Skip links

#63 Stay humble

Bitcoin heeft een bepaalde dagkoers. De gemiddelde prijs op verschillende grote beurzen kun je aanduiden als de prijs per bitcoin op dit moment.

Een grote prijsdaling van bitcoin doet pijn. Het maakt niet uit of dit je eerste grote daling is of je er al jaren mee bezig bent. Je investering of bezit met meer dan 50% in waarde zien dalen is nooit leuk.

Tegelijkertijd bestaat de wondere wereld van bitcoin uit meer dan alleen de prijsindicator op je favoriete website of app.

Bitcoin is een lang proces. De belofte van een decentraal (geld)netwerk met dezelfde regels voor iedereen is een hele mooie. Maar de eventuele weg naar de top is niet alleen maar omhoog. Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken waarom je met bitcoin bezig bent. Waarom is bitcoin voor jou iets waard?

We hopen je met Bitcoin Focus daar een handje mee te helpen.

Koersdalingen en sparen

Bitcoin is geld. Ikzelf en anderen gebruiken het als spaarmiddel. De euro is voor mij geen optie om voor de lange termijn (3+ jaar) vast te houden.

Met wat creatief boekhouden kun je er ook op een andere manier naar kijken. De prijs per bitcoin bestaat op het netwerk eigenlijk helemaal niet.

Het is inmiddels een veelgebruikte meme in de wereld van bitcoin: 1 BTC = 1 BTC. Je kunt er vanuit gaan dat jouw stapeltje satoshi’s zich altijd hetzelfde blijft verhouden tot het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin.

Als je het mij vraagt is die denkwijze echter alleen van toepassing als je alleen naar je bitcoinbalans kijkt. Rustig sparen en elke keer een klein beetje meer van het totaal aantal bitcoin pakken. Als je niet overtuigd bent van bitcoin op de lange termijn is dat echter een lastige strategie. Zeker als je ook nog een uitstapmoment zoekt.

Een rekenvoorbeeld, voor het gemak in dollars omdat de bitcoin prijs wereldwijd in dollar wordt uitgedrukt.

Een trouwe bitcoin spaarder staat er met een investering van $100 per maand een stuk beter voor dan de nieuwelingen.

In de onderstaande grafiek zie je het prijsverloop van bitcoin van deze theoretische spaarder. De waarde van de gespaarde $6.000 komt neer op 0,686 BTC. De huidige dagkoers van die spaarpot is $14.000.

In de afgelopen vijf jaar dook de koers meerdere keren met meer dan 50% naar beneden. Er zijn periodes geweest dat ook dit spaarplan onder water stond. De geschiedenis biedt echter geen garantie voor de toekomst. Het sparen in bitcoin dwingt je om na te denken over de toekomst. Je geld stoppen in een nieuwe Lambo is makkelijk, maar kun je een grote koersdaling aan?

De pieken in april en november 2021 laten ook duidelijk zien waarom nieuwe intreders het moeilijk hebben. Je komt er ietwat bedrogen uit als je op de piek rond $69.000 hebt gekocht om snel winst te maken. Dat is echter onderdeel van bitcoin (en andere financiële markten).

Data via dcabta.com

Maar goed, 1 BTC = 1 BTC. Deze toch wat gekke gedachte is inmiddels ook doorgedrongen in Centraal-Amerika. Alejandro Zelaya, minister van Financiën in El Salvador, reageerde eerder deze week op de dalingen: “Ik heb het al vaker gezegd: een zogenaamd verlies van 40 miljoen dollars heeft niet plaatsgevonden, we hebben namelijk niets verkocht.”

Je kunt als bitcoiner gewoon je ding doen en door blijven sparen. Als je dat verantwoord doet en jezelf niet diep in de schulden steekt, dan heb je weinig te vrezen van de koers van de dag.

De dollar- of eurokoers van BTC hebben echter wél direct invloed op tal van factoren buiten het netwerk om. Bijvoorbeeld miningbedrijven, die recentelijk wel wat bitcoin verkocht hebben.

Energie verkopen

Bitcoin biedt ook waarde in de energiesector. Het netwerk fungeert als een constante afnemer van energie. Dat blijft zo, in ieder geval tot de laatste block rewards in 2140 zijn uitgekeerd. De dagprijs van bitcoin heeft echter wel invloed op de gang van zaken bij bitcoin miners. Zij hebben te maken met groeiende energielasten en krimpende marges.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.