Skip links

#3 – Het beste nieuws is slecht nieuws

Als de prijs van bitcoin omhoogt schiet springen de media weer bovenop Bitcoin. Dat zal ook nu weer gaan gebeuren, nu de koers weer wat omhoog gaat… En dat leidt regelmatig tot slechte stukjes. In deze Bitcoin Focus lees je waarom ik dat helemaal geen probleem vind!

Na het lezen van Bitcoin Focus ben je weer helemaal op de hoogte en heb je vast weer wat nieuws geleerd. Let’s go!

Voor de goede orde: dit is géén beleggingsadvies.

Omgekeerde wereld: slecht = goed!

  • Waarom slecht nieuws goed is
  • Bedrijven blijven stacken en focussen op bitcoin
  • Investeringsstrategie Marnix onthuld – Wel investeren, geen stress

Slecht nieuws is goed

Het gaat nog wel even duren voordat de grote nieuwsbedrijven zoals NOS, NU en RTL zullen schrijven over interessante ontwikkelingen rondom bitcoin. Voorlopig lijken deze bedrijven vooral de pen op te pakken als er dingen met de koers van Bitcoin gebeuren.

Zoals je weet vind ik de kortetermijnkoers niet heel belangrijk. Ik heb vertrouwen in de lange termijn, en ik  heb er vertrouwen in dat we binnen vijf jaar op minstens honderdduizend euro per bitcoin staan.

“Bitcoin is een zeepbel”, rapporteert de NOS dan. Of, bij dezelfde NOS: “Nieuw record”. Erg makkelijk! Gewoon achteraf kijken naar de koersgrafiek, vaak een reden zoeken bij de prijsveranderingen, en een nieuwsberichtje online gooien…

Rond de tijd dat de koers wat langere tijd omhoog gaat, zijn er zo goed als altijd ook de FUD-berichten te vinden. Fud staat voor Fear, Uncertainty and Doubt: Angst, Onzekerheid en Twijfel. Ik zie dan altijd zure journalisten voor mij, die in bijzinnetjes allerlei onzin zetten bij hun koersberichten (zijn ze zuur omdat ze denken dat ze te laat zijn om in te kopen misschien?).

Ze zetten er bijvoorbeeld bij dat er weinig transacties over het netwerk kunnen, dat overheden het kunnen verbieden, dat het energiegebruik veel en slecht zou zijn, of dat de China-ban een groot langdurig probleem is (spoiler: we herstellen alweer).

Inmiddels heb ik meer dan tienduizend uur aan leertijd in Bitcoin zitten. De argumenten heb ik al vaak voorbij zien komen, voor de meeste dingen zijn prima weerleggingen. Maar het duurt best lang voordat je ze echt snapt; voordat je snapt dat een argument als “er kunnen maar 7 transacties per minuut” echt niet klopt.

Veel journalisten blijven het echter typen. Ze nemen niet de tijd om echt te onderzoeken hoe het echt zit, en ze lijken niet op de hoogte van ontwikkelingen. Al met al leidt het tot kwalitatief slechte berichtgeving: slecht nieuws van lage kwaliteit, het is oppervlakkig en vaak misleidend.

En dat stemt mij gek genoeg positief. Want uiteindelijk komt de waarheid wel naar boven. Ik zit er niet in voor de korte termijn, en dat de koers even omlaag gaat, na bijvoorbeeld een berichtje in Bloomberg, is geen probleem. Leugens en onwaarheden worden langzaamaan aan weerlegd. Op termijn zal een verslaggever niet meer kunnen  zeggen dat er “weinig transacties” over het netwerk kunnen, of dat bitcoin een ecologische ramp is, ook zij zullen rustig aan wel leren, toch?!

Het zou interessanter zijn als de nieuwsmedia goede tegenargumenten tegen Bitcoin geven. Als ze echte problemen vinden, dan kan dat het begin zijn van een goed gesprek. Er zijn ook zeker nog onzekerheden, mogelijke problemen en onduidelijkheden voor de toekomst, hier kom ik in een latere Bitcoin Focus zeker op terug.

Maar voorlopig denk ik: prima! De waarheid komt vanzelf, en ik lees op bitcoinmagazine wel het nieuws met een bitcoinbril, en op btcwiki de weerleggingen op artikelen. Zolang je Bitcoin Focus blijft lezen, kom je vanzelf achter de redenen waarom de meeste “tegenargumenten” niet goed zijn.

Meer dan 100.000 bitcoin

MicroStrategy is een bedrijf met iets meer dan 105 duizend bitcoin op de balans. Ze staan virtueel in de min: door hoe ze hun boekhouding doen, lijkt het dat ze op verlies staan. Directeur Michael Saylor vindt dat echter geen probleem.

Vandaag geven ze aan dat ze nog veel meer bitcoin willen, stacken noemen we dat: lekker bitcoin kopen en stapelen. Als je het artikel leest, zie je ook waarom dat virtuele verlies geen echt verlies is.

Een goed teken: MicroStrategy is een grote speler, en geeft aan de bitcoin niet te zullen verkopen. Het bedrijf hanteert intern bitcoin als dé standaard valuta.

Daarnaast gaat PayPal ook zeer binnenkort haar bitcoinwallet verder uitrollen, wat weer zorgt dat meer mensen toegang krijgen tot een eerlijk geldsysteem: bitcoin.

Omdat Bitcoin werkt op Proof of Work, krijgen deze bedrijven geen invloed op de blockchain-regels. Hier kom ik in een latere nieuwsbrief zeker op terug, maar ook dat is positief!

Deel 2 van strategie Marnix: wel investeren, geen zorgen

Vorige week vertelde ik waarom tegenwoordig rustig slaap met mijn bitcoininvestering: ik probeer niet om de markt te verslaan, ik probeer niet op dagkoersen te handelen. HODL is mijn strategie: koop en houd vast.

Het tweede deel van mijn strategie is eigenlijk net zo eenvoudig: ik ben zo goed als all-in, puur op Bitcoin. Ik hoef mij geen zorgen te maken over andere muntjes. Als de markt in de breedte omhoog gaat (bullmarkt), zijn er vaak cowboys die kortetermijnwinsten pakken met “innovatieve projecten”. Op de lange termijn verliezen ze allemaal tegenover bitcoin. Ik wil die “shitcoins” niet (meer…). Ik zit voor de lange termijn in Bitcoin.

Mijn strategie is helder: meer dan 90% doe ik in Bitcoin. De overige 10% is lopend geld op rekeningen voor boodschappen (die gaan nog niet in Bitcoin), en wat aandelen. Zo heb ik ook amper fiatgeld (euro’s) over om bij te kopen, als ik die drang zou krijgen.

Zodra er geld binnenkomt gaat dat voor 90% naar bitcoin, en dat bevalt mij al jaren goed. Ik zou zeggen: maak je eigen plan, en laat je niet gek maken door korte termijn bewegingen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.