Skip links

#301 Adopting Bitcoin in Arnhem

We beginnen deze Focus met Nederlands nieuws! Adopting Bitcoin, de conferentie die in 2021 voor het eerst in El Salvador werd gehouden, komt naar Nederland. Ter viering van het tienjarig bestaan van Arnhem Bitcoinstad, is er op 25 mei in Luxor Live een volle bitcoindag gepland.

Op de website kun je een ticket bemachtigen voor 67 euro per stuk, en ook zien welke sprekers er zullen zijn. Met Aaron van Wirdum, Peter Todd en Giacomo Zucco komen er sowieso al enkele gevestigde namen richting Arnhem.

Wees er snel bij, want er zijn maar 300 plekken beschikbaar én de prijs zal in de loop van de komende maand stijgen.

Rondje langs de velden

 • Barry Silbert, de voorzitter van de Digital Currency Group (DCG) en daarmee indirect ook de baas van Grayscale Investments, is teruggetreden. Daarmee lijkt de laatste stap naar de goedkeuring van de bitcoin ETF aanvraag van de vermogensbeheerder gezet. De verwachte datum: 10 januari. Ook president Mark Murphy laat het bedrijf vanaf 1 januari achter zich, zo is te lezen in de filing aan de SEC.
 • De ietwat controversiële bitcoin mining pool Ocean heeft haar derde block gevonden. Het omvat 0,15 BTC minder aan transactiekosten dan het “expected block”, volgens de template van Bitcoin Core. Zoals bekend filtert de pool bepaalde transacties vanuit persoonlijke voorkeuren en overwegingen. Er maar één inscriptie in (die toevallig aan het beleid van Ocean voldoet).
 • MicroStrategy heeft weer eens 14.620 bitcoin uit de markt gekocht voor ruim $615 miljoen. De gemiddelde aankoopprijs is $42.110 per coin en het totaal komt daarmee op 189.150 BTC. Hij geeft steeds meer aandelen uit om bitcoin mee te kopen, terwijl elk losse aandeel indirect steeds meer bitcoin omvat.
 • Hashdex, een van de aanvragers van een bitcoin ETF, gaat gebruik maken van BitGo als custody-partner. Het gros van de concurrenten kiest voor Coinbase als bewaarder van de bitcoin uit het fonds. Enkel Fidelity is van plan om alles in eigen hand te houden.
 • Alby heeft Bitcoin Connect gelanceerd. De populaire wallet komt met een tool om je lightning wallet aan welke toepassing, app of extensie dan ook te koppelen met een paar simpele klikjes. Je leest de details in deze blogpost. Je kunt op elk apparaat elke bitcoinwallet op elke webapplicatie aansluiten. Geen QR-codes te scannen of adressen/invoices te kopiëren of plakken, dus! Check ook deze video.
 • Binance heeft $1 miljard aan bitcoin verstuurd voor slechts $11 aan transactiekosten. Omgerekend is dat 0,0000011%. Vrij goedkoop voor een on-chain betaling van 30.000 BTC! Het ging om een interne transactie tussen twee wallet adressen van de beurs zelf.
 • De prijs van het BTC/USDT Perpetual Contract op Binance steeg vandaag plotseling meerdere keren van ongeveer $42.000 naar $420.000. Niet écht, maar het ging om een foutieve weergave van de koers op het platform, zo schrijft de exchange op Twitter. De beurs had in september al soortgelijke problemen.
 • Bijna iedereen maakt vandaag de dag gebruik van Segregated Witness adressen. Het percentage van de betalingen dat vanaf een SegWit-adres is verstuurd, steeg dit kalenderjaar van 85% naar 97%.
 • De rekenkracht bereikte deze week een nieuwe all-time high van 540 EH/s. Ondanks dat dit getal altijd een beetje arbitrair is, is de trend meer dan duidelijk: er zijn meer en meer miners die hun hardware (weer) aanzetten. Begin 2023 was de rekenkracht nog ‘maar’ 230 EH/s. Dat is dus een ruime (en zeer gestage) verdubbeling in twaalf maanden!

Schaarste ten top

Zoals iedere bitcoiner weet, komen er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop. Onze wereld met ruim 8 miljard mensen moet het hier mee doen: een circulaire bitcoineconomie bouwen. Wat als je dit uitschrijft?

Dan zijn er 21.000.000 BTC voor 8.000.000.000 mensen. En de oude wiskundige truc leert dan: nullen wegstrepen.

Dus: Er is grosso modo maar 21 BTC beschikbaar voor 8.000 mensen. Dan voel je pas écht hoe schaars bitcoin is!

Als je dat netjes per persoon verdeelt, is dat 0,002625 BTC per persoon. Ofwel: 262.500 sats per persoon. Voor 100 euro aan bitcoin, zit jij al aan de mediaan van wat een gemiddelde wereldburger kan krijgen!

Slotwoord

Afgelopen week ontvingen we een value4value donatie van 21.000 sats, met de boodschap: “Bedankt voor een mooi jaar en op naar 2024!”

We kaatsen de bal graag terug! Aan alle lezers enorm bedankt!

Voor de donaties, het lezen van onze verhalen, het aanschaffen van ons magazine en het delen van de artikelen. In 2024 zullen we je weer blijven voorzien van allerlei unieke bitcoinartikelen. Daarmee ook alvast een gelukkig en gezond nieuw jaar gewenst!

Tot slot: ook jij kunt ons werk steunen. We schrijven graag open verhalen in het Nederlands, wat betekent dat dat voor íedereen gratis leesbaar is. Om dit te kunnen blijven doen, wordt iedere vorm van steun enorm gewaardeerd. Je kunt dat op de volgende twee manieren doen:

 • Bestel ons magazine. Voor 21 euro kun je de eerste printeditie van Bitcoin Focus lezen! Je krijgt een uniek kijkje in de Nederlandse bitcoinwereld. Bestel dit bijzondere exemplaar vandaag nog en zorg er voor dat je deze collectible in huis hebt! “Issue 00” geeft een prachtig kijkje in de achterban van ‘bitcoin in Nederland’: over ondernemers, spaarders, kunstenaars, knutselaars en haar community! Zoals je ziet hebben honderden lezers het blad inmiddels al ontvangen!
 • Stuur een donatie. Jij kunt ons ook steunen met een value4value donatie. Je krijgt daarmee een mooi plekje op ons dashboard!

  Sinds de zomer, toen we Bitcoin Focus open zetten, ontvingen we maar liefst 70 lightningdonaties van onze lezers.

Fijne jaarwisseling en tot 2024!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.