Skip links

#91 De Europese Centrale Bank gaat ons redden (?!?!)

Er is een verhaal dat in sales trainingen veel wordt gebruikt:

Twee schoenenverkopers krijgen een opdracht van de baas. Er wordt een ver land uitgekozen, en ze gaan er naartoe om te kijken of er een markt is voor schoenen. De eerste komt terug en rapporteert: “kansloos! we gaan er geen schoenen verkopen, niemand draagt überhaupt schoenen!”. De tweede verkoper komt met een brede lach terug: “Nog niemand draagt er schoenen, er zijn zo veel kansen!”.

Aan dat verhaaltje moest ik denken toen ik las dat 13% van de Amerikanen bitcoin (of altcoins) heeft. Er is nog een heel grote markt!

Deze gratis vrijdag editie gaat nog over veel meer, laten we gaan! Denk ook eens over Bitcoin Focus premium, waar we nog dieper ingaan op nieuws en achtergronden. Zoals gisteren: informatie over de AMLA.

Bitcoin Focus is geen beleggingsadvies.

Deze week:

  • Weer verbeteringen op lightning: Privacy!
  • Rechtszaken tegen bitcoiners
  • Miljardeninvesteringen in bedrijven
  • Pinautomaten naar de beurs
  • Heel veel geld verzonden over het netwerk, magische grens over?
  • Beleggers met een plan kopen bitcoin bij
  • “Centralebankgeld is onze redding”

Privacy voor lightningkanalen

In Bitcoin Focus #76 legde ik PayJoin al uit. PayJoin is ook wel bekend als Pay-to-EndPoint (P2EP).

Een stap terug: bitcointransacties hebben inputs en outputs. De inputs zijn stukjes bitcoin op de blockchain, die samen genoeg waarde hebben om de outputs (ontvangers) te kunnen betalen.

Normaal gesproken worden de inputs alleen geregeld door één wallet. Dat is vaak (dus) één persoon: de betaler. Chain-analysebedrijven gebruiken die aanname (input=betaler) om betalingen te volgen.

Het idee is dat bij PayJoin ook de ontvanger een input meelevert. Dat maakt de transactie lastiger te volgen.

Deze week kwam ik een artikel tegen dat voorstelt dat PayJoin ook te gebruiken is voor lightning. Normaal gesproken worden lightningkanalen betaald door de opener. Dus mijn node gebruikt zijn eigen bitcoin om een kanaal te openen.

Het artikel laat zien dat ook lightningkanalen geopend kunnen worden met zo’n payjoin-instructie.

De twee grote voordelen: meer privacy, en het betekent dat sommige wallets meteen een kanaal kunnen openen. Wat betreft dat laatste: waar je eerst vaak van je “spaarrekening” (cold wallet) moest overmaken naar je node (hot wallet) en dan zou openen, kan je nu direct met een payjoin openen vanaf je cold wallet. Dat scheelt een on-chain-transactie.

Het voelt een beetje als PSBT’s, waar je node een transactievoorstel doet (voor openen van kanaal) en je hardwarewallet die tekent (dus de inputs levert). Dit PayJoin-voorstel zorgt echter ook voor meer privacy.

En een ander voordeel: er is al een exchange die PayJoin ondersteunt. Als dat wat breder uitgerold gaat worden dan betekent het dat je je exchange je kanaalopening meteen kan betalen. Scheelt ook een transactie!

Voor de duidelijkheid: er moet wel ondersteuning voor PayJoin zijn/komen op (meer) platformen om dit nuttiger te laten zijn. Maar (weer!) een mooie stap.

En nog een andere ontwikkeling: lightningnodepakket Umbrel maakt het makkelijker om backups terug te zetten als je node is gecrasht. Ook goed om te zien. Enige jammere: ze vragen om je seedwoorden in te voeren, en dat normaliseert het invoeren van deze woorden. Die woorden wil je eigenlijk nooit meer intypen op een computer… Houd het goed in de gaten, en voer de woorden nooit zomaar in!

Rechtszaak Hodlonaut

Nee, dit gaat niet over het bedrijf Hodlnaut dat in de problemen zit, maar over twitteraar Hodlonaut.

In maart 2019 twitterde hij over Craig Wright (CSW), en daardoor zit hij nu in de problemen. CSW beweert al tijden dat hij Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin is. Als hij dat echt is, dan is dat makkelijk te bewijzen (door een bericht te tekenen), maar dat doet hij niet.

Ook verder “bewijs” van CSW is al vaker onderuit gehaald. Voor mij is duidelijk: CSW is een leugenaar die steeds maar valse beweringen doet.

Maar CSW (en zijn maten) hebben helaas wel geld. Veel geld. En met dat geld starten ze rechtszaken tegen wél echte bitcoiners.

De hele tijdlijn is hier te vinden, maar de voorlopig belangrijkste conclusie: op 12 september begint de rechtszaak.

Er is een crowdfundingcampagne gestart om de kosten te betalen. Ook wordt een live-uitzending gestart om geld in te zamelen. Er zijn bij het schrijven al 2.252 mensen die hebben bijgedragen, de pot is nu 54 bitcoin. Help jij ook mee?

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Gratis stickers

Over crowdfunding gesproken, ik ben ook een kleine inzameling begonnen. Doel: iedere bezoeker die naar Bitcoin Amsterdam komt twee gratis stickers geven.

Dat wordt (denk ik) de grootste bitcoinstickerweggeefactie ooit. Wil je helpen? Alles is welkom, je kan ook met lightning betalen als je dat hebt. De inzamellink is hier.

Miljarden investeringen in bitcoin – en cryptobedrijven

Moederbedrijf van Google is Alphabet. Ze hebben tussen september 2021 en juni dit jaar 1.5 miljard geïnvesteerd. Investeringsbedrijf BlackRock en Morgan Stanley hebben samen 2 miljard geïnvesteerd. En Samsung zit op 1 miljard dollar (in 13 bedrijven).

Nieuws- en analysebedrijf Blockdata houdt de investeringen bij. Ze volgen de crypto-investeringen van 40 grote bedrijven, en zagen dat er binnen een jaar zes miljard dollar is geïnvesteerd in 61 blockchain en crypto-startups.

Een bedrijf dat veel geld ontvangt is Fireblocks, waarmee je veilig bitcoin kan opslaan.

Voor de rest wordt er ook veel geld gegeven aan bedrijven die bezig zijn met NFT’s, web3 en dergelijken. Daar ben ik zelf wat minder fan van.

Bitcoinpinautomaten naar de beurs

Briefgeld erin (of pinnen) en bitcoin eruit. Dat is heel simpel gezegd wat veel bitcoinpinautomaten doen.

Bitcoin Depot is een leverancier van dergelijke automaten. Ze hebben er 7000 in de Verenigde Staten. Ze gaan samen met GSR II Meteora Acquisition Corp.

Nadat ze zijn samengegaan is het doel om de beurs op te gaan. Ze willen op NASDAQ worden gezet.

Heel veel winst maken ze nog niet, ze hebben de afgelopen 12 maanden een omzet van 623 miljoen dollar gemaakt, en daar een netto-inkomen van 6 miljoen aan overgehouden.

Als dat allemaal gedaan is, is de verwachting dat de bedrijven samen een waarde van 755 miljoen zullen hebben, en een deel van het geld zullen ze vasthouden voor investeringen en overnames.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

100 000 000 000 000 dollar verstuurd

Deze week is de magische grens van 100 biljoen dollar overgegaan. Sinds het begin van bitcoin is er zo veel dollar verstuurd over het netwerk.

Dat zijn conclusies die Glassnode trekt uit on-chain data. Ze nemen transacties, gokken wat er uitgegeven is (dus niet wat er wisselgeld was) en tellen dat op. Ze zetten de waarde af tegen de dollarkoers ten tijde van de transactie.

Zo komen ze op het grote getal.

Wat kunnen we ermee? Niet veel. Er zijn genoeg vraagtekens te zetten bij het getal, zo komt ByteTree maar op een twintigste van het getal.

Wat denk ik: bitcoin werkt en er wordt zat waarde heen en weer gestuurd!

Het zijn vooral grote bedrijven die bitcoin kopen

Onderzoek van onchain-analysebedrijf Glassnode laat zien dat het vooral grote partijen zijn die op dit moment bitcoin bijkopen.

Ik heb het vaker gezien; als het wat minder gaat met de prijs schrikt dat “normale mensen” als jij en ik snel af. We noemen het retailbeleggers.

Het is best onlogisch: als de prijs hoog staat willen de retailbeleggers het hebben, maar als de prijs laag staat (zoals nu, naar mijn mening) komen we minder.

Bedrijven gaan daar anders mee om. Die maken veelal een strategie, bedenken wat ze bitcoin (of een andere investering) waard vinden en kopen dan. Ook als de prijs laag staat. Of beter gezegd: JUIST als de prijs laag staat.

Centrale Bank geen fan van cash

Centraal-bankgeld. Ik krijg al rillingen als ik eraan denk: het zet de deur open voor meer controle en minder privacy. Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) noemen we ze.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuw paper uitgebracht waar ze het weer over de CBDC’s hebben.

Het wordt duidelijk: de ECB wil graag een CBDC. Ze zeggen dat zo’n digitale euro de enige oplossing is om het huidige monetaire systeem rustig te laten blijven werken:

Accordingly, the introduction of digital cash in the form of a CBDC appears to be the only solution to guarantee a smooth continuation of the current monetary system.

De centrale bank ziet ook niet echt voordelen aan contant geld:

Since cash is only available in physical form, it is by construction not “fit” for the digital age.
Regulations that aim at maintaining its large‐scale use are likely to imply large economic costs
without clear benefits.

Ben het zelf nogal oneens met ze. Privacy lijkt mij een heel goeie benefit. De ECB lijkt dat niet zo te zien…

En dat CBDC’s ons gaan redden? Dat geloof ik zéker niet! Bitcoin is de reddingsboot.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.