Skip links

#374 Bitcoin in El Salvador: Van pamflet tot diploma

Afgelopen zaterdag vierden bitcoiners in El Salvador dat het drie jaar geleden was dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd in het Centraal-Amerikaanse land. Redacteur Arnold Hubach was er zowel in 2021, als ook nu in 2024. Tijd voor een terugblik!

Eerst even terug in de tijd

In 2021 bezocht ik El Salvador als (bitcoin)verslaggever voor de allereerste keer. Ik schreef artikelen, vertelde over de ontwikkelingen in podcasts en maakte er ook een 45 minuten lange documentaire.

Je zag in deze docu dat er eerst nauwelijks winkeliers waren die bitcoin accepteerden, leerde over de lancering van de Chivo-wallet en -pinautomaten en kreeg een inkijkje in de protesten in San Salvador.

Sindsdien is er zo veel veranderd! Zowel in het land zelf, maar ook daarbuiten (dankzij El Salvador)

Op 7 september 2021 werden me een paar dingen duidelijk toen ik een aantal weken door de hoofdstad liep:

1️⃣ Heel wat winkels omarmden bitcoin, maar het waren vooral de grote ketens

Op 7 september waren er ineens allerlei grote franchisers die bitcoin accepteerden als betaalmiddel. Starbucks, Pizzahut, McDonald, Buffalo Wings zijn enkele voorbeelden. Op 6 september accepteerden ze geen bitcoin. Op 7 september wel. Maar tegelijkertijd bleef de adoptie in pupuseria’s of bij marktwinkeliers achter.

2️⃣ Maar bijna niemand wist wat bitcoin echt was.

Terwijl de bitcoinwet van kracht ging, liep ik door de straten van San Salvador om te observeren wat er gebeurde. Terugblikkend zag ik een mooi contrast.

  • Aan de ene kant, gingen enkele honderden mensen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe valuta. Ze hadden al wel van bitcoin gehoord, maar verzetten zich ertegen.
  • Aan de andere kant, lazen onwetende Salvadoranen in de krant over het nieuwe geld. De man op onderstaande foto vertelde mij (toen ik hem om zijn mening vroeg): “Ik heb er geen mening over, omdat ik niet weet wat bitcoin is.”

3️⃣ De mensen die bitcoin gebruikten, gebruikten het maar één keer

Terwijl Chivo werd gelanceerd, een dienst van de overheid, installeerden (naar verluidt) miljoenen Salvadoranen de wallet. Iedereen die dit op tijd deed, kreeg immers $30 aan bitcoin, helemaal gratis.

Ik zag in de weken erna enorme rijen bij de pinautomaten. Degenen die wel bitcoin gebruikten, deden dit eenmalig. Om terug te gaan naar de dollar door de $30 in briefgeld te claimen.

Lange rijen voor de pinautomaten. Zo lang dat de automaat zelf, en het einde van de rij niet op 1 foto te vangen waren.

Tijd voor verandering

In diezelfde tijd, verbleef ik in een hostel in El Zonte, ook wel bekend als Bitcoin Beach. Het was de plek waar bitcoiners samen kwamen rond deze speciale dag. Hier ontmoette ik John Dennehy, een Amerikaanse activist, en journalist. Hij voorzag dit probleem al en deelde zijn idee.

Het was het idee van Mi Primer Bitcoin: bitcoineducatie voor het hele land!

Ik herinner me de allereerste les nog heel goed: we trokken vier “willekeurige” Salvadoranen van de straat en begonnen met lesgeven. Vriend van een vriend Victor en taxichauffeur Napoleon waren na deze eerste les geïnteresseerd en ze bleven betrokken bij het idee. Eerst als studenten, maar uiteindelijk als eerste docenten. Van de twee andere studenten hebben we nooit meer iets gehoord.

En zo kwam Mi Primer Bitcoin tot leven: een handjevol vrijwilligers die met één missie poogden om de kennis van El Salvador bij te schaven. Met klassen in en yogaschool van een kennis, zonder geld, zonder team, zonder een curriculum en zonder te weten wat dit in de drie jaar die volgden van terecht zou komen.

Dit was namelijk slechts het begin. En vergeleken met nu, het jaar 2024, is er veel veranderd. Mi Primer Bitcoin heeft:

  • Een introductiecursus gemaakt en honderden introlessen gegeven
  • Een open source Bitcoin Diploma samengesteld van 170 pagina’s, bestaande uit tien hoofdstukken,
  • Dit curriculum geïmplementeerd in het openbare schoolsysteem samen met het Ministerie van Educatie,
  • Meer dan 30.000 studenten bereikt met haar lessen.

Maar er is meer!

Samen met het Ministerie van Onderwijs en Bitcoin Beach leidt het team van Mi Primer Bitcoin nu 700 leraren op van het openbare schoolsysteem. Ze gaan allemaal terug naar hun eigen scholen om de boodschap verder te verspreiden.

Maar dit is nog niet alles. De stap van El Salvador bracht iets teweeg dat groter is dan het land zelf. Het idee en de behoefte aan Open Source Bitcoin Education werd wereldwijd steeds meer onderkent. En gezien het open source karakter van het project, was dit ook dé manier om op te schalen, op een gedecentraliseerde manier! Hieruit werd het Node Network geboren.

Het lesmateriaal is door tientallen projecten uit de hele wereld omarmd. Denk aan projecten zoals Bitcoin Ekasi en Bitcoin Ubuntu in Zuid-Afrika, AmtigyAge in Honduras, Motiv in Peru of Bitcoin Indonesia.

Al deze projecten hebben zich aangesloten bij het Node Network, een collectief van onafhankelijke bitcoiners die aan educatie doen. Het totaal staat al op 45+ projecten in 20+ landen. Ze delen best practices en ervaringen, sporen elkaar aan, inspireren elkaar en werken samen met online klassen.

Wat een verschil

Dit brengt mij weer terug bij het begin van deze blogpost. Toen ik in 2021 als verslaggever over de bitcoinwet op bezoek kwam, had ik geen idee. Maar de impact van deze dag/beslissing reikt veel verder dan de grenzen van El Salvador. Het heeft laten zien hoe veel meer er nog moet gebeuren qua “community-led education”.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Van pamflet naar certificaat

Het mooiste is misschien wel dit sprekende voorbeeld van hoeveel er in drie jaar kan veranderen. Terwijl men in 2021 met een pamflet tegen bitcoin op straat stond, staan er nu studenten trots op de foto met een diploma.

In plaats van “El Bitcoin es una Mala Idea”, of: “Bitcoin is een slecht idee”, hebben duizenden middelbare scholieren inmiddels kennis gemaakt met Bitcoin, en laten ze hun certificaat vol trots zien.

Bitcoin is een goed idee! het enige verschil tussen beide foto’s? Educatie!

Wil je ook lesgeven over bitcoin? Pak dan de Nederlandse vertaling in een pdf, of bestel het werkboek via een bitcoinuitgever. Met de code st4rnold krijg je 10% korting.

Tot slot: naast mijn werk aan Bitcoin Focus (met deze nieuwsbrief en het tweede magazine), werk ik aan Communicatie en het Node Netwerk (en dus internationale expansie) bij Mi Primer Bitcoin. Ik wil deze passie en dit verhaal graag in deze nieuwsbrief met je delen. Mocht je graag willen samenwerken, stuur me gerust een berichtje via Telegram, of e-mail naar [email protected].

Bitcoin Focus kun je als publicatie natuurlijk ook steunen, met een donatie.

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.