Skip links

#353 Bitcoinfeest in Arnhem

10 jaar Arnhem Bitcoinstad! Ter gelegenheid van dit heugelijke feit, was er afgelopen week veel te doen in de bitcoinhoofdstad van ons land. In Arnhem kwamen van woensdag tot zaterdag honderden bitcoiners bij elkaar voor allerlei activiteiten, met als hoogtepunt het congres. Focus was erbij! Vandaag lees je een eventverslag.

Arnhem Bitcoinstad begon in 2014 met het idee om van bitcoin een betaalmiddel te maken onder winkeliers en ondernemers. Na jaren pionieren, het bereiken van bijzondere mijlpalen en ook tegenslagen, was het nu toch echt wel tijd voor een feestje. Organisatoren Patrick en Ramon hadden (met hulp van een crew en vrijwilligers) een mooi programma opgezet.

Ons magazine werd ook in het wild gespot. Heb jij hem al?

Het begon woensdag allemaal al met Bitcoin Pizzadag, waarbij naar schatting zo’n 70 bitcoiners bij twee pizzeria’s een meetup genoten, alvorens ze naar de screening van DirtyCoin gingen, een film over bitcoin mining. Maar dit was slechts het begin.

Donderdag was er de hele dag iets te doen: mountainbiken in de ochtend, een nostr-meetup in de avond en tussendoor nog een spelmiddag, waar vol plezier de nieuwe prototypes van Blockhunters werden gespeeld.

Het was de eerste keer dat de allernieuwste versie van het bitcoinspel werd gespeeld, vol plezier, gezelligheid en enthousiasme bij Café Njoy, waar de drankjes en hapjes uiteraard ook met bitcoin konden worden betaald.

Overal door de stad hingen bitcoinadvertenties en het gehalte aan bitcoinstickers is deze week ook flink opgehoogd. Zoals je merkt: de sfeer zit er goed in!

Intussen lieten nieuwe (!) winkeliers van de Foodhallen van zich horen omdat ze ook merkten dat er iets aan de hand was. De Sushi Bar en enkele andere verkopers accepteren dankzij de overweldigende aanwezigheid van bitcoiners nu ook bitcoin.

Foto door: Joris

Vrijdag genoten zo’n 50 bitcoiners een Workshop van Bert de Groot, liep een mooi groepje in de Veluwezoom de zogenoemde BitcoinWalk en was het technische BitDevs ook goed bezocht. Maar zaterdag was het dan écht zo ver.

Adopting Bitcoin Arnhem

Allereerst: ik ga niet stuk voor stuk alle panel discussies, keynotes en fireside chats beschrijven. Ik zal er een paar uit pikken. Je kunt sowieso alles terugkijken via YouTube met de streams van de Main Stage en de Arnhem Stage.

Rond 10 uur begon het al druk te worden in de Luxor Live. Eenmaal over de oranje loper binnengekomen, begon de dag. Na de stands met merchandise van storeofvalue.eu en boeken van BitcoinBrabant, kon je kiezen: een hackerspace in de kelder of één van de twee stages.

Op het balkon had Bitonic een massage klaarstaan (onder het motto van “Relax met bitcoin”), terwijl BTC Direct een hangwedstrijd organiseerde waarbij ze SolidHodl-wallets weggaven.

Al snel trapte Patrick van der Meijde de dag af. Adopting Bitcoin is begonnen! Met als eerste sprekers: Gerardo en Evelyn uit El Salvador. Ze vertelden uit eigen ervaring hoe hun land is veranderd, hoe bitcoin een betaalmiddel is geworden in “hun” dorp Berlín en doen een oproep aan iedereen in de zaal: Kom in actie! “Adopting Bitcoin” gaat niet vanzelf, we moeten met ons allen de handen uit de mouwen steken.

Het was een goed gezelschap bij elkaar. Met als rode draad: echte adoptie van bitcoin. Nathan Day van BTC Map, Kemal van Blink en Herman Vivier van Bitcoin Ekasi en Anita Posch van Bitcoin For Fairness is de toon gezet. Maar ook Nederlandse inbreng was uiteraard goed op orde, met Aaron van Wirdum, Sjors Provoost en Bart Mol als bekende namen.

Main Stage

Het ging er hard aan toe in de paneldiscussie over “AML Regulations and Financial Freedom” tussen Maud Bökkerink, Lyudmyla Kozlovska, Sjors Provoost, Rebecca van Essen, Dorien Rookmaker. Met inzichten vanuit allerlei hoeken van bitcoiner Sjors, politica Dorien, AML-expert Maud, misdaadkenner Rebecca van de Financial Intelligence Unit en Lyudmyla van de Open Dialogue Foundation.

Het ging er op het scherp van de snede aan toe, met her en der nogal wat emotie in de zaal vol bitcoiners. Kijk deze discussie hier dus vooral terug!

Een gesprek over privacy, Know Your Customer (KYC), wetgeving, een private bank met “politierechten”, het gevaar van deze strenge regulering, maar ook het gevaar van criminele activiteiten.

Verdere aanraders:

Kelder

Intussen waren de “hackers” in de kelder druk met projectjes zoals de biertap (waar je met lightning volautomatisch kon betalen en bestellen), lightning piggy (een bitcoinspaarpotje voor kinderen), en nog enkele andere projecten zoals de BTClock.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Arnhem Stage

Op de tweede verdieping stond ook een vol programma. Met gesprekken over Design, UI en UX voor bitcoinproducten, een discussie over Non-Custodial en Custodial oplossingen, hoe je veilig een seed phrase kunt opslaan en nog veel meer.

Wellicht leuk om te terug te kijken is het gesprek van mijzelf (Arnold) met Samantha de Waal. We spraken over “educatie voor de volgende generatie”. Deze 13-jarige bitcoiner vertelde over haar ervaringen als een van de jongste (bekende) bitcoiners, hoe ze bitcoin uitlegt aan leeftijdgenoten en dat ze misschien zelfs een boek gaat schrijven.

Vanuit de bril van My First Bitcoin vertel ik over bitcoinlessen in het schoolsysteem in El Salvador, diploma-uitreikingen op middelbare scholen in het Centraal-Amerikaanse land en hoe open source materiaal hierbij helpt. Moeten we met ons allen niet iets meer op de jongere generatie richten, in plaats van op “boeken en podcasts voor boomers”? Bekijk onze fireside chat hier terug!

Een ander leuk gesprek ging tussen Gerardo Linares en Herman Vivier over “hoe start je een circulaire bitcoineconomie”, een perfect onderwerp om in Arnhem te bespreken. Met hun bitcoinprojecten in El Salvador en in Zuid-Afrika delen ze hun ervaringen. Er zitten leuke parallellen, maar zijn ook verschillen tussen de aanpak van de twee.

Deze Arnhem Stage sloot de zaterdag af met een gesprek tussen podcasters Bart Mol (Satoshi Radio), Herbert Blankesteijn (Cryptocast) en Stef van Connect The World, juist voor Nederlandse bitcoinfanaten leuk om terug te kijken.

Dit waren slechts een aantal korte takes van de twee podia. Bekijk vooral de Time Schedule op de website van Adopting Bitcoin en zoek in de livestream naar de onderwerpen die jou aanspreken.

Voordat we naar het einde van deze nieuwsbrief gaan: Vind je deze content interessant en wil je meer? Overweeg een donatie. Bitcoin Focus is een passieproject van en voor bitcoiners. We hebben geen investeerders en draaien op energie en donaties. Ons magazine ligt ook nog op je te wachten.

Conclusie

Terugblikkend, kunnen we niet anders concluderen dat het een overweldigend succes was. En als je mij niet gelooft, moet je maar eens naar de statistieken kijken.

Tussen het begin van Bitcoin Pizza Day en het eind van de afterparty is er meer dan 0,25 BTC gebruikt voor bijna 1.200 betalingen. Een gemiddelde van zo’n 13 euro per transactie, allemaal verwerkt via het lightning netwerk via de dienst van Bitkassa! En buiten Bitkassa om zijn er nog meer betalingen gedaan, bijvoorbeeld via biertaps en Lightning Checkout en OpenNode (voor merchandise in de foyer).

Ruim 16.000 euro zoefde er door betaalkanalen en is ín de economie in Arnhem gekomen!

In eurowaarde was het de drukste dag voor Arnhem Bitcoinstad ooit, zo getuige onderstaande grafiek.

Het was een mooie mix van technische activiteiten, gezellige bijeenkomsten, toegankelijke side-events en een high-signal congres. Bedankt, crew en organisatoren!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.