Voordat we beginnen met deze gratis vrijdag-editie, mocht je deze nieuwsbrief geopend hebben voor wat geruststelling en perspectief: vandaag gaat het niet over de prijs. In de editie van gisteren (premium) vind je meer context, en wordt uitgelegd welk record werd gebroken.
Waar gaat het wel over: nieuwe walletversies, e-books voor bitcoin, betalingen opdelen en meer!
Moet ik het nog zeggen? Dit is geen beleggingsadvies. Bedenk zelf of je dit (net als deze whale) een mooi moment vindt om bitcoin te kopen.
Ontwikkeling gaat door
- Meer privacy met meer CoinJoins in Wasabi
- “Snel Lightning”, hoe zit dat?
- Microbetalingen voor delen van boeken
- Banken gebruiken veel energie
- Fountain-updates
- Zelf een Lightningnode? Dat kan beter!
Nieuwe Wasabi-wallet
Deze week kwam versie 2.0 uit van de Wasabi-wallet. Het is een wallet die altijd gefocust is op privacy. Hij werkt ook goed samen met hardwarewallets, je kan als je een Ledger, of Coldcard-hardwarewallet hebt, Wasabi ook gebruiken in plaats van de meegeleverde software.
Belangrijkste nieuwtje is dat er meer gebruik gemaakt wordt van CoinJoins. Dat is een manier om privacy te verbeteren, door je munten samen te voegen met een grote groep mensen. Zie een grote hoed voor je, waar iedereen zijn lootje bitcoin in doet. Er wordt gehusseld, en iedereen haalt zijn bitcoin er weer uit. Niemand weet welke bitcoin van wie was.
Die CoinJoins konden altijd al in de wallet. Nieuw is dat binnenkomende betalingen nu STANDAARD worden gecoinjoined, in plaats dat je het handmatig moet doen. Coinjoins kosten geld: 0,3% van de waarde, hier worden onder andere transactiekosten van betaald. Vandaag zal de eerste 2.0-coinjoin waarschijnlijk gebeuren.
Ook nieuw: transacties onder de 0,01BTC betalen geen kosten. En als je al een keer kosten hebt gemaakt (als je munten dus gemixt zijn) betaal je ook niet opnieuw, dus kun je blijven mixen.
In deze nieuwe versie kunnen gebruikers ook kiezen wat ze belangrijk vinden, en dan past de wallet zijn gedrag er op aan. Keuzes: veel privacy, veel snelheid of lage kosten. Bij een keuze voor privacy gaan de kosten omhoog en de snelheid omlaag, echt een afweging die gebruikers zelf maken.
Bij de keuze voor privacy wordt er ook veel meer ge-coinjoined: 50 in plaats van 5 keer.
Verdere vernieuwingen, naast het betere coinjoinen, zijn: een nieuw welkomstscherm en meer suggesties voor privacy bij het versturen van coins.
Ik vind het mooi te zien hoe hard er gewerkt wordt aan privacy, en ga deze update zeker proberen!
Lightning is snel, maar hoe snel?
Afgelopen woensdag was er een bitcoin meetup in Amsterdam. Het was wat rustiger dan normaal, misschien is iedereen op vakantie, of ontmoedigd door de prijs.
Hoe dan ook, het was gewoon weer mogelijk om entree en bier te betalen met bitcoin. Er werden 231 betalingen gedaan met bitcoin, waarvan 218 via Lightning en 13 on-chain.
Het is duidelijk Lightning werkt beter; meer mensen willen er gebruik van maken. Zelf heb ik dat ook ervaren. Toch is het nog niet helemaal optimaal.
Zeker als je vergelijkt met de luxe van pinnen, dat altijd binnen 2 seconden klaar is, zit je met Lightning toch nog wel te wachten op de betaling, soms tot 15 seconden. Dat lijkt niet veel, maar als degene achter de bar zit te wachten op jouw betaling, zit je elkaar toch even aan te kijken.
Dit kan allemaal nog sneller dus. Deels komt het door mobiele verbindingen, die de boel vertragen. Ook zou het kunnen dat veel mensen eigen nodes gebruiken die niet altijd goede verbindingen hebben. En als die verbindingen niet goed zijn, moeten de betaalpogingen meerdere keren worden gedaan.
Als we de statistieken van Lightning Tip Bot erbij halen, dan zien we dat betalingen gemiddeld 1.11 pogingen nodig hebben, en ze gemiddeld over 2.47 “hops” (nodes) gaan.
Als je een routing node hebt, met goede internetverbinding, dan gaan de betalingen sneller. Mijn ervaring is dat het dan vaak binnen twee seconden gedaan is. Maar voor mobiele betalingen is er nog wel wat te verbeteren dus, als we de pin-snelheid willen evenaren.
Boeken per hoofdstuk kopen, waarom niet!
Doordat je met Lightning kleine betalingen kan doen, worden er dingen mogelijk waar eerder niet over werd nagedacht: podcasts betalen per minuut (dat kan al, zie verderop), en boeken per hoofdstuk:
Nederlandse Bitcoinontwikkelaar Sjors Provoost heeft een boek geschreven: “Bitcoin: A Work In Progress“.
Het boek vertelt wat er gebeurt op de basislaag van bitcoin, met ontwikkelingen in taproot, de open-source kant, bitcoinmalware, afwegingen van ontwikkelaars en meer.
En wat zou een bitcoinboek zijn, als je hem niet met bitcoin kan kopen?
Provoost heeft een webshop gemaakt waar je het boek in zijn geheel kan kopen, maar verkoopt ook de hoofdstukken los. Dat heb ik zelf nog niet eerder gezien.
Ik ga het boek zelf nog lezen op vakantie. Ben heel benieuwd. Ook leuk: de volledige Bitcoin Whitepaper is achterin het boek afgedrukt. Je kan hem maar hebben!
Energiegebruik een groot probleem
Energiegebruik bij banken is een groot probleem. Bitcoin is volgens onderzoeker Michel Khazzaka tot 5x efficiënter dan het traditionele banksysteem. Het banksysteem gebruikt ook 56x meer energie dan bitcoin.
In een rapport legt hij uit hoe hij tot die berekening komt. Ook legt hij uit waarom onderzoeken van DNB-medewerkers problematisch zijn.
Bitcoin gebruikt jaarlijks ongeveer 89TWh aan energie volgens de onderzoeker. Dat is minder dan de door Cambridge ingeschatte 122TWh, omdat ook de levensduur van miners wordt meegenomen. Het banksysteem gebruikt ongeveer 5.000TWh energie per jaar.
Doordat het rapport ook het Lightningnetwerk als efficiënt betaalsysteem meeneemt, is de conclusie dat bitcoin 5.7x beter is dan het klassieke banksysteem.
Lees op bitcoinmagazine meer, daar zie je ook de grafieken en verdere uitleg.
Ontwikkelingen in podcastbetalingen
Één van de populairste apps om (als luisteraar) podcasters te betalen is Fountain. Het is een mooi gedesignde app voor Android en iOS om podcasts mee te luisteren.
Als je de app start kan je podcasts zoeken en subscriben. Bij het luisteren staat meteen een Boost-knop op het scherm, en meerdere dingen die luisteraars graag willen: versnellen van het afspelen, clips maken, een slaaptimer en heen en weer spoelen.
Het mooie van Podcasting2.0, de techniek die deze betalingen mogelijk maakt, is dat je als podcaster kan bepalen wie geld ontvangt. Meest gebruikt is: al het geld gaat gewoon naar één wallet toe.
Dit verder uitsplitsen kan ook: misschien heb je wel 3 makers die allemaal geld willen ontvangen. De podcast Behind the SchƎmƎs verdeelt de inkomsten standaard al over 8 mensen, en in sommige afleveringen zelfs over 16 mensen. Per minuut krijgen die allemaal een klein stukje.
Sinds dinsdag is er een nieuwe update voor Fountain, waar ze de snelheid van deze gesplitste betalingen sterk verbeteren.
Nieuwe betaalmogelijkheden zorgen dat mensen anders gaan nadenken over apps en mogelijkheden, mooi om te zien.
Verdere verbeteringen zijn offline luisteren, meer knoppen op het lock-scherm en meerdere bugfixes.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.
Zelf een node starten? Misschien maar geen Umbrel…
Met een eigen bitcoinnode kan je zelf betalingen checken, zonder van een derde partij afhankelijk te zijn. Als je daar ook nog een Lightningnode bij zet, dan kan je snelle betalingen doen.
Er zijn meerdere manieren om een node te starten. In Nederland is bijvoorbeeld Umbrel populair (ook door Nederlandse Nodezaak-video’s).
Rondom Umbrel is de laatste week nogal wat mis. Ze hebben een nieuwe update uitgebracht, die alles er weer mooier uit laat zien. Ondertussen melden mensen die geüpdatet hebben, dat dat toch niet allemaal goed loopt.
Doordat ze bij Umbrel met deze update de Lightning-installatiemap hebben verplaatst, werken sommige plug-ins niet meer, tot ongenoegen van vele gebruikers, die (in mijn ogen terecht) aangeven dat het wel wat beter getest had kunnen worden.
Umbrel is niet de enige manier om een Lightningnode te starten. Ik heb het zelf nooit gebruikt.
Voor mij heeft de voorkeur om het allemaal zelf te doen. Dat betekent: zelf je bitcoin core-software installeren en zelf lightning erop zetten, de LND-software bijvoorbeeld.
Tuurlijk, het is een stuk makkelijker om een Umbrel-pakket te installeren: één simpele installatie regelt alles voor je. Maar daar leer je ook minder van.
Als je zelf je node installeert, dan is het iets lastiger, maar er is hulp voor je. Een Nederlander heeft The Road To Node gemaakt (TRTN). Die was er altijd in het Nederlands, maar vorige maand heb ik die ook in het Engels vertaald.
TRTN vertelt je stap voor stap hoe je ZELF een node opzet. Onderdeel na onderdeel installeer je je eigen node: uiteraard met Bitcoin Core voor de blockchain, daarna zet je Lightning op. Optioneel kan je ook de Mempool.Space-app installeren en meerdere interfaces voor Lightning.
De guide geeft je niet alleen de stappen die je knipt en plakt, maar legt ook uit WAAROM je de stappen doet. Dus niet simpel een recept volgen, aan het einde begrijp je ook hoe het zit en wat je hebt gedaan.