Skip links
Stuivertje wisselen met sats

#354 Stuivertje wisselen met sats

We beginnen deze editie even kort met nieuws over de bitcoin exchange traded fund (ETF). Er heeft namelijk een Flippening plaatsgevonden. Het fonds van BlackRock is nu groter dan die van Grayscale!

Daarbij moet gezegd worden: Grayscale begon met ruim 600.000 BTC (dankzij haar “oude” trust fund), en BlackRock begon letterlijk op nul.

Het totaalplaatje van alle ETF’s is hieronder goed te zien. Er zit totaal meer dan 850.000 BTC in alle bitcoin ETF’s. Dat is bijna 250.000 BTC meer dan bij de lancering op dag 1 (met de fondsen van Grayscale meegenomen). Omgerekend: $17 miljard!

Als je ook niet-Amerikaanse ETF’s meetelt, zit er al 1 miljoen BTC in deze financieel producten. Dat is 1 op de 20 BTC die er bestaat!

Verder blijkt uit indieningen van documenten aan de Amerikaanse beurswaakhond dat BlackRock nu ook haar eigen iShares ETF gebruikt voor haar eigen investeringsportfolio. Het heeft 88.000 aandelen ter waarde van ruim $3 miljoen geïnvesteerd voor het Strategic Income Opportunities Portfolio. Volgens kenners is dat tamelijk bijzonder en erg vroeg.

De man achter dit portfolio is Rick Rieder, de CIO van het bedrijf en heeft tevens een belangrijke positie binnen het Global Fixed Income fonds.

Rondje langs de velden

 • Mastercard lanceert het zogenoemde Mastercard Crypto Credential voor peer-to-peer handel met cryptovaluta. Gebruikers moeten wel voldoen aan verificatie-eisen, dus fungeert het betaalbedrijf indirect wel als tussenpersoon. Maar het geeft te kennen: ook bij deze traditionele partijen is bitcoin niet meer weg te denken in hun productsuite. In de aankondigingsvideo op YouTube is helaas wel een hele reeks shitcoins te zien…
 • De handel van bitcoin Exchange Traded Products (ETP’s) is begonnen aan de beurs van Londen. Het gaat niet om de ETF’s uit Amerika, maar om een alternatief soortgelijk fondsen van WisdomTree en 21Shares. Handelaren kunnen nu voor het eerst via de London Stock Exchange blootstelling aan bitcoin krijgen.
 • Er is een nieuw bedrijf op de bitcointrein gestapt. Vorige week noemden we het Japanse Metaplanet al. Nu doet Semler Scientific hetzelfde. Dit beursgenoteerde healthcare bedrijf heeft 581 BTC ter waarde van $40 miljoen op de balans gezet.
 • De Bitcoin Whitepaper is weer terug op bitcoin.org in het Verenigd Koninkrijk. Lange tijd was het voor Britten niet meer mogelijk om dit prachtdocument te downloaden vanwege een rechtszaak van Craig Wright in Londen. Omdat de Australiër (eindelijk) het juridische onderspit moest delven, is dit besluit nu teruggedraaid.
 • Terraform Labs en Do Kwon zijn het in principe eens om fraudezaak te schikken met Amerikaanse SEC. Dat blijkt uit een nieuwe gerechtelijke indiening. Do Kwon is momenteel op borgtocht vrij in Montenegro, in afwachting van uitlevering aan de VS of Zuid-Korea. Kwon is (mede-)verantwoordelijk voor miljardenschade door de algoritmische stablecoin TeraUSD die toch niet zo stabiel bleek te zijn.
 • Advocaten en adviseurs van FTX hebben meer dan $500 miljoen aan kosten toegekend gekregen, geld dat komt uit de inboedel van de beurs. De faillissementskosten blijven maar stijgen. In totaal heeft de groep die toezicht houdt op de faillissementsprocedure al ruim $700 miljoen gevraagd. Het geeft nog maar weer eens aan wat een zooitje Sam Bankman-Fried van de boekhouding had gemaakt.
 • Digitaal geld van de failliete cryptobeurs Mount Gox is in beweging gekomen. On-chain transacties laten zien dat het geld van de Trustee is verplaatst. Eerst ging het om bijna $3 miljard aan bitcoin, wat daarna waarschijnlijk in voorzichtige hoeveelheden onderweg gaat de crediteuren die al jaren op hun geld wachten. Na deze eerste transactie van 43.000 BTC, is er nóg meer geld verplaatst. Het zou zijn opgelopen tot $7 miljard.

Politieke speelbal

Met de naderende Amerikaanse verkiezingen, zijn de campagnes weer op stoom gekomen. En daarbij horen gelikte campagnepraatjes en vooral ook veel standpunten waarmee politici stemmen willen winnen. Donald Trump deed daar ook aan mee.

De Republikein gooide het over de boeg van de volgers van de Libertaire Partij, met enkele standpunten die zouden moeten resoneren bij deze groep Amerikanen.

Er was wel enig enthousiasme over Trumps voorstel om Ross Ulbricht vrij te laten. Ulbricht werd in 2015 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf vanwege het oprichten van Silk Road. Ja inderdaad, die darknet website waar bitcoin gebruikt werd. Het was in zekere zin zelfs de eerste grootschalige toepassing van bitcoin. De zaak tegen Ulbricht is een groot thema onder veel bitcoiners, omdat de celstraf buitenproportioneel hoog zou zijn.

Verder schreef Trump op zijn socialmedia platform Truth Social:

“Ik ben positief en open-minded tegenover cryptobedrijven, en alles wat met deze nieuwe ontluikende industrie te maken heeft. Ons land moet op dit gebied koploper zijn.”

Later zei hij op het podium nog het volgende:

“Ik zal ervoor zorgen dat de toekomst van crypto en bitcoin in de VS zal liggen, en niet in het buitenland. Ik steun het recht voor self-custody. (…) Ik zal nooit een Central Bank Digital Currency (CBDC) toestaan.”

Maar nogmaals.. het lijkt vooral op stemmingmakerij en stemwinnerij, als manier om zich af te zetten tegenover het beleid van de huidige zittende regering: de Democraten.

Speciaal rondje Salvador

Deze week kwam er dermate veel nieuws uit bitcoinland El Salvador, dat we het even een apart rijtje geven:

 • OCEAN mining gaat een kantoor openen in San Salvador. De mining pool die flinke investeringen heeft ontvangen van Jack Dorsey noemt ook dat het “community’s educatieve projecten” in het land zal ondersteunen, zoals Bitcoin Beach. OCEAN is vooral bekend vanwege hun afwijkende visie op Runes en Ordinals.
 • Op zaterdag 1 juni is de inauguratie van president Nayib Bukele. Een groot aantal bekendheden reist af naar het land om hierbij te zijn, waaronder een delegatie namens de Amerikaanse president Joe Biden. Gaat Bukele een “woordje bitcoin” laten vallen?
 • Afgelopen week was een viertal bitcoin-proponenten te gast bij deze zelfde president. Cathie Wood was samen met econoom Art Laffer, analist David Puell en onderzoeker Marc Seal op bezoek bij het presidentieel huis. Wood is de oprichtster van Ark Invest, een van de 11 partijen die in Amerika een bitcoin ETF aanbied. Naast dat Wood fervent investeerder is in “innovatie”, kiest ze regelmatig de weg vooruit met positieve bitcointeksten. De focus lag naast bitcoin vooral op educatieplannen rond Artificial Intelligence, zo blijkt uit een tweet.

  Gezien Max Keiser en Stacey Herbert van de Bitcoin Office ook van de partij waren, is het digitale geld ongetwijfeld besproken.

Wie zijn bitcoiners eigenlijk?

Een universitaire studie door Stefano Di Domenico (PhD behavioral scientist) geeft een leuk kijkje in het hoofd van bitcoiners.

Althans, hij onderzocht de persoonlijkheden en motivationele karakteristieken van bitcoiners. Wat blijkt?

 • Bitcoiners zijn doorgaans intellectueel nieuwsgierig en emotioneel stabiel;
 • Bitcoiners waarderen doorgaans persoonlijke groei, relaties en gemeenschap boven materiële bezittingen
 • Bitcoiners scoren doorgaans aanzienlijk hoger op het gebied van financiële geletterdheid vergeleken met de algemene bevolking.

Bij het onderzoek zijn bijna 500 individuen onderzocht en de resultaten zijn gepubliceerd bij de Canadian Bitcoin Confernece. De echte paper moet nog uitkomen, maar je kunt al wel meer vinden op de website van Center for Open Science.

Steun Bitcoin Focus

Vind je Bitcoin Focus leuk? Overweeg een donatie (met een berichtje) of kijk naar ons magazine.

Kijktip: documentaire

Tot slot nog een leuke kijktip! De BTC Pay Server Foundation heeft namelijk een documentaire gemaakt over hun open source software. Aan de hand van anekdotes van sleutelfiguren zoals uiteraard Nicolas Dorier en een tijdlijn van leuke historische mijlpalen, leer je meer over de herkomst van BTC Pay Server.

De titel My Trust In You Is Broken vat het goed samen: het vertrouwen in betaalverwerker BitPay werd geschaad toen ze aan de verkeerde kan van de bitcoingeschiedenis kwamen te staan tijdens de discussies over de schaalbaarheid van bitcoin en hoe dit opgelost moest worden.

Een echte kijktip voor de nieuwe generatie bitcoiners!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.