Skip links

#63 Stay humble

Bitcoin heeft een bepaalde dagkoers. De gemiddelde prijs op verschillende grote beurzen kun je aanduiden als de prijs per bitcoin op dit moment.

Een grote prijsdaling van bitcoin doet pijn. Het maakt niet uit of dit je eerste grote daling is of je er al jaren mee bezig bent. Je investering of bezit met meer dan 50% in waarde zien dalen is nooit leuk.

Tegelijkertijd bestaat de wondere wereld van bitcoin uit meer dan alleen de prijsindicator op je favoriete website of app.

Bitcoin is een lang proces. De belofte van een decentraal (geld)netwerk met dezelfde regels voor iedereen is een hele mooie. Maar de eventuele weg naar de top is niet alleen maar omhoog. Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken waarom je met bitcoin bezig bent. Waarom is bitcoin voor jou iets waard?

We hopen je met Bitcoin Focus daar een handje mee te helpen.

Koersdalingen en sparen

Bitcoin is geld. Ikzelf en anderen gebruiken het als spaarmiddel. De euro is voor mij geen optie om voor de lange termijn (3+ jaar) vast te houden.

Met wat creatief boekhouden kun je er ook op een andere manier naar kijken. De prijs per bitcoin bestaat op het netwerk eigenlijk helemaal niet.

Het is inmiddels een veelgebruikte meme in de wereld van bitcoin: 1 BTC = 1 BTC. Je kunt er vanuit gaan dat jouw stapeltje satoshi’s zich altijd hetzelfde blijft verhouden tot het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin.

Als je het mij vraagt is die denkwijze echter alleen van toepassing als je alleen naar je bitcoinbalans kijkt. Rustig sparen en elke keer een klein beetje meer van het totaal aantal bitcoin pakken. Als je niet overtuigd bent van bitcoin op de lange termijn is dat echter een lastige strategie. Zeker als je ook nog een uitstapmoment zoekt.

Een rekenvoorbeeld, voor het gemak in dollars omdat de bitcoin prijs wereldwijd in dollar wordt uitgedrukt.

Een trouwe bitcoin spaarder staat er met een investering van $100 per maand een stuk beter voor dan de nieuwelingen.

In de onderstaande grafiek zie je het prijsverloop van bitcoin van deze theoretische spaarder. De waarde van de gespaarde $6.000 komt neer op 0,686 BTC. De huidige dagkoers van die spaarpot is $14.000.

In de afgelopen vijf jaar dook de koers meerdere keren met meer dan 50% naar beneden. Er zijn periodes geweest dat ook dit spaarplan onder water stond. De geschiedenis biedt echter geen garantie voor de toekomst. Het sparen in bitcoin dwingt je om na te denken over de toekomst. Je geld stoppen in een nieuwe Lambo is makkelijk, maar kun je een grote koersdaling aan?

De pieken in april en november 2021 laten ook duidelijk zien waarom nieuwe intreders het moeilijk hebben. Je komt er ietwat bedrogen uit als je op de piek rond $69.000 hebt gekocht om snel winst te maken. Dat is echter onderdeel van bitcoin (en andere financiële markten).

Data via dcabta.com

Maar goed, 1 BTC = 1 BTC. Deze toch wat gekke gedachte is inmiddels ook doorgedrongen in Centraal-Amerika. Alejandro Zelaya, minister van Financiën in El Salvador, reageerde eerder deze week op de dalingen: “Ik heb het al vaker gezegd: een zogenaamd verlies van 40 miljoen dollars heeft niet plaatsgevonden, we hebben namelijk niets verkocht.”

Je kunt als bitcoiner gewoon je ding doen en door blijven sparen. Als je dat verantwoord doet en jezelf niet diep in de schulden steekt, dan heb je weinig te vrezen van de koers van de dag.

De dollar- of eurokoers van BTC hebben echter wél direct invloed op tal van factoren buiten het netwerk om. Bijvoorbeeld miningbedrijven, die recentelijk wel wat bitcoin verkocht hebben.

Energie verkopen

Bitcoin biedt ook waarde in de energiesector. Het netwerk fungeert als een constante afnemer van energie. Dat blijft zo, in ieder geval tot de laatste block rewards in 2140 zijn uitgekeerd. De dagprijs van bitcoin heeft echter wel invloed op de gang van zaken bij bitcoin miners. Zij hebben te maken met groeiende energielasten en krimpende marges.

Het netwerk van bitcoin blijft draaien. Het zijn vooral de individuele miners die marges zien verdampen in de huidige markt. Als je verlies lijdt door je energieverbruik dan is het logisch om (tijdelijk) je mining rigs uit te zetten. Dat betekent géén omzet. En in de wereld van bitcoin geldt ook: tijd is geld.

Meer weten over de principes van bitcoin minen? Lees dan ‘Wat is Bitcoin minen? Een simpele uitleg over de strijd om nieuwe BTC’ op bitcoinmagazine.nl.

Niet alleen handelaren en spaarders worden geraakt door de huidige koersen. Miners en bijvoorbeeld ook cryptobeurzen moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit. Minder interesse in de markt, dalende koersen en moordende concurrentie.

Een datacentrum opzetten met geschikte hardware kost geld. Ondernemers nemen daar een risico mee. De koers van bitcoin duikt omlaag, terwijl de concurrentie in de wereld van mining groter is dan ooit.

In Amerika zijn veel miners veel zelf ook genoteerd aan een beurs. In tijden van grote stijgingen en een positief investeringsklimaat is dat een manier om meer liquiditeit te krijgen als bedrijf. De huidige bitcoin koers en het samenhangende sentiment zorgen er echter voor dat miners overgaan tot het liquideren van de bitcoinspaarpot.

Een kleine blik op de aandelenkoersen van bitcoinbedrijven bevestigt het huidige marktsentiment. Het is niet heel verrassend, maar de aandelen van grote spelers in de industrie krijgen ook klappen.

Voor data rondom aandelen van bitcoin miners kun je terecht bij Hashrate Index.

Volgens Arcane hebben beursgenoteerde bitcoin miners in de maand mei 100% van hun verdiende bitcoin verkocht. De winstmarges zijn momenteel simpelweg kleiner dan in 2020 en 2021.

Het netwerk van bitcoin is altijd een afnemer van energie, maar de markt buiten het netwerk bepaalt hoe winstgevend je kunt zijn. De energierekening moet betaald worden. Ook als de koers van BTC even niet doet wat je wil.

In een extreme situatie waarbij industrieel bitcoin minen niet loont, wordt het vanzelf weer rendabel om met je oude laptop aan de slag te gaan. Dat is echter op dit moment totaal geen reëel scenario. Er staat voor miljarden dollars wereldwijd aan mining hardware.

De moeilijkheid voor bitcoin minen daalde met 2,35% gedaald. Dat duidt er op dat een gedeelte van de miners hun hardware heeft uitgezet. De eerste daling lijkt dus ingezet. Of en hoe dit doorzet gaan we de komende periode zien.

Daarnaast weet je als je Bitcoin Focus leest ook dat er een groep mensen is die bitcoin nog altijd een grote toekomt toedichten. Die groep bestaat uit miljoenen individuen, bedrijven en zelfs (kleine) landen.

De totale hashrate kun je zien als een schatting (of indicator) voor de computerkracht dat zich bezighoudt met minen.

Een voorbeeld in de praktijk is het Canadese bedrijf Bitfarms. De naam verklapt al wat zij doen: bitcoin minen. Bitfarms is genoteerd aan de Nasdaq onder de ticket BITF. Zij verkochten in juni 62 miljoen dollar aan bitcoin om een deel van hun schulden te verlagen. De 3.000 verkochte bitcoin waren grofweg 50 procent van de reserves.

Zij zijn overigens voor zover bekend geen onderdeel van de kleine daling hierboven. Wel is ook hun aandeel wat gedaald.

Als miner heb je ook te maken met de fysieke wereld. Je moet aan lokale regels voldoen, of onder de radar vliegen. In Iran werden 118 bitcoin miners afgesloten. Volgens de New York Times is er ook in de Amerikaanse staat New York een strijd gaande rondom mining. Men wil de groei van de industrie beperken.

De moraal van dit verhaal: het netwerk draait door en stay humble als bitcoiner.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.