Het voelt alsof er alweer weken voorbij zijn sinds de vorige Bitcoin Focus. Wat is er weer veel gebeurd. De koers laat een flink ‘kangoeroepatroon’ zien, we blijven maar stuiteren!
Een grote reden van een koersstijging was een uitgelekte wettekst van Biden over Bitcoin, daar werd positief op gereageerd! Wat hield het in?
Verder gaat het over bijzondere Lightningbetalingen, Stripe, Escrow en meer!
Bitcoin Focus is geen beleggingsadvies.
Build Back Better? Nee: Build Bitcoin Better!
- Biden’s masterplan
- Internetblokkades en bitcoin
- Extreme Lightningbetalingen
- Oplichting tegengaan op Lightning
- Stripe en Bitcoin
Wat lekte er qua wetgeving uit de VS?
Een piek van 4000 dollar, dat gebeurde er toen de nieuwe Amerikaanse regels lekten. In het kort: er komen geen extreme regels om bitcoin tegen te houden, en de “executive order” geeft verder aan dat organisaties beter moeten samenwerken.
Er zijn nogal wat organisaties die wat moeten vinden over Bitcoin, alleen in Amerika al. Meest bekende zijn beurswaakhond SEC, witwaspolitie CFTC en de belastingdienst (IRS). Er zijn er nog veel meer (zie artikel).
De uitgelekte tekst laat zien dat er een eenduidig beleid moet komen. Een gecoördineerde aanpak zorgt voor duidelijkheid en veiligheid. Als bedrijf is dat fijn: dan weet je waar je aan toe bent.
Zelf moet ik het nog maar zien… Ik heb liever zo min mogelijk regels, en een vrije markt, waar mensen zelf mogen kiezen hoe/waar ze hun geld uitgeven.
Coördinatie in de aanpak kan ook betekenen dat groepen makkelijker uitgesloten kunnen worden. De Amerikaanse wetgever kan zomaar zeggen dat (bijvoorbeeld) Russen niet meer mogen handelen. Als, door zo’n overeenstemming, iedereen al samenwerkt, dan gaat dat makkelijker.
Vandaag zijn we het misschien eens dat “De Russen” slecht zijn. Maar het kúnnen blokkeren is toch iets dat mij niet bevalt. Zie ook verderop over internetblokkades.
Uitleg over titel: Build Back Better was een verkiezingsslogan van Biden. Duizenden miljarden wil hij naar banen en klimaatverandering. Wereldwijd kwam de slogan een hoop terug. Wat mij betreft kunnen we beter (ook) focussen op Bitcoin. Dat zou de wereld een stuk mooier maken (minder oorlog, mensen kunnen weer sparen, goed voor groene energie…)
Blokkeer de Russische informatie! Effect op Bitcoin?
Vanuit de Europese Raad kwam deze week het bevel dat RT en Sputnik geblokkeerd moesten worden. Zonder enige tussenkomst van een rechtelijke macht, moet informatie gecensureerd worden!
Ook Nederlandse providers móeten de verbindingen naar deze Russische “nieuwsbronnen” blokkeren. Het gaat mij niet om wat er op die sites staat, maar om het feit dat een dergelijke blokkade zo makkelijk worden opgelegd.
Het is censuur. Overheid die bepaalt welke informatie niet meer gezien mag worden.
Dat zet meteen aan het denken: wat kan het effect zijn op Bitcoin? Kan de EU op deze manier ook een land uitkiezen en ze afsluiten van het Bitcoinnetwerk?
Bitcoin is gemaakt om zich tegen dit soort “aanvallen” te beschermen:
- Iemand die de Bitcoin Core client* downloadt, verbindt standaard naar verschillende adressen wereldwijd. Je hebt dan zelf de informatie. De software is zo geschreven dat er meerdere verbindingen worden opgezet met anderen in het netwerk, “peers” noemen we die. En het is niet toegestaan om meerdere verbindingen naar peers met dezelfde provider te hebben.
Als één provider dan verbindingen blokkeert of manipuleert, dan wordt dat teniet gedaan, omdat andere verbindingen via andere providers lopen (die wel de “waarheid” spreken). - Bitcoin Core (en andere wallets) kunnen over Tor draaien. Mijn eigen node is ook beschikbaar over Tor. Tor zorgt dat mensen anoniem kunnen internetten, zonder dat duidelijk wordt waar ze vandaan komen.
Zo kan ik op mijn node überhaupt niet zien waar mijn peers vandaan komen. En omdat ik het niet kan zien, kan ik ook niet de Russen blokkeren. Tweede voordeel: ook (Russische) providers kunnen niet blokkeren, omdat alles op Tor versleuteld is.
* Bitcoin Core is een zogenaamde “full node”, waar de hele blockchain op binnen komt. Als je deze hebt, dan hoef je niemand anders (geen bedrijf of persoon) te vertrouwen en kan je zelf de blockchain checken.
Dus hoewel ik de internetblokkade verschrikkelijk stom, ongrondwettelijk en waarschijnlijk illegaal vind, zal het voor Bitcoin weinig effect hebben. Bitcoin is for enemies…
Extreme Lightningbetalingen
Het Lightningnetwerk, waarmee je snelle en goedkope bitcoinbetalingen kan doen, wordt vooral gebruikt voor kleine betalingen.
In de meeste voorbeelden wordt gezegd dat Lightning prima is voor kopjes koffie en microbetalingen aan podcasts.
Ontwikkelaar op het Lightningnetwerk Rene Pickhardt dacht daar eens verandering in te brengen. Hij stuurde gisteren EEN HELE BITCOIN over het netwerk in één betaling! En dat is bijzonder:
Lightning werkt met kanalen. “Leden” van het Lightningnetwerk hebben kanalen met elkaar. Bijvoorbeeld een kanaal een miljoen satoshi/”sats” (een honderdste bitcoin) groot. Over dat kanaal kan nooit meer dan die miljoen sats gaan.
Als je een grotere betaling wil doen dan je kanalen hebt, dan kan je de betaling opknippen en over verschillende kanalen sturen. Dat gebeurt automatisch door de betalende wallet, dus hoef je niet zelf te doen. En als er één stukje niet lukt, dan gaat de hele betaling niet door. Dan ben je dus niet een stuk van je geld kwijt.
De betaling kostte een half procent. Dat is niet per se goedkoop, maar in vergelijking met creditcards ook weer niet duur. Pickhardt gaf aan dat hij snelheid (minder dan een seconde!) verkoos boven kosten.
Als zender kiest je wallet vaak wat maximaal acceptabele kosten zijn. Er zijn maar weinig wallets die meer dan 0.2% aan kosten accepteren. Dat betekent alleen vaak wel dat betalingen langer duren.
Wat is escrow en waarom is het nodig?
Bitcoinbetalingen zijn permanent en onomkeerbaar. Betalingen komen eerst in de “mempool”, de lijst met nog-niet-bevestigde transacties. Bitcoin miners pakken de duurste transacties en zetten ze in een blok: de transactie is bevestigd. Zodra een betaling drie bevestigingen heeft, dan wordt die niet meer teruggedraaid.
Dat werkt anders dan creditcards. Als je online wat koopt met je creditcard, en je krijgt de spullen niet, dan kan je (als je je creditcardboer belt) de betaling laten terugdraaien.
Dat terugdraaien heeft dus zeker een nuttige rol. Omdat dat bij Bitcoin niet kan, levert dat dus wat risico op voor de koper: wel je geld verstuurd, onzeker of je je spullen krijgt.
Voor Lightning geldt hetzelfde: betalingen zijn onomkeerbaar.
Een oplossing hiervoor is “escrow”, een soort derdenrekening. Als je wat koopt wijs je samen met de verkoper een derde partij aan (die je allebei vertrouwt): de escowpartij. Een notaris is een voorbeeld van zo’n partij.
De escrowpartij ontvangt zowel de goederen als de betaling, en stuurt het door zodra alles klopt. En als het niet klopt, dan gaat het geld terug.
Deze week kwam er een app uit om dit te regelen op het Lightningnetwerk. De mensen van “Supertestnet” hebben code uitgebracht die vrij te gebruiken is.
Als je (bijvoorbeeld) een handelsplatform hebt, dan kan je de code gebruiken om escrow te implementeren.
Het systeem maakt gebruik van zogenaamde “HOLD invoices”. Dit is een speciaal soort lightningbetaling die even op pauze kan worden gezet, voordat hij wordt gefinaliseerd: de betaling kán worden gedaan, maar is nog niet permanent, totdat de escrow-partij hem door laat gaan.
De escrowpartij bepaalt dus of de handel goed is gegaan, en pas dan wordt de betaling doorgestuurd. Best handig, toch? Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden om te kijken wanneer de dienst beschikbaar komt.
Bitcoinbetalingen voor “normale” webwinkels via Stripe
Webwinkels gebruiken betaalproviders (PSP’s) om betalingen te verwerken. Normaal regelen die PSPs creditcard- en iDeal-betalingen. Mollie is een voorbeeld van een Nederlandse PSP, die je als webwinkel kan gebruiken om betalingen te accepteren.
Mollie accepteerde ooit Bitcoin. Daar zijn ze helaas mee gestopt. Reden zou zijn dat hun bank het niet OK vond. Ze hebben ook nooit naar Lightning gekeken voor snelle betalingen.
Een andere grote speler in de markt is Stripe. Meer dan drie miljoen websites gebruiken Stripe om betalingen te accepteren. Elon Musk is één van de eerste investeerders in Stripe. En er is meer dan 2 miljard doller geïnvesteerd in het bedrijf.
In 2018 stopten ze met accepteren van bitcoinbetalingen, omdat het niet efficiënt zou zijn voor dagelijkse transacties. Ik vermoed dat het te duur en te traag was, en dat ze geen Lightning probeerden.
Eind 2021 zeiden ze al dat het “niet onwaarschijnlijk” zou zijn dat “crypto” weer eens terug zou komen. En gisteren kondigden ze aan dat bitcoin inderdaad weer terugkomt!Ik vind het een mooie move, en hoop dat meer PSP’s dit gaan doen. Laten we Bitcoin weer terug op het menu zetten!