Skip links

#334 Bitcoin-emoji

Vrijdag = Focusdag! Met bitcoinblikjes, duizenden betalingen met lightning op één event, een mogelijke officiële bitcoin-emoji en uiteraard een rondje langs de nieuwsvelden. Bitcoin staat op $64.000, de mempool daalt tot 7 sats/vbyte en de blockchain staat bijna op blockhoogte 835.800. Het is daarmee minder dan één maand tot de halving!

Bitcoin is wél een betaalmiddel!

We beginnen kort met een terugblik op Bitcoin Atlantis. Je las eerder al een eventverslag over deze driedaagse conferentie in Madeira. Nu delen de organisatoren enkele leuke statistieken. Er zijn namelijk 8.719 lightning transacties gedaan door de ruim 3.000 bezoekers.

In totaal is er 2,03 BTC door de digitale betaalkanalen gezoefd, ter waarde van meer dan 115.000 euro. Bitcoin is dus wel degelijk een betaalmiddel. De betalingen zijn verwerkt door een combinatie van de lightning infrastructuur van Blink, de boekhoudsoftware én BOLT-betaalkaarten van BTCPay Server, de zogenoemde Bitcoinize pinautomaten en Hodl Hodl. Een mooie casestudy!

Het laat mooi zien hoe verschillende bitcoinproducten (zowel hardware als software) hand in hand gaan. Alles draait op één monetaire standaard en twee betaalprotocollen.

Rondje langs de velden

  • Genesis Global Capital LLC heeft ermee ingestemd om een civiele boete van $21 miljoen te betalen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze schikking is een gevolg op de aanklachten aan het bedrijf uit de stal van de Digital Currency Group (DCG) vanwege het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten. Dit gebeurde via het Gemini Earn-programma.
  • MicroStrategy heeft ruim $600 miljoen opgehaald via Convertible Senior Notes. Het nieuws was vorige week al aangekondigd en is nu dus officieel voltooid. Al snel maakte het bitcoinbedrijf bekend dat het 9.245 BTC uit de markt heeft gekocht van dit geld. Het zette deze $600 miljoen en nog luttele extra miljoenen aan reserves om in sats. Hierdoor heeft het bedrijf van Michael Saylor nu meer dan 1% van alle 21 miljoen bitcoin in handen! Om exact te zijn: 214.246 stuks.
  • Het overheidspensioenfonds van Japan onderzoekt de mogelijkheden om te investeren in bitcoin. De Government Pension Investment Fund (GPIF) kijkt naar allerlei assets waar het nog geen geld instopte. Naast bitcoin gaat het ook om bos, goud en land.
  • Het failliete cryptobedrijf Celsius heeft pogingen ondernomen om ongeveer $2 miljard terug te vorderen. Ze willen dit geld ophalen bij 0,02% van de klanten die in de periode voorafgaand aan het faillissement geld van het platform weghaalden. Het gaat om klanten die meer dan $100.000 opnamen, en Celsius vindt dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het omvallen van het bedrijf.
  • De Verenigde Naties (VN) uiten in een rapport hun betrokkenheid over de combinatie van Noord-Korea, cyberaanvallen en cryptovaluta. De VN-Veiligheidsraad deelt enkele alarmerende statistieken, waaruit blijkt dat Noord-Korea 50% zijn inkomsten uit buitenlandse valuta verdient met cybercriminele activiteiten. Er is daarnaast (naar verluidt) nog $3 miljard weggesluisd door crypto-hacks. 
  • Alexey Pertsev, ontwikkelaar van het Tornado Cash-protocol die vast zit, wordt door de Nederlandse autoriteiten beschuldigd van het witwassen van 1,2 miljard dollar aan cryptovaluta. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht van de rechtszaak die voor 26 maart gepland staat ingezien.
  • De bitcoin ETF’s staan eens een keer in een negatief daglicht. Althans, met name die van Grayscale. Het heeft namelijk te maken met de grootste outflow uit een ETF ooit, gekeken naar data sinds 2009. En dat binnen twee maanden! Dit heeft een aantal redenen: jaren lang konden beleggers geen bitcoin uit het Trust(fonds) verkopen. Nu kan dat wel. Daarnaast zijn de vergoedingen erg hoog én waren er investeerders die puur belegden om te profiteren van de negatieve premium.

Bitcoin in blik

Bitcoiner Lorinc heeft wat nieuws bedacht: een mogelijke (!) tussenoplossing tussen een back-up van je seed woorden op papier, of op metaal. Hij heeft een plan uitgewerkt voor BitCan. Jazeker, een Bitcoin Seed Storage voor op blikjes.

In plaats van de welbekende BIP-39 woorden (waarvan er 2048 bestaan), bedacht Lorinc een manier om met glyphs te doen. Hieronder zie je de vertaling van “woorden naar figuurtjes”.

Moeilijk af te lezen, maar wel met een uitlijning op papier goed in te stansen in het metaal.

Belangrijk om te melden: dit is niet de ultiem veilige manier om je seed phrase offline te bewaren. Het aluminium smelt bij lage temperaturen en het decoderen van deze glyphs duurt enorm lang én is tamelijk foutgevoelig. Let helemaal op met de manier om dit te ontsleutelen, want als de website offline raakt, ben je mogelijk het hele decodeerschema kwijt.

Maar toch: bitcoin is open source geld en je kunt zelf creatief zijn met DIY-oplossingen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Nieuwe emoji

Er is een online petitie gestart om een echte bitcoin-emoji in het leven te roepen. Waar iedereen dag en nacht gebruik maakt van deze emoticons (⚡️🚀🌔🆓), heeft bitcoin nog géén eigen icoontje. Een handvol bedrijven en organisaties, waaronder Nexo, Brink, Bitget, Chainalysis en CryptoQuant slaan nu de handen ineen.

Het is een community-initiatief die gericht is aan het Unicode Consortium. Krijgt de ₿ een nieuw jasje?

Oproepje: Exact Online kenners?

Bovenstaande nieuwe donatieoptie is mogelijk gemaakt door het mooie werk van Ton van Lightning Checkout. Hij is nu op zoek naar hulp.

Na de volledig geautomatiseerde koppeling tussen Lightning Checkout en Moneybird werken we momenteel aan eenzelfde koppeling met Exact Online. De eerste stap, het aanmaken van de #bitcoin betaallinks is gereed.

Voor de automatische terugkoppeling zijn we op zoek naar een ondernemer en/of administratiekantoor met kennis van Exact Online en kennis van hoe je bitcoin transacties het beste kunt integreren binnen Exact Online. Voor de terugkoppeling zijn een aantal keuzes te maken waar onze kennis van Exact tekortschiet.

Dus ben je iemand met kennis van Bitcoin en Exact, of ken je iemand? Laat het ons weten!

Donaties

Hartelijk bedankt voor de donaties van de afgelopen week, zowel de value4value-uitingen die zichtbaar zijn in ons dashboard, als die we anoniem ontvingen.

  • Peter Hill stuurde 8.000 sats met een aardig bedankje: “Prima werk, dames en heren..!
  • Koen deelde een quote van Nakamoto met zijn donatie van 1.111 sats: “It is a global distributed database, with additions to the database by consent of the majority. -Satoshi…
  • Arnold en Marnix (1.587 sats) discussieerden over “sats the standard” als reactie op de nieuwe donatie-optie waarmee je ook eurobedragen kunt invoeren: “Wat zijn dat, euro’s? En zouden we niet sats the standard doen? 😉”

Laat ook een aardig berichtje achter met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.