Skip links

#36: 1+1 = … VERBODEN?

Deze week is er zelfcensuur in Bitcoin.

Nee, niet bij Bitcoin Focus, geen zorgen. Maar deze week was er een bitcoinproject dat wel zelf transacties ging blokkeren. Verder werd er op Europees niveau gestemd over PoW verbod (wat zijn dat?), virussen stelen bitcoin en nog meerrrr!

Dit is geen beleggingsadvies, bedenk zelf of bitcoin voor jou goed is om te kopen!

Wetten vertragen ontwikkeling… Wat gebeurde deze week?

  • Europa stemt tegen indringende regels
  • Amerikaanse senator is benieuwd naar bitcoin-privacy
  • Censuur op privacy
  • Aanvallen met geld
  • Malware die je klembord aanpast

Er werd tegen een PoW-verbod gestemd

Met 32 stemmen tegen en 24 stemmen voor werden regels om Proof of Work (PoW) te verbieden van tafel geveegd. En dat is maar goed ook. Want wiskunde moet niet worden verboden.

Er komen sowieso nieuwe regels aan, dat blijft zo. De Markets in Crypto-Assets, oftewel MiCA-regels worden in de komende maanden besproken door allerlei Europese organen.

Als onderdeel van de MiCA werd er maandag gestemd over PoW. Het is het systeem waarmee Bitcoin veilig en decentraal wordt gehouden. Argument voor een verbod: het gebruikt te veel energie.

Het eeuwige energiedebat gaat door. Op BTCWiki is het zelfs de meest bezochte pagina.

Er is een hoop te zeggen over het energiegebruik. Ik vind bitcoin zelf het energiegebruik dubbel en dwars waard. Mensen die de waarde van Bitcoin niet zien, zullen eerder tegen stemmen. Voorlopig komt in ieder geval de PoW-regelset er niet bij.

De markt reageerde rustig op het nieuws. Geen extreme pieken. Dat is deels logisch: er gebeurt al weinig mining in Europa. Misschien was al verwacht dat het verbod er niet zou komen en was alles al ingeprijsd…

Ik vind het zelf mooi dat er niet direct veel reactie kwam. Ik interpreteerde dat als: “ach, boeiend wat de EU beslist, Bitcoin gaat door!”. Of, zoals bitcoiners dat wel vaker zeggen: honeybadger don’t care!
 

Amerikaanse senator denkt slim te zijn, komt van een koude kermis thuis

Amerikaanse senator Elizabeth Warren stelt vragen over bitcoin-privacy. Ik vermoed dat ze de vragen ingefluisterd kreeg.

Ze stelde drie vragen, en ging ervan uit dat iemand met slechte bedoelingen een miljard dollar aan “crypto” had. Kan hij (oligarch) zijn bezit verbergen door:

  1. Als je heen en weer springt tussen blockchains, de sporen te wissen? Ook als hij het geld opdeelt?
  2. Het geld op wallets zetten die geen persoonsgegevens vragen.
  3. Als hij mixingdiensten gebruikt

De senaat vroeg John Levy om te reageren. Levy is de oprichter van Chainalysis, een bedrijf dat transacties volgt op de blockchain.

Zijn reactie: de liquiditeit is er niet om dit te kunnen doen, blockchains zijn open en er is (dus veel te volgen). Dus nee, zo’n oligarch kan zich niet beschermen op deze manieren, met deze hoeveelheden geld.
Verder wordt er totaal maar 30 miljoen dollar per dag door mixers gegooid, met een miljard dollar kom je niet zo ver.

Het is een mooi filmpje om te kijken, zeker aan te raden.

Wasabi censureert zichzelf

Ander groot nieuws was deze week dat Wasabi sommige mensen tegenhoudt om coinjoins te doen. Coinjoins zijn manieren om je privacy terug te krijgen op het bitcoinnetwerk:

Bij een coinjoin (letterlijk munten samenvoegen) zoek je een groepje mensen. Bijvoorbeeld 50 mensen. Deze mensen hebben in dit voorbeeld allemaal 0.1 bitcoin.

Er wordt dan één grote transactie gemaakt, waar er 50 x 0.1 bitcoin in gaan, en weer 50 x 0.1 bitcoin uit komen. De inputs zijn de bitcoin die de mensen meebrengen, als output gaat het terug naar de mensen.

Dat gebeurt een aantal keer. Zo zijn inputs niet meer te linken aan outputs. Een prima manier om de historie van bitcoin te “wissen”.

Als die 50 mensen dat allemaal handmatig moeten doen wordt het lastig. Daar zijn oplossingen voor. Zo biedt WasabiWallet er een dienst voor aan. En daar gaat het mis. Het is een gecentraliseerde dienst.

De mensen van Wasabi Wallet geven aan dat ze mensen gaan tegenhouden om coinjoins te doen. Bepaalde UTXO’s (inputs) mogen niet meedoen aan de joins.

Ze gaan data inkopen over de historie van de mensen die mee willen doen aan de joins. Als een analysebedrijf zegt dat het “foute coins” zijn, dan worden ze tegengehouden.

Ik vind het jammer. Gelukkig is er de mogelijkheid om andere “coordinators” te gebruiken. Hoop dat er iemand opstaat die een niet-censurerende coordinator wil zijn! Ook is er joinmarket.

Geld als wapen

Banken en geld worden als wapen ingezet.

In Canada zagen we al dat banktegoeden werden bevroren van mensen die aan de protesten meededen. En verzekeringen werden ingetrokken.

Ook met al het Rusland-Oekraïne-gedoe wordt geld weer als wapen ingezet: Rusland mag niet bij haar reserves. En ook daar worden bankrekeningen geblokkeerd.

Het punt is duidelijk: geld op de bank is niet van jou.

Als de afgelopen weken íets duidelijk hebben gemaakt is dat we niet meer op banken moeten willen vertrouwen.

Datzelfde geldt voor het bewaren van je bitcoin op exchanges. Die kunnen ook zomaar worden afgesloten.

Bedenk goed hoe je jezelf wil beschermen. Ik wil eigen controle over mijn geld!

0.255 bitcoin gestolen door copy-paste

Bitcoin stuur je van je wallet naar adressen. Een adres is bijvoorbeeld bc1qskwgqrdge233dcljjmuvff7c2zcl8c0gqlrt8p. Ik kan dit adres sturen naar een vriend, en als diegene naar dat adres overmaakt, krijg ik bitcoin.

Hoe er meestal wordt gewerkt:

  1. Adres staat op een site, mail of komt uit een appje. Gebruiker kopieert het adres (bijvoorbeeld met ctrl-c)
  2. Open de wallet, plak het adres, voer aantal in, stuur bitcoin
  3. Bitcoin wordt naar het adres gestuurd

Conceptueel is dat helemaal prima. Waar een gebruiker deze week er achter kwam is dat hij een virus op zijn computer had. Dat virus bekeek continu het klembord, en als er een bitcoin-achtig adres op stond, dan veranderde hij het adres naar het adres van de hacker.

Dus tussen stap 1 en 2 hierboven, gaat het mis. Het adres dat wordt geplakt, is niet het écht gekopieerde adres. Niet best!

Wat kan je doen om te beschermen hiertegen?

  • Virusscanners en andere antimalwareoplossingen.
  • Als je een softwarewallet op je computer gebruikt, dan moet je checken of het adres dat je uiteindelijk plakt, inderdaad klopt met het adres waar je naar wíl versturen
  • Bij gebruik van een hardwarewallet (stuk veiliger), komt het adres waar je daadwerkelijk naartoe gaat sturen, ook in het scherm van de hardwarewallet. Controleer die dus goed. Zelf controleer ik vaak de eerste en laatste 4 karakters.
  • Als je verder wilt gaan, dan kan je nadenken om een computer te hebben die je alleen voor bitcoin gebruikt. Zo heb je minder kans op virussen. Nog een stap verder: een besturingssysteem als Tails dat je niet installeert, maar enkel “live” vanaf een USB draait.

De kern is dus: blijf goed opletten. Want weg is weg! En bij twijfel beter niks doen dan tóch sturen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.