginnen we steeds meer problemen te zien met advertentie en sponsor-gebaseerde inkomsten. Je moet als bedrijf stevig in je schoenen staan om dat goed te regelen. Een toekomst waar mensen de optie krijgen om microbetalingen doen voor goede content, en daarmee de content mogelijk maken, vind ik een mooi idee!

3-4-4: Drie jaar, vier maanden en vier dagen

Bijna iedereen zet zijn portfoliowaarde af tegenover euro’s (of dollars). Er zijn tientallen appjes die je elke minuut kunnen vertellen wat de huidige waarde is van je investering. Ze maakten mij ooit nogal zenuwachtig: bij het wakker worden kijken wat de prijs is, hopen dat je geen verlies hebt.

Met de 3-4-4 regel in je achterhoofd wordt het allemaal nog rustiger in je hoofd:

Als het gaat om je portfoliowaarde, dan gaat het erover wanneer je kocht, en wanneer je verkocht. Er zijn uiteraard ontzettend veel combinaties van koop- en verkoopmomenten. Er zijn al meer dan 4000 dagen geweest waarop je bitcoin kon kopen, of verkopen.

Dat betekent dat er 4000 * 4000 = 16 miljoen combinaties van dagen zijn geweest waarop je kon kopen en verkopen.

Al die 16 miljoen combinaties van koop-en verkoopdagen zijn door een Nederlander neergezet op een website: hodl.camp. Als je naar de site gaat, dan  kost het je een paar minuten om door te hebben waar je naar kijkt, maar als je met de muis eroverheen beweegt wordt het vanzelf duidelijk.

Als je bijvoorbeeld een jaar geleden kocht op $11 500, dan moest je twee maanden en 13 dagen wachten, totdat je weer met winst kon verkopen. Heel acceptabel.

Maar als je in november 2013 bitcoin kocht, dan betaalde je 834 dollar per stuk. Het duurde tot maart 2017 iedereen die in die november kocht, weer met winst kon verkopen. Het duurde toen 3 jaar, 4 maanden en 4 dagen voordat iedereen weer winst had, nog nooit had het zo lang geduurd.

Die 3 jaar, 4 maanden en 4 dagen is de zogenaamde “HODL Line”, een term die door de maker van de site is bedacht. Deze HODL line is (in ieder geval voor mij) een goede herinnering dat ik mijn investering en aankopen voor de lange termijn doe. Want er is nooit iemand geweest die langer dan 3 jaar, 4 maanden en 4 dagen bitcoin heeft gehad, en verlies had. Denk daar eens goed over na: waanzinnig toch? Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar het stelt mij gerust. Ook de bitcoin die ik nu koop, voor “hoge” prijzen, hou ik lekker vast: HODL, niet naar omkijken, en rustig verder met je leven!

Veiligheid groeit weer door

Hashrate is grofweg het aantal berekeningen dat per seconde wordt gedaan om bitcoinblokken te vinden. Hoe meer berekeningen er worden gedaan, des te veiliger het netwerk is. Het wordt dan lastiger om “reorgs” te doen, het terugdraaien van transacties.

Zo lang er veel rekenkracht is, dan is het lastig voor een aanvaller om even veel rekenkracht te vinden en gekke dingen te doen, zoals het terugdraaien van transacties: de rekenkracht (hashrate) beveiligt de blokken.

Als de aanvaller “zijn” blokken aanbiedt (waarin hij transacties terugdraait), dan moet hij daar minstens zoveel hashrate/rekenkracht voor inzetten als de rest van het netwerk. Hoe hoger de hashrate in het netwerk, hoe lastiger het dus wordt voor een aanvaller om dat te doen.

Toen de miners weg moesten uit China, daalde de hashrate flink. We raakten 50% van de veiligheid kwijt, en kwamen uit op ongeveer 85 000 000 000 000 000 000 berekeningen per seconden: 85 Exahash.

Inmiddels zijn we weer hersteld, en staan we op 119 000 000 000 000 000 000 berekenigen per seconde: 119 Exahash. De miners worden weer aangezet, op andere locaties. Een senator in Uruguay wil dat bedrijven kunnen minen…!

Het is niet te zeggen hoe veel Exahash genoeg is. Pas als het misgaat weet je dat echt, zoals bij Bitcoin SV (koop dat niet!) vorige week gebeurde: het lukte miners om transacties van 100 blokken oud terug te draaien. Verklaring: deze “fork” van bitcoin heeft maar 390 000 000 000 000 000 berekeningen per seconde (0.39 Exahash).

Het is voor een aanvaller zo goed als onmogelijk om de hashrate bij elkaar te krijgen die bitcoin heeft. De 119 Exahash aan beveiliging die we nu hebben is een bijzonder grote hoeveelheid rekenkracht, er is geen pool met meer dan 20% van de rekenkracht, en er wordt continu bijgehouden of er gekke blokken worden gevonden (en dat gebeurt statistisch niet vaker dan verwacht). Bitcoin is veilig!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.